TDMG Store

tdmg_sun_rashguard.jpg

Írj nekünk!

Utolsó kommentek

Hirdetés

TDMG Store

TD|MMA: Ezért kellene legalizálni az MMÁ-t: HIV fertőzött bunyós harcolt New Yorkban

2015.09.21. 16:02 td_interim

mma_bloosts2_576.jpg 

Kötelező orvosi szűréssel ez nem történhetett volna meg.

 

Hiába a UFC minden eddiginél komolyabb kampánya, idén sem sikerült legális sportként elfogadtatni New York államban a profi MMÁ-t. Az amatőr, ellenőrizetlen rendezvények viszont továbbra is zöld utat kapnak – így fordulhatott elő az, aminél kevés nagyobb baj történhet küzdősport versenyen: HIV fertőzött bunyós lépett ketrecbe.

A riasztó eset egy New York állami tévécsatorna múlt heti riportjában bukkant fel, ahol a legalizáció kapcsán megszólaltatták a szomszédos New Yersey állam MMÁ-ért felelős ellenőrző bizottságának főorvosát, Dr. Sheryl Wulkant. Wulkan azt mondta, tudomásuk van arról, hogy egyes sportolók New Yorkban Hepatitis B-vel, Hepatitis C-vel fertőzve harcoltak, egy esetben pedig HIV pozitív bunyós lépett a ketrecbe. Mások agyi sérüléssel, szívproblémával és beszakadt retinával küzdöttek – folytatta Wulkan. Ráadásul az MMA New York-i helyzete a yerseyi bunyósokat is veszélybe sodorja, mert számos harcos, akit otthon egészségügyi okokból nem engednek a ketrecbe, egyszerűen átmegy a szomszédos államba meccselni.

Az ellenőrizetlen MMA rendezvényeken nincsenek szakképzett orvosok, nincsenek meccseket megelőző orvosi vizsgálatok, és a sérült sportolókat senki sem tiltja el a versenyzéstől addig, amíg felgyógyulnak.

Az MMA-rajongók a rendezvényeken fizetnek a jegyekért, de a bunyósokat megfizetni törvénybe ütközik. Vannak ugyan promóterek, akik kérnek egészségügyi papírokat, de ezt sem állami előírás parancsára, hanem puszta emberi jóérzésből és felelősségtudatból teszik.

Az igazán kemény az, hogy nem is ez az első alkalom, hogy valaki HIV fertőzötten küzdjön, már tavaly tavasszal jöttek ilyen riasztó hírek New Yorkból. Így aztán végképp érthetetlen, miért nem rendezik már az ügyet.

A logikus megoldás az lenne, ha végre legalizálnák az MMÁ-t az államban, így a sportolók nem léphetnének ellenőrizetlen körülmények között a ketrecbe. A másik út persze a teljes tiltás, de az a világtörténelem során még soha, semmiben nem volt működőképes. Amíg léteznek bunyósok, akik hajlandóak kevert szabályrendszerben versengeni, addig ezt meg is fogják tenni, mondjon bármit is a törvény. És akkor már hadd tehessék ezt meg anélkül, hogy a harcon túl pluszban kockára tennék egymás egészségét.

THE KID • THE CHAMP •...

Posted by TDMG on Monday, September 21, 2015

 

A bejegyzés trackback címe:

https://totaldamage.blog.hu/api/trackback/id/tr67806402

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása