TDMG Store

tdmg_sun_rashguard.jpg

Írj nekünk!

Utolsó kommentek

Hirdetés

TDMG Store

UFC 160: Velasquez vs Bigfoot jóslatok

2013.05.24. 21:39 td_axl

ufc160.jpg

Ezen a hétvégén Las Vegas-ban nagyszabású gálát rendez a legnagyobb MMA szervezet. Ezen esemény főmérkőzésén Cain Velasquez igyekszik megvédeni nehézsúlyú bajnoki övét, méghozzá az ellen az Antonio „Bigfoot” Silva ellenében, akivel szinte napra pontosan egy évvel korábban már megküzdött egy rövid, ám annál egyoldalúbb és véresebb küzdelemben simán legyűrte a brazil „gólemet”. Silva azóta két szép és látványos győzelmet abszolvált, ezzel érdemelve ki, hogy ismét farkasszemet nézhet Velasquez-el. Most azonban jóval nagyobb a tét, mint egy éve.

Terítéken van még egy rendkívül izgalmas párosítás éppen a nehézsúly kihívói pozíciójáért ütközik meg egymással a bajnoki övét az év végén elveszítő brazil ütőgép, Junior dos Santos nem mással találja magát szemben, mint a gránit állú, pusztító öklű szamoai legendával, Mark Hunt-al. A fő kártyán helyet kap még egy nagyon jónak ígérkező félnehézsúlyú és két élvonalbeli könnyűsúlyú párosítás.

 

Cain Velasquez vs. Antonio Silva

nehézsúlyú bajnoki mérkőzés

cain.jpg

Nagyon sok minden megváltozott azóta, hogy ők ketten találkoztak tavaly májusban az UFC 146 rendezvényen. Akkor mindketten egy vesztes mérkőzéssel a hátuk mögött érkeztek, Velasquez ráadásul a bajnoki övét veszítette el Junior dos Santos ellenében 2011 novemberében, Bigfoot-ot pedig Daniel Cormier intézte el meglepően könnyedén még a Strikeforce által rendezett nehézsúlyú torna keretében 2011 kora őszén. Mindketten megtépázott renoméval és hatalmas bizonyítási vággyal jöttek. A mostani küzdelmet megelőzően viszont komoly győzelmeket bezsebelve.

Velasquez visszaszerezte az övet egy nem akármilyen mérkőzésen tavaly december végén, ahol a kicsit talán könnyelműen védekező JDS mindjárt az első menetben beszedett egy olyan ütést, amely után szinte csak statisztálni tudott, bár végig állta az öt menetet. A brazil óriás sem tört meg a két vereség ellenére, és a remekül menetelő Travis Browne-al ismertette meg az octogon vászonborítását karrierje során először. Az igazi nagy dobás csak ez után következett, február elején az igen csak nagy arccal érkező holland „legenda”, Alistair Overeem, akiben sokan már a bajnoki kihívót látták, csúnyán elvérzett nem kis meglepetésre, Silva a harmadik menet elején gyakorlatilag kivégezte.

Annak idején Velasquez első címvédésekor nehezen bírta a rá nehezedő nyomást pszichésen, ráadásul akkor mutatkozott be az UFC a Fox csatornán. Látszott már a bevonulásnál, hogy rendkívül feszült volt. Azt gondolom, hogy Silva most megpróbálja elkerülni, hogy a bajnok földre vigye, és igyekszik állva tartani a mérkőzést, de Velasquez fel fogja őrölni.

Tipp: Velasquez győz a 2. vagy a 3. menetben TKO-val.

 

Junior dos Santos vs. Mark Hunt nehézsúlyú mérkőzés

hunt_3.jpg

Arról, hogy a küzdőtéren kívül is legyen egy kis izgalom a rendezvény kapcsán, Mark Hunt gondoskodott. Az utolsó pillanatban azonban szerencsére rendeződött a vízum problémája, így nincs akadálya, hogy hétvégén megküzdjön a brazil ex bajnokkal, aki nagyon vissza akarja szerezni a bajnoki övet. Mindketten sokat nyerhetnek egy esetleges győzelemmel, ámde talán még többet veszíthetnének a vereséggel. Hunt 2011 elején talált magára ismét, akkorra már sokan leírták őt, Cro Cop-hoz hasonlóan már csak a neve vonzotta a rajongókat, 2006 és 2010 között láncban 6 vereséget húzott be, egyetlen győzelemre sem volt képes ebben az időszakban. Bár mindig ott volt az ütéseiben a pusztítás lehetősége, de aki földre vitte, subolta is könnyedén. Aztán váratlanul „feltámadt” és sorra gyűjtötte a győzelmeket egymás után. A legfeljebb csak közepes képességű Chris Tuchscherer kiütése még nem volt nagy meglepetés, de a Ben Rothwell elleni szép győzelmére már sokan felkapták a fejüket. Főleg, hogy a szamoai kickbox legenda földön is dominált a hosszú kihagyás után esélyesebbként érkező ex IFL bajnok ellen. A veterán Cheick Kongo és a nagyszerű holland torony, Stefan Struve egyaránt a padlón végezték ellene.

Hunt 39 éves múlt, tisztában van vele, hogy ilyen lehetősége nem lesz több karrierje során. Amennyiben legyőzi dos Santost, ő lehet a bajnoki kihívó. Hunt rendkívül veszélyes, jóval komolyabb az ütés repertoárja, mint a majdnem beugróként érkező, JDS ellen már egyszer a bokszzsák szerepét eljátszó, egyébként remek Roy Nelsonnak, őt kiütni meg szinte elképzelhetetlen. Dos Santosnak nagyon észnél kell lennie, azt a könnyelmű hozzáállást nem engedheti meg, mint Velasquez ellen az első menetben, mert ha „Super Samoan” betalál, akkor vége a találkozónak. Tudja ezt a brazil, és megpróbálja majd kihasználni a mérete adta előnyt, Cigano 193 centi magas és az egyik legtechnikásabb bokszoló a nehézsúlyú mezőnyben. Kondiban is ő áll jobban, és talán ez lehet a döntő.

Tipp: dos Santos győz pontozással.

 

Glover Teixeira vs. James Te Huna félnehézsúlyú mérkőzés

glover.jpg

Ez is egy rendkívül erős párosítás. Teixeira 2012 májusában mutatkozott be az UFC-ben, akkor Kyle Kingsbury-t két percen belül összecsomagolta. Fabio Maldonado-t szabályosan felőrölte, az orvos már nem engedte ki a 3. menetre. Az igazi nagy skalpot azonban idén év elején ejtette a brazil, a legendás Quinton „Rampage” Jackson alulmaradt utolsó öszecsapásán a szervezetnél.

Az új-zélandi születésű, maori nemzetiségű James Te Huna kőkemény ellenfélnek ígérkezik. Ő Ryan Bader helyett ugrott be, de úgy gondolom, semmivel sem lett rosszabb ez a párosítás, sőt… Az ausztrál fighter 2010 eleje óta van a szervezetnél, és ez idáig egyetlen vereséget szenvedett el, a svéd kiválóságtól, Alexander Gustafssontól, ellenben öt győzelmet mondhat magáénak, legutóbb a kiváló kanadai Ryan Jimmo-t győzte le, úgy, hogy az elején ő került majdnem komoly bajba.

Összességében egy nagyon kemény összecsapásra számítok, ahol Te Huna nem fogja könnyen adni magát.

Tipp: Teixeira győz Submission-al a 2. menetben.

 

Gray Maynard vs. TJ Grant könnyűsúlyú mérkőzés

maynard.jpg

Maynard 2007 nyarán debütált az UFC-ben egy meglehetősen rendhagyó eredménnyel végződő mérkőzésen (dupla KO). Onnantól kezdve viszont rendületlenül menetelt, olyan neveket legyőzve, mint Dennis Siver, Jim Miller vagy egy szoros mérkőzésen Nate Diaz-t, illetve Kenny Floriant is legyűrte. A súlycsoport egyik legjobb birkózójának mégis a Frankie Edgar elleni trilógiává bővült mérkőzései voltak a legemlékezetesebbek. 2008 tavaszán még simán legyőzte a későbbi bajnokot, de 2011-ben már a bajnoki övért küzdöttek, először egy megosztott döntetlennel végződött, a visszavágón azonban Maynard elszenvedte karrierje első vereségét, egyben első KO-ját.

A kanadai Grant 2009 tavaszán debütált a szervezetnél, pályafutása nagyobb részét váltósúlyban harcolta, 2011 októberében fogyasztott le könnyűsúlyba. Innentől négy szép győzelmet húzott be, legutóbb a remek Matt Wimant győzte le egy első menetes KO-val.

Mostani összecsapásuk azért is érdekes, mert a győztes mehet majd a bajnok ellen. Maynard utoljára ‘majd egy éve küzdött, és ez a nagy kihagyás nem túl jó előjel. Grant mióta súlycsoportot váltott, nagyon jó formát mutat, mégis úgy vélem, az amerikai fel tudja magát szívni, és ismét megküzdhet az övért.

Tipp: Maynard nyer pontozással.

 

Donald Cerrone vs. KJ Noons könnyűsúlyú mérkőzés

cerrone.jpg

Szintén élvonalbeli harcosok feszülnek egymásnak ezen a mérkőzésen. Cerrone a szép emlékü WEC szervezetben menetelt nagyon meggyőzően. Kétszer is megküzdhetett a szervezet bajnoki övéért, de mindkétszer alulmaradt a jelenlegi UFC bajnok, Ben Henderson ellenében. A WEC megszűnése után elsőosztályú harcosok kerültek át az UFC-hez, ezzel jelentősen felkavarva az egyébként sem csendes vizet a könnyűsúly felszínén. Cerrone 2011 februárjában debütált a szervezetnél, sorban négy jelentős győzelmet aratva. Még ugyanazon év végén Nate Diazba csúnyán beletört a bicskája. Nem találta az ellenszerét a kisebbik Diaz tesó agresszív, hatékony bunyójának. 2012-ben ismét két szép győzelmet aratott, emlékezetes a Melvin Guillard elleni fantasztikus, alig több mint egy perc, amikor majdnem ő került komoly bajba, de végül Guillard maradt a padlón, Cowboy pedig bezsebelhette az est mérkőzése, valamint az est kiütése után járó bónuszokat. Legutóbb az év elején a brutál formában lévő Anthony Pettis ellen maradt alul, az első menetben egy testre mért rúgástól ment le, és ott is maradt.

KJ Noons szintén komoly győzelmeket gyűjtött be pályafutása során, a legkomolyabbat 2007-ben, amikor Nick Diazt intézte el, és szerezte meg az EliteXC szervezet könnyűsúlyú bajnoki övét. Noons az utóbbi öt mérkőzéséből négyet elveszített, ez semmiképpen nem jó jel. Úgy gondolom, hogy Cerrone össze tudta szedni magát legutóbbi veresége után, és most ő fog dominálni a várhatóan izgalmas mérkőzésen.

Tipp: Cerrone nyer pontozással.

- Handsome75 -

A bejegyzés trackback címe:

https://totaldamage.blog.hu/api/trackback/id/tr355316849

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása