TDMG Store

tdmg_sun_rashguard.jpg

Írj nekünk!

Utolsó kommentek

Hirdetés

TDMG Store

Keményen büntette Nevada Jonest és Cormiert, örökre eltiltotta Wanderlei Silvát

2014.09.27. 14:53 td_interim

 

Jon-Jones-Daniel-Cormier-NSAC-poster2.jpg

A Nevadai Sportbizottság keddi ülésén két nagy horderejű MMA-ügy került terítékre: a Jones-Cormier balhé és Wanderlei Silva doppingteszt-fiaskója. Mindhárom sportolónak komoly büntetést ítélt meg a Bizottság: Jonesnak és DC-nek a következő meccsre megállapított alapfizetésük 10 százalékát kell befizetniük. Ez a félnehézsúly bajnokánál 50 ezer dollárt, kihívójánál 9 ezer dollárt jelent. Ezen felül mindkettejüket közösségi munkavégzésre kötelezték, Jonest 40 órára, Cormiert 20-ra. A nemrég sértetten visszavonult Wanderlei Silva a kútba esett, Sonnen elleni meccsére megállapított fizetésének 35%-át, 70 ezer dollárt köteles befizetni, emellett élethosszig tartó eltiltást kapott a sporttól Nevadában.

 

Jones és Cormier

 

nsac-jones-cormier-750x400.jpg

Jon Jones elismerte bűnösségét, és vállalta a felelősséget, hogy ő volt a támadó fél. Cormier azt vallotta, hogy nagyrészt önvédelemből cselekedett, mert Jones támadólag az övéhez nyomta a homlokát. Azt, hogy a torkon ragadás és az ellökés védekezés lett volna, a NSAC elutasította, de abban egyet értettek, hogy Jones felelőssége nagyobb az ügyben. Cormier nemrég a UFC Tonightban azt mondta, hogy a balhé jót tesz a fizetésének. A Bizottság puszta formalitásból magyarázatot kért erre a kijelentésre: „Valószínűleg több pénzt kapunk, ha több PPV-t adunk el” – fejtette ki a nyilvánvalót DC. A Bizottság persze megrótta ezért is, hiszen „rossz üzenetet küld a többi harcosnak.”

A balhé talán jót tett az előzetes PPV-eladásoknak, Jones viszont óriásit bukott vele. A Bizottság kérdésére, hogy milyen negatív hatásai voltak a verekedésnek, Bones elmondta, hogy elesett egy meg nem nevezett cég hatszámjegyű szerződésétől, és főszponzorát, a Niket is elveszítette. A Bizottság ezután Cormiernek is feltette a kérdést, aki azért valamivel olcsóbban megúszta: pár gyerek otthagyta a birkózó csoportját.

 

 

Ami a közmunkát illeti, Jonest arra kötelezték, hogy Las Vegasban végezze el, Cormiernek szülővárosában, San Joséban kell majd ledolgoznia. Ez elég jelentős különbség, hiszen DC klubja, az American Kickboxing Academy San José-i, tehát a büntetés aligha befolyásolja majd a kihívó felkészülését, ellenben a bajnokkal, akinek központja, a Jackson's Winkeljohn's MMA Albuquerque-ben van, több mint 900 km-re Vegastól.

 

Wanderlei Silva

 

005wanderleisilva.0_standard_730.0.0_standard_730.0.jpg 

Silvát azon emlékezetes esetéért idézték be, amikor májusban elmenekült egy szúrópróbaszerű doppingteszt elől, ezzel romba döntve Chael Sonnen ellen tervezett meccsét. Sonnen ugyan megcsinálta a tesztet, de meg is bukott rajta a világ összes szerével, és még nyáron vissza is vonult. Azóta Wandy is nyugdíjba ment, és ahogy arra a UFC-t ekéző, hektikus monológja alapján számítani is lehetett, nem jelent meg a meghallgatáson. A harcost ügyvédje, Ross Goodman képviselte.

 goodman_1.jpg 

Silva, amikor a májusi esetet követően kérdőre vonták, azzal védekezett, hogy vízhajtón és gyulladásgátlókon volt, melyet a TUF házban állítólag elszenvedett csuklósérülésére írt fel neki a UFC orvosa. Az igazi aduásza az volt, hogy a doppingvizsgálat idején amúgy sem volt érvényes engedélye, így nem is vizsgálhatták volna.

 

Goodman ismét ezzel védte Silvát, és ez ugyan jogilag meg is állja a helyét, Bill D. Brady biztos mégsem fogadta el. A Bizottság ugyanis sokszor csak nagyon későn, akár a meccs előtti napon állítja ki az engedélyt a harcosoknak (ez főképp persze akkor szokott előfordulni, ha valaki kidől, és beugrós helyettesíti). Brady szerint nem szabad megengedni egyetlen harcosnak sem, hogy kibújjon a szabály alól, pusztán azért, mert még nem állították ki az engedélyüket: ez akadályozná a Bizottságot a munkavégzésben. „Az az érv, hogy nincs hatóságunk az ügy felett, mert szúrópróbaszerűen végeztetjük a doppingteszteket a harcok előtt, nem működik.”

A legrosszabb dolog amit tehetsz, hogy elmenekülsz egy teszt elől. Próbálom kigondolni, mi lehet még ennél is rosszabb. Talán ha hamis vizeletmintát ad le valaki. Nyilván az önmagában elég rossz, ha valakinek a szervezete tele van szteroidokkal, de elmenekülni egy doppingvizsgálat elől egyszerűen borzalmas a sportnak. Borzalmas az összes tiszta sportolónak, és hogy elrettentő üzenetet küldjünk, azt kell mondanunk, soha ne gyere vissza

– érvelt a végleges eltiltás mellett Christopher Eccles helyettes legfőbb ügyész.

 

A meghallgatás után Goodman azt mondta, hogy a járásbíróság elé viszi az ügyet, és szerinte három-négy hónapon belül igazságot is tesznek Wanderlei ügyében.

„Ami ma történt az csak megerősíti azt, hogy mennyire arrogánsan járnak el ezekben az ügyekben. A járásbíróság majd megteszi azt, amit a Bizottságnak kellett volna megtennie ma.”

 

A bejegyzés trackback címe:

https://totaldamage.blog.hu/api/trackback/id/tr736736257

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása