TDMG Store

tdmg_sun_rashguard.jpg

Írj nekünk!

Utolsó kommentek

Hirdetés

TDMG Store

TD|BRAIN: Rory MacDonald és a második nekifutás

2015.07.10. 17:35 td_interim

ap126714312057_crop_north.jpg 

Hétvégi esélyek #2.

 

A hétvégén a médiazűrzavar mögött csendben megbújva érkezik egy roppan érdekesnek ígérkező világbajnoki címmérkőzés, amelyről nem feledkezhetünk meg. Rory MacDonald igyekszik megkaparintani Robbie Lawler váltósúlyú övét. (Csak zárójelben és csak a kíváncsiság kedvéért: azt vajon hogy oldották volna meg a UFC fejesei, ha ez a mérkőzés még Georges St. Pierre uralkodása alatt történik?)

Egyébként kicsit elidőzve ezen utolsó mondaton, Georges St. Pierre igazából sohasem veszítette el a váltósúly világbajnoki címét. Most elvonatkoztatva a Hendricks elleni mérkőzés sokak szerint vitatható pontozásától, talán a nézők és a rajongók többségének a szemében még mindig GSP az igazi világbajnok és ez magyarázhatja a váltósúly irányában érezhetően lanyhuló érdeklődést. Pedig nagyon erős súlycsoportról van szó. A jelenlegi bajnok, Robbie Lawler karrierje során megélt már ezt-azt. Volt berobbanó tehetség, volt futottak még-kategória és most ő az uralkodó bajnok.

Előbb említve lett GSP Johny Hendricks ellen vívott, vitatott végeredményű mérkőzése. Azon az estén, 2013-ban a UFC eddigi legnagyobb világbajnoka valóban üthetőnek és törékenynek látszott korábbi önmagához képest. Azon az estén Georges St. Pierre találkozhatott a brutális valósággal, csakúgy, mint a mostani hétvége másik főszereplője, St. Pierre csapattársa, Rory MacDonald. Ők ketten alkalmazták az MMA történelmében a leghatékonyabban az elsőkezes egyeneseket, mind távolságtartásra, mind a támadásaik előkészítésére. Viszont az egész bunyójuk erre volt ráépítve. És mikor a fő fegyverük semlegesítve lett, nem maradt semmijük tartalékban, és az egész taktikájuk darabjaira hullott.

Mi semlegesíti legjobban az ellenfél kiválóan alkalmazott vezető kezét? Hát a saját vezető kezünk.

A jól ismert kézcsapda azon változatáról van szó, amelyet egymásnak ellentétes alapállású ellenfelek tudnak a küzdelemben alkalmazni. Az első, vezető kezek találkoznak és kontroll alatt tartják egymást, blokkolva a leggyorsabb támadást, a vezető kezes egyenest. St. Pierre az utolsó mérkőzésén egy balkezes ellenféllel találkozott, bizonyos Nick Diazzal, de Diaz nem igazán erőltette ezt a fajta technikát, inkább csak az első kezeket ütögette, előkészítendő az elsőkezes horgait. Mikor Hendrickssel találkozott, Hendricks az egész mérkőzés alatt kontroll alatt tartotta a kanadai vezető kezét és jobb és balkezes bombáival kerülte meg azt.

Ugyanazon estén korábban, Rory MacDonald küszködött hasonló nehézségekkel, Robbie Lawler ellen. Lawler legkeményebb mérkőzése volt ez az akkori visszatérése óta. Jó taktikával és kemény kontrákkal végül megosztott pontozással nyerte a mérkőzést, nagy lépést téve a jövőbeli bajnoki címmeccs felé, Johny Hendricks ellenében. A meccsen végig következetesen dolgozott MacDonald jab-je ellen:

Azóta Rory MacDonald három meccses győzelmi szériában van, neves ellenfeleket győzve le. Az első Damian Maia, a grappling-mágus, aki maga is balkezes bunyós. A meccs elején Maia rögtön földre vitte a fiatal kanadait, ám az onnan bravúros gyorsasággal szabadult és pokoli testrúgásokkal büntette a brazilt és vitte is a meccset pontozással.

Aztán jött Tyron Woodley, a nagyütő birkózó, aki éppen egy Carlos Condit elleni K.O-győzelemből érkezett. Itt MacDonald ismét elővette a híres jab-jét, kettes-hármas kombinációkban, előkészítendő a támadásait. Ahogy mondani szokás: „Ha valami nem romlott el, akkor ne javítsuk meg.”

MacDonald végig, az egész meccsen kiválóan tartotta fenn a nyomást, a ketrechez kényszerítve a guggolva harcoló Woodley-t, majd mikor az kitörni szándékozott onnan, egyből megkontrázta bal könyökkel. Ugyanazzal a technikával, mint annak idején B.J.Penn-t. Ez a technika kiválóan működik, ha az ellenfél a jab-ektől már megzavarva, azt védeni szándékozva, jobbkézzel kezdve indul meg előre. Ezt lehet hatékonyan megkerülni a könyöktechnikával.

A karatéból jól ismert mae geri-vel is rendkívül jól dolgozott MacDonald ezen a meccsen. Mikor Woodley épp nem próbált sem támadni, sem hátrálni, a kanadai végig támadta rúgásokkal, hol fejen, hol testen találva el őt.

Robbie Lawler is előszeretettel támad így, Johny Hendricks nem túl nagy örömére:

MacDonald tehát pontozással győzte le Tyrone Woodley-t is, végig irányítva a mérkőzést.

Végül jött Tarec Saffiedine. Még egy balkezes, aki ráadásul borzalmasan nagyot, és sokat rúg. Leghíresebb trófeái Nate Marquardt és Hyun Gyu Lim voltak, akiknek a mérkőzés után kórházi ápolásra volt szükségük Saffiedine rúgásai következtében. Figyelem, Joe Rogan-i magasságok következnek: Tarec Saffiedine az egyik legjobb low-kicker a UFC-ben.

MacDonald azonban következetesen kibokszolta őt kívülről, viszont jó pár combost beszedett közben, a furcsa védekezése miatt. MacDonald ugyanis hátralépés közben mindig az első könyöke mögé bújik. Ez kiváló egy sokat ütő ellenféllel szemben...

...viszont nem működött túl jól Saffiedine ellen, aki, mint tudjuk nem a nagy ütéseiről híres...

...hanem a visszalépő ellenfelei combjának levadászásáról.

MacDonald végül kiütéssel győzött, hátsó kezes jobbcsapottal, és egy azt követő balfelütéssel fejezve be a meccset.

A képen látható, hogy Saffiedine normál alapállásban volt. Sokszor váltott alapállást, hogy különböző szögekből tudjon rúgni. Ezt használta ki gyönyörűen a kanadai.

És ez teszi olyan érdekessé a Lawler elleni mérkőzését. MacDonald egy éven belül két balkezes bunyóst is legyőzött a Lawler elleni veresége óta. Vannak elemzők, akik azt várják, hogy Lawler ugyanazzal a taktikával jön majd ki erre a meccsre is, mint az előzőre MacDonald ellen, folyamatosan zavarva az első kezet, majd rövid, szűk jobbhorgával verve keresztbe őt. MacDonald valószínűleg többet fog rúgni, mint az első meccsen, és a birkózását is többet erőltetheti. A ketrecnél veszélyesen hatékony tud lenni, mint azt láthattuk már B.J. Penn és Tyron Woodley esetében.

A legjobb az egészben, hogy ez most címmeccs, tehát öt menetes. Remélhetőleg lesz alkalmunk látni mindkettejük legjobb formáját, hiszen mindamellett, hogy kiváló harcosok, kiváló stratégák is egyben.

Mindent egybevetve a McGregor – Mendes lesz a nagyérdemű főattrakciója, de ne higgyük azt, hogy a Lawler - MacDonald mérkőzés színvonalában el fog maradni tőle.

Írta és a képeket a Bloodyelbow-ról lopta: Bronson, akinek még nincs TDMG pólója 

Júliusban érkezik a TDMG, Magyarország első küzdősport és lifestyle ruhamárkája! Like-ot neki!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://totaldamage.blog.hu/api/trackback/id/tr287615238

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása