TDMG Store

tdmg_sun_rashguard.jpg

Írj nekünk!

Utolsó kommentek

Hirdetés

TDMG Store

TD|MMA: A UFC lemondott a szúrópróbaszerű doppingtesztelésről

2015.01.08. 12:12 td_interim

dana-white-teszt.jpg

Alig kezdtek bele, Dana White-ék máris kidobták az ablakon a véletlenszerű doppingtesztek tervét. A UFC tavaly augusztusban hirdette meg új doppingellenes programját, mely házon belüli, folyamatos, véletlenszerű teszteket ígért. Ez a gyakorlatban azt jelentette volna, hogy ahelyett, hogy az egyes gálákat szentesítő helyi sportbizottságokra bízzák a tesztelést, saját kezükbe veszik a dolgokat, és folyamatos, a szervezet által ellenőrzött tesztelésekkel veszik elejét a szerekkel való visszaélésnek. A UFC fel is vette a kapcsolatot egy sor független tesztelő ügynökséggel, vállalva a program súlyos anyagi terheit. Aztán a UFC 182-t megelőző sajtótájékoztatón jött a bejelentés, hogy az egészet lehúzzák a vécén.

A továbbiakban a UFC a házon belüli tesztelésre szánt pénzt az egyes államok sportbizottságainak adományozza, melyek így további teszteket szervezhetnek. Erre ugyanis – White szerint – a UFC nem alkalmas.

A jogi csapatunk teljesen elcseszte azt a dolgot. Semmi közünk a doppingtesztekhez. Elbasztuk, és legközelebb is elbasznánk. Ezért van ott a Bizottság, ez az ő feladatuk.

White nemrégiben ébredhetett rá erre, Cung Le botrányos doppingügye kapcsán. Le Michael Bispinggel küzdött, és szenvedett brutális TKO vereséget a UFC Fight Night 48-on, Makaón. Ott nem volt olyan szervezet, ami a doppingtesztet tető alá hozhatta volna, így a UFC saját kezébe vette az ügyet. A vizsgálaton Le-t elmeszelték növekedési hormonokkal, és kilenc hónapra eltiltották. Lorenzo Fertitta később egy évre emeltette az eltiltást. Mindezt úgy, hogy maga a teszt teljesen szakszerűtlen volt és elégtelen körülmények között zajlott. Le nem is hagyta annyiban a dolgot, felszólalt az eltiltás ellen, majd mikor a UFC visszavonta a büntetést, a harcos hivatalos bocsánatkérést követelt a szervezettől – hiába. Ekkor Le azt kérte a UFC-től, hogy engedjék el a szervezettől, de ez sem történt meg. Nem sokkal később indította Le a trösztellenes pert. Állítólag a meghurcolása nem játszott szerepet a per indításában.

További motivációt adhatott a program elkaszálásához Jon Jones nagy netes visszhangot kiváltott pozitív kokaintesztje. Azt a vizsgálatot december negyedikén végezték el, a UFC pedig tudott az eredményéről. Bár a kokain jelenleg nem szerepel az MMA-ban tiltott, teljesítménynövelő szerek listáján, ez a jövőben jó eséllyel változni fog, a szervezet pedig így előre moshatja a kezeit.

A véletlenszerű tesztelésért először Geroges St-Pierre indított hadjáratot. GSP röviddel azután, hogy lemondott az övéről, és határozatlan idejű szünetre ment, kritizálni kezdte a UFC dopping-politikáját, összerúgva ezzel a port a vezetőséggel. A UFC később szigorított a szabályain, és a TRT terápiát is illegális szerhasználattá nyilvánította, nehéz helyzetbe hozva ezzel többek között Chael Sonnent és Vitor Belfortot is. A doppingtesztek szigorítása ezután következett, melyet BJ Penn és Tim Kennedy is üdvözölt. De akkor vissza az egészet. Vitor Belfort valahol Brazíliában most vigyorogva dörzsöli a markát.

nyeremeny.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://totaldamage.blog.hu/api/trackback/id/tr297046913

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása