TDMG Store

tdmg_sun_rashguard.jpg

Írj nekünk!

Utolsó kommentek

Hirdetés

TDMG Store

TD|MMA: The hype must go on

2015.12.11. 16:37 td_interim

 

lqh15p9.jpg

Megverték a kiskedvencet? Vaan máááásiiiik!

hfc_12_banner_336x280.jpg

Azt saccoltam, hogy a UFC Fight Night 80 főmeccsét Rose Namajunas nyeri meg, de arra nem számítottam, hogy ilyen könnyedén. Konkrétan azt vártam, hogy a denveri lány ellenfele, Paige VanZant folyamatos nyomasztását kínnal-keservvel, de túléli, és végül egy cseles szubmissiönnel húzza be a meccset. Erre tessék: jött Thug és a bunyó minden területén simán kettéfingotta Dana White UFC-elnök egyik legnagyobb lieblingjét. Hatalmas meccs volt, még ha teljesen egyoldalú is.

Előzetesen úgy tűnt, VanZant csiszolatlan, de dízel stílusának kedvez majd minden: nem elég, hogy Namajunas egy éve komolyan küszködött Carla Esparza birkózóközpontú nyomásgyakorlásával, és hogy Rose-nak beugrósként csak öt hete volt felkészülni, mindennek tetejébe még ott volt az is, hogy a hajnali gálát a WEC-től örökölt kisketrecben tartották, ahol a szűk tér miatt számtalan nívós állóharcost a földbe gyalultak már. Földbe gyalulásról most szó sem volt.

VanZant non-stop „megyek előre, mint egy mozdony – klincselek – piszkos bokszolok – leviszlek – nyomorgatlak” stílusának eddig egyik ellenfele sem találta az ellenszerét, de Namajunas már az elejétől fogva visszanyúlt a Shaolin papok titkos, ősi technikájához: elkörözött oldalra. Mik vannak! :O De tényleg, ez volt a kulcs: Rose mindig tartott maga és riválisa között elég helyet ahhoz, hogy nyugodtan dolgozhasson, és ennek köszönhetően sok erős és eszelősen pontos ütést-rúgást vitt be a jobbára csak pislogni képes Paigenek. Aki már az első menetben kapott is egy vágást az arcára, és csakhamar át is alakult vérfreskóvá:

paigemaskara.jpg

De nem csak állva ette meg Namajunas VanZantot, sokkal jobb volt nála azokon a területeken is, ahol mindenki egyértelmű Paige-fölényt várt: a klincsben és a földön is. A szőke képtelen volt levinni a G.I. Jane-t, aki viszont ezzel szemben csak úgy lubickolt a földre vitelekben, meg Paige kísérleteinek átfordításában. A talajon pedig a VanZant-i ground and pound helyett jitsu-bemutató következett Rosetól: Thug karfeszítések tömkelegét dolgozta ki, egyszer ellenfele hátára ugorva, hátizsák pozícióból akasztott be egy hátsó fojtást, de Paige mindig-mindig kitartott és kiküzdötte magát a slamasztikából. Egészen a végső, ötödik menetig: ismét jött egy hátsó fojtás, és abból már nem volt menekvés, jött a kopogás.

 

VanZantot, mint a megkülönböztetett figyelemben fürdő kiskedvenceket általában, sok köpködés éri, de most talán megnyert magának néhány gyűlölködőt. Nyilván nem a képességeivel – azok továbbra is nyersek – hanem a keménységével. Akik túlláttak a Disney-mázon, azoknak eddig is tiszta volt, hogy nem cukorból van a csaj, viszont most tényleg durva büntetést kapott, mégsem hátrált meg egy pillanatra sem, és még erre az őrületes könyökkínzásra sem volt hajlandó kopogni:

paigekonyok.jpg

Mi lesz vele most? Semmi, még csak 21 éves, eddig is fejlődött, ezután is fejlődni fog. A hájpvonat nem siklott ki, csak lelassult egy kicsit, ami nagyon is jól jöhet VanZantnak. És a UFC most veri a fejét a falba? Távolról sem: most lehet előszedni a tavalyi szövegeket Namajunasról (új Rousey, női Pettis), és megint megtolni a szekerét. Egy ilyen fantasztikus, földön-vízen-levegőben hibátlan műsor után nem hiszem, hogy bárkinek is lenne egy rossz szava.

Ken észnél van

A Fight Night babapárosának másik tagja nyert. Egy leheletnyit rázósabban ugyan, mint amire számítani lehetett, de Sage Northcutt kivégezte Cody Pfistert. Sage az első menet javát még beszopta, mert Pfister érvényesíteni tudta az egyetlen stratégiát, amivel nyerhetett volna: levitte a szőkét és próbálta nyomorgatni. Új dolgokat csak azután tanultunk meg Sage-ról, hogy a bíró (talán túl korán) állásba rendelte vissza a meccset. Az akció újraindítása után meglepetésre a tinédzser vitte le ellenfelét – könnyen és simán. Túl sokat akkor már nem tudott profitálni belőle, de legalább megpillantottunk valamit a földharcából. Oké, egy Pfister továbbra sem a bunyó Csomolungmája, de azért mégis.

A második meglepetés rögtön a következő menet elején jött el. A tökéletesen idomított Northcutt megmutatta, hogy minden teketóriázás nélkül képes a szemétbe vágni a gameplant és az edzői utasításokat, ha úgy látja jónak. Pihenőidőben az állóharc erőltetésére biztatta a csapata, amire Sage bólogatott is, aztán amikor látta, hogy ez Pfister nyomasztása miatt ez nem fog menni, egyből váltott: a saját feje után menve megint levitte Codyt, és annak visszatámadására nagyon gyorsan kopogtatta is guillotine-nal. Gyilkos ösztön, vagy mi.

 

Szóval Super Sage hájpvonata zavartalanul pöfög tovább – és egy darabig még ne is számítsunk arra, hogy meg fog állni. Northcutt a UFC-ben még mindig zöld, a következő kanyarokban is mérsékelt kihívások elé fogják állítani a meccsmékerek – ahogy egyébként minden más feltörekvő, új igazolást. Mint VanZantnál, itt is csak azért húzza fel ezen magát a többség, mert Northcutt a többiekkel szemben sokkal nagyobb figyelmet kap. Reméljük, a következő meccsek során is megtanulhatunk róla új dolgokat.

Még egy lépés a vég felé

Rossz szájízt hagyott maga után a Jim Miller vs. Michael Chiesa, de nem a bunyó, vagy a bírók miatt. Ahogy számítani lehetett rá, a mérkőzés hamar élvezetes, mozgalmas szubmissiön grappling meccsé alakult, melyben az első menet java részében a fiatalabb kihívó dominált, aztán egy hiba elég volt és az öreg (haha, 32 éves) róka egyből befogta a hátát, és nekiállt a saját fojtásain és feszítésein munkálkodni.

A második menet földjátéka is Chiesa dominanciával kezdődött, de az már azzal is fejeződött be, idő előtt: a kavarodásban Miller megkaparintotta ellenfele lábát és ráment egy térdfeszítésre, Chiesa ügyesen kifordult belőle, aztán nagyon kemény ütésekkel találta el Miller halántékát gnp-ben hátulról, végül beakasztotta a hátsó fojtást a kótyagossá ütött veteránon.

A rossz szájíz meg azért van, mert Miller, úgy tűnik, tényleg hanyatlásnak indult. Persze korai lenne még végleg leírni, de a trend egyértelmű. Megtörtént tehát a helycsere, a UFC sehol sem elit, de mindenhol erős munkásembere átadta a stafétát a saját, fiatalabb verziójának. Miller jó embernek tűnik, simán elhívnám betonozni vagy disznóvágásra – szomorú látni, ahogy egyre közelebb és közelebb araszol a végéhez.

A láb a fontos, nem a haj

Elias Theodoru meglepő taktikát választott Thiago Santos ellen – az első menetben. Rúgások, sőt, forduló rúgások tömkelegével igyekezett távol tartani magától és megzavarni Marretát, amivel aztán minket is megzavart, mert Elias notóriusan grappling-beállítottságú bunyós. A kombókavalkád aztán nem is volt túlzottan hatásos – kevés igazi találat esett, viszont alaposan kifárasztotta magát vele a kanadai.

Santos A. azt se tudta, mi van B. türelmesen várt és spórolt az energiájával – hogy a kettő közül melyik volt a valóság, azt nem tudom, de amikor a második menettől fogva beindult volna a szokásos Theodoru klincs- és birkóvonat, a brazil sokkal jobb erőben fogadta a folytatást. Hatalmas könyökösökkel és térdesekkel büntette a fogásokon egyre fáradtabban munkálkodó kanadait, két meneten át kalapálta testközelből, így nem lehetett kérdéses az egyhangú pontozásos győzelme. Theodoru ezzel elveszítette veretlenségét, de megmutatta, hogy nem csak csinos és jófej, de kemény gyerek is – a kondiját és a stratégiát viszont elszabták.

Kivégzéshegyek

A felvezető kártya hemzsegett a finshektől, nézzük át őket, főmeccstől az első párosításig.

 

Tim Means kiütötte John Howardot a második menet elején.

 

Sergio Moraes TKO-zta Omari Akhmedovot a harmadik közepén.

 

Az Antonio Carlos Junior vs. Kevin Casey meccs szembenyúlás miatt szakadt félbe, mindössze 11 másodperc után. Eredményt nem hirdettek, azaz no contest.

 

Aljamain Sterling guillotine-nal végezte ki Johnny Eduardót a második menetben.

 

Santiago Ponzinibbio az első menet végén TKO-zta Andreas Stahlt.

 

Danny Roberts háromszög fojtással győzte le Nathan Coyt az nyitó menet közepén.

 

Kailin Curran hátsó fojtással kopogtatta Emily Kagant a második menetben.

Bivalyerősen kezdett a UFC háromnapos erőltetett menete, remek gála volt. A végére jöjjön egy indokolatlan Joanna Champion gif, mert szerelmesek vagyunk belé:

A UFC Fight Night 80 teljes eredménysora:

Rose Namajunas def. Paige VanZant szubmissiön (hátsó fojtás) R5 2:25
Michael Chiesa def. Jim Miller szubmissiön (hátsó fojtás) R2 2:57
Sage Northcutt def. Cody Pfister szubmissiön (guillotine fojtás) R2 0:41
Thiago Santos def. Elias Theodorou egyhangú pontozás (29-28, 29-27, 29-27) 

Tim Means def. John Howard KO (ütés) R2 0:21
Sérgio Moraes def. Omari Akhmedov TKO (ütések) R3 2:18
Antônio Carlos Júnior vs. Kevin Casey no contest (szembenyúlás miatt) R1 0:11
Aljamain Sterling def. Johnny Eduardo szubmissiön (guillotine fojtás) R2 4:18
Santiago Ponzinibbio def. Andreas Ståhl TKO (ütések) R1 4:25
Danny Roberts def. Nathan Coy szubmissiön (háromszög fojtás) R1 2:46
Zubaira Tukhugov def. Phillipe Nover megosztott pontozás (28-29, 30-27, 30-27) 
Kailin Curran def. Emily Kagan szubmissiön (hátsó fojtás) R2 4:13

Vásárolj a TDMGStore-ban és HFC12 jegyet kapsz ajándékba!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://totaldamage.blog.hu/api/trackback/id/tr338156472

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása