TDMG Store

tdmg_sun_rashguard.jpg

Írj nekünk!

Utolsó kommentek

Hirdetés

TDMG Store

TD|MMA: Hétfőn tárgyalja Nevada Jon Jones doppingügyét

2016.07.15. 16:07 td_interim

jon-jones-nsac-ufc-200.jpg

Bonest akár két évre is eltilthatják.

tdmg_banner.png

Nem vesztegeti az időt a Nevada Állami Atlétikai Bizottság (NSAC): már hétfői ülésükön tárgyalni fogják Jon Jones doppingügyét. Jones a UFC 200 főmeccsén csapott volna össze Daniel Cormierrel a szervezet félnehézsúlyú bajnoki övéért, de néhány nappal a gála előtt kiderült, hogy két tiltott szerrel is megbukott az USADA doppingellenőrzésén. Jonest kivették a programból, Cormier helyette a beugrós Anderson Silvával verekedett meg egy nem-címmeccsen.

Az NSAC a bukásra ideiglenesen eltiltotta Jonest – azóta már a B minták vizsgálatának eredményei is megérkeztek, és ezekből is kimutatták a két tiltott szert. Emiatt Jones akár kétéves eltiltást is kaphat.

Jones, amint kiderült a bukás, azonnal összehívott egy sajtótájékoztatót, ahol könnyek között esküdözött, hogy szándékosan nem doppingolt, és a tiltott teljesítményfokozók szennyezett táplálékkiegészítőkkel kerülhettek a szervezetébe.

A mai napig nem közölték, mi az a két tiltott szer, amivel Jones fennakadt az USADA szűrőjén. Több szakmabeli is azt állítja viszont, hogy ezek ösztrogén blokkolók voltak: erről beszél Rashad Evans mellett Chael Sonnen is, utóbbi Joe Rogan podcastjében.

Az ösztrogén blokkolók jellemzően nem járnak teljesítményfokozó hatással, de jellemzően teljesítményfokozók mellékhatásainak kezelésére használják őket. Leegyszerűsítve: ha a bevitt szteroid megemeli a tesztoszteronszintet, azt a test az ösztrogénszint megemelésével egyenlíti ki. Utóbbinak viszont vannak nemkívánatos mellékhatásai, például a hízás, ráadásul a leglátványosabb módon: a használó férfiaknak kancsöcse nő. Ennek megelőzésére viszik be az ösztrogén blokkolókat.

Az ösztrogénblokkolós nyilatkozatok, míg meg nem erősítik őket, puszta spekulációk. Különösen óvatosan érdemes kezelni Sonnen információit, hiszen ő nem csak a „veretlenül visszavonult minden idők legjobbja,” de szokása, hogy mindenféle valóságalapot nélkülöző szövegekkel haknizik, mert ezzel reflektorfényben tud maradni. De persze a legzavarbaejtőbb benne mégis az, hogy sokszor helyesek az értesülései.

Evans, mint ismert, Jones régi csapattársa, majd riválisa volt, de rivalizálásuk az utóbbi években – mióta Rashad kihullott a félnehézsúly legjobbjai közül – elcsitult. Elvileg már nincs köztük harag. Rashad azt nyilatkozta a CBS Sportsnak, hogy neki Jones csapata (tehát saját, korábbi csapata) mondta el, mi volt a bukás oka.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://totaldamage.blog.hu/api/trackback/id/tr478891738

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása