TDMG Store

tdmg_sun_rashguard.jpg

Írj nekünk!

Utolsó kommentek

Hirdetés

TDMG Store

TD|BRAIN: Hogy is van ez? A kézcsapda technika művészete.

2015.02.05. 19:49 td_axl

fedor-sylvia.jpg

Sziasztok TD arcok! Folytatjuk TD|BRAIN sorozatunkat, mely elsősorban a művelődési ház szerepét tölti be oldalunkon. A bikább és hasznosabb folytatást pedig Jack Slack nevével enyhén szólva biztosított lesz. Jack Slack egy angol származású iró, aki küzdősportok elemzésével foglalkozik. A mérkőzés és bunyóselemzései nagyon tanulságosak és egyéni látásmódot képviselnek. Ezentúl Bronson hozza nektek Slack mester gondolatait, ha pedig a tőle származtatott anyagokkal csak egy magyar bunyósnak is adhatunk ötleteket vagy bármi módon hozzájárulhatunk a fejlődéséhez, már megérte a fáradságot.

 

Elsőként talán vizsgáljuk meg a "hand trap" nevezetű technikát, fordítsuk mondjuk "kézcsapdának"(ha van jobb ötlet,nyitott vagyok rá). Lyoto Machida és Anderson Silva mellett Fedor Emelianenko volt az, aki a legnagyobb hatékonysággal alkalmazta ezt a cseles támadásfajtát. Folyamatos ütésekkel és jó fejmozgással Fedor fényévekkel előrébb járt, mint bármelyik tradicionális irányzat művelője,aki hasonló technikát akart eladni az mma-ban.

Fedor legfőképpen két irányból alkalmazta a kézcsapdát: belülről kifelé és kívülről befelé, tucatszor eladva őket meccsenként top bunyósok ellen, hogy komoly találatokat vigyen be.
1. ha az ellenfele szűk védekezést használt legfőképpen, mint Goodridge vagy Fujita, akkor egy hátsó kezes egyenest (neki ez ugye a jobbos) ütött kapásból
2. vagy ha az első kezük kint volt, hogy félreüssék a híres jobbegyenest, akkor Fedor azon volt, hogy elkapja azt.
Hagyományosan a "kézcsapda" abból a célból került végrehajtásra,hogy eltávolitsa az ellenfél kezét az ütés útjából, vagy hogy semlegesítse az esetleges kontráit. Itt éppen Fedor hajt végre egy belső "kézcsapdát"(Noguiera kezét belülről kifelé elterelve.

Ez a technika-a "kézcsapda"-többféleképpen is eladható, hogy összezavarjuk vele az ellenfelet. A lényege a támadás váratlansága. Ha elütöd az ellenfél kezét, akkor ő azt önkéntelenül vissza fogja húzni az eredeti helyzetébe, hasonlóan ahhoz, mikor szögben leforogsz róla és hagyod, hogy újra szembekerüljön veled. Úgy néz ki a helyzet, mintha az elterelésed kudarcot vallott volna, pedig épp ellenkezőleg-amennyi időt ő a kezére pazarolt, annyit nem tudott a védekezésére fordítani és ezzel időt adott neked a támadásod végrehajtására.

td_banner2.jpg

Alább Roy Jones Jr. egy magasabb ellenfelének az első kezét üti félre, látszólag azért, hogy megnyissa a védekezését, pedig valójában csak annyit akart elérni, hogy azt húzza vissza és amint ez megtörtént, egy jobbcsapottat be is küldött mögé, amivel megingatta a srácot (pár másodperc múlva pedig padlóztatta is).

A külső "kézcsapda" vagy "Zulu" sokkal hiresebb, mivel Fedor két győzelmet is szerzett vele, összesen egy percen belül.Tim Sylvia és Zuluzinho (akiről a külső "kézcsapda" a nevét kapta) volt a két "áldozat". Mindketten nagyon tétovák lábon, és mindketten megfizették az árát, mikor Fedor rájött erre. Ütött egy jobbegyenest kezdetnek, de csak hogy a csuklója belső részével lecsapja az ellenfele első kezét és betaláljon egy balhoroggal. Azzal, ahogy elmozdította az ellenfele első kezét, lehetetlenné is tette számára, hogy visszaüssön elég gyorsan ahhoz, hogy el is találja,miközben beugrott belharc távolságba. Azzal, hogy a fejét az ellenfele első keze felé dobta be, Fedor ki is került a szabadon maradt hátsó kéz útjából. Ez tette a külső "kézcsapdát" sokkal biztonságosabbá számára.

Ezt a támadási formát Fedor nemcsak arra használta, hogy tiszta ütéseket vihessen be. Az ellenfél támadásait is megelőzte vele. Nézzük vissza a mérkőzését Goodridge ellen. Látható,hogy milyen sokszor helyezte Fedor a nyitott tenyerét Goodridge védekező alkarjára. Jobban megfigyelhető a testütéseknél, mikor is Goodridge jobb oldalát támadta, miközben bal alkarját a fejéhez szorította a tenyerével, tehát Goodridge-nak esélye sem volt visszaütni egy balhorgot, ami pedig az erőssége volt hasonló helyzetekben.

 

A "kézcsapda" tehát az ellenfél első, hátsó vagy mindkét kezének elütése, megütése, meghúzása vagy nyomása abból a célból, hogy helyet csinálunk a saját ütéseinknek. Egyszerűen leüthetjük az egyik kezet, hogy a másikkal, horgokat, csapottakat vigyünk be, mint Zimmerman Feitosa ellen a 2008as meccsükön,vagy használhatjuk olyan komplex módon is,mint Fedor Emelianenko.

írta: Bronson

A bejegyzés trackback címe:

https://totaldamage.blog.hu/api/trackback/id/tr697144669

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása