TDMG Store

tdmg_sun_rashguard.jpg

Írj nekünk!

Utolsó kommentek

Hirdetés

TDMG Store

TD|BRAIN: 13 másodperc történelem

2015.12.15. 16:14 td_interim

20151212101855_gettyimages501167544.JPG

Gondolatok az Aldo vs. McGregorról a kattintás után.

TDMG SWEATSHIRT/HOODIE VILLÁMAKCIÓ + JÁTÉKRopognak a mínuszok odakint, de ropognak ám nálunk is: ha ma, '15. dec. 15-é...

Posted by TDMG Store on Tuesday, December 15, 2015

Az egyetemes MMA-történelem legdominánsabb pehelysúlyú világbajnoklása és P4P lista elsősége ért véget a hétvégén, mikor Conor McGregor találkozott az oktagonban Jose Aldo-val. A tizenhárom másodperces mérkőzésen történelem íródott.

Conor McGregor nyilatkozataiból talán kicsit többet is kapunk a kelleténél. De vajon meg tudjuk-e ítélni a teljesítményét objektíven a jelenben? Vajon mikor 1965-ben Muhammad Ali hasonlóképpen kiütötte Sonny Liston-t, akkor ő nem ugyanilyen megosztó személyiségként lehetett jelen a köztudatban, mint az ír? McGregor még csak most kezdi az igazi médiapályafutását, és hát az eddigiek ismeretében szerintem kapkodni fogjuk a fejünket a közeljövőben.

De mi volt Jose Aldo-val? És mi lesz Jose Aldo-val? Nos, a mérkőzés után már Brazíliában a következőképpen nyilatkozott: „Még mindig nagyon nehéz megemésztenem (a vereséget). Keményen készültünk, tényleg mindent jól csináltunk és az eredmény mégis ez lett. Ezt még jó időbe fog kerülni megemészteni, de ez is a sport része. Ez egy sport és ezt el kell fogadnunk..."

Aldo visszanézte a mérkőzés felvételét és megosztotta a Globo.com riporterével a véleményét: „Valójában még csak harc sem volt, ugye? Mindössze 13 másodperc. Emlékszem, mikor jöttem előre, hogy próbáltam megütni. De ember, ezt nehéz megmondanom, hogy ez az ő sikere vagy az én hibám volt. Ez csak egy gyors döntés volt, és meg tudott ütni, ahogy próbálkoztam."

425c998815cf8a4693ff4788f3197ccc.png

Joe Rogan közvetlenül a meccs után röviden meginterjúvolta Aldo-t az oktagonban és hangot adott abbéli véleményének, hogy szeretne látni egy azonnali visszavágót, bár ez nem épp az ő asztala. Lássuk, mit mond erről maga Jose Aldo: „Beszéltünk Dana White-tal közvetlenül a meccs után, de azt hiszem, egyelőre túl korai lenne bármit is mondani. Természetesen én visszavágót akarok, és azt hiszem, jogom van hozzá. A karrierem önmagáért beszél."

„Ez most nem jött össze, de biztos vagyok benne, hogy legközelebb győzni fogok" – folytatta - „Ez egy sport, ezt el kell fogadnunk. Nem csak győzelmekből áll az élet. Ez erősebbé tesz, sokkal erősebbé. Biztosak lehettek benne, hogy sokkal erősebben fogok visszatérni, nagyobb bajnokként, mint bármikor ezelőtt."

Egy év minden eddigit felülmúló hírverése (bocs, Nagy Fehér Ragadozó!) ért véget 13 másodperc alatt. Ennyi időbe telt, míg Jose Aldo vadul megindult előre, és meg lett csípve egy rövid balhoroggal, hátralépésből. E sorok írójának óriási csalódás volt, ahogy Aldo ilyen könnyen és gyorsan eldobta a bajnoki övét magától, viszont a másik oldalról roppant elégedett, mert most mindenkinek be kellett látnia, hogy Conor McGregor valami egészen más. Valami különleges.

0ac1ae9b522b45fa855f24383a72e2e8_18.jpg

Mi vezetett Aldo bukásához, méghozzá ilyen gyorsan és - valljuk be – megalázóan? Hiszen „Mystic Mac" McGregor szinte megjósolta előre, hogy mi lesz a forgatókönyv? Egyszerű.

Aldo eddigi meccsein sorra megfigyelhetőek voltak a következő alapvető hibák - amiket persze kiválóan ellensúlyozott, de most nem ez a téma - minden hangsúlyos ütésénél nyitottan, arccal jön előre, és nincs távolságtartó-előkészítő balegyenese. Egyedül az előző hétvége másik pozitív hőse, Frankie Edgar ellen láttuk az akkor újnak számító, éles balokat, és az összeszedettebb védekezést, de sem előtte, sem utána. Bár az eddigi pályafutása alatt nem kényszerült rá némely technikájának a felülvizsgálatára, de azt hiszem, a UFC194 után ez mindennél indokoltabbá vált. Miről is van szó:

Jól látható, hogy Aldo mennyire előre hajol, hogy elérje ellenfelét a jobbkezével.

Természetesen egy sikeres Aldo-akciót láthatunk Mark Hominick ellen, de hogy mennyire nyilvánvalóan sebezhetően jött előre a combrúgás kedvéért, miközben Hominick egy gyengécske balhoroggal pont állon találta... és Hominick nem Conor McGregor, aki kiütötte Chad Mendes-t.

McGregor lényegében ugyanazt csinálta, mint az eddigi meccsein. Ha készült is valami különlegessel Aldo ellen, abból mi semmi sem láthattunk. Nem jutott rá idő. Az egyenes lowkick a térdre felbosszantotta a bajnokot, aki ezután nekiszaladt McGregornak egy jobbkéz-balhorog kombinációval, de csak azért, hogy megegyen egy fogadó, rövid balhorgot. Ugyanazt a balhorgot, amit már a mi Buchinger Ivánunk és Marcus Brimage is megharapott, és amit egész eddigi pályája során sikerrel dobált az ír.

Természetesen a mérkőzés után világszerte és kommentmező-szerte mindenki McGregor emberfeletti ütőerejéről beszélt, de ez nem az volt - annak ellenére, hogy az ír nem gyenge ütő egyáltalán. Ez Jose Aldo volt, aki vakon és állal előre szinte belerohant Conor McGregor öklébe.

Hátramenetből ütni legfeljebb az MMA-nagyközönség számára különleges ezen a szinten. Ez az ökölvívás táncos felfogású bunyójának régóta szerves része. Persze ritkán végződik kiütéssel - főleg ilyen kiütéssel - de azért volt már UFC harcos a közelmúltban, aki híressé tette ezt a technikát. No, nem teljesen ugyanilyen formában. Íme:

Az alapelv ismerős valahonnan?

Tehát mi a következő lépés?

Aldo számára - bármit is ajánlott neki a kopasz - nem sok esélyt látok egy azonnali visszavágóra. Ha lett volna egy alapos adok-kapok, és úgy kap ki? PPV siker garantálva. De így... ? Felmenni könnyűsúlyba, ahogy évek óta szajkózza? Most nem lenne sok értelme. Személy szerint szívesen látnám feljövő pehelysúlyú bunyósok ellen. Mondjuk Max Holloway? Ő eddig szabadosan szólva az egyetlen UFC harcos, aki megnehezítette Conor McGregor dolgát az oktagonban, de nem hinném, hogy legitim ellenfele lehetne az ex-bajnoknak. Cub Swanson egy kiváló állóharcos, remek felhozó ellenfélként kínálkozik egy hazai meccshez Jose Aldo számára, és Cub Swanson így elégtételt vehetne az eléggé megalázó kiütéses vereségéért.

Conor McGregornak? Kábé bárki, de Frankie Edgar tűnik a legvalószínűbb opciónak számomra. Edgar gyorsabban kiütötte Chad Mendes-t, mint anno Conor - tegyük hozzá, rá egyáltalán nem jellemző módon. Bár az is biztos, hogy Edgar 100%-ig elégedett az eredménnyel.

Persze a UFC-nél mostanában semmi sem biztos, de az igen, hogy Conor McGregor hype-vonata amerre továbbrobog, mi arra robogunk utána.

A globo.com, az Sbnation és a Fightland anyagát felhasználta:

Bronson bá

 

A bejegyzés trackback címe:

https://totaldamage.blog.hu/api/trackback/id/tr818174118

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása