TDMG Store

tdmg_sun_rashguard.jpg

Írj nekünk!

Utolsó kommentek

Hirdetés

TDMG Store

TD|BOX: Betiltaná a bokszot az Ausztrál Orvosi Szövetség

2015.09.17. 16:20 td_interim

australian-medical-association-calls-for-ban-on-boxing-700.jpg 

Egy fiatal ökölvívó halála vezetett idáig.

 

Drasztikus lépéseket tenne az Ausztrál Orvosi Szövetség (Australian Medical Association / AMA) azért, hogy megelőzze azokat a haláleseteket, amiket a ringben elszenvedett sérülések okoznak. Komolyan korlátoznák az összes küzdősportot az országban, az amatőr bokszot pedig jószerivel be is szüntetnék. Egy friss tragédia vezetett idáig.

Davey Browne Jr. nagypehelysúlyú ausztrál bokszoló hétfőn belehalt a ringben szerzett sérüléseibe. Browne Jr-t pénteken ütötték ki egy IBF címmeccs tizenkettedik menetében. A bokszoló a kiütés után rövid időre visszanyerte a tudatát, később viszont kómába esett. A családja hétfőn azt a döntést hozta, hogy kapcsolják le a lélegeztetőgépét. Browne Jr. 28 éves volt, feleségét és két gyerekét hagyta hátra.

co5my5-woae7-oo.jpg

A mérkőzésről egyelőre nem találni felvételt, de akik ott voltak, azt állítják, a tragédia a ringsegédek és a bírók szakszerűtlensége miatt következett be: hiába ágált a folytatás mellett, Browne Jr-t nem szabadott volna kiengedni az utolsó menetre.

A haláleset után az AMA alelnök Dr. Stephen Parnis egy interjúban nagyon keményen fellépett a boksz ellen.

Egy ütés is ölhet – mindegy, hogy egy kocsma előtt, péntek este, vagy egy bokszringben eresztik el – és fájdalmasan fiatal korban vethet véget életeknek. Tudom, hogy senki sem ezzel a szándékkal lép a szorítóba, de... a boksz természetéből adódóan nem lehet elkerülni, hogy sportolók visszafordíthatatlan agykárosodásokat szenvedjenek, vagy hogy az életükbe kerüljön egy meccs. Ezért gondolja úgy az AMA, hogy a boksz nem mehet tovább.

A helyzetet tovább élezi, hogy mindössze hat hónappal ezelőtt egy másik fiatal ausztrál bokszoló is meghalt, hasonló körülmények között: a pehelysúlyú Braydon Smith tíz menetet bokszolt, mérkőzését pontozással elveszítette. Másfél órával később elájult, kómába esett, és néhány nappal később a családja szintén a lélegeztetőgép lekapcsolása mellett döntött.

Az AMA már akkor a sport betiltásáért folyamodott, de Browne Jr. halála miatt még szigorúbbra vették a fellépésüket: most már minden küzdősportot betiltanának 18 év alatt, és teljes körűen eltiltanák amatőr bokszolóikat a versenyzés legfelsőbb szintjétől: az ausztrál amatőr bunyósok nem vehetnének részt sem az Olimpián, sem a Nemzetközösségi Játékokon.

Parnisnak az MMÁ-ról is radikális a véleménye:

Ez visszalépés, olyasmi, amit a 19. századtól várna az ember. Nagyon gyakoriak az agyrázkódásos sérülések, úgy gondoljuk, hogy még a boksznál is gyakoribbak, mert a kesztyűk miatt ezek a meccsek majdnem olyanok, mint a pusztakezes küzdelmek, és csigolyasérülések is előfordulhatnak.

Az agyrázkódásos saccolások valójában félrementek: egy friss felmérés azt mutatta ki, hogy az MMÁ-ban valamivel ritkábbak az ilyen sérülések, mint a bokszban, természetesen azért, mert itt nem csak csapások szerepelnek a támadások közt, így a másik fejének szétverése helyett szétbirkózással / szubmissiönnel is el lehet érni a győzelmet. Pezsgőt ne bontsunk: azért itt is vannak agyrázkódások bőven.

A UFC történetének legnagyobb gáláját éppen Ausztráliában szervezi: a november 15-i UFC 193-mat a hetvenezres Etihad Stadionban tartják Ronda Rousey vs. Holly Holm és Joanna Jedrzejczyk vs. Valerie Letourneau meccsekkel.

• ALL TANKS ON SALE •

Posted by TDMG on Thursday, September 17, 2015

 

A bejegyzés trackback címe:

https://totaldamage.blog.hu/api/trackback/id/tr417795580

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása