TDMG Store

tdmg_sun_rashguard.jpg

Írj nekünk!

Utolsó kommentek

Hirdetés

TDMG Store

TD|MMA: Gary Goodridge leépülése látványos és ijesztő

2016.01.10. 19:57 td_axl

goodridge.jpg

Ki ne emlékezne Gary "Big Daddy" Goodridge bunyóira? Talán ő maga már nem képes erre.

A kiütlek vagy kiütsz taktika főzászlósa, aki karrierje során 25 (!) kiütést szenvedett el. Jó pár ezek közül merev KOság volt, amit annak látványossága miatt elsőre szeret a nép megnézni, meg az ismétlések során újra és újra felhördülni, de ott a földön egy ember fekszik. Akinek az agyában ki tudja, hogy milyen folyamatok játszódnak le ilyen traumák következtében. Elemeztük már mi is ezt, de miután az MMA gyerekcipőben jár a mainstream média tekintetében, így az orvosi megfigyelések és tanulmányok nem rendelkeznek megfelelő mennyiségű és minőségű infóval, hogy az MMA szabályrendszer neurológiai veszélyeit egyértelműen azonosítsák. A boxot veszik mindig alapul, abból próbálnak pusztán statisztikai alapon levezetni, így több helyen olvastam már, hogy korántsem olyan veszélyes az MMA, mint az ökölvívás. Mondván: lehet, hogy kisebb a kesztyű, de sokkal kevesebb ütést is kap a fej. Azt mondják, ott van Ali, nézzétek meg, Foreman szerint a manilai thrillerért fizet. Az alábbi videót elnézve a Pride Fc, K-1 és UFC nosztalgiázók most ezt mondhatják Gary "Big Daddy" Goodridge láttán is.

Pár éve már mi is írtunk róla, hogy Goodridge-nál ritka krónikus traumatikus enkefalopátia (CTE) agyi betegséget diagnosztizáltak. Gary érzelmi és társas élete lényegében leépült. Rövid- és hosszútávú memóriazavarokkal küszködik, mozgás- és beszédnehézségei vannak, valamint komoly depresszió jeleit is mutatja. Szíve szerint ki sem kelne reggelente az ágyból, ha munkát szerezne magának, másnap elfelejtené, hogy dolgozni kell mennie. Az öngyilkosság pedig abszolút opció lett volna, ha nem kezdik gyógyszerekkel kezelni. Vagy tompítani, szerintem. 

A Pride Fc idejében keresett annyit, hogy a családja most megéljen, de a környezetében nem volt senki, aki józan ész alapján megmondta volna neki: ennyi volt, ne tovább. Még akkor is, ha ezen demencia ködében tengődve a ringbe lépve otthon érzi magát. 

A bejegyzés trackback címe:

https://totaldamage.blog.hu/api/trackback/id/tr488259666

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Greenscape 2016.06.12. 04:23:11

Ugyan ezt a tekintetet latom Lawler szemeben. Nem sok jot josolok neki.

chuck-d 2016.06.12. 14:31:41

@Greenscape: Gary 25-ször lett kiütve nehézsúlyban, és nem az üvegálla miatt, Lawler egyszer, pár súlycsoporttal lejjebb, és már 15 évvel ezelőtt is így nézett meg így beszélt, ez a védjegye. van pár bunyós, akikért jobban aggódnék, pedig látszólag még rendben a nézésük meg a járásuk...

Greenscape 2016.06.12. 14:40:45

@chuck-d: De gondolom nem egyszer vagtak pofan miota mma-zik. Labon kihordott mar par, atlag embernek akar halalos kimenetelu taslikat amitol biztosan nem lett tobb a percenkenti szotagszama. Most meg tartjak magukat mert fiatalok, de mikor abbahagyjak a versenyzest fel fog gyorsulni a hanyatlas. Ne legyen igazam.

chuck-d 2016.06.12. 16:35:38

@Greenscape: a pofánvágások, a lábon kihordott taslik a minimum, amit az összes versenyszerűen MMA-ban, ökölvívásban, K-1 szabályrendszerben résztvevő sportolóról elmondhatunk, de ez hol van 25 kiütéstől? élvonalban az egyik legokosabban felkészülő bunyós, hosszú évek óta nem tol hard sparringot, mert jobb nem lesz a ketrecben, csak hülyébb később. ehhez képest sok edzésen kiütött versenyző van, ami kurva nagy szelete az agysérüléses problémáknak. persze hajlam is kell, a karrierje során fejjel védekező Jake LaMotta 94 évesen él és virul, Roach meg kevés meccsel parkinsonos, de a nézése-CT még nem bevett orvosi diagnosztika. vagy - még - rossz példa a demenciára Lawler, vagy anno erre a meccsre az akadémiai székfoglalójáról szökött meg:
youtu.be/R08z0PIUUNA?t=1m14s
2002, a cicerói szónok.

chuck-d 2016.06.12. 16:39:49

@Greenscape: azaz Roach kevés kiütéses meccsel.
süti beállítások módosítása