TDMG Store

tdmg_sun_rashguard.jpg

Írj nekünk!

Utolsó kommentek

Hirdetés

TDMG Store

TD|JITSU: Mennyit ér egy BJJ öv?

2016.04.24. 17:42 td_Emree

conor-jiut-jitsu.jpg

Wandy szerint Conor McGregor max kék öves jitsus. De mit jelent ez valójában?

Wanderlei Silva nemrégiben egy nyilatkozatában, komoly kritikával illette többek közt Conor McGregor földharcát. Ez az ír személyét övező mítoszoknak hála majdnem istenkáromlással egyenértékű, de szerencsére Nate Diaz visszarángatott minket a földre, amikor kettejük meccsén a második menetben kopogtatta „Notorious”-t. Wanderlei maga is legenda a saját jogán, így talán érdemes odafigyelni arra, amit mond. Ezen apropóból lássuk, mit lehet elvárni a brazil jiu jitsuban, különböző mértékben elmélyedt és emiatt különböző színű övekkel felruházott egyénektől, ha harcra kerül a sor.

Mielőtt rátérnénk az övszínekre, elöljáróban annyit el kell mondanom, hogy a brazil jiu jitsuban (BJJ) nincsenek konkrét szabályok, feltételek, előírások, amik alapján valakinek új övet adományoznak, és ezzel feljebb léptetik a képzeletbeli létrán. Ez függ az adott személy elhivatottságától, mennyire gyakran látogatja az edzéseket, milyen gyorsan tanul és sok egyéb dologtól. Az adott harcos mentora az, aki az új övfokozatot adja, hiszen ő látja a tanítványa fejlődését és ez komoly felelősséggel ruházza fel az instruktorokat, mestereket. Az alább leírtak általános alapelveket és nem kőbe vésett igazságokat fogalmaznak meg.

A brazil jiu jitsu ismerete nem egyenlő azzal, hogy valaki jó MMA harcos is. Egy bizonyos szint felett, azonban ennek a küzdőművészetnek az ismerete elengedhetetlen ahhoz, hogy valaki komoly harcossá váljon a vegyes harcművészetek világában.

13054984_1317734448255613_6303869906458055949_o.jpg

Fehér öv

Két szó: felfedezés és a túlélés.

Minden dolog új a fehéröveseknek, sokan rajtuk próbálgatják a technikáikat. A fehér övesek elsősorban a főbb földharc pozíciókkal ismerkednek és magával a földön való helyes mozgással. Elsajátítják az alaptechnikák kivitelezését. Mivel mindenki őket akarja „elverni”, azért ebben az időszakban az ember leginkább az alsó helyzetből való védekezésre koncentrál, valamint a különböző szituációkból való menekülés az, amit a leghamarabb elsajátítanak.

Kék öv

Ez az övszín a kísérletezésről szól, aminek alanyai sokszor az alacsonyabb – fehér – övesek. Mire valaki ide elér, már értenie kell az alaptechnikákat - és pozíciókat, majd ezek alapján új helyzetekben kell alkalmaznia őket és új készségeket kell fejlesztenie. Sokan ilyenkor kezdenek el új guard fajtákkal – lasszó, pillangó, spagetti és még sok egyéb – kísérletezni, hogy megtalálják azt, ami a leginkább hozzájuk illik. Ahhoz azonban, hogy valaki megtalálja a leginkább neki fekvő stílust, nagyon sokat kell gyakorolni. Sok jitsuka ebben az időszakban kezdi el magát egy-egy feladásra kényszerítés (submission) felé elkötelezni, szintén az alapján, hogy mely technikákat preferálja. Ugyanakkor ez az az övszín is – a fehéret nem számítva -, ahol a legtöbben feladják a BJJ gyakorlását, pontosan a sok kísérletezés miatt.

Lila öv

Ez a „játék” fejlesztés fokozata.

Azt mondják, ezen a szinten a jitsuka már minden olyan technikát látott, amit egy fekete öves ismer – csak közel sem olyan mélyrehatóan és nem is tudja őket olyan széleskörűen alkalmazni. A lila övesek már tisztában vannak azzal, hogy milyen stílus áll hozzájuk a legközelebb és annak lehetőségeit fejlesztik tovább. Elmélyednek egy-egy pozíció felvételében és kombinálják a támadásokat. Ezzel párhuzamosan kerülik azokat a technikákat, amiket saját magukra nézve kevésbé hasznosnak éreznek és tovább erősítik azokat, melyek a leginkább hasznukra válnak. A lila öv az a szint, amikor a jitsuka felfedezheti a stílusában rejlő hibákat és kijavíthatja azokat.

Barna öv

Az elmélyülés szakasza.

Egy barna öves tisztában van a saját erősségeivel és mindig keresi a lehetőségét, hogy fejlessze a technikáit, még az alapokat is. Több módot fedez fel, hogy alkalmazni tudja kedvenc technikáit és mindig egy lépéssel az ellenfél előtt próbál lenni. Csapdát állít, vétlennek állítja be magát és onnan csap le, ahonnan a legkevésbé számítanak rá. A barna övesekkel szemben megfogalmazott legfőbb követelmény, hogy felismerjék, mely területen vannak elmaradva, mely szituációkban akadozik a játékuk és ezeket is megfelelő szintre fejlesszék.

Fekete öv

A mester szint.

Egy fekete övesnek alapos rálátása van a technikákra, azok variációira és talán a legfontosabb, hogy alkalmazza a jiu jitsu szemléletmódját és így alkalmazza a technikákat a leghatékonyabb, legpontosabb és legelőnyösebb módon, a kellő időzítés mellett. Sokan, akik erre a szintre jutottak, azokat a pozíciókat fejlesztik, amiket ugyan ismernek, de nem elégedettek az addig megszerzett tudásukkal, illetve mind jobb, mind baloldalra próbálnak ugyanakkora hatékonysággal dolgozni.

Ha Wandynak igaza van, akkor van hová fejlődnie McGregornak. Azonban az élet és a BJJ is arról szól, hogy sosem késő elkezdeni tanulni. Ezúton szeretném megköszönni Csámpár Jánosnak, a cikk létrejöttéhez nyújtott segítségét!

A bejegyzés trackback címe:

https://totaldamage.blog.hu/api/trackback/id/tr788659308

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

chuck-d 2016.04.24. 18:51:13

a képen lilában vigyorog, de Conor már barna öves egy ideje - azután kötötték rá, miután KO-zta Poirier-t. gondolom ha subbal nyer, akkor meg karatéból kap egy feketét piros bojttal.

összességében sosem voltam elájulva az írtől, mint bunyóstól, de ez a földharccal basztatás már egy vicc. vagy olyanok tolják, akiknek egyéb okuk van rá - Wandy és az UFC öribari viszonya -, vagy olyanok, akiknek tényleg fingjuk nincs a jitsuról. lehet - jogosan - rugózni, hogy Diaz ellen a második menetben kifulladva és megütve milyen szánalmas levitelt próbált, és hogy mit produkált utána, mondhatni kérte a fojtást, de volt egy első menet is. ott Nate vitte le, Conor tolt egy curu-curu guardot és fordította a hátára a fekete övest, bement a guardjába és onnan side controlba. ez így elég rendben volt a menet végén. nem azt akarom mondani, hogy a földön egy varázsló, egy sub-rodolfo, maga Renato Laranja, de annyira nem lyukas a játéka, mint sokan szeretnék láttatni, és a meccs sem ezen úszott el. ha állva maradnak KO-TKO, aki ennek a határán van és ebből menekül földre, az általában beszopta, kivétel ha mondjuk Mir vagy hasonló zseni.

amúgy a cikk jó, hiánypótló meg minden, főleg Csámpár Janival, respek.

Valaki2 2016.04.24. 19:03:16

@chuck-d: csak egyet tudok érteni, én is így láttam azt a meccset.
süti beállítások módosítása