TDMG Store

tdmg_sun_rashguard.jpg

Írj nekünk!

Utolsó kommentek

Hirdetés

TDMG Store

TD|BRAIN: Az ízületek védelme a küzdősportokban #1

2015.04.29. 19:41 td_axl

izuletek.png

Aki egy picit is komolyabban veszi a küzdősportokat – legyen szó tradicionális keleti harcművészetekről, vagy modernebb műfajokról, mint MMA vagy Krav Maga, az valószínűleg már találkozott pályafutása során kisebb-nagyobb ízületi problémákkal, aki pedig versenyszinten űzi valamelyik műfajt, az egészen biztosan szembetalálkozott már ezzel a problémával, és nem ritka, hogy folyamatos, krónikus panaszokkal kell megküzdeni nap mint nap. A rossz hír az, hogy az átlagosnál intenzívebb edzések, mozgásformák bizony egyáltalán nincsenek jó hatással az ízületekre, hiszen extra terhelésnek teszik ki őket, nem ritkán mindenféle pihenő vagy edzés periodizáció nélkül. A jó hír azonban az, hogy mind a megelőzés, mind a kezelés tekintetében akad néhány egészen könnyen elérhető és alkalmazható eszköz, illetve módszer.

 

Problémás területek

A küzdősportok, harcművészetek gyakorlói hasonló problémákkal kell, hogy szembenézzenek, mint a többi sportág esetében: térd-és könyék problémák, vállfájdalmak, valamint a derékfájdalmak. A sérülések oka változó lehet, szerepet játszhat benne többek között:A nem megfelelő bemelegítés

  • - A túlterhelés – főleg mikor valaki egész évben csúcsformát szeretne hozni
  • - Egyes mozdulatok helytelen végrehajtása – ilyen lehet pl a túlütés, amikor a könyék „kiakad” egy ütés végén, nem fogjuk meg a mozdulatot, de általában a kontrollálatlan mozgásoknak valamilyen sérülés a vége
  • - Vagy az egyes ízületeket fokozottan, és előnytelenül terhelő gyakorlatok végzése (kevesen tudják de pl. a hagyományos felülés is ilyen!)
  • - Az izomzat kiegyensúlyozatlan fejlettsége, az antagonista izmok

 

Megelőzés

A problémát mindig jobb megelőzni, ezt mind tudjuk, de mit is tehetünk az ízületek egészségi állapotának megőrzése érdekében?

Alapvető fontosságú – de ez valószínűleg nem újdonság senki számára – hogy megfelelően melegítsünk be minden edzés előtt. A bemelegítés hiánya az ízületi problémákon túl komoly izomsérülések kialakulásához vezethetnek. Amit már kevesebben tudnak, vagy tudnak, de figyelmen kívül hagyják – a periodikus terhelés fontossága. Nem lehet, és nem is szabad hosszú távon, egész évben maximumon pörögni. Különösen a versenysportolók esetében nem ritka, hogy egész évben hajtják őket, aztán szép lassan vagy kiégnek, vagy krónikus ízületi és/vagy izomfájdalmakkal kell napi szinten megküzdeniük a regenerálódás hiánya miatt. Bár ez elsősorban az edzők feladata, de mindig ügyeljünk rá, hogy az adott idényben megfelelően fel legyen építve forma időzítése, és ne várjuk el magunktól – edzők esetében pedig másoktól sem –, hogy egész évben ugyanazt a teljesítményt nyújtsuk. Ez egyik sportágban sem kifizetődő, de valami oknál fogva a küzdősportok esetében gyakrabban előforduló probléma.

Ugyancsak mostoha gyermek az ellentétes hatású, ún. antagonista izmok fejlesztése. Mert ugye minek a bicepsz, ha az ütőerőt elsősorban a tricepsz ereje adja (ha kifejezetten a karizmokat nézzük, hiszen természetesen nem csak karból ütünk)? Azonban az ütést a mozgás végén bizony a bicepsz fogja megállítani, ugyanígy egy rúgást is, melynek erejét a combfeszítő adja, a combhajlító fogja megállítani, a törzs stabilitásában pedig legalább olyan fontos szerepe van a mély hátizmoknak mint a hasizomnak. Az ilyen kiegyensúlyozatlan fejlődés elkerülésére a megfelelő, célzott edzésmódszerek alkalmazása a legjobb módszer.

Végül pedig, az ízületek egészségének megőrzésében az erre speciálisan kifejlesztett étrendkiegészítők is segítséget nyújtanak.

izuletek2.png 

Kezelés

Mit tehetünk, ha már kialakult a probléma? Nos, megint egy rossz hírrel kell kezdenünk: különösen a komolyabb ízületi bántalmak esetében a pihenő a legjobb orvosság, vagyis a kezelés alapja, de az a minimum, hogy az edzéseket bizony lazábbra kell venni, és alapszabály, hogy semmi olyan mozdulatot nem szabad végezni ahol a problémás ízületben fájdalmat érzünk. Önmagunk legyőzése nem arról szól, hogy tönkretesszük magunkat – a fájdalom figyelmen kívül hagyása, „legyőzése” viszont hosszú távon elkerülhetetlenül ide vezet! A fájdalom legyőzése nem menő, és nem emel minket ki a többiek közül – a fájdalom egy jelzés a szervezet részéről, amit minden esetben hiba figyelmen kívül hagyni!

Ízületvédő készítmények

Szerencsére mára már számos olyan hatóanyagról bizonyította be a tudomány, hogy hatékonyan segít kezelni az ízületi problémákat, melyeket probléma nélkül bárki beszerezhet. Ráadásul a megelőzésben éppúgy segíthetnek, mint magában a kezelésben. Lássuk ezeket az anyagokat, dióhéjban!

Glukozamin

A glukozamin egy olyan anyag, melyet tengeri kagylók héjából vonnak ki. Semmi szintetika, természetes anyagról beszélünk tehát. A glukozamin azért hasznos az ízületeink számára, mert vizet szállít hozzájuk, és ott is tartja azt, ami által az ízületek meg tudják őrizni a rugalmasságukat, egyfajta „kenést” biztosít számukra, olyasféle módon mintha egy motort beolajoznánk. A már sérült porcok regenerálódását, gyógyulását ugyancsak elősegíti, mivel a vízzel együtt a tápanyagok ízületekbe szállítását is elősegíti. Emellett az ízületi fájdalmakat is csökkenti, tehát egyszerre kezeli a fájdalom okát és magát a fájdalmat. Naponta minimum 3x500mg-os mennyiségben tanácsos fogyasztani. Azt is érdemes észben tartani, hogy a glukozamin, és az összes ízületvédő esetében is az ízületi problémák javulása hetekbe telhet, ugyanis az ízületek anyagcseréje igen lassú.

Kondroitin-szulfát

A kondroitin az állati porcok egyik fő alkotóeleme – még egy természetes anyag. A glukozaminhoz hasonlóan segíti a víz és a tápanyagok eljutását a porcokba, és a kötőszövetek – így az ízületek – szerkezetét is segít megóvni. A sérült porcok, ízületek regenerálódásában is segít. Ráadásul a glukozaminnal együtt alkalmazva szinergikusan erősítik egymás hatását – ez azt jelenti, hogy együtt jelentősen erősebbek, mint külön-külön alkalmazva. A legtöbb ízületvédő készítményben együtt találhatjuk meg őket, pont ezért, de akadnak olyan készítmények – pl. a különféle cápaporc tartalmú kiegészítők – melyek fő hatóanyaga önmagában a kondroitin. A javasolt mennyiség napi 3x250-500mg.

izulet3.jpg

MSM

Az MSM a hús, a tojás, a baromfihús és a tejtermékek természetes összetevője. Népszerűségét elsősorban gyulladáscsökkentő hatásának köszönheti. Csökkenti a méreganyagok felszívódását, és a tápanyagszállításra is jó hatással van, így a regenerálódást is elősegíti. Emellett elősegíti a kollagén termelődését is ami a haj, a bőr, a körmök, az izmok és az ízületek felépítésében is jelentős szerepet lát el. Célszerű a fentebb említett két hatóanyaggal együtt alkalmazni, de jobb ízületvédőkben meg is található mindhárom hatóanyag. Az alkalmazott mennyiség napi 100-5000mg között váltakozik. Célszerű olyan terméket választani, melyben ezek az anyagok együtt találhatók meg. Ilyen pl. a Scitec Heavy Duty.

C-vitamin

Talán meglepő, hogy a széles körben ismert és elismert C-vitamint az ízületvédők között emlegetjük. Azonban ez nem véletlen: gyulladáscsökkentő, antioxidáns hatása révén fontos szerepe van a regenerálódásban, emellett a kötőszövet is erősíti, mivel a kollagén termelésében fontos szerepe van, kötőszöveteink pedig jelentős mennyiségben tartalmazzák ezt a speciális fehérjét.

Halolaj

Egy ugyancsak kevéssé ismert, ám annál hatásosabb kiegészítő, ha ízületi fájdalmakról beszélünk. Megszámlálhatatlan pozitív egészségügyi hatása mellett hatékonyan csökkenti ugyanis a gyulladást a már károsodott kötőszövetekben – izmokban és ízületekben egyaránt, ami a regenerálódást elősegítő hatásán túl a fájdalom csökkentését is elősegíti. Emellett a halolajban lévő omega-3 zsírsavak hidratálják a száraz, törékeny ízületeket, ezzel is segítve egészségünk megőrzését.

 

Ne feledd tehát, mindig a megelőzésen legyen a hangsúly, ha az ízületeid egészségéről van szó! Ha egyszer károsodtak az ízületeid, akkor már soha nem lesznek olyanok, mint újkorukban. De ha már kialakult a probléma, akkor a megfelelő kezelés segítségével a panaszaid jelentősen csökkenthetők!

TOTALDAMAGE X Shop Builder együttműködés nyomán

 td_nation.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://totaldamage.blog.hu/api/trackback/id/tr617413354

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása