TDMG Store

tdmg_sun_rashguard.jpg

Írj nekünk!

Utolsó kommentek

Hirdetés

TDMG Store

TD|MMA: Mégis mi a frász volt ez a mérlegelés?

2016.06.04. 14:43 td_interim

042_luke_rockhold_0.jpg

A UFC 199-re új szabályok szerint mértek be a sportolók, és ez egészen furcsa jelenetekhez vezetett. Itt a magyarázat a történtekre.

tdmg_banner.png

A mérlegelésre mindenki szarrá aszalva, fáradtan, leverten és ingerlékenyen érkezik, ugye? Igen, ez a helyzet, a tegnap éjjeli UFC 199-bemérésen viszont ezzel ellentétben minden mázsára lépő sportoló ki volt kerekedve, mint egy csecsemő, úgy vigyorgott, mint Conor McGregor négy reggeli elfogyasztása után – és mégis, mindenki hozta a súlyát. Hogy mi történt, az az előzmények ismeretében könnyen kilegózható, de az MMAFighting.com egy hasznos cikkben meg is magyarázza a dolgot, mi meg összefoglaljuk röviden. De előtte nézd meg ezeket a hidratált, derűs bunyósokat:

A UFC 200-as gálával induló új súlyszabályozási gyakorlata magával hoz egy új mérlegelési gyakorlatot is, mely a mostani, 199-es gálán debütál, és ha minden jól megy, a későbbiekben folytatódni fog. Az éjjel ketrecbe lépő harcosok tegnap helyi idő szerint 10 és 14 óra között mérlegeltek az őket elszállásoló hotelben, zárt kapuk mögött, a megszokott, helyi idő szerint 16 órai, sajtónyilvános, aréna-mérlegelés helyett.

Akkor meg miért kezdődött ez a mérlegelés ugyanúgy, ottani idő szerint délután négykor, nálunk meg éjjel egykor? És miért tartották arénában? Egyáltalán mi volt ez? Jól gondoljátok, ami a fenti videón látható, az kamu, és csak a közönségnek szól.

Ez a sajtónyilvános mérlegelés csak „mérlegelés” volt, ahova a sportolók már eléggé visszatöltött állapotban érkeztek. A napjuk kábé így nézett ki: reggel felkeltek, kiizzadták magukból a vizet, majd ahelyett, hogy délutánig malmoztak volna a szomjhalállal küzdve, 10 és 14 óra között jelentkeztek a hotel egyik szobájában, ahol megtörtént a hiteles mérés – az MMAFighting-os Marc Riamondi azt twittelte, hogy ezt két fő kivételével mindenki még 11 előtt le is tudta. Ez azért nem volt sajtónyilvános, mert a helyiségben párhuzamosan orvosi vizsgálatokat is folytattak – a jövőben ez a gyakorlat változhat, és nincs kizárva, hogy erre az új, éles mérésre is beengedik majd a kamerákat.

A hotelben az orvosok ellenőrizték, hogy a bunyósok mennyire vannak kiszáradva, és megállapították, hogy a kiszáradás fokozata veszélyezteti-e a ketrecbe lépést. Arról egyelőre nincs hír, hogy lett volna ilyen, de ha lesz, akkor adott bunyósnak a kezébe fognak nyomni egy tervezetet a hatékony visszatöltésre. Másnap (a bunyó napján) újra ellenőrizni fogják az állapotát, és ha úgy ítélik meg, nem lenne biztonságos küzdeni engedni, akkor ki fogják venni a programból.

A mérlegelés után a sportolók visszatöltős csomagokat kaptak a UFC-től gyümölcsökkel, tejtermékekkel, édességgel. Riamondi azt írja, ezeket egy ideje már állja a szervezet. Így néznek ki:

Visszatöltés után, délután négykor már mindenki frissen, fitten és üdén suhant föl a Forum csarnok pódiumának lépcsőjén, és penderedett a mérlegre. Ami előtt ezúttal nem állt ott a szokásos leolvasó, és Joe Rogan kommentátor a hivatalos, hotel-mérés adatait süvöltötte a mikrofonba. Egyébként ugyanaz volt minden: szemezések, és a két címmeccs résztvevőivel röpke interjúk, melyeket most a bunyósok sokkal kisimultabb arccal adták, mint eddig.

Ha szükséges volt, a visszatöltés a cirkuszi mérlegelés után tovább folytatódhatott. Mindennek a variálásnak a célja a korábban már ezerszer leírt egészségmegőrzés volt, a sportolók nyertek plusz fél napot a hidratálásra, és ezzel remélhetőleg csökkentették az agyrázkódások esélyét, melyeket a meccsen beszedett ütések okozhatnak. Egyvalami miatt húzom csak a szám: jó lenne tudni, már csak a miheztartás végett is, hogy visszatöltve mennyit nyomnak az arcok.

Ezt a mérlegelési gyakorlatot egyelőre csak a Kalifornia Állami Atlétikai Bizottság írja elő, így még kérdéses, hogy mi lesz a más államokban rendezett gálákon, de remélhetőleg hamar meghonosodik másutt is az új rendszer.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://totaldamage.blog.hu/api/trackback/id/tr808779520

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása