TDMG Store

tdmg_sun_rashguard.jpg

Írj nekünk!

Utolsó kommentek

Hirdetés

TDMG Store

TD|MMA: Ideiglenes eltiltást kapott Silva, Diaz és Lombard

2015.02.18. 14:51 td_interim

408_anderson_silva_0_0.jpg

Ashlee Evans-Smith kilenc hónapig nem harcolhat, a Urijah Faber – Francisco Rivera meccs eredményét nem törölték el. Összefoglaló a Nevadai Sportbizottság tegnapi ülésén született döntésekről.

 

Az elmúlt időszak legnagyobb MMA-s doppingbotránya mindhárom főszereplőjének, Anderson Silva, Nick Diaz és Hector Lombardnak ügye is terítékre került a Nevadai Sportbizottság tegnapi ülésén. A Bizottság mindhármójukat ideiglenes eltiltással sújtotta, mely büntetés a jövőben valószínűleg súlyosbodik majd.

td_banner2.jpg

Silvát Nick Diaz ellen vívott, UFC 183-as meccse előtt háromszor tesztelték, ebből kettőn megbukott. A január kilencedikei teszten anabolikus szteroidokat, drostanolonet és androstanet találtak a vérében, a január 31-i, meccs után végzett teszt pedig a drostanolone mellett két, versenyidőszakban szintén tiltott altató/nyugtató szert, oxazepamot és temazepamot is kimutatott a vizeletmintájából. Silva a január 19-i teszten átment.

20130314123417_img_3791.JPG

Nick Diaz nem szteroidokkal, hanem marihuánával bukott meg. Diaznak orvosi engedélye van marihuána szívására, de a szer a sportban versenyidőszakban tiltott. Diaz nagyon sokáig képtelen volt tiszta mintát adni, ezért a harcengedélyt is csak a meccs előtt pár nappal kapta meg. A UFC 183 után végzett vizeletteszt aztán ismét kimutatta a füvet. Diaz karrierje során már kétszer bukott meg így: először 2007-es Pride meccse után, ahol Takanori Gomi győzte le, majd 2012-ben, a Carlos Condit ellen vívott vesztes, ideiglenes bajnoki címmeccsét követően.

20131020063026_1dx_0878.JPG

Hector Lombard anabolikus szteroiddal, desoxymethyltestosterone-nal bukott meg UFC 182-es, Josh Burkman ellen vívott győztes meccse után. Az eredmények január 13-án érkeztek meg, de mivel „senki sem érdeklődött irántuk,” nem kaptak nyilvánosságot, és január 17-én bejelentették Lombard következő meccsét, Rory MacDonald ellen. A pozitív eredményeket a Silva-Diaz botrány vetette hullámok dobták a felszínre, amint ez megtörtént, a UFC törölte a MacDonald – Lombard meccset.

 

A harcosok ideiglenes eltiltását a NAC a következő, márciusi ülésén valószínűleg konkrét, hosszas eltiltásra változtatja majd, emellett a vétkesek komoly pénzbüntetésre is számíthatnak. A meccsek eredményeit is minden bizonnyal eltörlik majd.

usa-today-8255105_0.jpg

Ashlee Evans-Smith-t, a UFC harmatsúlyú női harcosát kilenchónapos eltiltással sújtotta a NAC. Evans-Smith szubmission-vereséget szenvedett Raquel Pennington-tól a tavaly december 6-i UFC 181-en. Leadott mintáiban hydrochlorizide-ot, egy vízhajtó szert találtak. A sportolók jellemzően a fogyasztáshoz használnak vízhajtókat, de a hydrochlorizide tiltott. Evans-Smith kései beugróként indult a gálán, a kidőlő Holly Holmot helyettesítette. Evans-Smith két héttel a meccs előtt 20 fonttal, majdnem tíz kilóval volt nehezebb a harmatsúly felső határánál, ezért használta a hydrochlorizide-ot. Eltiltásán túl nyolcezer dolláros fizetésének 30%-át, 2400 dollárnyi bírságot kell befizetnie, valamint arra is kötelezték, hogy ha legközelebb harci engedélyért folyamodik Nevada államban, akkor először a saját költségén részt kell vennie egy NAC által szentesített doppingteszten.

„Erőnkön felül áll, hogy megváltoztassuk ezt a döntést” – fogalmazott Skip Avansino biztos a Urijah Faber – Francisco Rivera meccs kapcsán. Faber bulldog fojtással verte meg Riverát UFC 181-en, de a fojtást Faber részéről egy szembenyúlás előzte meg, ami egyértelműen megváltoztatta a meccs menetét. A szemszúrás komoly volt, Rivera nem látott tisztán és átmenetileg harcképtelenné vált, amit jelzett is a bírónak. Mario Yamasaki azonban nem vette észre a szabálytalanságot, és tovább engedte a mérkőzést, amit Faber így már könnyedén megnyert. Az eset előtt egyértelműen Rivera dominált a találkozón, a szabálytalanság miatt mindenki arra számított, hogy a meccs eredményét eltörlik.

A NAC azért tehetetlen az ügyben, mert a szabályzatnak megfelelően csak akkor törölhetik el a mérkőzés eredményét, ha azon a szabályok félreértelmezése következtében születik hibás bírói döntés. Ebben az esetben nem ez történt: Mario Yamasaki közleményben jelezte a Bizottság felé, hogy egyszerűen nem vette észre a faultot. Felmerült, hogy Yamasaki segítségül hívhatta volna az azonnali visszajátszást, de ehhez megint csak az kellett volna, hogy észrevegye a szembenyúlást, és megállítsa a küzdelmet. A végleges döntés tehát az, hogy marad az eredmény: Urijah Faber megverte Francisco Riverát.

Valóban követsz minket? Kérj értesítést az új cikkekről!

fb_ertessites.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://totaldamage.blog.hu/api/trackback/id/tr157186033

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása