TDMG Store

tdmg_sun_rashguard.jpg

Írj nekünk!

Utolsó kommentek

Hirdetés

TDMG Store

A vale tudo históriája (Negyedik rész)

2014.01.18. 20:37 td_Emree

Az első, második és harmadik rész után következzen A vale tudo históriája sorozat befejező (?) része.

A ’90-es évek végétől az új évezred elejére a sport megváltozott. Mivel az MMA fő nemzetközi színtere Észak-Amerikába és Japánba helyeződött, ahol szabályok közé szorították a küzdelmet, Brazília rákényszerült, hogy alkalmazkodjon az új idők szeléhez. Azonban ez nem jelentette a brazil MMA szervezetek megszűnését. A harcosoknak szükségük volt, kisebb volumenű gálákra, ahol megfelelő tapasztalatra tehetnek szert és felhívhatják magukra a figyelmet, mielőtt kilépnek a nemzetközi porondra.

chute-boxe.jpgChute Boxe aranykor pillanatkép

Két évtizeden keresztül kétes menedzserek tucatjai próbáltak változtatni ezen, azonban legtöbbjük erejéből néhány mérkőzésre futotta, mielőtt lehúzták volna a rolót. Universal Vale Tudo Fighting, Pentagon Combat, Brazil Open, Super Challenge, Mo Team League ezek a szervezetek mind megpróbálták, és mind el is buktak. Kezdetben Sergio Batarelli International Vale Tudo Championship nevű szervezete volt az egyetlen, mely komolyan meg tudta vetni a lábát a piacon és olyan harcosok karrierjét indította be, mint Wanderlei Silva, Jose Landi-Jons, Pedro Rizzo, Mark Kerr és Chuck Liddell. Az IVC volt az a szervezet, amelyik a curitiba-i illetőségű Chute Boxe csapatot feltette az MMA térképére. Miután az IVC-t is utolérte a végzete, a Chute Boxe főnöke Rudimar Fedrigo és egy promóter Jorge Guimaraes közös erővel életre hívták a Meca World Vale Tudo -t. Ezek után a Meca töltötte be azt a rést, amire a brazil harcosoknak és közönségnek szüksége volt, olyan neveket állított pályára és a nemzetközi közönség elé, mint Anderson Silva, Murilo Rua, Mauricio Rua csak hogy néhány nevet említsünk a legnagyobbak közül.

Ahogy a japán MMA piac szép lassan leült, ugyanaz ment végbe a brazil MMA életében is, azzal a különbséggel, hogy itt ez a negatív hatás csak egy rövid ideig hatott. A Pride Fighting Championships áldozatul esett a botrányoknak, ezzel az Ultimate Fighting Championship vált a legerősebb MMA szervezetté, ez világossá tette a brazil promóterek számára, hogy össze kell fogniuk, és egy olyan szervezetet kell létrehozniuk, ami felkészíti a helyi harcosokat a világ legjobbjai elleni küzdelemre. Elsőként az Ismail által életre hívott Jungle Fight felelt meg a kihívásnak. Ez az a szervezet, ami felhívta a figyelmet Lyoto Machida, Fabricio Werdum, Ronaldo Souza, Erick Silva teljesítményére, és még sok, olyan harcoséra, akiket ma Brazília legjobbjai között tartanak számon. Azok közül, akiket nem a Jungle Fight karolt fel a legtöbben az Andre Pederneiras által alapított Shooto Brazil elnevezésű szervezetnél szereztek nevet maguknak, ahogy tették azt a Nova Uniao csapat képviselői Jose Aldo, Renan Barao, Eduardo Dantas is.

ufc-brazil.jpgBrazil UFC-bajnokok

Ismail és Pederneiras nem csak megmutatta, hogy a helyi gálák Brazília szerte komoly érdeklődést válthatnak ki, ha megfelelően vannak reklámozva és valódi esélyt nyújtanak a harcosoknak karrierjük építésére, de e tettükkel sikerült a közösséget is inspirálniuk. Az utóbbi években az olyan gálák, mint a Watch Out Combat Show, Bitetti Combat, Max Fight, Nitrix Champion Fight mind-mind kapcsot jelentenek a helyi közösséggel valamint a harcosokkal és igyekeznek felfedezni az újgenerációs brazil tehetségeket.

Köszönhetően a helyi szervezeteknek, valamint a tervezett brazil UFC gáláknak a brazil tehetségek folytatják útjukat, hogy helyet találjanak maguknak az MMA világában. Hála a vale tudo gazdag történetének Brazília egy kontinens méretű „bajnok gyárrá” vált, ahol a következő José Aldo vagy Anderson Silva türelmesen várja, hogy eljöjjön az ő ideje.

 

A fordítás alapját képező cikk eredeti nyelven itt található meg:

http://www.sherdog.com/news/articles/2/Vale-Tudo-A-Rich-Storied-Complex-Past-59571

A bejegyzés trackback címe:

https://totaldamage.blog.hu/api/trackback/id/tr235769616

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása