TDMG Store

tdmg_sun_rashguard.jpg

Írj nekünk!

Utolsó kommentek

Hirdetés

TDMG Store

TD|MMA: Előre szőkék, gengszterek!

2015.12.10. 16:15 td_interim

ps.jpg

Agyérgörcsös bunyómaraton, első rész: megsaccoljuk a UFC Fight Night 80 főkártyás meccseinek kimenetelét. Fókuszban az MMA Barbie-ja és Kenje.

 hfc_12_banner_336x280.jpg

Kötelező jelleggel elsőként a súlyokról: mindenki rendben bemért.

Esélyek! 

Elias Theodoru vs. Thiago Santos

Azt hitted, Sage Northcutt az egyetlen cicafiú a gálán? Nem figyeltél, haver! A főkártya első meccsén itt van rögtön Elias Theodoru, aki humorban, személyiségben és hajban is lazán odakeni Dana White legújabb üdvöskéjét. Persze most a bunyó a lényeg, és Eliasnak abban sincs szégyenkezni valója – de kezdjük ellenfelével.

Thiago „Marreta” Santos, bár eddig már öt UFC-meccse is volt, a mai napig talány. Ennek egyszerűen az az oka, hogy Uriah Hall elleni pontozásos vereségét leszámítva az összes első ligás mérkőzését két percen belül fejezte be – egyszer lefojtották, a többi alkalommal viszont ő ütötte ki az ellenfeleit. Valamiféle összkép azért így is kialakult róla, és aligha fogok ezzel bárkit is meglepni a fentiek után, de: Santosnak bika erejű, veszélyes csapásokkal felfegyverzett állóharca van. Ez lehet számára a győzelem kulcsa, mert Theodoru stílusban pontosan az ellenkező iskolát képviseli.

A hajbajnok nem kick-boxban, hanem grapplingben és klincses nyomorgatásban utazik, és nagyon is jó benne. A párosítás kérdése tehát az, hogy el tudja-e kerülni Elias a KO-t addig, amíg rácsimpaszkodik Santosra, és összecsomagolja. Engem az eddigiek alapján meggyőzött a Spártai atletikussága és érett teljesítménye a ketrecben, így azt mondom, Theodoru győz, kopogtatással. 

Sage Northcutt vs. Cody Pfister

Na mégis, mit tippelnék erre? Ehh, azért megerőltetem magam, és próbálok valami pluszt belegyömöszölni ebbe a szakaszba, hogy végül levonjam a mindenki által várt következtetést. Pfister abszolút töltelékember, és bár nem mondom azt, hogy a következő kanyarban már repül is a UFC-ből vissza, a kisebb szervezetek ketrecébe (emlékezzünk, a súlycsoport bajnoka, Rafael dos Anjos is töltelékként kezdte), de ha nem sikerül már a meccs elejétől rátapadnia Northcuttra, és lerángatnia őt a saját szintjére – értve ez alatt a földet és a technikai képzettséget is – akkor villámgyorsan feküdni fog.

Northcuttból alig láttunk pár másodpercet – azt is egy túlsúlyos, utólag marihuánával megbukott Franciso Trevino ellen – de abból lejött, mennyire agresszív és opportunista bunyós. Ha vérszagot érez, akkor ott vége a dalnak. A kardiója egyelőre nagy kérdőjel – a hírek szerint a Pfister-meccsre való felkészülés hajrájában hazament a Tristarból, mert nem bírta szusszal az edzőtábort – de arra amúgy is csak akkor lesz szükség, ha az MMA Herbert bácsija rácsimpaszkodik. Nem látok arra esélyt, hogy ez bekövetkezzen, a Northcutt-hájpvonat robogni fog tovább, egy első menetes TKO után. 

Jim Miller vs. Michael Chiesa

Ezt elég egyszerű elintézni azzal, hogy Chiesa az új Miller. A könnyűsúly jómunkásembere: sehol sem zseniális, de rendben van mindenhol, tud nyomasztani, elbokszolja magát a klincsig, ott meg jöhet koszos büntetés, majd a birkózás és a grappling. A nagy különbség kettejük között az az, hogy Miller, úgy tűnik, hanyatlásnak indult, Chiesa meg épp, hogy feljövőben van. Ezért aztán azt saccolom, hogy Chiesa győz pontozással.

Rose Namajunas vs. Paige VanZant

Ez messze nem olyan egyértelmű, mint amilyennek elsőre tűnhet. Az ember élből rávágná, hogy Namajunas simán lenyomja PVZ-t, mert jobb az állóharca, a földön meg pláne sokkal veszélyesebb, szóval helló, kopogtatás, de ha kicsit jobban megbolygatjuk a dolgot, akkor rájövünk, hogy az esélyek kábé egyenlőek – nem függetlenül a környezeti tényezőktől.

Paige VanZant nyers, abban az értelemben, hogy a technikája abszolút csiszolatlan, de abban is, hogy igazi harapós lány, aki olyan szintű nyomást gyakorol az ellenfeleire, hogy simán megússza anélkül, hogy a tudásbeli különbségek megbosszulnák magukat. Egy igazi kis tank, aki UFC-debütjén letaposta az amúgy nem túl acélos Kailin Currant, szétnyomorgatta a stílusban hozzá valamelyest hasonló, de nála tíz évvel idősebb és húsz évvel lassabb Felice Herriget, Alex Chamberst meg hagyjuk is, ő Herrig után egyértelmű visszalépés volt kihívás-szempontból.

Rose Namajunas teljesen más iskola: bár még ő sem túl kiforrott, nem véletlenül hájpolták a UFC-ben a 115 fontos mezőny bevezetésekor az „új Ronda Rouseyként” (veszélyes szubmissiön-játéka miatt), kicsit később pedig a „női Anthony Pettisként” (látványos kick-boxa miatt). Majdnem azonnal ki is derült viszont, hogy se nem Rousey, se nem Pettis: a tavaly decemberi, új női súlycsoportot megkoronázó The Ultimate Fighter-döntőben sima vereséget szenvedett Carla Esparzától. Sütiszörny levitte, kontrollálta, végül le is fojtotta Thug-ot, akiről ekkor kiderült, hiába a látványos, és valóban veszélyes stílusa, a nyomásgyakorlás nagyon nem ízlik neki. És hát helló, pontosan ez az, amiben PVZ mindenkinél jobb szalmasúlyban – ráadásul a zsebében lapul egy aduász is, figyelj.

Fent azt írtam, a környezeti tényezők is döntő hatással lehetnek a meccsre – ezt a gálát a UFC WEC-től örökölt kisketrecében rendezik, ahol soha nincs hely és soha nincs idő semmire. Birkózó vagy? Örülsz. Állóharcos vagy? Elszomorodsz. Szóval, mindent egybe vetve afelé kellene hajlanom, hogy PVZ non-stop nyomásgyakorlása elég lesz ahhoz, hogy kipontozza a nála kiforrottabb Roset. De most jön a vargabetű: VanZantot nem tartom elég tapasztaltnak ahhoz, hogy végig kontrolláljon egy meccset a földön vagy a klincsben anélkül, hogy egyszer-egyszer kint ne felejtené egy végtagját, vagy a nyakát. Úgyhogy mégis azt tippelem, egy nagyon nyomorgatós meccsen, ahol sokáig a túlélésért küzd, Namajunas győz, kopogtatással.

A UFC Fight Night 80 mérlegelésének teljes eredménysora:

Rose Namajunas (115.5) vs. Paige VanZant (115.5)
Michael Chiesa (156) vs. Jim Miller (155.5)
Sage Northcutt (155.5) vs. Cody Pfister (156)
Thiago “Marreta” Santos (185) vs. Elias Theodorou (185)
PRELIMINARY CARD (UFC Fight Pass, 6:45 p.m. ET)

John Howard (170) vs. Tim Means (170)
Omari Akhmedov (170) vs. Sergio Moraes (171)
Kevin Casey (185) vs. Antonio Carlos Junior (185)
Johnny Eduardo (135) vs. Aljamain Sterling (135.5)
Santiago Ponzinibbio (170) vs. Andreas Stahl (171)
Nathan Coy (170) vs. Danny Roberts (169.5)
Phillipe Nover (145) vs. Zubaira Tukhugov (145)
Kailin Curran (115) vs. Emily Kagan (115)

 

Vásárolj a TDMGStore-ban és HFC12 jegyet kapsz ajándékba!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://totaldamage.blog.hu/api/trackback/id/tr728154354

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása