TDMG Store

tdmg_sun_rashguard.jpg

Írj nekünk!

Utolsó kommentek

Hirdetés

TDMG Store

TD|MMA: Belfort emelkedett tesztoszteronszinttel állt ki Jon Jones ellen, a UFC eltussolta az ügyet

2015.09.23. 15:48 td_interim

jon-jones-vitor-belfort.jpg 

Botrányos történetre derített fényt egy oknyomozó riport.

 

Három évvel ezelőtt Vitor Belfort volt az MMA világ hőse, mert beugrósként elvállalta, hogy a UFC 152 főmeccsén megküzd Jon Jonesszal. Belfort az első menetben majdnem le is győzte Bonest egy karfeszítéssel, de a csoda elmaradt és komoly büntetés után végül a negyedikben a brazil kényszerült kopogásra. Utóbb bejelentették, Belfort törött kézzel vállalta el a mérkőzést, amivel még nagyobb tiszteletet vívott ki magának. Most mindezt lehúzhatjuk a vécén: egy új oknyomozó riport kiderítette, hogy Belfort emelkedett tesztoszteronszinttel állt ki Jones ellen, ráadásul a UFC tudott róla, de a gála megmentése érdekében eltussolta az ügyet.

Belfort három héttel a gála előtt adott le olyan mintát, melyből a normálisnál két és félszer magasabb tesztoszteronszintet mutattak ki a doppingteszten. A teszt eredményeiről egy nagyon szűk kört leszámítva sohasem szerzett volna tudomást senki. Eredetileg három UFC-fejesnek küldték volna el őket e-mailben, 2012. szeptember 4-én, de valaki nagyot hibázott a címzésnél, és végül 29, UFC-vel kapcsolatban álló ember – köztük harcosokkal, menedzserekkel és edzőkkel – elektronikus postaládájában landoltak az űrlapok. Matt Hughes egykori menedzsere, a régi motoros Monte Cox is megkapta a csomagot, végül ő volt az, aki az ügyről most kitálalt, az ő vallomása alapján született meg a tényfeltáró riport.

Az e-mailezés az első tévedés után teljesen megvadult. A UFC azonnali kármentésbe kezdett, de ezzel csak azt érte el, hogy minden addiginál gyanúsabb lett az első levél tartalma. 2012. szeptember 4-én Csendes-óceáni idő szerint 15:01-kor ment ki Belfort űrlapja a 29 címre. A témája „Vitor Belfort laboreredményei” volt. Három perccel később egy jogi asszisztens megkísérelte visszahívni a levelet, sikertelenül. 15:55-kor újabb levél érkezett, mely azt mondta, tévedésből ment ki az első mail, és megkérte a címzetteket, hogy „töröljék az e-mailt, amint lehet!!!” 19:16-kor érkezett a negyedik levél, melyben Ike Lawrence Epstein, a UFC ügyvezető alelnöke azonnali jogi lépéseket helyezett kilátásba, ha valaki nem engedelmeskedik az előző kérésnek.

1440825900684301093.jpg

Belfort szabad tesztoszteronszintje volt kirívóan magas. A szeptember elsején elvégzett teszt deciliterenként 1038 nanogramm tesztoszteront mutatott ki a leadott mintából. A riport szerint egy Belfort korabeli férfinél a 700-as érték lenne a normális, de ennyi különbség – bár jelentős – még belefér. Belfort szabad tesztoszteronszintje viszont 41.7 pikogramm (a gramm trilliomod része) / milliliter volt. A normális szabad tesztoszteron érték 8.7 – 25.1 pk/ml lenne, azaz Belfort értéke az átlagos két és félszerese volt. A szabad tesztoszteron létfontosságú a regenerációhoz és a teljesítmény növelését is elősegíti.

Belfort document by Deadspin

Vitor Belfortról ugyan tudjuk, hogy TRT-n volt, de ezt csak 2013-ban jelentették be – azóta az is kiderült, hogy 2011-től vett részt a programban. A 2012-es mérkőzés előtt a gálát szentesítő Ontariói Atlétikai Bizottságnak nem volt tudomása arról, hogy Belfortnak bárki is engedélyezte a tesztoszteron-kezelést. Emlékezzünk arra is, hogy mindez még jóval a UFC idei, új doppingellenes programja előtt történt: akkoriban a harcosok tesztelését a szervezet nem a független USADÁ-ra bízta, hanem egyedül, házon belül oldotta meg. Így Dana White-ék az eredményeket is megtarthatták maguknak – mint ahogy ezt ebben az esetben is tették volna, ha nincs a bénázás az e-mailekkel.

A TRT-program engedélyezése alapból a sport egyik legzavarosabb döntése volt. Elméletileg a lecsökkent tesztoszteronszint kiegyenlítésére engedélyezték a használatát egyes harcosoknak, az értékek normális szint fölé emelése viszont, amit Vitor Belfort is művelt, már visszaélésnek számít.

Foglaljuk össze, mi történt 2012 szeptemberében: a UFC 152 a meghiúsult 151-es gála pótlása volt. A 151 főmecsén Jon Jones csapott volna össze Dan Hendersonnal, de Hendo sérülés miatt kidőlt, Jones pedig nem vállalta el a fellépést az utolsó pillanatos beugró Chael Sonnen ellen, így a gálát törölték, Dana White pedig a rá következő nyilatkozataiban példátlan módon savazta a fiatal félnehézsúlyú bajnokot, szégyenletesnek bélyegezve Jones visszalépését. A UFC előrángatta Vitor Belfortot, tesztelte, emelkedett tesztoszteronszintet állapított meg nála, majd egy bénázás során nagy dobra verte az eredményeket. Jogi lépésekkel fenyegetőzve betapasztotta mindenkinek a száját, aki megkapta az eredményeket, majd tizennyolc nappal később szemrebbenés nélkül a ketrecbe engedték Bones ellen a felcuppantott Belfortot. Belfort majdnem letépte Jones karját.

Fasza.

 tdmgstore_rashguard_akcio.jpg

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://totaldamage.blog.hu/api/trackback/id/tr227813830

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása