TDMG Store

tdmg_sun_rashguard.jpg

Írj nekünk!

Utolsó kommentek

Hirdetés

TDMG Store

TD|BRAIN: Jon Jones, Daniel Cormier, az erőemelés és Jim Wendler

2015.12.02. 17:18 td_interim

jones_prije_poslije2332_1.jpg

Sokak szerint Bones bunyójának rovására megy majd az a rengeteg nehéz súlyos edzés, amit mostanában végez. Egy szakértő erőemelő szerint meg nem.

425c998815cf8a4693ff4788f3197ccc.png

Jon Jones az utóbbi időben elég sok - mit sok, gyakorlatilag minden - MMA-val foglalkozó fórum, TV-show és pletykarovat állandó témája lett az erőemelő videói kapcsán. Daniel Cormier azt nyilatkozta róla nemrégiben, hogy ő két okból is örül a dolgok ilyetén való alakulásának.

Jon Jones a múltban többször is tett kijelentéseket azzal kapcsolatban, hogy felrándulna nehézsúlyba egy címmérkőzés kedvéért, de ez még azelőtt történt, mielőtt Cain Velasquez elveszítette volna a világbajnoki titulusát Fabricio Werdum ellenében. Magával Velasquezzel közel volt a megegyezés a mérkőzéssel kapcsolatban mindkét fél állításai szerint, de végül mégsem lett belőle semmi.

cainjones_0.jpg

Daniel Cormier az MMA Hour-nak adott interjúban arról beszél, hogy "Bones" az izomtömeg növelése érdekében feláldozhatta egy csomó - eddig a többiekkel szemben meglévő - előnyét.

A súlyemelés, meg minden, őszintén szólva hát... nézd, Jon azt mondta, hogy voltak különböző problémái a múltban mind az alkohollal, mind a drogokkal. Valamivel helyettesítenie kell ezeket, ha lemond róluk. Úgy látszik, most a súlyemelés lett a függősége tárgya. És ez nem egy rossz dolog, hiszen helyettesítette (az alkoholt és a drogot) valami jóval, olyasmivel ami a hasznára válhat. Talán úgy érzi, hogy ha erősebbé válik fizikailag, akkor az jobb bunyóssá teszi őt.

 

Az igazság az, hogy mikor láttam őt jelentős izomtömeget felszedni, akkor azt mondtam magamban: "Wow, ez nem rossz!" nekem, mivel Jones azelőtt egy vékony, csontos srác volt, egyáltalán nem az az izmos fajta - és ez működött neki. Ez lehetővé tette számára, hogy hosszú küzdőtávból optimális sebességgel támadhasson, és hogy gyorsan mozogjon lábon. A plusz izomtömeggel, nekem úgy tűnik, hogy le fog lassulni. Talán már nem ő lesz a leggyorsabb srác, talán elrontja mindazt, ami egy természetes adottsága volt, és a helyzet az, hogy ezek az adottságok őt tökéletes bunyóssá tették.

 

A srác 22-0 (megjegyzés: 21-1 a mérlege) és megverte a világ legjobb bunyósait, a valaha volt legjobb bunyósokat. És erre most tömegelésbe kezdett. Szóval, számomra ez azt jelenti, hogy elkezdte elrontani az eddigi biztos győzelmei receptjét, ami nagyon-nagyon jó hír, mivel talán ez további lehetőségeket nyit meg az ellenfelei számára.

- nyilatkozta Cormier.

Még nincs meg a hivatalos dátuma kettejük találkozójának az oktagonban. Ki tudja, talán addigra New York államban is legálissá teszik a profi MMA-t? Egyet értünk DC-vel? Vagy Jones dinamikusabb lesz, mint valaha? Meglátjuk.

Viszont álljon itt egy másik vélemény, nem kisebb névtől, mint Jim Wendler. Jim Wendler egy mára már visszavonult erőemelő versenyző, edző és rendkívül sikeres publikátor. Nem állok neki most itt teljes körűen bemutatni, hiszen ez egy elsősorban küzdősportokkal foglalkozó oldal, legyen elég annyi, hogy a külföldi fórumokon úgy ismerik őt, hogy a "srác, aki 1000 fonttal guggolt" és az 5/3/1 program megalkotója.

Szerzőként, bár népszerű, de rendkívül megosztó személyiség, főleg a stílusa miatt, viszont a szaktudásához nem férhet kétség, ezt soha nem vitatta senki. Egy évekkel ezelőtti fórumválaszát cikké dolgozta át (5/3/1 and MMA szept.8 – jimwendler.com). Álljon itt ez most, egy ellenvéleményként Cormier felvetésére.

dan-henderson-michael-bisping-115.jpg

A srác a háttérben már tudja, hogy Bisping a következő pár hónapban szívószálon keresztül fog táplálkozni.

„Rengetegszer felkértek már rá, hogy írjak egy könyvet, egy cikket vagy valamit arról, hogy lehet az 5/3/1 rendszerét MMA harcosok felkészítésére felhasználni. Amíg nem dolgozok együtt senkivel, ez a könyv valószínűleg nem fog megíródni. Azt hiszem, hogy csak akkor írhat valaki intelligensen bizonyos témáról, ha előtte magas szinten versenyzett benne. Úgy értem, ha egy program annyira jó, annyira csodálatos, akkor miért nem használta fel az író a saját sikerei eléréséhez? (Megjegyzés: Wendler sem az 5/3/1 programmal lett világbajnok erőemelő, a Westside-ban edzett.) Szóval azzal az óriási megjegyzéssel írom most ezt a posztot, hogy én NEM vagyok és soha nem is leszek MMA harcos. Csak hogy tisztázzuk.

Mint minden sport, így az MMA is megköveteli, hogy erős legyen az alsó hátad, a lábak, karok, mellkas, vállak és a has. Mint minden sportban, az erő csak egy a sok dolog közül, amit fejleszteni kell. Ez nem olyan, mint az erősportok - sokkal több képességet kell fejleszteni és SOKKAL TÖBB IDŐT kell rájuk fordítani. Szóval nem töltheted az egész napodat a konditeremben. Hatékonynak kell lenned a konditeremben: olyan gyakorlatokat kell választanod, amik jók valamire, és kész.

Mivel rengeteg képességet kell fejleszteni és rengeteg időt kell a gyakorlásukra fordítani (és ezek a gyakorlatok pedig nagyon nehezek), a következőt javaslom.

- edzz egy héten két napot

 

- a kiegészítő gyakorlatokat korlátozd 2-3-ra edzésnaponként

 

- egy harmadik napon beiktathatsz különböző egyéb szükséges kiegészítő gyakorlatokat (ha az időd és az energiád engedi)

Az időt, amit a konditeremben töltesz, arra fordítsd, hogy erősebb legyél, ne köredzéseken való futkosással. Azért vagy a teremben, hogy erősebb legyél, NEM azért, hogy másik gyakorlatokat utánozz. Mindig, mikor azt látom, hogy valaki köredzéseket ír elő MMA erőedzés gyanánt, megkönnyebbülten felsóhajtok. Amíg az ilyen embereket profinak nevezik, addig nekem mindig lesz munkám. Ha úgy érzed, csinálhatod a kötélcsapkodásodat és a négyütemű fekvőtámaszaidat az erőedzésed UTÁN.

Első nap

 

- guggolás

 

- fekvenyomás

 

- kiegészítő munka

 

Második nap

 

- felhúzás

 

- nyomás állva

 

- kiegészítő munka

A kiegészítő munka sok hát és felsőhát gyakorlat legyen, karedzés vagy bármi, amire személy szerint szükséged van a sérülések megelőzése céljából. Mint minden sportban, a súlyzós edzés szerepe nem más, mint GPP (általános fizikai felkészülés) - és a dolga a teremben a súlyzókkal MINDEN SPORTOLÓNAK borzasztóan egyszerű (attól függően, hogy kinek mit hiszel el). Legyél fokozatosan erősebb az alapgyakorlatokban és ne emeld túl magad (értsd: ne legyen negatív hatással az egyéb edzéseidre).

Sportspecifikusnak lenni a teremben - ez egy kibaszott mendemonda. Még azok is tudják, akik kitalálták. Kérlek, te ne ess ebbe a nevetséges hibába. És nem kell erősnek lenned, hogy jó sportoló légy, de erősebbnek lenni, mint eddig voltál, az mindig egy jó dolog. Különösen, ha folyamatosan fejlődsz időről-időre, türelmesen. Ezek az eredmények azok, amik számítanak, és ezek fognak fájni az ellenfelednek a legjobban.

1520615_10152285406806276_1575240392_n.jpg
Dan Henderson ingyen fogászati rendelést tart.

Nem tudom eléggé hangsúlyozni, hogy mennyire fontos egy bunyósnak, hogy egyeztesse és periodizálja az erőedzését a technikai edzőjével. Ez TERVEZÉST jelent. Alapvetően azon múlik minden, hogy milyen messze van a meccsed időpontja. Hogy leegyszerűsitsük, minél messzebb vagy a bunyótól, annál többet emelhetsz (ha szükséges). Minél közelebb van, annál kevesebbet. Vagy még egyszerűbben:

Bunyótól távol: csinálhatsz minden szart, amitől kifáradsz, izomlázad lesz és hatással van a technikai edzésedre

 

Bunyóhoz közeledve: KEVESEBB szart csinálhatsz (vagy semennyit), amitől kifáradsz, izomlázad lesz és hatással lenne a technikai edzésedre.

Ez a fajta periodizáció a sportban Siff, Zatsiorsky és Verkhoshanksy munkái alapján terjedt el és lett népszerű, úgy is nevezik, a Józan Ész Elve. Ha az edződ ezt nem érti meg, én nem tudom, mit mondhatnék neked. És Dan Henderson a király, az örökös kedvenc bunyósom."

írta: Bronson, a jimwendler.com alapján

 

A bejegyzés trackback címe:

https://totaldamage.blog.hu/api/trackback/id/tr968133216

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása