TDMG Store

tdmg_sun_rashguard.jpg

Írj nekünk!

Utolsó kommentek

Hirdetés

TDMG Store

TD|MMA: Két évre eltiltotta az USADA a nyugdíjas Cro Copot

2015.11.26. 13:54 td_interim

 crocopeltilt.jpg

Értjük, hogy kötelező procedúra, de attól még röhejes.

black_friday_tdmgstore300x250.jpg 

Jött, aminek jönnie kellett: Mirko Filipovicot nyugdíjában is eltiltották a versenyzéstől. Cro Cop november 10-én vonult vissza – ezúttal minden bizonnyal végleg – a profi küzdősportoktól, sérüléseire hivatkozva. Másnap a UFC-partner Amerikai Doppingellenes Ügynökség (USADA) bejelentette, hogy határozatlan időre eltiltja a horvát legendát, mert az „valószínűleg doppingvétséget követett el.” Még egy nappal később Cro Cop hivatalos oldalán tisztázta a helyzetet, ahol beismerte, hogy növekedési hormont használt annak érdekében, hogy sérült vállát időben helyre rakja a most hétvégére tervezett, Anthony Hamilton elleni mérkőzésére. Ideiglenes eltiltását nem bebukott teszt, hanem beismerő vallomása miatt kapta, és úgy tűnik, most kiszabott, két éves eltiltásával is ez a helyzet.

Az USADA közleményéből:

Az USADA ma bejelentette, hogy Mirko "Cro Cop" Filipovic (Zágráb, Horvátország), az Ultimate Fighting Championship (UFC) sportolója két éves eltiltást kapott a doppingellenes szabályzat megsértéséért.

 

A 41 éves Filipovic beismerte, hogy növekedési hormont ( human growth hormone ("hGH")) használt, használni szándékozott és birtokolt, miután versenyidőszakon kívüli tesztnek vetették alá 2015. november 4-én, Zágrábban. A teszt napján, az eredmények beérkezése előtt Filipovic kapcsolatba lépett a UFC-vel, és informálta őket, hogy növekedési hormont használt, mellyel megsértette a UFC doppingellenes szabályzatát. Azután, 2015. november 9-én Filipovic az USADA-nak is beismerte, hogy tiltott szert használt.

 

A növekedési hormon a Peptid hormonok, növekedési faktorok és rokonvegyületek közé tartozó tiltott szer a UFC doppingellenes szabályzata szerint. Mivel Filipovic azonnal beismerte a doppingellenes szabályzat megsértését, elkerülte a négy éves eltiltás kiszabását, melyre a UFC doppingellenes szabályzata súlyosbító körülmények meglétekor lehetőséget ad.

Az USADA tehát nem állítja, hogy Filipovic megbukott volna a teszten, az eltiltást Mirko annak alapján kapta, hogy beismerte a HGH-használatot. Az MMAFighting szerint a növekedési hormont nagyon nehéz kimutatni, szóval ha Cro Cop hallgat róla, akár még át is mehetett volna a vizsgálaton, és akkor szombaton küzdhetne a UFC koreai gáláján. Persze biztosra menni nem lehet, és ha már tiltott szerekhez nyúlt, még mindig jobb így, doppingszempontból potenciálisan a semmire, és szó szerint a beismerő vallomásra eltiltást kapni, mintha tetten érték volna. Akkor már hiába magyarázta volna, hogy csak a vállára kellett az anyag. Így voltaképpen emelt fővel int búcsút Filipovic.

És a végére jut egy vicces csavar is. Cro Cop 12-i, beismerő nyilatkozatában azt írta, ő lehet az első harcos, akit visszavonulása után tiltanak el. Ez bejött. Szóval, ha fantasztikus karrierje nem lett volna elég, igazi mérföldkővel zárja most le bunyós éveit a horvát legenda.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://totaldamage.blog.hu/api/trackback/id/tr748116570

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása