TDMG Store

tdmg_sun_rashguard.jpg

Írj nekünk!

Utolsó kommentek

Hirdetés

TDMG Store

TD|MMA: 209 újra a házban

2015.12.20. 19:49 td_interim

nate.jpg 

Nem az arannyal övezett főmeccs, és nem is a nehézsúlyú előmeccs tette feledhetetlenné a UFC on FOX 17-et, hanem persze, hogy egy Diaz.

8_corners_banner_blog.gif 

Diaz már megint mindenkit megvezetett. A fiatalabbik tesó, Nate a UFC on FOX 17 főkártyájának közepébe szuszakolt mérkőzésen fogadta a könnyűsúly egyik izgalmas feltörekvőjét, Michael Johnsont, aki az utóbbi időben egészen szenzációsan kezdett festeni. Olyan szenzációsan, hogy a legtöbben – én is – egyértelműen az ő győzelmére fogadtak. Csak aztán beugrott hozzánk egy régi kedves ismerős, aki már megint mindent felforgatott: Nate Diaz középső ujja. Mielőtt lesütött szemmel elnézést kérnénk a rég nem látott ujjtól, mentegetőzzünk egy sort, és meséljük el neki pironkodva, miért hittük azt, hogy sohasem egyenesedik ki ismét.

Nate Diaz egy éve nem verekedett, és akkor is inkább csak a száját vitte magával a ketrecbe, a bunyója kívül maradt. A jelenlegi könnyűsúlyú bajnok Rafael dos Anjos teljesen kisimázta. Működik az elmélet, hogy csak annyira vagy jó, mint a legutóbbi meccsed: bár Nate a tavaly decemberi vereség után azt nyilatkozta, sérülten és betegen lépett a ketrecbe, ezért nem volt képes a súlyát sem hozni akkor, a magyarázattal nem sokat foglalkoztam. A Diazok mindig hatalmasakat verekednek, de lássuk be, ha veszítenek, menetrendszerűen érkezik a nyafogás is, így nem érdekelt, mit mond, azt láttam, hogy lassú és lapos, és elkönyveltem magamban, hogy Nate Diaz elit bunyós korszakának vége.

Egy év telt el azóta, és meg voltam győződve, hogy Nate tovább lassult és laposodott – csak akkor módosítottam halványan az álláspontomon, amikor a stocktoni fenegyerek élete formájában, szétszálkásítva, jókedvűen, de egyszerre fókuszáltan bukkant fel a bunyóhét kezdetén. Az új verdiktem így szólt: sima vereség helyett dicsőséges, nagy bunyóban, de a Diaz-klán végleg meg fog bukni, és a romokon egy igazán keménytökű új bajnoki kihívó emelkedik fel Michael Johnson személyében. Aha, ahogy azt a Pistike elképzeli.


Nate Diaz Straight Playing Around With Michael... by smackhisface1

Nate-nek fél menet kellett, míg lepattintotta magáról a ringrozsdát. Addig csak caplatott és nézte, ahogy az ő első találatáig Johnson bevisz neki vagy öt-hat csapást. Utána indult be a Diaz-show, és kerekedett üvöltő boldogsághormon-vihar a rajongók keblében. Leejtett kezek, szövegelés, mutogatás, és baromi jó boksz: Nate éles volt, mint a rugós kés a stocktoni betyárok farzsebében.

 

A kaliforniai folyamatosan ropogtatta első- és hátsó kezeit a Menace fején, aki szemlátomást maga is meglepődött azon, hogy mennyire jó formában van az ellenfele. A híres Blackzilians-nyomásgyakorlás nem működött: Diaz vagy ügyesen elslisszolt a támadások elől, vagy vigyorogva zabálta fel a beérkező csapásokat. Egy kicsit a játékán is vasalt: míg a meccs elején a régi Diaz-iskolának megfelelően nem törődött az első lábára beérkező rúgásokkal, nem sokkal később elkezdte térddel védeni azokat – rögtön el is vette Michael kedvét a rugdalózástól.

 

Kézzel nagyon kevesen tudják csak felvenni a versenyt egy Diazzal, és ez Johnsonnak sem sikerült. Bár Menace az egyik legjobb MMA-bokszoló 155 fonton, és neki is megvoltak a maga pillanatai, az eredeti kiadással tegnap éjjel semmi sem vehette fel a versenyt. Nate a bunyó végén a földön kötött ki, és a kürtszó után még viccből úgy tett, mintha rámenne egy térdfeszítésre, amiért aztán kapott is egy rúgást, hát ez van. Diaz megérdemelten aratott egyhangú pontozásos győzelmet egy mocskosul jó meccsen.

Aztán persze, ahogy ma már írtunk is róla, érvényesült a Diaz gonna Diaz-tétel is – a mérkőzés utáni ketrec-interjúban Nate egyből kihívta a UFC aktuális malacperselyét, Conor McGregort, de úgy, hogy a kirohanás 95%-ánál a FOX tévécsatornának le kellett vennie a hangot. Muthafuckin' WUT?!?!? Bár Nick eltiltását tölti, Nate visszatért – a Diaz tesók továbbra is itt vannak velünk, és ez nagyon-nagyon jó hír.

 

Elmaradt az orgazmus

Három és fél évet vártunk erre a szarra? A Junior dos Santos – Alistair Overeem meccs óriási csalódás volt, és ezen az sem változtat, hogy a várakozásoknak megfelelően kivégzéssel ért véget. Az első menetet úgy, ahogy van, lehúznám a vécén: az társastánc volt, nem MMA.

Overeem érthető módon nagyon tartott dos Santos jobbkezes atombombájától, így végig keringőzte az öt percet az oktagonban, folyamatosan elslisszolva, és néha be-betalálva a megállás nélkül felé menetelő brazilon. A második menetben kicsit jobban kinyílt a holland, és elkezdett több csapást bevinni, főként (valóban remek) rúgásokat, de talált pár pofonnal is – ezek viszont semmi gondot nem okoztak dos Santosnak azon kívül, hogy felszaggatták a bőrét. És aztán a menet végén Overeem a semmiből előhúzott egy meseszép belépős bal horgot, amit mértani pontossággal zúdított Cigano állára – a volt bajnok megtántorodott, a földre esett, ahol a holland kalapácsokkal követte a feltápászkodni igyekvő ellenfelét – és Dan Miragliotta bíró leintette a meccset TKO-val. Érzésre egy kicsit talán korán, bár az is igaz, hogy ha tovább engedte volna, Overeem nem adott volna esélyt JdS-nek arra, hogy összeszedje magát. Egy agyrázkódással kevesebb.

Overeem nagy, de egyúttal bizony savanyú győzelemmel bunyózta le UFC-szerződését, és bár Junior dos Santos kivégzése papíron még mindig automatikusan akkora címmeccset kellene garantáljon, mint egy traktor, a valóság egészen más volt. Alistair nagyon okosan és taktikusan lépett fel, de ez a hezitálós, matekozós megközelítés nem szokott nagy tetszést aratni – a közönség mellett Dana White UFC-elnöknél sem.

A UFC nehézsúlyú mezőnye viszont továbbra is vékony, és Overeem továbbra is relatíve sokak fantáziáját megmozgatja, úgyhogy egy új – csökkentett fizus – szerződés kinéz a hollandnak. De az is biztos, hogy Japánban nagyobb megbecsülés és nagyobb gázsi várná – meglepődnék, ha Nobuyuki Sakakibara még nem csapta volna fel a noteszát a Reem telefonszámánál. Junior dos Santos pedig, most már biztosnak tűnik, hogy valóban lemaradozásba kezdett.

 

Gyors meló

Erről nincs mit írni. A „fight!” vezényszó elhangzása után egy perc hat másodperccel már csomagolhattunk is és mehettünk haza. Ennyi kellett Rafael dos Anjosnak ahhoz, hogy megvédje könnyűsúlyú bajnoki övét és TKO-ba gyalulja Donald Cerronét. Cowboy notóriusan lassú kezdő, és ez borzasztóan frusztráló: ha ki bírta volna húzni addig, amíg bemelegszik, nagy meccset vívhatott volna a brazillal, de Frankenstein szörnye nem adta meg neki ezt a szívességet. A vég egy kemény bordarúgással kezdődött, a ketrec falánál való pumpálással folytatódott, végül a földön ért véget, ahol a kótyagosra ütött Cerrone teknősbéka pozícióban, tehetetlenül fogadta az öklök becsapódásait. Herb Dean meg eleget látott és beszüntette a meccset. Dos Anjos egy pitbull, Cerrone meg fejben egyszerűen képtelen felnőni a feladathoz. Ja, a győzelmi interjúban Nate Diazhoz hasonlóan RdA is kihívta Conort.

Nagyon messze ne is menjünk: az ültető kártya főmeccsén Charles Oliveira nyelőcső-repedéséből felépülve alig több mint három perc alatt kopogtatta a pehelysúlyba most először lefogyasztó Myles Juryt:

 

Aztán ő is kihívta McGregort. Aki pedig az egy este folyamán beérkező három felajánlkozásra így válaszolt:

Sorakoztassátok föl őket térdelve, nyitott tenyerekkel. Azt akarom, hogy könyörögjenek.

Sűrűsödnek az ír opciói, és mindegyik ínycsiklandó.

Másutt a kártyán Nate Marquardt a régi idők dicsőségét felidézve kiütötte C. B. Dollawayt:

 

A ketreckockák titkos favoritja, a hat évnyi távollét után visszatérő Tanyasi Macska, Tamdan McCrory háromszög fojtással kopogtatta Josh Sammant:

 

A Cole Miller vs. Jim Alers no contestre végződött egy nagyon-nagyon csúnya szembenyúlás miatt:

 

A korai ültető meccsekre is jutott két kivégzés. Vicente Luque anakonda fojtással intézte el Hayder Hassant, nézzétek a ragyogó előkészítést:

 

A gála első meccsét pedig rögtön egy atomvillanás-szerű KO zárta le, Francis Ngannou felütésének köszönhetően Luis Henrique állán.

 

A UFC on FOX 17 teljes eredménysora:

Rafael dos Anjos (c) def. Donald Cerrone TKO (térdes és ütések) R1 1:06
Alistair Overeem def. Junior dos Santos TKO (ütések) R2 4:43
Nate Diaz def. Michael Johnson egyhangú pontozás (29-28, 29-28, 29-28) 
Karolina Kowalkiewicz def. Randa Markos egyhangú pontozás (29-28, 29-28, 30-27) 

Charles Oliveira def. Myles Jury szubmissiön (guillotine fojtás) R1 3:05
Nate Marquardt def. C.B. Dollaway KO (ütés) R2 0:28
Valentina Shevchenko def. Sarah Kaufman megosztott pontozás (28-29, 29-28, 29-28) 
Tamdan McCrory def. Josh Samman szubmissiön (háromszög fojtás) R3 4:10
Nik Lentz def. Danny Castillo megosztott pontozás (28-29, 29-28, 30-27) 
Cole Miller vs. Jim Alers No Contest (szembenyúlás) R2 1:44

Kamaru Usman def. Leon Edwards egyhangú pontozás (29-28, 30-27, 29-28) 
Vicente Luque def. Hayder Hassan szubmissiön (anakonda fojtás) R1 2:13
Francis Ngannou def. Luis Henrique KO (ütés) R2 2:53

Az est során az első három ültetőt és később, a főmeccset a megszokott Mike Goldberg - Joe Rogan páros a harmatsúlyú nagyágyú Dominick Cruz-zal együtt, hármasban kommentálta. Mivel Rogannek jövő nyáron lejár a szerződése a UFC-vel, és nem biztos a hosszabbításban, ez nyilván az első kísérlet volt a megfelelő helyettes megtalálására. Én azt mondom, ne is keressenek tovább, Cruz tökéletes a melóra.

Idén több UFC-gála már nem lesz, de Dana White-ék az ünnepek után rögtön visszatérnek, '16. január másodikán jön a UFC 195, Robbie Lawler és Carlos Condit küzdelmével a váltósúlyú bajnoki övért. Most pedig elkezdhetünk ráfordulni a Rizin FF háromnapos bemutatkozó bulijára.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://totaldamage.blog.hu/api/trackback/id/tr18186720

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása