TDMG Store

tdmg_sun_rashguard.jpg

Írj nekünk!

Utolsó kommentek

Hirdetés

TDMG Store

Átok vagy csak az új rend? Sérülések nyomában az UFC-nél

2014.10.31. 20:12 td_axl

velasquez_1.jpg

Az idén gondolkodtam már párszor azon, hogy #nincsújanapalatt hashtag alkalmazásával rakom ki azokat a cikkeket, melyek várva-várt UFC párosítások törléséről szóltak. Ha fogyasztás nagy probléma a bunyósok egészsége kapcsán, akkor a harcosok egészségi állapotából fakadó hátrányok legalább ekkora problémát jelentenek napjainkban, de ez már gazdasági szempontból igaz. Aki pedig mindezt elszenvedi, az az UFC kieső bevétel formájában, az első sorban pedig mi ülünk, akik nem kapjuk meg a beígért bunyóinkat.

A sérülések szinte észrevétlenül úsztak be egy-egy cardba, érzékeltük őket, de mivel túl nagy nevek és PPV-eladásokat befolyásoló meccsek nem maradtak el ilyen okok miatt, a felszín alatt maradt a dolog. Talán az UFC 133 mizériája volt az első, ahol kapkodtunk a fejünket. Lil' Nog, Jones és Davis is megsérült sorban, akkor egyedülálló esetről beszéltünk. Később aztán egyre sűrűsödtek a sérülések, immár nagy nevekkel. Ki ne emlékezne Hendo sérülése miatt elmaradt címmeccsére Jones ellen, Velasquez vagy Pettis ritka címvédéseire, vagy a már említett Lil'Nog évenkénti bizonytalan megjelenésére. Az idei évről akkor még nem is beszéltem, 2014 ősze szinte érdektelenül folyik el nagyobb nevű bajnokok hiányában, ha szerencsénk van, Pettist még látjuk idén, a többiek pihennek.

Sokan átokról beszélnek, de ez valószínűleg nem rontás, nem is balszerencsés sorozat, ez a modern kori MMA sivár valósága. De miért is alakult így a történet?

Sokan a már említett UFC 133 ideje környékén bevezetett UFC egészségbiztosítási rendszerben látják a probléma forrását. Az UFC egy alapot hozott létre a szerződött bunyósai számára, mely támogatja őket orvosi beavatkozások, műtétek, rehabilitációk anyagi finanszírozásában. A sérülések mértékétől függően részben, vagy akár teljes egészében kifizetnek kórházi csekkeket, melyek valljuk be, az USA-ban igen kövérek olykor sportorvosi beavatkozások esetében. Szóval a rossz nyelvek szerint az UFC ezzel kinyitotta a bejárati kaput azon arcok előtt, akik már évek óta nyögtek a rozsdás térdeiken, elérkezettnek látták az időt, hogy ropogó könyökeiket és vállaikat rendbe rakassák. És itt mindjárt különbséget is kell tenni egészségügyi problémák és sérülések között.

Melyik harcos nem bajlódik kisebb-nagyobb, évek óta húzódó nyavajával? Mindegyik. Azonban hány harcos szenved térdszalag szakadás évente, kétévente, vagy edzésen kimegy a válla stb? Ez eddig nem volt jellemző.  A kisebb nevek amúgy sem engedhetik meg maguknak, hogy fél, vagy egy évre távol maradjanak a bunyótól, ugyanis pár tízezres meccsbevételük nagy részét elviszik a felkészülések a bunyókra, a gyereket meg etetni kell, nem rehabra járni. Jones és Weidman elvannak akár egy évet is otthon, de felvezető card bunyósai nem, nem erről van szó tehát.

Az UFC számára ez már egyben kritikus kérdéskör is. Az UFC ugyanis terméket szolgáltat számunkra, nevezzük ezeket gáláknak, melyből profitorientáltan minél többet szeretne eladni nekünk. A folyamatos kínálathoz kell számunkra a bunyósok szolgáltatása, hogy akkor, azon az estén a ketrecbe mennek és bunyóznak. A minőségi kérdés kezd a háttérbe szorulni, hiába a motiváló erőnek szánt "Az Est teljesítménye" díj, ha mellette ott a "két zsinór vereség után repülsz" balta a harcosok feje fölött. A bunyós reggel pedig tükörbe néz, és tudja hogy termék, de ha el akarja adni magát, akkor nyernie kell, mert győzelmi szériás emberekre építenek, akik pedig ilyen szériában vannak, azt rendszeresen pörgetik a cardokban. Akit pedig rendszeresen hívnak, annak rendszeresen kell halálra melóznia magát a teremben, terhelve izomzatát, ízületeit és mentális állóképességét.

Ilyen igénybevétel mellett pedig elkerülhetetlenek ezen komolyabb sérülések. És ha gonosz is vagyok kicsit, akkor azt írom, hogy a csapdát egy másik oldalról is ássák a bunyósok számára, mert TRT-megvonás és szigorodó cucctesztek mellett drágább anyagok mellett lehet csak gyorsan regenrálódni, amit nem mindenki tud megfizetni. Nehéz az út a csúcsra tehát.

Szóval ha egy UFC gála  termékként mondjuk egy okostelefon, a bunyósok pedig az alkatrészek, akkor ki venne olyan telefont, amiből kihagyják a legjobb részeket rendszeresen,mert azok meghibásodnak? A kapitalista, új MMA rendszer önmagát rúgja seggbe.

A bejegyzés trackback címe:

https://totaldamage.blog.hu/api/trackback/id/tr696852425

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása