TDMG Store

tdmg_sun_rashguard.jpg

Írj nekünk!

Utolsó kommentek

Hirdetés

TDMG Store

TD|MMA: Bunyószilveszter Japánban: Rizin, Bom-Ba-Ye, Kyokugen

2015.12.28. 14:53 td_interim

rizin_poster2.jpg 

Az év utolsó napján agyvérzést fogunk kapni.

 8_corners_banner_blog.gif

Míg a nyugati világ hagyományosan pihenésre szánja az év végét, addig távol-Keleten ilyenkor tartják a legnagyobb küzdősport rendezvényeket. Ebben Japán jár az élen, ahol az emberek Szilveszterkor kevésbé a város telehányásával vannak elfoglalva – ott inkább együtt tévézéssel és -szurkolással lépnek át az újévbe. A K-1 és a Pride földbe állásával a legendás Antonio Inoki profitálta a legnagyobbat: saját, Inoki Bom-Ba-Ye-re keresztelt évzárója eleinte elveszett a két klasszikus szervezet december 31-i műsorai között, bukásukkal azonban ő lett Japán nemhivatalos szilveszteri bunyószolgáltatója. Ebbe az idillbe rondít bele idén az ex-Pride vezér Nobuyuki Sakakibara és új szerzeménye, a Rizin Fighting Federation, de – azzal együtt, hogy fő profilja egész más – csatlakozott a duóhoz egy harmadik versenyző is, a Kyokugen. Nézzük át, milyen bunyókat kínál a trió!

Rizin FF

A parádé már holnap elkezdődik: ekkor lesz az eredetileg háromnaposra ígért, végül a 29. - szünnap – 31.-órarenddel érkező Rizin FF nyitánya, melynek csúcsa a gála második napján, Fedor Emelianenko visszatérésével jön el. Még mielőtt rátérnénk a kártyákra: ez így előre nagy buktának ígérkezik.

Bár Fedor visszatérésének hírével nagyon durván rúgta be a motort Sakakibara, a kezdeti lelkesedés idővel alábbhagyott. Két hete még azt sem tudtuk, ki lesz az orosz medveember ellenfele, aztán jobb híján képesek voltak visszahívni az egyszer már a népharag miatt elhajtott MMA-zöldfülű Jaideep Singh-et. Komoly meccshez komoly ellenfél dukál, ez pedig így nyilvánvalóan nem lesz az. Ez egy zsíros fizetésnap lesz Fedornak – tegye el a zsetont, legyen vele boldog, rászolgált. És lehetőleg tényleg győzzön, és ne sérüljön meg közben. Ennyit kérek a meccstől – ugye, hogy nem valami vérpezsdítőek a kilátások?

A rossz szájízt az sem képes elvenni, hogy a nosztalgiát nem csak Emelianenko bevonásával korbácsolják fel Rizinék. A 29-i nap fő attrakciója Japán talán leglegleglegendásabb hazai versenyzője, Kazushi Sakuraba lesz – Saku a jelenlegi nagy sztárral, Shinya Aokival csap össze. A papíron remek párosításra komoly árnyékot vet az a több kiló gipsz, amiben a Gracie-vadász várhatóan a ringbe baktat majd – Nagy Nogot leszámítva talán nincs még egy élvonalbeli MMA-s, akinek a testén ilyen durva nyomokat hagyott az idő meg a csaták.

Picsogjunk tovább: az internetet bújva az látszik, hogy a Pride-os gyakorlattal ellentétben a gálakettős majdnem semmilyen promóciót nem kapott. A szervezők feltehetőleg azt remélték, hogy majd az évtizedes bunyóemlékek elegendőek lesznek ahhoz, hogy beizzítsák az emberek fantáziáját, de úgy tűnik, nem jött be a számításuk. A nem-MMA-rajongókat hirdetések nélkül nem tudták megfogni, a ketreckockák meg dühösek a Fedorral együtt is gyenge kártyák miatt. Ezt nem csak azért írom, mert ezt olvastam a fórumokon: kint él egy barátom, aki megerősítette, hogy a Rizin nulla energiát fektetett a promócióba, a Facebookon jön szembe neki néha pár reklám, és ennyi. Ettől még simán lehet, hogy rogyásig tömve lesz mindkét nap a Saitama Super Arena – már csak azért is, mert a UFC-hez képest kimondottan olcsók a jegyek – de itt a tévés nézettségi adatok lesznek a döntők, hatékony felszopás nélkül pedig az átlagember egész egyszerűen nem fog odakapcsolni a Fuji TV-re.

Az előrinya után lássuk, mi az, ami miatt izgulhatunk: jön a szuperring. Legalábbis azzal hergelte a közönséget pár hónapja Sakakibara, hogy olyan harctéren folynak majd a küzdelmek, mely ring-alapú ugyan, de amihez hasonlót még sohasem láttunk. Ha csak annyi lesz az extra, hogy, mit tudom én, lángolni-szikrázni-füstölni fog a szorító széle, az remek lesz – vagy két percig. Utána úgyis a bunyó számít, és ha az szar, akkor a konfetti sem fogja megmenteni. A másik lehetőség, ami felmerül, hogy csavarnak a ringen egy valóban jelentőset, valami olyan megoldással rukkolnak elő, ami arra kényszeríti a harcosokat, hogy az új környezethez szabják a bunyót – mint mondjuk annak idején a csúf emlékű YAMMA Pit Fighting. Ebben az esetben viszont át kell keresztelnünk a sportágat Játék Határok Nélkül-re, úgyhogy ilyen talán inkább mégse legyen.

Ennyi bevezető után essünk neki a kártyáknak!

Rizin FF, első nap

A Rizin 29-i kártyájának javát a nehézsúlyú nyolcastorna adja. Itt a világ minden tájáról, különböző promóciók bajnokait hívták meg, hogy egymás közt eldöntsék, ki a világ ura – persze ilyesmiről igazából szó sincs, mert a világ ura egész egyszerűen a UFC-bajnok, aki természetesen – exkluzív szerződése miatt – nem jöhet el. Nem kizárólagos a nehézsúlyúság sem, hiszen az egyik résztvevő Muhammed „King Mo” Lawal lesz, a Bellator félnehézsúlyúja, aki még csak nem is a szervezet legjobb 205-fontosa, viszont cserébe remekül marketingelhető a nagydarab, extravagáns fekete bunyósokért mindig megőrülő japán közönség körében.

A tizenhárom alap-párosításból egy K-1 kick-box lesz, három kevert szabályrendszerű harc – itt helyi MMA-sokat párosítottak helyi K-1 sztárokkal. Négy, plusz sérülések esetére egy biztonsági pót-párosítással indul a nyolcastorna, a többi pedig szuperfight, ismerős és ismeretlen nevekkel egyaránt. A főmeccs a Saku vs. Shinya. A nyolcastorna elődöntőit és a döntőt a 31-i gálanapon rendezik. Az MMA-mérkőzések három menetesek lesznek, de a régi leosztásban, azaz az első menet 10 perces lesz, melyet két ötperces etap követ majd. Ez a második napra is érvényes.

Az első nap felhozatala:

nyolcastorna, nyitó kör:

Mohammad Lawal vs. Brett McDermott
Bruno Cappelozza vs. Teodoras Aukstuolis
Satoshi Ishii vs. Jiri Prochazka
Goran Reljic vs. Vadim Nemkov
Valentin Moldavsky vs. Yuta Uchida (pótmeccs)

szupermeccsek:
Kazushi Sakuraba vs. Shinya Aoki
A.J. Mathhews vs. Anatoly Tokov
James Thompson vs. Tsuyoshi Kosaka
Hiroyuki Takaya vs. DJ Taiki

kevert szabályrendszer:
Kirill Sidelnikov vs. Carlos Toyota
Kazuyuki Miyata vs. Hinata Watanabe
Yuki Motoya vs. Felipe Efrain

K-1:
Akiyo Nishiura vs. Hiroya Kawabe

Az első nap mérlegelése tegnapról:

Ezt a kártyát nyugati tévé nem közvetíti.

Rizin FF, második nap

Ha az első napra azt mondod, hogy csicsás, akkor nem láttad még a második tervezetét. Lépjünk most túl a Fedor vs. Jaideep-on, figyeljetek: MMA-ban debütál Andy Souwer. Már persze csak ha minden igaz, mert egyik forrás szerint kiskesztyűs lesz a meccse, a másik szerint shoot boksz – alighanem ez is csak aznap fog a számunkra kiderülni. Minden esetre ott lesz a szaujer, amekk bunyora születet, a töbi scak betanulta, enyi.

Szintén nem tiszta, hogy mi a játék neve, de itt az a kérdés, hogy akkor most shoot boksz, vagy valami egyéb kevert kick-box izé: BOBBU SAPPU VS. AKEBONO KäTTŐ. Köszönöm.

Aki tuti, hogy MMA-ban debütál, az Gabi „női Overeem” Garcia, a brazil jitsugép ellenfele a pankrátor Lei'D Tapa. Még MMA: a szintén jitsu, szintén emberevő Kron Gracie a Fradi birkózótermében edződött Szaszaki Arszen Jamamotót fogadja – bízunk benned, öcskös!!

K-1: Jerome Le Banner kimászik a nyugdíjból egy szumós kedvéért.

És a fent említett nehézsúlyú nyolcastorna elődöntő-döntő páros után visszatér Fedor Emelianenko Jaideep Singh ellen. Én ugyan fanyalgok, de meg kell hagyni, a japánok legalább ezt a párosítást igyekeznek szívhez szólóan promózni: összehozták, hogy Fedor Ernesto Hoost-tal készüljön a meccsre, Jaideep meg Peter Aerts-szel. Az anyátok úristenit, de nagyon átlátszóak a szándékaitok.

A második nap felhozatala:

Fedor Emelianenko vs. Jaideep Singh
nyolcastorna döntő
Brennan Ward vs. Ken Hasegawa
nyolcastorna elődöntők

Yang Ming vs. Takeru
Kaido Höövelson vs. Jerome Le Banner

Bob Sapp vs. Akebono
Kron Gracie vs Asen Yamamoto
Gabi Garcia vs. Lei'd Tapa
RENA vs. Jleana Valentino
Yuichiro Nagashima vs. Andy Souwer

Ezt a kártyát a Spike TV közvetíti majd késleltetve, de még amerikai idő szerint délelőtt – ha élőben nyomnák, akkor számukra az éjszaka közepén kezdődne a műsor.

Inoki Bom-Ba-Ye 2015

Sakakibara után lássuk, mire megy Inoki. Valószínűleg nem sokra: bár az idei Bom-Ba-Ye az „Üssük ki a Rizint!”-szlogennel fut, nézd már meg, hogy néz ez ki:

pankráció:

Montanha Silva vs. Shinya Aoki

Kazuyuki Fujita vs. Atsushi Sawada

Naoya Ogawa vs. Daichi Hashimoto

MMA:

Chris Barnett vs. Shinichi Suzukawa

Keisuke Okada vs. Yuki Yamamoto

Fernando Rodrigues Jr. vs. Oli Thompson

Három pankráció és három MMA-meccs a program, és a legismertebb név a Rizin 29-i napjáról érkezik, feltéve, ha tud még járni. Shinya Aoki a Bom-Ba-Ye-n a brazil Montanha Silvával kamubunyózik majd, már ha marad még ép ízülete a Saku-bunyó után. Aoki '14 Szilveszterén is itt volt, de mondom, ki inokizott mellette még tavaly, a Rizin-mentes időkben: Mirko „Cro Cop” Filipovic, Josh Barnett, Minowaman, Kazuyuki Fujita. Bár közülük is a legtöbben megették már a fogvédőjük javát, a különbséget így is zongorázni lehet.

Kyokugen

A két acsarkodó cirkuszgála mellett még egy nagyobb volumenű bunyóról tudunk 31-én – az nem igazi meccs lesz, de nem is pankráció. A Kyokugen című showműsor részeként egy bemutató mérkőzésen újra összecsap az MMA-történet pound-for-pound legkirályabb tetkógyűjteményével büszkélkedő Norifumi „Kid” Yamamoto (aki amúgy kajakra Szaszaki Arszen nagybátyja), és a korábbi K-1 kiválóság Masato. A szabályrendszer itt sima K-1, és ha jól értjük, Kidnek muszáj lesz rashguardot viselnie, mert a tetoválásai offenzívak. WTF?

Aztán persze, hogy mindebből mi igaz, az majd három nap múlva derül ki.

Mi ennyi nagyszabású szilveszteri MMA/kick-box/kevert szabályrendszerű bunyóról tudunk, de a virsli-pezsgő-lencselavinában ezekkel is megérjük majd tartani a lépést. Amit nem tudunk garantálni az az, hogy találunk hozzájuk élő közvetítést, de ha találunk, akkor viszont azt garantáljuk, hogy ki is posztoljuk őket.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://totaldamage.blog.hu/api/trackback/id/tr878206058

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása