TDMG Store

tdmg_sun_rashguard.jpg

Írj nekünk!

Utolsó kommentek

Hirdetés

TDMG Store

BJ Penn - Van még tovább?

2013.06.15. 17:04 td_adamrepa

Nem is olyan régen, B.J. Penn még a világ legjobb könnyűsúlyú harcosaként volt számon tartva. A két súlykategóriában is övet szerző bajnok, felhagyván a váltósúllyal kapcsolatos ambícióival, a könnyűsúly dzsungele fölötti uralom megszerzésének szentelte magát. Két év alatt átverekedte, átszaggatta magát a UFC ezen súlycsoportja által akkoriban kínált legjobb harcosokon és látszólag megállíthatatlannak tűnt.

bj_penn.png

Aztán jött Frankie Edgar, akit az első meccsük előtt (UFC 112) még erősen alábecsültek az emberek. Edgar azonban nem esett pánikba a nagy nevű ellenféltől és a rivaldafénytől -  ugyan elég szorosra sikeredett a meccs, azért pontozással legyőzte Penn-t. Másodjára már nem hagyott kételyeket senkiben, a UFC 118-on ugyanis már szinte átgázolt Penn-en.

Ezután B.J. visszatért a váltósúlyba, sajnos azonban elég vegyesre sikeredett eredményekkel. Ahol valaha dominánsan verte a többieket, hirtelen a 34 éves Penn már nem látszott meghazudtolni korát. Leginkább akkor vált mindez szembetűnővé, amikor is az egykori Strikeforce bajnok Nick Diazzal vagy a karrierjét tekintve éppen rakétaként felfelé ívelő kanadai "csodagyerekkel", Rory MacDonald-val rakták össze.

A legutóbbi veresége után (UFC on Fox 5, 2012 December) úgy tűnt, Penn talán már a visszavonulás gondolatával foglalkozik. Bár ő maga sohasem jelentette ezt ki, mégis, ellenfele dominanciáját látva a rajongók elég nagy száma kezdett ilyen jellegű spekulációkba. Idő közben Dana White is beszélt róla, miszerint - saját érdekében - szeretné Penn-t visszavonulni látni.

Aztán pár napja felröppent a pletyka, miszerint Penn könnyűsúlyban szeretne visszatérni. Bár a végső szó még nem hangzott el Penn szájából, mégis, a jelenleg elég kaotikusan festő súlycsoport sokakban érdekes párosítások ötletét vetheti fel.

Amint azonban arra már utaltunk fentebb,  nagyot fordult az idő kereke. A súlycsoport - viszonylag rövid időn belül - elég komolyan átalakult. A terep, ahol valaha Penn uralkodott, ma java részt fizikailag nagyobb, erősebb harcosokkal van tele, mint amikor Penn bajnok volt. A diéta-guru Mike Dolce szerint, Penn testi adottságait tekintve inkább a jelenlegi pehelysúlyú kategóriára van szabva, semmint a könnyűsúlyra, ahol is a súlycsoport elitje 180 fontról (~81kg vagy többről) erőlködi le valahogy magát a mérlegelés idejére 155 font körülre (~70kg)...

Penn-nek pedig egész karrierje során nehéz dolga volt a nála nagyobb és erősebb harcosokkal, akik mindig is túlzottan próbára tették kardióját. Ilyen meccsek során B.J. általában a rövidebbet húzta. Sajnos a legutóbbi három év mérlegét (1-4-1) tekintetbe véve kijelenthető, Penn ezen a ponton karrierje lefelé ívelő ágán tart. Esetleges visszatérése esetén pedig elég kemény párosítások várhatnak rá - az egykori Strikeforce bajnok, Gilbert Melendez már évek óta szeretne megküzdeni vele. De a pletyka felröppenése után a jelenlegi 4-0-ás UFC mérleggel rendelkező Khabib Nurmagomedov is nagyon rövid időn belül bejelentkezett: Nurmagomedov gyerekkora óta nagy rajongója Penn-nek, akiről úgy érzi, hogy a történelem legjobb könnyűsúlyú harcosa.

Egy ilyen, Nurmagomedov elleni párosítás azonban leginkább csak utóbbinak kedvezne, hiszen Penn még mindig egy jó név, legyőzése esetén pedig egy szép kis pipa lenne a dagesztáni listáján, ami egyúttal őt valószínűleg a komolyabb lehetőségek és meccsek irányába lendíthetné. Egy harcos számára mindig nehéz hátat fordítani a küzdelemnek, mely lényük, életük része. Nehéz a rivaldafényt, a rajongókat, a felejthetetlen pillanatokat lehetővé tevő környezetet otthagyni. És több, mint valószínű, hogy tizenkét év után nehéz lehet meghozni a végső döntést a UFC-vel kapcsolatban is.

A bejegyzés trackback címe:

https://totaldamage.blog.hu/api/trackback/id/tr45361302

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása