TDMG Store

tdmg_sun_rashguard.jpg

Írj nekünk!

Utolsó kommentek

Hirdetés

TDMG Store

TD|JITSU: Zé Radiola, a bajnokok mentora

2015.11.10. 11:00 td_Emree

11017619_456863147801081_67287950_n.jpg

Jövök Magyarország!

November hónapban ismételten hazánkba látogat a brazil jiu jitsu kiemelkedő alakja Zé Radiola mester. Ez a poszt röviden igyekszik bemutatni életútját, ami egyrészt kitűnő példa rá, hogy a BJJ-t bárki, bármikor elkezdheti és a befektetett energia arányában bármilyen szintre eljuthat. Ugyanakkor a BJJ Magyarországon való meghonosodása szempontjából is megkerülhetetlen az ő szerepe.

venumxtdmgstorex770x363_2.png

Zé Radiola született José Olimpio da Rocha néven. Becenevét, melyet sokkal többen ismernek, mint eredeti nevét – a brazilok imádják a beceneveket, sokszor a politikusokat is a rájuk aggatott néven említik – egy gyermekkori balesetének köszönheti, aminek következtében egyik karját csak szokatlan szögben tudja behajlítani. Az embereket a furcsa szögben hajló karja a gramofon lemezlejátszó karjára emlékeztette. A Zé pedig a José egy rövidebb, becézett formája. Jaboatão dos Guararapesben nevelkedett, ami mára már Recife, Pernambuco tartomány fővárosának egyik elővárosa. Korai éveiben nem sok minden utalt rá, hogy egyszer a brazil jiu jitsu nagy alakjai között találja magát. Engedve a tenger hívó szavának, már gyermekkorában szörfözésre adta a fejét, tinédzser korára már a profik táborát erősítette. Annyira bejött neki a szörfözés, hogy Brazília 16 legjobbja között rangsorolták. Nem rossz, nem igaz? A szörfösök élete sok utazással telik és Zé ezek során megismerkedett egy brazil harcművészettel – nem, még nem a BJJ-vel – a capoeirával, amiben később mester fokozatot szerzett.

ze-surfing.jpg

A szörfözés iránta szenvedély nem múlt el nyomtalanul

A kilencvenes évek elején Sao Paolóban találkozott és szeretett bele a lágy művészetbe.

A jiu jitsu magához vonzott, nagyon hasonlít a szörfözésre, minden tőled és a képességeiden áll vagy bukik. A kondíciód, a jártasságod, a koncentrációd ezek számítanak. Csak te és az ellenfeled vagytok egymás ellen. Igazság szerint, a szörfözés azért nehezebb, mert a versenyeken szerencse is kell, hogy kifogd a jó hullámokat.

– azért egy kis szerencse az élet, bármely területén jól jön szerintem.

Mire 1996-ban – figyeljetek az évszámra – visszatért Pernambucoba már kék öves volt, de a közelben nem volt egy akadémia sem, ahol folytathatta volna az edzést. Nem volt mit tenni, nyitott egy akadémiát – aminek egy olyan földterület adott otthont, mely az édesapja tulajdonában volt – és elnevezte Free Style akadémiának. Az akadémia vezetésére Charles dos Anjos kérte fel, akinek több tapasztalata volt a jiu jitsuban és magasabb szinten állt, mint ő.

Ahogy telt az idő, egy versenyen összefutott Carlos Gracie Juniorral. Ez a találkozás az azóta eltelt eseményeket ismerve egy kisebb fajta ősrobbanással ért fel. Zé meghívta az ifjabbik Carlos Gracie-t, hogy tartson egy szemináriumot Pernambucóban. Ez annyira jól sikerült, hogy innentől kezdve Zé rendszeresen átruccant Rió de Janeiróba, hogy Carlos Gracie Jr. –tól és csapatától tanuljon. Hogy kifejezze elköteleződését, csapatát is elkeresztelte Gracie Barra Pernambucora.

6075038108_b5eb83b59d.jpg

Carlos Gracie Juniorral

Charles dos Anjost közben a kötelesség az Egyesült Államokba szólította és az akadémia vezetését immáron Zé, mint lila öves a saját kezébe vette. Zé nyíltszívűsége hamar rajta hagyta nyomát a csapaton. Állhatatosságával, amivel szponzort próbált találni versenyzőinek, valamint a tanítás melletti elköteleződésének meglett az eredménye. Tanítványai egyre sikeresebben szerepeltek a versenyeken, amiken elindultak.

Az azóta eltelt időben a Gracie Barra rengeteg jobbnál jobb versenyzőt adott a világnak, nem elhanyagolható mértékben Jose Olimpiának köszönhetően. Zé Radiola mester olyan neveket ismertetett meg a földharc központú brazil küzdőművészettel, mint Braulio –és Victor Estima, Otavio Sousa, Lucas Rocha és a magyar szempontból a legfontosabb személy Max Carvalho.

new10568883_10152553506129898_5570350625277852075_n.jpg

Max Carvalho és Zé Radiola

Zé Radiola mester a Gracie Barra egyik legelismertebb vezetőjévé vált az eltelt évek alatt, akinek kezei közül számtalan bajnok került ki. Már az ötvenes éveit tapossa, azonban még mindig partiban van a nála fiatalabb, világklasszis versenyzőkkel is.

Igazság szerint Zét képtelenség összekeverni, bárki mással. Egy igazi pitbull, nyomul előre és állandóan mosolyog. Ha beáll gurulni a kora ellenére is elkapja a jiu jitsu néhány nagyágyúját. Szemtanúja voltam, ahogy a versenyzőket a worm guard rejtelmeire oktatta, aztán a küzdelmek alkalmával elpusztított pár srácot, akik fele olyan idősek voltak, mint ő.

Aki esetleg személyesen is találkozna a bajnokok mentorával annak kiváló lehetőséget jelent a november 14-én megrendezésre kerülő XI. Magyar BJJ Open, valamint a másnap Budapesten szeminárium, amit Zé Radiola tart. Ha ezekre mégsem tudnál eljutni, akkor november 25-én a kápolnásnyéki x5gym-ben egy másik szeminárium alkalmával találkozhatsz a magyarországi BJJ keresztapjával.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://totaldamage.blog.hu/api/trackback/id/tr188060094

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása