TDMG Store

tdmg_sun_rashguard.jpg

Írj nekünk!

Utolsó kommentek

Hirdetés

TDMG Store

TD|BRAIN: Mi Anthony Pettis sikereinek kulcsa?

2015.03.10. 20:48 td_interim

078-085_tkd_tkd_pettis.jpg

Hétvégén érkezik a UFC 185, ahol többek között ismét láthatjuk Anthony „Showtime" Pettis-t cimet védeni Rafael dos Anjos ellenében. Showtime – nézzük meg kicsit jobban, mivel is érdemelte ki Pettis ezt a művésznevet!

 

Rengeteg erőssége van. Beszélhetnénk itt a remek ökölvívó alapokról, a kiváló lábmunkájáról és a támadási metódusairól is. Most mégis inkább azokról a különlegességekről ejtenék itt pár szót, amik igazán nagy attrakcióvá varázsolják őt az oktagonban.

td_banner2.jpg

Pettis Duke Roufus muay thai iskolájából érkezett állóharcos alapokkal, de ennél mégis sokkal több van a tarsolyában. Vegyük szépen sorra a repertoárját!

Yamakasi. Ez a film megvan még? Ha nincs, akkor irány a gugli, de addig is lássuk Pettis meglepő, és teljesen egyéni ketrec-használatát:

Ezt évekig kell gyakorolni, nem megy egyik percről a másikra. Láthattunk példákat már a közelmúltban,igazi kútba esett próbálkozásokról:

Úgy tűnik, Anthony Pettis tudatosan készült az összes highlight videó meghódítására. Itt a másik védjegye, a cigánykerék:

És végül lássuk kicsit jobban a részletei szedve a köríves rúgását, amivel az utolsó négy mérkőzéséből hármat megnyert, Joe Lauzon, Donald Cerrone és Benson Henderson ellen.

 

A köríves rúgásainak az adja a rendkívüli sikerét, ahogyan, és amilyen szögben végrehajtja azokat. Magának a köríves rúgásnak a muay thai egyszeregy szerint – csakúgy, mint az egyenes ütésnek és a horognak, térdrúgásnak stb. - kicsit túl kell érnie a támadott felületen, ergo „át kell rúgni" a célpontot. Biztosnak kell lenni abban, hogy a támadott felület a rúgás útjába esik, és nem a rúgás útjának a végpontja lesz az.

 

Az ellenfelet tehát a rúgás útjába kell terelni, de ez nem fog menni csak úgy, egyszerűen, ehhez világbajnoki szinten kicsit több is szükségeltetik. Le kell rövidíteni az ütőtávot, így könnyebb lesz átütni, illetve átrúgni a célt. Lássuk Manny Pacquiao példáján keresztül ezt a metódust!

 

Pacquiao - lévén balkezes bunyós - kilép a jobbkeze felé, kívül az ellenfele vezető lábán, hogy lerövidítse a bal(hátsókezes)egyenes ütésének az útját. Ez volt az,amivel megverte Oscar De La Hoyát, pedig tudvalévő De La Hoya méret- és ütőtávbeli előnye Pacquiao-val szemben.

 


Itt egy másik példa arra, ahogy Manny lerövidítette az ütőtávját a balkezes ütéséhez, Ricky Hatton ellen, viszont ezúttal a saját baloldala felé lépett ki, szokatlan szögből ütve, így kerülve meg az ellenfele védekezését.



Ha rúgás közben nézzük a bunyósokat, akkor megfigyelhetjük, hogy a valóban erős rúgásokért mindig tesznek egy megelőző lépést, különösen a muay thai alapokkal rendelkezők, mivel ott a rúgások blokkolása miatt egyébként is szűkebb az alapállás. A rutinosabb harcosok ezt rögtön észrevehetik, hiszen a rálépéssel szinte előre bejelenti az ellenfél az erős rúgás érkezését.

 

De nem Pettis. Nála nincs lépés. Szinte az alapállásból indítja, és a rálépés hiánya miatt talán nem annyira erős, ellenben annyira gyors, hogy a hatékonyságából mit sem veszít, és az utólag megállapított, hihetetlenül magas találati százalékok is metódusa létjogosultságát igazolják.

 

A teljes érthetőség kedvéért szedjük szét két részre. Mivel nincs lépés, Pettisnek pozicionálnia kell magát ahhoz, hogy kapásból rúghasson. A talppárnáin elfordítja kicsit az első, támaszkodó lábát, és beleteszi a sarkát. Ezzel fel is készült magára a rúgásra.

 

 

Itt jól megfigyelhető az első lábfej mozgása, és megjegyzendő, hogy ez lassított felvétel, tehát ez egy rendkívül gyors és kis mozdulat, a másodperc tört része alatt végrehajtva, valós küzdelmi szituációban. Ilyen helyzetekben még a félmásodperces előnyök is komoly különbséget jelentenek, a pluszban megnyert többlet ütő- és rúgótávokkal, ezt nem lehet eléggé hangsúlyozni.

 

Figyeljük meg, Henderson mennyire reménytelenül próbál valamit tenni Pettis érkező testrúgása ellen.

Ez volt Pettis gyors, de nem annyira erős rúgása. Ez a rúgás volt az, amivel legyőzte Henderson-t és Cowboy Cerrone-t. Hiába nem a legerősebb rúgótechnikája ez Pettisnek, mégis gyors, váratlan és jó ütemben talált vele. Lássuk most az igazán erős rúgását,a klasszikus muay thai köríves rúgást, sípcsonttal végrehajtva.

A legtöbb bunyós alapból rálép az ilyen rúgásokra. Showtime Pettis csak akkor, ha ő úgy dönt éppen a meccs adott pillanatában. Ezért nem lehet rá felkészülni. Joe Lauzon ellen folyamatosan körben mozgott, a jobb lába felé leforogva, pontosan az ellenkező irányba, mint ahonnan bárki más rúgni készült volna. Az első vezető lábát végig Lauzon saját első lábának vonalán belül tartotta, ezért Joe Lauzon mindent várt, csak az érkező bal fejrúgást nem.

Nézzük, Lauzon hogy készült blokkolni egy esetleges jobb combrúgást.

 

 

Észrevehető itt is a támaszkodó láb pozicionálása. Nézzük még egyszer, lassítva.

Ez természetesen nem jelent garanciát arra, hogy Pettis a hétvégén Rafael dos Anjos ellen a hihetetlen technikai repertoárjából csak a köríves rúgásokat fogja erőltetni. Régi alapigazság, hogy mindenki csak annyit bunyózik, amennyit az ellenfele enged neki. Ezzel a kis írással inkább csak annyit szeretnénk megmutatni, hogy mit érdemes figyelni Anthony „Showtime" Pettis következő mérkőzésén, hogy ne maradjunk le semmiről, hiszen elég csak rossz pillanatban pislogni, és már véget is érhet a mérkőzés.

Írta: Bronson

Valóban követsz minket? Kérj értesítést az új cikkekről! 

fb_ertessites.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://totaldamage.blog.hu/api/trackback/id/tr857256547

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása