TDMG Store

tdmg_sun_rashguard.jpg

Írj nekünk!

Utolsó kommentek

Hirdetés

TDMG Store

Új utakon az UFC jutalmazási rendszere

2014.02.12. 20:52 td_Emree

pbb_112409_DanaWhite.jpgVajon most min töri a fejét?

Érdekes hírt tett közzé az UFC a jövőbeli bónuszokkal kapcsolatban. Aki kicsit is ismerős a UFC jutalmazási rendszerében, annak nem újdonság, hogy a harcosok teljesítményük alapján külön elbírálás alá esnek. Először is a párharcok győztesei a legtöbb esetben jóval több pénzt kapnak a meccs után, mint a vesztesek. Azért írtam, hogy a legtöbb esetben, mert a harcosok több „árkategóriába” vannak besorolva és így előfordulhat, hogy egy kisebb „árkategóriájú” harcos győzelme esetén is kevesebbet keres, mint ellenfele a vereséggel (lásd Tito Ortiz és Forrest Griffin utolsó összecsapását).

A UFC ezzel a húzással, indoklása szerint arra próbálja ösztönözni a harcosokat, hogy minél látványosabb, közönségszórakoztatóbb módon harcoljanak, hogy ez hová vezet megérne egy külön postot. Aztán vannak a különböző befejezési módokért adható jutalmak, „Submisson of the Night” az este legszebb feladásra kényszerítéséért járó díj, valamint az est kiütéséért járó „Knockuot of the Night”. És végül,de nem utolsó sorban az est küzdelméért járó díj a „Fight of the Night”, amikor mindkét harcost egyformán jutalmazzák. A közelmúltban fixálták a bónuszokért kapható összegeket 50.000 dollárban. Korábban nem volt ilyen szabályozás, így a bónuszok összege igen eltérő lehetett gáláról gálára.

Na már most, az UFC friss közleményében pontosan a fent röviden ismertetett jutalmazási rendszert igyekszik átrendezni. Egészen pontosan megszüntetik a „Submisson of the Night” valamint „Knockout of the Night” elnevezésű extra pénzre feljogosító kategóriákat, és bevezetik „Performance of the Night” (kb. az est teljesítménye magyarra fordítva) bónusz fogalmát. Ezt az a két harcos kaphatja, akik az este legjobb és leglátványosabb egyedi teljesítményét mutatják be. Emellett megmarad a „Fight of the Night” - ért járó extra zseton is, az eddig megszokott formában. Mindkét bónuszért járó összeget 50.000 dollárban állapították meg.

Bár a cikk nem tért ki kitől származik az ötlet, Dana Whiteról az UFC elnökéről tudjuk, hogy a látványos bunyók híve, ennek nem egyszer hangot is adott, így könnyen juthatunk arra a következtetésre, hogy ő áll a dolgok hátterében.

Ami számomra kérdéses, hogy vajon a technikás kivitelezésű küzdelmek, befejezések megkapják-e a megfelelő elismerést, vagy csak a bombaerejű kiütések és a véres harcok érdemelnek-e majd kitüntetett figyelmet és ezzel pénzt? Alapjában véve, jobbnak tartom a korábbi jutalmazási szisztémát, hiszen így minden terület képviseltethette magát, bár a subok száma az utóbbi időben eléggé lecsökkent. Azonban, hogy az új rendszer mennyire fog beválni, arra csak idővel kapunk választ.

A bejegyzés trackback címe:

https://totaldamage.blog.hu/api/trackback/id/tr415811449

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

chuck-d 2014.02.14. 01:01:27

így kicsit egyoldalú a cikk, mintha üldözési mánia lenne mögötte. :] persze nagy kavarógép DW, de ennek a változtatásnak logikusabb és versenyzőbarátibb indoka is lehet. ezelőtt ha egy gálán nem volt KO vagy sub - utóbbira több példa is van -, akkor megfeszülhettek a bunyósok, akkor sem lett kiosztva az a bónusz egyéni teljesítményekért, ahogy ha ledöngöltél valakit látványosan, de végigment, akkor az egyik jutalom kategóriájába sem férhetett bele. mert a FOTN két emberen múlik, a másik kettő pedig idő előtti befejezést kíván. most minden gálán ki lehet osztani négy embernek a bónuszt, teljesítményhez kötve, nem feltétlen a végeredményhez. ami fontos a feltörekvő versenyzőknek, mert sokszor több pénz, mint a meccspénz, néha még a győzelmi bónusszal is együttvéve.
amúgy ez a közelmúltban fixálás sem állja meg a helyét, mert az UFC 169-en a megmaradt sub bónuszt leosztották a FOTN nyertesei között, akik így 75 ezret tettek el ezért - mellesleg Trujillo a KOOTN miatt még 50 ezerrel gazdagodott, így 125 ezer jött neki össze csak ezekből -, de például a Hunt-Silva páros nem kapta meg ugyanezt a megmaradt pénzt, pedig mindent megígért lelkesedésében White. szóval inkább az este kiosztható bónusz maximum 200 ezer, és mostantól nincs akadálya, hogy minden gálán négy külön bunyós megkaphassa ebből a részét, igazságosabb, és nem látom, hogy mi zárná ki azt, hogy minden terület képviselhesse magát, azaz a földharc és az ütés-rúgás technikák is.
a földharc egyéb intézkedések és körülmények miatt szorult vissza/lett visszaszorítva, amiben Dana keze is benne van, ezt nem is vonom kétségbe, de ebből az intézkedésből kizárólag erre spekulálni szerintem túlzás. talán még nem tartunk ott, hogy a grapplerek lefekvés előtt az ágyuk alá kell nézzenek, hogy ott lesben áll-e a kopasz. a szekrényben már nem lennék biztos. :]
süti beállítások módosítása