TDMG Store

tdmg_sun_rashguard.jpg

Írj nekünk!

Utolsó kommentek

Hirdetés

TDMG Store

TD|BRAIN: Rousimar Palhares – az ember, aki túl veszélyes az MMA-hoz?

2015.08.04. 18:07 td_interim

rousimar-palhares-01-mmanytt.jpg 

Górcső alatt a brazil rosszfiú.

 

A hétvége egyik legtöbbet emlegetett eseménye volt, mikor egy levitel után Rousimar Palhares átfordította Jake Shieldset és egy kimurával feladásra kényszerítette. Innentől kezdődtek újra a régóta ismeretes problémák: Palhares újra semmibe vette ellenfele kopogását és a bíró jelzését és tovább feszítette Shields karját. Ezek után az egész MMA világ csodálkozva találgatja, hogy mi járhat ennek az embernek a fejében a mérkőzések alatt?



Palhares önmagában egy rejtély. Az ő álláspontját ebben a kérdéskörben már ismerjük és sokan a problémás gyerekkorát is felhozzák indoklásul. Tizen voltak testvérek és állítólag olyan szegénységben nőttek fel, hogy sokszor az állatoknak szánt takarmányt kellett enniük, hogy ne maradjanak aznap élelem nélkül. Gyerekként ültetvényekre adták bérbe dolgozni a szülei és csak hetente láthatták egymást újra a családtagjaival... igazi Hannibal ébredése háttértörténet.

Akárhogy is, Rousimar Palhares azon kevés harcosok egyike, akivel egyre kevésbé akarnak kiállni az ellenfelek. Nemcsak azért, mert legyőzheti őket, hanem azért mert a vereséggel együtt olyan teljesen szükségtelen sérüléseket is begyűjthetnek bónuszként, amik hosszú időre vagy akár örökre is parkolópályára állíthatnak bárkit. Legutóbbi áldozata, Jake Shields 2016. február 1-ig van kényszerpihenőre kárhoztatva a megfeszített karjának vállízületi sérülése, egy lábsérülés és a szemsérülései miatt.

Ha kiütéssel veszítesz, akkor esetleg kapsz még egy-két ütést, de ebbe általában rögbi-szerelés szerűen belevetődnek már a bírók, hogy megvédjenek. Ha fojtással kapsz ki és esetleg nem kopogtad le, akkor is az ellenfeled vagy a bíró észreveszik a védekezésre képtelenségedet. Senki sem azért megy az oktagonba, hogy megölje az aktuális ellenfelét, és egyébként is rengeteg idő van az öntudatlan állapot és a fulladásos halál beállta között és – bár ez hülyén hangozhat, de így van – Rousimar Palhares nem szereti a fojtásokat. És akármennyire erős és vad, nincs meg a kellő technikai képzettsége, hogy kiüsse az ellenfeleit. Palhares attól válik veszélyessé, hogy minden szögből és helyzetből rá tud ugrani egy lábfeszítésre - és ez az a helyzet, amitől irtózik a profik többsége.



És itt a probléma. Ha már behúzta a feszítést, a bíró a kopogásig nem tehet semmit. Palhares dönti el, hogy figyelembe veszi-e a kopogást vagy sem. És ha úgy dönt esetleg, hogy sérülést akar okozni az ellenfelének, akkor tovább húzza a technikát. Mit tehet a bíró ilyen esetben? Ráugrik, miközben Palhares nyomás alatt tartja az ízületet? Azzal csak még nagyobb sérülést okozna. Tehát szegény bíró spori csak néz ott tehetetlenül és szavakkal, kézmozdulatokkal, esetleg vállon veregetéssel jelez neki, ő pedig akkor engedi el, mikor a kedve tartja.

Palhares maga minden meccse után úgy magyarázza ezt, hogy "nem érzékelte" a kopogást. Végülis elég adrenalin száguldozik ilyenkor a szervezetében ahhoz, hogy a külvilág felé süketté és vakká váljon, míg mások ezt egyszerűen a gonoszságára fogják, illetve hogy szándékosan kínozza az ellenfeleit. Bármelyik verzió is legyen igaz: a divízió fizikailag legerősebb harcosáról van szó, aki ráadásul az egyik legjobb szub-specialista, a lábfeszítések legveszélyesebb technikáinak terén.

A másik roppant sportszerű megmozdulása volt a hétvégén Jake Shields szemének folyamatos nyomkodása, akár mountból, akár a hátán fekve. Gyakorlatilag az egész mérkőzésen a brazil valamelyik keze Shields arca körül tapogatózott, és az amerikai többször is jelezte a bírónak, Steve Mazzagatinak – mégis, egy szóbeli figyelmeztetésen kívül nem történt semmi. A mérkőzés gyakorlatilag ütésváltásoktól mentes volt, ehhez képest Shields arca elég érdekesen festett a meccs után.

Itt jól látható,ahogy a szemszúrás miatt Shields jelezni próbál Mazzagatinak, míg a pillanatnyi kihagyást kihasználva a brazil megpróbál egy sarokkampóra lenyúlni.


Itt Palhares ismét egyértelműen támadja az amerikai szemét, amit ő jelez is a bírónak, aki túl sok mindent megint csak nem reagált rá.


Azért az igazsághoz hozzátartozik az is, hogy annak idején Jake Shields egész taktikája a szemszúrásra épült Georges St. Pierre ellen. Ez volt Shields karrierjében a legnagyobb meccs és ezzel a taktikával sikerült kijönnie a bajnok ellen: ahogy GSP előrelépett, Shields – ahelyett, hogy visszaütött volna - a nyitott és szétterpesztett ujjait dobta a bajnok arca, pontosabban a szeme felé.



Shields nem valami nagy állóharcos, de egész karrierje alatt nem engedett el annyi nyitott kezes ütést, mint St. Pierre ellen akárcsak egyetlen menet alatt.

Elég visszataszító ilyen dolgokat elemezgetni, de vajon mit lehetne tenni hasonló esetekben? Persze, meg is üthetjük az ellenfelünket a meccs után, mint Shields is tette, de talán pár szabálymódosítással, esetleg szigorúbb bírói hozzáállással javíthatnánk ezeken a problémákon.

Vagy mégsem? Ha elkezdenének pontokat levonni a szemszúrásokért, akkor hamarosan visszájára fordulna a dolog csakúgy, mint a mélyütések esetében. Egész technikai repertoár és külön szubkultúra épülne fel a szemszúrás szimulálására. Emlékezhetünk még Mirko CroCop esetére Jared Miller ellen a GLORY-ban. CroCop pihenőidőt kapott egy általa jelzett mélyütés miatt, de a mérkőzés után a visszajátszásokban tisztán látszott, hogy a kényes terület közelében sem járt a találat.

Akkor mi lehet a helyes megoldás?A videóbíró bevezetése? Oké, szóval a srác jelzi, hogy szemen szúrták, de kiderül, hogy mégsem. Amíg visszanézik a videót, a srác már nyert is pihenőidőt, amit utólag nem lehet visszavenni tőle. Levonnak tőle pontot szimulálásért? Vagy a menetek közti pihenőből fél percet arra fordítanak a ringsarkok is, hogy visszajátszásokat nézegessenek a bíró sporival, mi volt jogos és mi nem? Vagy betiltják a nyitott tenyér használatát? Ezzel rengeteg legális technikát is korlátoznának.

Míg ezek a kérdések egyelőre csak hipotetikusak, addig a kérdés, hogy Rousimar Palhares lesz-e az első harcos, akit hivatalosan is feketelistára tesznek az MMA-ból, valódi és égető. A válasz: igen, talán. A UFC azért rúgta ki, mert a versenyzői testi épségét direkt és ismételten veszélyeztette (ugyanezen okok miatt nincsenek engedélyezve a kis ízületek feszítései, a mélyütések és a szemszúrások sem). De a WSOF is ugyanígy fog tenni? Nekik nincsenek nagy neveik. A hétvégi Palhares-Shields meccs volt az eddigi legérdekesebb összecsapás a szervezetnél.

Mit tehet most Ray Sefo? Ha kirúgja a brazilt, akkor mindenki jó embernek fogja tartani, de promóterként sokat veszíthet, Palhares pedig valószínűleg kap szerződést egyéb kisebb szervezetnél. Még akár nyerhet is ezzel, mert lehetne úgy reklámozni, hogy "a harcos, aki még a UFC-nek és a WSOF-nek is túl veszélyes volt." A hírverés már egyébként is elég nagy körülötte, a látványos szubgyőzelmeiről pedig nem is kell szót ejtenünk.

Emlékszünk, hogy hány bunyós kapta már meg a "Bad Boy" becenevet? Hát most Palhares mindegyiküktől visszavette. Ha valóban tudatosan csinálta, amit csinált, akkor tényleg lehet valami az interneten róla keringő szociopata históriákban.

Sajnos egyéb megoldást nem látok a hasonló helyzetek kezelésére, mint az akkurátusabb bírói munkát. Ha nem látta konkrétan a szabálytalanságot, akkor még érthető a tétlensége. De ha látta és a bunyós láthatóan szándékosan csinálta, akkor nem kell figyelmeztetgetni, hanem azonnal pontlevonással kell büntetni.

Végszóként megemlíteném, hogy elég nagy szégyen az, hogy erre a meccsre csak Palhares megosztó és sportszerűtlen viselkedése miatt fogunk emlékezni, mikor amúgy ezt leszámítva egy kiváló jiu -jitsu mérkőzést láthattunk két igazi profitól a ketrecben. Itt egy gyönyörű szabadulás Palharestől:

írta: Bronson

• TDMG 󾮖 Classic Tank •Kemény akarsz lenni? Edd meg a spenótot és kapj fel egy TDMG Classic trikót. Most már csak...

Posted by TDMG on Monday, August 3, 2015

 

A bejegyzés trackback címe:

https://totaldamage.blog.hu/api/trackback/id/tr967678566

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása