TDMG Store

tdmg_sun_rashguard.jpg

Írj nekünk!

Utolsó kommentek

Hirdetés

TDMG Store

Végh Pumukli Attila: A magyar MMA-halhatatlanság kapujában

2013.02.28. 19:57 td_axl

20120829060751_827Q3179.JPG

Pár évvel ezelőtt kiugrottunk az It’s Showtime budapesti gálájára, ami valljuk be, akkoriban egész nagy durranás volt, a magyar küzdősport krémje igyekezett itt felvonulni, külföldről is pofás neveket hoztak el. Akkor (és azóta is) kóstoló jelleggel kínálták a közönséget egy-két MMA-küzdelemmel, 2009-et írtunk, én meg roppant kíváncsi voltam Pumukli meccsére. Végh Attila Pumukli akkor már megjárt pár magyar rendezvényt, a szép reményekkel induló Totalfight és Vendetta programjaiban domborított, de ez más volt. Budapest, Papp László Sportaréna és egy ismert név ellenfélként. Dietz ’Cápa’ Guszti ugyan sosem vallotta magát MMA-harcosnak, BJJ-kiválóságként azonban komoly veszélyt jelentett Attilára földön. A földön, ahová nem sikerült levinnie Pumuklit, a szlovákiai magyar meg nem sokat hezitált és TKO-val nyert. Egy éve tolta komolyabban az MMA-szabályrendszert Attila, a 15 éves kora óta űzött Kempo-karate után utólag visszatekintve evidens volt ezen út választása.

Végh Pumukli Attila HL

Aztán a magyar küzdősport rendezvények megritkultak, Pumukli pedig a pont Budapesten megismert szlovák csapattal elkezdte járni a szlovák, cseh és lengyel gálákat. Ilja Skondric, Attila edzője és menedzsere megfeszített ütemtervet állított fel neki, szinte havonta meccselt. Ahogy ma sem, pár éve sem lehetett megélni csak a bunyóból, Pumukli Ausztriába járt át mezőgazdasági melót nyomni, krumpli és hagymapakolást követően esett be a pozsonyi, nyitrai és bősi edzésekre.

A kemény munka és a vérrel, izzadsággal rövid idő alatt szerzett rutin egyre komolyabb gálákra és meccsekre repítették Attilát. Az Európában igencsak gyerekcipőben járó MMA Csehországban és Lengyelországban mutatott leginkább pofás gálákat magáról, a Heroes Gate Prágában és a KSW bulik lengyel barátainknál egyre növekvő népszerűségnek örvendtek. Sőt, a lengyelek olykor a Pride Fc egykori gáláit idéző képi- és hanghatásokat követve, no meg nemzeti hősként tisztelt nevek mentén (Mariusz Zbigniew Pudzianowski) szerződni tudtak befutott TV-csatornákkal is.

pumukli.jpg

A totaldamage.hu két évvel ezelőtti indulását követően vehettétek fel igazán a fonalat Attila karrierjével kapcsolatban, folyamatosan követtük bunyóit, európai portyázásait. Nyugodtan nevezhetjük így ezeket a bunyókat, ugyanis egyre nevesebb ellenfelek ellen ment Végh. Baga Agaev után 2011-ben következett Marcus Vänttinen, a finnek kiválósága, akit Attila a finnek előtt hengerelt le domináns bunyójával. Ezt követően jött az addig veretlen német Jonas Billstein, aki kapott egy szép háromszöget a nyakába Pumuklitól. Ezen győzelmek pedig azt eredményezték, hogy a szlovákiai magyar harcos az európai félnehézsúlyú MMA-ranglistán a top 3-ba került. Csak Alexander Gustafsson és Cyrille Diabaté előzték meg, akik mellesleg a világ legnagyobb MMA-szervezeténél, az UFC-nél tanyáztak, az UFC-hez mérten porszemnyi európai gálákról jött fel melléjük Pumukli.

Apropó, Gustafsson. A svéd harcos jelenleg épp kihívói pozícióban dekkol az UFC-nél, 2011-ben pont Attilát hívták meg edzőtáborozni Brandon Vera, szintén UFC-s arc társaságában. Mi itt a furcsa? Világsztárok között egy falusi gyerek, akit nem vesz meg egy komolyabb szervezet sem? Ezt ismerte fel a Bellator Fc, az USA második számú MMA-szervezetévé előlépő vállalkozása. Miután az UFC/ZUFFA felzabálta a Pride Fc, WEC és Strikeforce triót, a Bellator Fc maradt egyedül erős konkurenciaként. Próbálnak is kicsit más tartalmat hozni a piacra, tornákat rendeznek, melyek győztesei egyben elnyerik a jogot adott súlycsoport bajnokának kihívására. Pumuklit pedig a 2012-es nyári félnehézsúlyú torna indulójaként igazolták le.

Pumukli mesél 2011-ben a Bellator Fc szerződésről és karrierjének korábbi szakaszairól

A magyar és szlovák MMA-rajongók már pusztán annak a tényétől kifeküdtek örömükben, hogy egy ilyen kaliberű szervezethez került egy közülünk való harcos. A torna megnyeréséről pedig senki nem álmodott, talán maga Attila sem.

Mert kezdésként az a Zelg Galesic várt rá, akit a horvát küzdősport egyik legveszélyesebb arcának tekinthetünk. A kis Cro Cop becenév sokat elárul a srácról, a középsúlyból feljövő harcos korábban a Pride Fc-t is megjárva olyan nevek ellen harcolt, mint Sakuraba vagy Jacaré. A győzelmeit általában az első menetben megszerző horvát harcos Attila ellen is keményen bekezdett, de Pumukli egy felütéssel hamar leküldte ellenfelét, majd befogva hátát akasztotta a fojtást, hamar kopogtatva Galesicet. Hatalmas szakmai siker volt ez önmagában, egyben továbblépés a tornán.

Attila-Vegh-drops-Zelg-Galesic-Bellator-e1345931274100.jpg

Végh Pumukli Attila vs Zelg Galesic

Aztán a következő körben Emanuel Newton megizzasztotta Attilát, láthatóan mindkét harcos tisztelte a másikat és kontratámadásokra berendezkedve egy roppant szoros meccset hoztak le, mely végén Pumukli kezét emelték a magasba. Attila utólag elmondta, a Newton ellen előzetesen felállított taktika nem jött be, alapvetően zavarta őt Newton stílusa, de a győzelem a zsebben volt, következhetett a döntő a félelmetes Travis Wiuff ellen.

A Diesel becenévre hallgató Wiuff rendszeresen 20 kilókat fogyaszt mérkőzéseire, a nehézsúlyból gyilkos diétákkal (?) hajszál híján hozva a félnehézsúlyt, fizikai paramétereit kihasználva dominál mérkőzésein. A mérlegelésen 93 kilóval bemérő Wiuff cirka 105 kilóval ment Attila ellen a döntőben, laza 10 kilónyi súlytöbbletét a földön kamatoztatta volna, de Attila rövidre zárta a küzdelmet. Közel fél percet töltött a ketrecben, TKO-val ledöntötte a monstrumot, ezzel megnyerte a tornát és a 100.000 dolláros főnyereményt.

20120829060751_827Q3175.JPG

Diesel kifekszik Pumukli előtt

Az anyagi elismerés mellett a jogot nyerte el, hogy 2013. február 28-án a félnehézsúlyú címért mérkőzzön a bajnok, Christian M’Pumbu ellen. M’Pumbu közel egy éve nem küzdött, akkor is címnélküli bunyóban kikapott attól a Dieseltől, akit Attila a döntőben bedarált. Több USA-i fórum ezen megfontolásból Pumuklit a Lineal Champion megnevezéssel illeti.

Attila-Vegh-2012-Summer-Series-Tourny-winner.jpgVégh Pumukli Attila a Bellator Fc félnehézsúlyú tornagyőztes

Péntek hajnalban tehát Végh Pumukli Attila üstökösszerű pályafutását megkoronázhatja a tengerentúlon egy olyan győzelemmel, ami a magyar és szlovák küzdősport tekintetében egyedülálló, történelmi értékű. Egyszersmind kijelentem, hogy amennyiben Pumukli megnyeri a Bellator Fc félnehézsúlyú címét, azzal halhatatlanná válik a hazai küzdősportban. Egy egyszerű és becsületes srác, aki sikerei ellenére nem felejtette el, honnan jött, a fiatalok számára pedig követendő példát állít. Ő indítja el a hazai MMA felemelkedését.

A bejegyzés trackback címe:

https://totaldamage.blog.hu/api/trackback/id/tr635109074

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása