TDMG Store

tdmg_sun_rashguard.jpg

Írj nekünk!

Utolsó kommentek

Hirdetés

TDMG Store

UFC 167: GSP vs Hendricks után pár gondolat

2013.11.17. 20:13 td_axl

gsp_hendricks_2.jpg

A hétvégi UFC 167: GSP vs Hendricks a szervezet 20. születésnapjának hetére esett, spirituális bemutatók, mosolygó meghívott nagy öregek, az első sorokban szinte csak UFC harcosok családtagokkal és haverokkal. Dana kitett magáért, hogy megünnepeljék a szülinapot, ehhez pedig mindenki emlékezetes gálát várt,ez pedig meg is jött, nos...nem úgy, ahogy azt elképzeltük. 

A main card alapvetően egész f*szentosra alakult, a légsúly felrázására érkező Ali Bagautinov ismét hozta a pörgést és győzelmet. Ezt követően jött egy személyes kedvencem, Tyron Woodley, aki a Strikeforce import egyik legerősebb embereként folyt be a váltósúlyba. Bár Shields bunyógyilkos clinch-csapdája berántotta őt legutóbb, de Koscheck ellen hajnalban brutálisan hengerelt Tyron. Egy menet alatt kétszer ütötte le komolyan a Josht, aki a második rohamot már nem élte túl. Koscheck izgulhatna a folytatást illetően, hiszen harmadik vereségét gyűjtötte be, de Dana jelezte, még nem csapják ki őt. Érzésem szerint nem lenne azért az annyira baj, jót tenne Kosnak és az UFC-nek is, a másik oldalon Woodley pedig hamar cím közelbe érhet.

Ehhez az útja egy másik ex-Strikeforce ex-kihívó ellen tehetné. Mert igen Robbie Lawler késői aranykorát éli ismét az UFC-nél. 3-1 underdogként legyőzte Rory MacDonaldot egy megosztott pontozással. Érdeklődve vártam a meccset, hogy a Tristar-ban mennyire ismerik fel végre, hogy a passzív meccstaktika mára ellenük dolgozik alapvetően, de Rory ennek szellemében jött ki és rá is fázott. Ezzel pedig egyrészt magának tett keresztbe, mert megint nem mehet a címért, amit érzésem szerint pedig valaki előkészített volna neki ma este, de erről később.

Mert hát Chael P. Sonnen jött volna még nyomatékosítani, hogy a Shogun elleni vérprofi győzelem nem a véletlen műve volt, ehhez pedig Evans enyhén szólva durva viszonyítási alap volt. Mert ha Suga fejben és fizikálisan rendben van, akkor nagyon kevesen találják az ellenszert vele kapcsolatban. Nos, Sonnen-nek ideje sem volt keresgélni, ugyanis Evans valósággal lehengerelte őt, kemény GnP-val küldte vissza valószínűleg középsúlyba. Sonnen ugyanis elmondta a meccset követően, hogy 185 fonton tudja kihozni magából a maximumot, félnehézben az ellenfelek méretbeli előnyüket kihasználják és nem tud kijönni pár pozícióból, csak tesztelte magát ebben a súlycsoportban. Véleményem szerint Wandy ellen ilyen gondja nem lesz legközelebb, Silva öklözni jön, de Sonnen alatt fog kikötni a földön...

És hát jöjjön a főmérkőzés, melytől azóta hangos az MMA-világ. Ez az év a megújulás, a szükséges változás jegyében telt eddig. Gondoljatok csak Anderson vereségére, Jones szerintem elveszített meccsére Gutsafsson ellen, vagy Bendo bukására. Ilyen előjelek mellett és Hendricks képességeit ismerve sokan arra tippeltek, hogy GSP hétvégén elveszítheti veretlenségét. Ez pedig be is jött, vagyis mégsem...

Az öt menetnyi bunyó során a bajnok nem tudta érvényesíteni ismert fegyverarzenálját a kihívó ellen. Állva kézsebessége és ütőereje lepattant Johny-ról, rúgásait nem voltak hatékonyak, a birkózását pedig szintén neutralizálta a kihívó. Ezzel szemben Hendricks szétütötte kezeit GSP fején és testén, többször megrendítette a bajnokot és olvasta GSP szinte minden támadását. Több helyen olvasom, hogy az elsőben talán kopogott a fojtás kapcsán, döntse el mindenki, hogy mi történt itt. 

Ami biztos, hogy megosztott pontozással GSP megvédte a címét. Az csarnokban a többséget sokkolta a hír, és már Zahabi vállán hordta körbe a ketrecben St-Pierret a meccset követően, olvasható volt a két csapat arcáról, hogy ki érzi valóban behúzottnak a győzelmet. Az eredményhirdetést követően Hendricks szinte összeomlott, GSP pedig nagyon zavarodottan nyilatkozott. Elmondása szerint nagyon stresszes napokat él manapság, privát életében gondjai vannak, olyanok, amitől aludni sem tud, szeretne elvonulni a világtól és újragondolni mindent. Mindezt a sajtótájékoztatón többször elismételte majd' könnyező szemekkel. Egyfajta visszavonulásról van szó, mert el akar menni,de visszajönne egyszer, de az is lehet, hogy soha. Hogy milyen nyilatkozat ez? Semmilyen, ezt tudja Dana is és futott pár kört ez körül.

gsp_ufc-167.jpg

Mert bármennyire is csipázza PvP-királyát, azt nyomban leszögezte, hogy ezt a bunyót elveszítette GSP és pontosan ilyen körülményke között tartozik annyival a rajongóknak és Hendricksnek, hogy visszavágóznak. Ezt GSP is megértette, de továbbra is hangsúlyozta, hogy most muszáj elvonulnia...

És hogy teljes legyen Dana eszmefuttatása, a Nevadai Atlétikai Bizottságot úgy, ahogy van, elküldte a náthásba, ami kapcsán teljesen igaza van. A Kizer vezette csapat olyan inkompetenciával pontoz az elmúlt években boksz és MMA meccseket, amik csak megválaszolatlan kérdéseket, és megcsonkított pályafutásokat hagynak maguk mögött. 

A bejegyzés trackback címe:

https://totaldamage.blog.hu/api/trackback/id/tr355639547

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

NGGRHLLTRL 2013.11.17. 21:50:51

Igazából annyira nem értem a hatalmas felháborodást. Az szerintem teljesen evidens, hogy a 2. és 4. menet Hendricks-é, a 3. és 5. GSP-é volt. Az első pedig tényleg olyan volt, hogy bármi lehet. De visszanézve szerintem azt is behúzta GSP. hosteddb.fightmetric.com/fights/index/4441

Ugyanez volt a Jones - Gus meccsnél, nem volt még olyan, aki ilyen jól helytállt volna, ezért elsőre úgy tűnt, mintha behúzta volna Gus, mindenki csak a Jones által benyelt ütésekre figyelt. Visszanézve szerintem ott is jogosnak tűnik Jones győzelme.

NGGRHLLTRL 2013.11.18. 00:41:09

Láttam, de tényleg annyira szoros, hogy bárhova mehetett volna. Fingom nincs milyen formula alapján számolják, de az első menetben a strike score GSP-nél nekem túl alacsonynak tűnik, főleg, hogy significant strikes-ban vezet eggyel. Gondolom a power miatt viszi Hendricks, de ennyivel?

GSP-nél meg ugye volt még egy sub attempt is. Na, mindegy, nem is feltétlen GSP győzelmét mondom ki, csak azt, hogy ez minden volt, de nem egyértelmű. Ha meg már fightmetric formulán kell lovagolni, rég rossz.

chuck-d 2013.11.18. 12:51:30

@NGGRHLLTRL: már amennyiben az lovaglás, hogy belinkeled a fightmetric statisztikáját lényegesnek - mintha ez egy semi-kontakt point fight meccs lett volna - azt alátámasztandó, hogy GSP nyert, miközben a meccset a hivatalos pontozási szabályok szerint is elemezték ugyanott, és úgy Hendricks nyert.

Unified Rules of MMA - 2012-es:
“Effective striking” is judged by determining the impact of legal strikes landed by a contestant and the number of such legal strikes. Heavier strikes that have a visible impact on the opponent will be given more weight than the number of strikes landed. These assessments include causing an opponent to appear stunned from a legal blow, causing the opponent to stagger, appearance of a cut or bruise from a legal strike and causing the opponent to show pain. Cumulative impact on a fighter will also be weighed. If neither fighter shows an advantage in impact of strikes, the number of strikes will determine the most effective striker.

tehát akkor szerinted nem egyértelmű és eldönthető, kinek voltak hatásosabb találatai, ezért a statisztika lehet mérvadó?
www.terezowens.com/wp-content/uploads/2013/11/BZSE14JIUAA1NKx.jpg-large-500x498.jpeg

az egy dolog, hogy úgy van sokak fejében - rosszul -, hogy ütések pontozásánál a szignifikáns találatok az elsődlegesek, de a pontozási szabályok szerint nem. üthetsz öt menetben tizenhattal többet, de ha többször megfognak és úgy nézel ki meccs után, mint egy kupac szar, miközben a másik mintha csak nézte volna, akkor vesztettél.

NGGRHLLTRL 2013.11.18. 13:46:47

@chuck-d: Ezt a képet annyiszor ellőtték, de minek. GSP akkor is így néz ki, mikor egyértelműen dominál egy meccsen. www.extrememmanews.com/wp-content/uploads/2013/01/gsp-beat-up.jpg
Diaz nem volt ilyen fos állapotban, aztán mégis 50-45 volt.

Továbbra is az első menet a lényeg, továbbra is szoros volt, ha Hendricks nyert volna (hivatalosan), ugyanezt mondanám. Sherdogon is rögtön szorosabbak a szavazások, miután elült a seggfájás.

chuck-d 2013.11.22. 14:34:24

@NGGRHLLTRL: aki egy állva eldőlt meccshez analógiaként egy olyat hoz, ahol GSP 16 kísérletből kilencszer vitte le Diazt, akinek erre még csak kísérlete sem volt, ránézésre meg a kihívó is legalább annyira szét volt verve, mint a képen a bajnok, annak bármilyen érv minek. ez még érzelmi reakciónak is gyenge.

konkrétan leírják abban, amit idéztem - észre kéne venni -, hogy a hatékonyság számít, jobban, mint az ütésszám. ha a 45-50 az egyértelmű, akkor nyilván szoros volt, de ha az "effective striking" kritérium az elsődleges, akkor az egyik versenyző egyértelműen eredményesebb volt, ezt kár vitatni. ezt pedig GSP semmivel sem kompenzálta.

nem azzal van probléma, hogy lehet találni olyan egyéni szempontot, amiben a bajnok nyert, hanem a hivatalosan önmaguknak lefektetett szabályzásnak a pontozók nem tudnak megfelelni. mi megvitathatjuk, hogy mennyire számít egy megrendítő ütés, egy felrepedés vagy látható zúzódások, és találhatunk érveket és ellenérveket, de ha a pontozásnál konkrétan ezek a mérvadóak, akkor úgy is kellene elbírálniuk a mérkőzést.

én GSP-nek drukkoltam, Hendricks is szimpatikus, de nem látom annyira komplettnek, ennek ellenére a kihívónak adnám a meccset.
süti beállítások módosítása