TDMG Store

tdmg_sun_rashguard.jpg

Írj nekünk!

Utolsó kommentek

Hirdetés

TDMG Store

TD|MAGYAR: A hazai MMA alakulásáról

2016.03.03. 12:02 td_interim

siofok_ketrec_2.jpg 

A Magyar MMA Prémium Liga eljuttatott hozzánk egy interjút, melyet az elnökkel, Marián Györggyel készítettek a sport jelenlegi hazai helyzetéről, és arról, mi várható a továbbiakban. Kattintás után jön a szöveg.

 

Milyen lesz a hivatalos tavaszi bajnoki amatőr MMA szezon - nem vagytok egy kicsit elkésve a többi szakághoz képest?

A csúszások a jó irányú változások miatt vannak, de erről később. Az IMMAF nemzetközi szervezet által felügyelt Magyar MMA Prémium Liga a 2015-16-os bajnoki szezon 3. fordulóját rendezi Hatvan városában. A sokunk által várt tavaszi szezon kezdetét veszi. A hatvani forduló egyben a United World Wrestling (UWW) budapesti Európa-bajnokság kvalifikációs versenye. A versenyen induló sportolók az UWW Eb – vb részvétellel kvótát szerezhetnek a 2017-es, Peruban megrendezésre kerülő World Combat Games –re, melyre a magyar válogatott kerettagjainak teljes költségeit a Magyar Olimpiai Bizottság támogatja.

Mi volt az a nyomos ok, amiért csúszott a tavaszi szezonkezdés?

Az elkövetkezendő bajnoki fordulóink a jól bevált utat követik ahhoz, hogy az MMA sport versenysporttá váljék, úgy, mint más európai vagy tengerentúli országokban. A jó irányú változások, több sportág összefogása alapján Magyar Olimpiai Bizottság által kijelölt utat követjük, amiben nagy segítséget nyújt számunkra a Magyar Birkózó Szövetség. A segítség abban rejlik, hogy mindannyiunk érdeke, hogy a birkózáshoz közel álló sportágak, a grappling, a pankration és az MMA elismert, rendezett körülmények között tudjanak működni Magyarországon.

Ennek érdekében az említett sportágak jelenleg legnagyobb sportszervezetei, a Global Grappling (GG) és a Magyar MMA Prémium Liga (MMPL) a Magyar Birkózó Szövetséggel (MBSZ) együttműködve, és a szövetséghez tartozó szakágakként kívánnak működni a továbbiakban. Tesszük ezt azért is, mert a 2015-ben módosult sporttörvény szerint a szakszövetséghez tartozó sportágak-szakágak versenyjogait, a Nemzeti Bajnokság versenykiírását, versenyszervezését vagyonértékű jogokként definiálja a törvény. Ennek megsértése vagy az ebből származó haszonszerzés sérti a vagyonértékhez fűződő jogokat.

Ezért nem volt kérdés számunkra és a többi szakág számára sem, hogy a törvény által előírt utat járjuk közösen. A szakágak versenysporttá válásnak a megfelelését két évben határozta meg a Birkózó Szövetség január negyedikén, a szakágak közös elnökségi ülésén. A 2017-18 évi Nemzeti Bajnokság kezdetére minden jogi személyiségű egyesületnek –klubnak, akik ezen szakágak bajnokságaiban versenyezni kívánnak, regisztrálnia kell szakági szövetség regisztrációs rendszerében.

ii_amator_mma_bajnoksag_erem_oklevel.jpg

Erről egy kicsit bővebben tudnál nekünk mondani információkat?

A szakágak Nemzeti Bajnokságaiban az egyesületek által indítani kívánt versenyzőket sportolói státuszba kell helyezniük leigazolással - sportolószerződések formájában. A versenyeztetni kívánt és leigazolt sportolókat az MBSZ szakági szövetsége, az MGMSZ fogja nyilvántartani. A nyilvántartás első lépését az MBSZ weboldaláról letölthető, úgynevezett A/B karton kitöltésével tudja az egyesület megtenni. A regisztrált sportolók bekerülnek a Magyar Olimpiai Bizottság Sportinformációs Rendszerébe (SIR). A regisztráció mellett a versenyzők az MBSZ szakági sportkönyvét, illetve a MOB által kiállított versenyengedély kártyát és egy nemzetközi sportbiztosítást is kapnak. Lesz lehetőség online és személyes regisztrációra is, az MBSZ a Magyar Sport Házában kialakított irodájában. Miden egyesületi vagy sportolói regisztrációs ügyben mindenki első körben a saját szakágát keresse.

Milyen védelmet nyújt a regisztráció?

A regisztráció lehetőséget és védelmet nyújt a sportoló számára minden értelemben, valamint az összes hivatalos verseny eredménye nem vész el, és felkerül a MOB nemzetközi nyilvántartási rendszerébe. A 2013. évben közös munkával létrehozott MMA amatőr és profi versenyrendszerünket még az akkori MOB alelnöke, Leyrer Richárd ratifikálta. Azóta a versenyrendszerünket igyekeztünk az IMMAF nemzetközi szervezethez csatlakozva, de az MMA sportág szellemiség jegyében a sportolók egészségének és testi épségének megőrzése érdekében formálni.

Az idén várható további események?

A hatvani fordulót a magyar bajnoki döntő követi, melyet Győrben, a Molnár Vid Bertalan Sportcsarnokban rendezünk, MMA gála keretein belül. A Nemzeti Bajnokság házigazda szerepét regionális egyesületünk, a Győri KOKO GYM vállalta magára. A versenyzők a súlycsoportos selejtezőket napközben vívják, és utána, az esti gála program részeként bonyolítjuk a döntő eseményeit.

Nyárra milyen eseményeket terveztek?

Nyárra az edzőtáborok időszaka alatt a szakágakkal egy közös nemzetközi rendezvényben gondolkodunk. A helyszín mi más is lehetne, mint az évek óta jól bevált balatoni helyszínünk Siófokon. A rendezvény legyen minden küzdősport-rajongónak meglepetés, annyit előre elárulhatok, hogy a tervek szerint igazi vegyes harcművészeti esemény lesz.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://totaldamage.blog.hu/api/trackback/id/tr658440790

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása