TDMG Store

tdmg_sun_rashguard.jpg

Írj nekünk!

Utolsó kommentek

Hirdetés

TDMG Store

The Essentials of MMA - Exkluzív Totaldamage könyvismertető

2014.06.05. 18:46 td_adamrepa

EssentialsCover.jpg
Bevezető

Essentials_small.jpgAhogy már hírt adtunk róla a múltkori cikkünkben is, Június 14-én nem kisebb dolog történik, minthogy kijön az első európai, átfogó MMA oktató-könyv. A Martijn De Jong - Edgar Kruying szerzőpáros nem csak, hogy széles körben ismert a világ harcművészeinek és rajongóinak körében, de egyben garancia is a minőségre. Oldalunk már közölt korábban a GLORY kapcsán interjút De Jong-val, Kruyingról pedig a leglényegesebbeket a könyvvel foglalkozó előző cikkünkben írtuk meg. Május vége felé érdeklődtünk, majd a posta rövidesen meg is hozta a csomagot. Néhány nap tanulmányozás után már bátran megírhatjuk a lényeget, ill. amit leszűrtünk belőle. Ne is ragozzuk tovább - nézzük a könyvet!

Rövid tartalmi áttekintés

A szerzőpáros tényleg a fontos dolgokra koncentrált - jól látható a szerkezetből és felépítésből, hogy valóban a hasznos és használható technikák kerültek a fontossági sorrend elejére, így a bevezetés ill. a rövid történelmi áttekintő, mely az MMA kialakulásáról, Shooto-ról és egyebekről szól, mindössze 4 oldalt foglal el a könyv elején. Ugyanezt az elvet követve az utószó, a felhasznált irodalmat és egyebeket taglaló rész sem több, mint 8 oldal a könyv végén. Maradt tehát 172 oldal, tele jól érthető, szemléletesen lebontott technikákra.

A technikák hét nagy csoportra bonthatóak:

  1. Általános technikák (clinch, föld-pozíciók, ...)
  2. Felkészítő gyakorlatok (kar-, láb-erősítő gyakorlatok, sprawl, ...)
  3. Ütő- és rúgó-technikákra 18 oldal jutott, kedzve az egészen egyszerű dolgoktól a kombinációkig és ellentámadásig
  4. Földrevitel-technikák, trükkök és ezek védésére 30 oldalt szántak
  5. Földharc irányítására szolgáló technikák (térddel alkalmazott nyomás a testen, side mount pozíciók, North/South, backmount, guardok, ...)
  6. Subok 58 oldalon (nagy részletességgel bemutatva)
  7. Egyéb technikák 20 oldalon (lábsöprések, guard pass, ütések guardból, stb)

Nézzünk rögtön a fentebbiekre pár példát. Az elsőben a shoot/takedown blokkolásra mutatnak egy trükköt, ahol is Edgar beugrással támad a földre-vitel érdekében, De Jong pedig hátralép jobb lábával, ezzel a hatékony blokkoláshoz és ellentámadáshoz szükséges távolságot létrehozva. Bal kezét Edgar fejére helyezi, jobbját pedig a könyökhajlatába. Ez azon túl, hogy a blokkolás része, egyben az ellentámadáshoz szükséges technika elengedhetetlen eleme is. Mondhatni, az első lépés, hiszen az ellenfél pozícióban tartása, irányítása miatt is fontos, de az ellentámadási technikához is elengedhetetlen, mivel itt De Jong egy átlósan érkező, az állra/orra mért térdessel válaszol.

EssentialsofMMAShootAndThrow.jpg


Egy másik, a támadó félre nézve kellemetlen technika az ütéseket és rúgásokat tárgyaló fejezetből származó és viszonylag egyszerűbb technikák közül való jab-blokkolás és azonos időben történő ellentámadás (ütésre tehát egy egyidejűleg történő blokkolással és ütéssel válaszolunk), valamint egy alternatíva, melyben rúgással válaszolunk. A jab blokkolását itt De Jong szintén a jobbjával végzi, de nem lép be a támadáshoz, hanem az úgymond automatikusan létrejött távolságot és helyet kihasználva egy fejrúgással válaszol. Nézzük a képet, hogy is néz ki mindez a gyakorlatban!

EssentialsofMMAstrikingkicking.jpg


Amint az a tartalmi áttekintésből, ill. természetesen a könyv nagy részét kitevő, a technikákat illusztrálni hivatott képekből kiderül, az Essentials of MMA egyaránt használható kezdőbb és haladó/profi harcosoknak, de edzőknek sem árthat, ha a kezük ügyében van egy példány és néha leemelik a polcról, hogy belelapozzanak. A könyv gyorsan, jól áttekinthető, melyet logikus felépítésének és a szemléltető képeknek is köszönhet, valamint semmi zavaró extra nincs benne, csak a lényeg: technikák hosszú oldalakon keresztül.

A könyvvel kapcsolatos (angol nyelvű) oldalt a Facebookon a www.facebook.com/The.Essentials.of.MMA oldalon találjátok. Itt követhetik nyomon a híreket, friss videókat, előrendelhettek és egyebek.

Répa Ádám, (C) 2014 a totaldamage.hu számára

A bejegyzés trackback címe:

https://totaldamage.blog.hu/api/trackback/id/tr26248092

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása