TDMG Store

tdmg_sun_rashguard.jpg

Írj nekünk!

Utolsó kommentek

Hirdetés

TDMG Store

TD|MMA: Öt évre tiltották el Nick Diazt

2015.09.15. 11:14 td_interim

nickules.jpg 

Ilyen keményen a sportban még sohasem büntettek marihuána használatot.

 

Példátlanul szigorú büntetéssel sújtotta a Nevada Állami Atlétikai Bizottság Nick Diazt, mert a UFC 183-mat követő doppingteszten megbukott marihuána metabolitokkal. A harcost a NSAC tegnapi ülésén öt évre eltiltották a sporttól és 500 000 dolláros meccspénze 33 %-a, 150 000 165 000 dollár befizetésére kötelezték. Az eltiltás visszamenőleg, a meccsnappal lépett érvénybe.

Diaznak ez karrierje során már a harmadik marihuána-vétsége volt, így számítani lehetett arra, hogy a bizottság nem engedi el olyan könnyen az ügyet, de a büntetés súlyossága mindenkit megdöbbentett. Az extrém szigorúságot Diaz magatartásával magyarázták, erről Pat Lundvall NSAC megbízott így beszélt:

2007-ben elénk állt egy sportoló és azt ígérte, „soha többé nem fogok ilyet csinálni.” Aztán 2012-ben újra találkoztunk vele, és arról is tudunk, hogy 2009-ben nem adott mintát egy doppingtesztre. Most 2015 van, és nem úgy tűnik, mintha az előző eljárások bármelyike bármilyen hatást is elért volna a sportolónál, és nem úgy tűnik, hogy a sportoló viszonozta volna azt a tiszteletet, amit ez a bizottság és a lehetőség, hogy ebben az államban mérkőzzön, megadott neki.

Valóban eléggé szúrhatja a NAC szemét Diaz, hiszen a bizottság új, keményebb doppingellenes programja harmadik pozitív marihuána metabolit tesztre nem öt-, csak hároméves eltiltást ad – ráadásul ez a program a vétség idején még nem is volt érvényben, tehát azt is lehet mondani, hogy nem az új rendszer ítéletét fejelték meg plusz évekkel, hanem egyszerűen a semmiből rántották elő minden idők legsúlyosabb marihuánaügyi eltiltását.

Az ülést a teljes MMA-világ követte, ettől volt hangos a twitter. Néhány reakció, aztán megyünk tovább:

Diaz ügyvédje, Lucas Middlebrook a tesztek ellentmondásosságára hívta fel a bizottság figyelmét. A sportoló háromszor adott vizeletmintát meccsnapon: 19:12-kor, a mérkőzés előtt, valamint kétszer a mérkőzés után: 22:38-kor és 23:55-kor. Mint ellenfele, Anderson Silva esetében, itt is ellentmondásosak voltak az eredmények: az első és a harmadik mintát a WADA által elismert Sports Medicine Research and Testing Laboratory-ba vitték kielemezni, és mindkét minta tiszta volt. A középső mintát – Silváéhoz hasonlóan – a WADÁ-val kapcsolatban nem álló Quest Diagnostics elemezte ki. Ez mutatta ki a megengedettnél jóval magasabb marihuána metabolitszintet. B mintát viszont a Quest nem tesztelt – igaz, ezt Diaz csapatának kellett volna kérnie.

Middlebrook szerint a teszteredmények „tudományosan megbízhatatlanok” és „érthetetlenek,” a védelem azt is sérelmezte, hogy a vád említést sem tett a két negatív mintáról (megint csak Silva ügyéhez hasonlóan):

Jobb esetben ez struccpolitika és hiba. Rosszabb esetben ez a tények teljes és égbekiáltó félreértelmezése.

Middlebrook arra is felhívta a figyelmet, hogy már a mintavétel során is többször is hibáztak: a minta begyűjtője, Aldo Galvan nem tett eleget a WADA szabályzatnak és nem ő maga pecsételte le a mintát, az ilyenkor kitöltendő űrlapon nem jelölte be, hogy a mintavételt hivatalos szervek ellenőrizték, és a Questnek küldött mintán ott szerepelt Diaz neve, ami megsértette a sportolói névtelenséghez való jogot.

Felmerült, hogy Diaz harmadik mintája azért lett ismét negatív, mert a harcos a meccs után annyi vizet ivott, hogy ezzel kisöpörte a szervezetéből a marihuána nyomait, de a védelem szakértő bevonásával állította, hogy ennyi idő alatt nem lehet eleget inni a bizonyíték ilyen megsemmisítéséhez – legalábbis anélkül, hogy Diaz szervezete komolyabban megsínylené.

A több mint három órás ülésen Nevada a védelem több tiltakozását is elutasította, egy alkalommal Francisco Aguilar elnök el is nevette magát közben. Diazt is tanúskodni hívták, de a bunyós az ügyvédjei tanácsára az ötödik alkotmánykiegészítésre hivatkozta megtagadta a válaszadást. Ekkor indultak be a biztosok igazán és kérdések sorozatával kezdték bombázni Diazt, aki mindegyik alkalommal elutasította a válaszadást. A védelem természetesen kiakadt. 

Mr. Diaz ugyanazt fogja válaszolni az összes kérdésre. Az egyetlen célja ennek, hogy cirkuszi látványossággá tegyék és megalázzák, és hogy aláássák a alkotmányos jogainak gyakorlását. Tisztelettel, nem értünk egyet az önök törvényértelmezésével. És bár a bizottságuk szabályai szerint járnak el, úgy hiszem, az Egyesült Államok alkotmánya és Nevada állam alkotmánya felülírja azokat a szabályokat. De kérem, folytassák csak a törvények félreértelmezését.

A bizottság végül úgy döntött, hogy a Quest pozitív tesztje, valamint az, hogy Diaz nem tüntette fel a marihuána használatot a meccset megelőzően kitöltendő űrlapon, elegendő bizonyíték a harcos ellen. Lundvall örökös eltiltást javasolt, végül ötéves mellett döntöttek, és Francisco Aguilar elnök ismét kiemelte, hogy Diaz magatartása sokat nyomott a latba.

Ha ez csak marihuánaügy lenne, nem lennék ilyen szigorú. De ez nem csak marihuánaügy. Szerintem ez a sport teljes semmibevétele. Ez a marihuánáról szól, az egyenesség hiányáról, arról, hogy nem működnek együtt a sport megtisztításában, semmibe veszik a szabályokat, ami, úgy gondolom, a többi sportolóra nézve is káros.

Diaz meg fogja támadni a bizottság döntését, amit „vendetta eltiltásnak” nevezett. A harcost az újságírók rögtön az ülés után szólaltatták meg, és Diaz sem ment el szó nélkül amellett, hogy jóval súlyosabb büntetést kapott, mint a szteroidhasználók.

A sportoló 36 éves lesz, mire eltiltása lejár – a NAC döntése potenciálisan karriergyilkos.

Egyebek: Rousimar Palhares (Jake Shields szemének kikaparása és kopogás/leintés után a szubmissiön sokadszori továbbfacsarása) és Caio Magalhaes (veresége után vért köpött legyőzője, Josh Samman felé) ügyének tárgyalását októberre halasztották. Jake Shields meccsük leintése után szándékosan ütötte meg Palharest, neki büntetésből 50 órányi közmunkát kell elvégeznie a következő hat hónap során, hogy újra nevadai meccsengedélyt kaphasson.

• TDMG

A bejegyzés trackback címe:

https://totaldamage.blog.hu/api/trackback/id/tr727789256

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása