TDMG Store

tdmg_sun_rashguard.jpg

Írj nekünk!

Utolsó kommentek

Hirdetés

TDMG Store

TD|MMA: Az új kedvenc harcosod

2016.07.14. 17:50 td_interim

9382976.jpg 

Lando Vannata, te őrült, gyönyörű ember.

 tdmg_banner.png

Lando Vannata, egy állat vagy. Az újabb senki-se-hallott-még-róla bunyós két hetes értesítéssel ugrott be a UFC egyik legjobb és legveszélyesebb könnyűsúlyúja, Tony Ferguson ellen a UFC Fight Night 91 előmeccsére. Mindannyian azt hittük, hogy simián kivéreztetik majd, de nem is tévedhettünk volna nagyobbat. Ez a ki tudja, honnan szalajtott Vannata fogta a közmondásos oktagon-lámpalázat, rácsulázott, kettéhugyozta, kiröhögte, majd az egészet kiposztolta a redditre, hogy teljes legyen a megszégyenítés. Nagyon rég nem láthattunk ilyen vagány, belevaló bunyót az oktagonban.

Vannatában egy csepp félsz sem volt, leengedett kezekkel, Saenchai-szinten szuperlazán, pattogva, alapállásokat folyamatosan váltva, bohóckodva, hencegve és flegmázva majdnem kivégezte a súlycsoport harmadik számú kihívóját. Pedig elvileg Ferguson Az őrült bunyós a súlycsoportban, de úgy tűnik, erről a szervezetnél most debütált Vannatának elfelejtettek szólni, így simán túltett rajta. A találóan „Groovy” becenévvel felszerelt bunyós veszett kutyaként egy csomó látványos, de nagyon rizikós támadást indított, köztük forduló ütéseket és -rúgásokat. Az első menetben ezzel teljesen zavarba is hozta Fegusont, aki nem tudott mit kezdeni egy még nála is nagyobb kreténnel. A vége-kürtszó előtt istenesen le is ütötte, és a földön püfölte tovább – ha egy kicsit pontosabb, akkor most az év egyik legmegdöbbentőbb eredményéről beszélnénk.

De nem volt az, jött a második menet, mely csak a feléig tartott, és nem az újonc örülhetett a végén. A folytatásban Vannata kicsit kevésbé volt már friss és pattogós, ezért Ferguson is többször talált. Groovy a klassz lábmunka, Cruz-os belépés-ütés-szögben kilépés, és az időnkénti jó elhajolgatásokkal együtt is sokszor egy helyben hagyta a fejét, és ilyenkor Ferguson csapottjai rendre be is találtak. Egy nagy jelenetben Ferguson Vannata leengedett kezeit kihasználva óriásit rúgott ellenfele oldalába. Aki erre pókerarccal megállt, úgy ahogy volt, leeresztett kezekkel, mintha azt mondaná: na, gyere, próbáld meg még egyszer! Ferguson megpróbálta, megint nagyot csattant a sípcsontja Vannata törzsén – és nem történt semmi. Egy alkalommal Ferguson úgy vitt be teljesen tisztán Superman-ütést Vannata állára, hogy az épp rúgott, tehát egy lábon állt – és megint nem történt semmi, simán talpon maradt. Vannatának gránitból van az álla, és persze ólomból a tökei.

A nagy felfordulás mégis elmaradt, a második menet közepén Vannata elszámolta magát, és rosszul hajolt el egy ütés elől – egyenesen Ferguson hóna alá, aki erre már csattintotta is fel a specialitását, a D'Arce fojtást, ami ellen Vanattanak sem volt ellenszere és kopogott. Tökmindegy: ezzel a teljesítménnyel egyszerre mindenki kedvenc bunyósává lépett elő. Vannata, te őrült, gyönyörű ember.

A főmeccs ehhez képest semmi sem volt, annak ellenére, hogy az is nagyon látványosan ért véget. Két harmatsúlyú KO-mester, Michael McDondald és az amúgy légsúlyú, de rendesen lefogyasztani sosem tudó John Lineker csapott össze. Itt csak az volt a kérdés, hogy ki talál be előbb – az üti ki a másikat, az nyer. Lineker talált be előbb, de ekkor még nem érkezett el a vég, csak kisvártatva. A brazil beszorította a kerítéshez az óvatosan kezdő amerikait, és nagyon megkínálta, aki azonban ebből még felkelt, arrébb téblábolt, és egy pofonnal maga is megfogta ellenfelét. De a második nagy rohamot már nem élte túl, Lineker futószalagon érkező, büdös nagy parasztlengőiből egy balos beakadt az állára, McDonald lehanyatlott, Herb Dean bíró meg leintette a meccset. A brazil az eredményhirdetés után egyből ki is hívta a bajnok Dominick Cruzt, és nehéz is lenne figyelmen kívül hagyni egy ilyen teljesítményt követően. A férfi harmatsúly is olyan, mint a Vadnyugat.

A Kyle Noke-Keita Nakamura arról lett emlékezetes, hogy az ausztrál előbb jól elagyabugyálta a japánt, aztán úgy kopogott egy hátsó fojtásra, hogy már csak egy másodperc volt hátra a második menetből. Hogy mennyire főhet most emiatt szegény feje!

Ha valaki azt mondja, hogy a földharc unalmas buziskodás, akkor mutasd meg neki a Louis Smolka-Ben Nguyen meccset. Itt láthattuk ugyanis messze a legszórakoztatóbb MMA-jiu-jitsut – egészen a tavalyi Smolka-Paddy Holohan gurulófesztivál óta. A 2015-ös mérkőzéshez hasonlóan itt sem fordult elő egy másodpercre sem, hogy egymáson fekve pihengettek volna a felek, nem filózott senki azon, hogy mi legyen a következő lépés, miközben félgőzzel pöckölgeti a másik oldalát: ez itt non-stop akció volt, ösztönből, látványosan.

Az első menet első fele még kiegyenlített volt. Nguyen arról ismert, hogy mérgezett egér-tempót diktál, és szereti már az első öt percben eldönteni a mérkőzéseket, úgyhogy itt is szörnyen bekezdett, de Smolkában emberére talált: ő is felvette a ritmust, és rövid álló pofozkodás után kezdetét vette a bukfencsorozat. Tényleg élmény volt nézni, ahogy folyamatos mozgásban – szubmissziós kísérletben, szabadulásban vagy pozícióváltásban – hemperegnek a felek.

Aztán a menet második felére Smolka átvette az irányítást, belekezdett egy nagyon kemény ground-and-poundba – mindezt úgy, hogy a mozgás-küzdés ez alatt sem állt meg – és teljesen összerázta az ütéseivel Nguyen agyát. Ben a menet végén szemlátomást már nem nagyon tudta, hol van. A második felvonás ugyanilyen tempóban folytatódott, de akkor már nem szép gurulásokat, hanem full mountból indított kegyetlenkedést láttunk Smolkától, hatalmas szívet és küzdő szellemet meg Nguyentől. Ez így nem mehetett tovább sokáig, és Ben sarka a menet végén bedobta a törölközőt – Herb Dean bíró ezt szemlátomást észre se vette, már maga is le akarta állítani a küzdelmet. Smolka győzött TKO-val, Nguyen pedig elkönyvelhette az első vereségét a UFC-ben. Az est legjobb meccse volt a Ferguson-Vannata után, le a kalappal mindkét sportoló előtt.

katlyn-chookagian-lauren-murphy-ufc-fight-night-91-3.jpg 

A gála felvezető kártyájának főmeccsén debütált a UFC-ben az HFC-t is megjárt Katlyn Chookagian, a rutinos Lauren Murphy ellen, harmatsúlyban. Katlyn ránézésre Holly Holm húga is lehetne, és nem csak a szőke hajzuhatag miatt. Amit Győrben láttunk tőle, az köszönt vissza most is a ketrecben, azaz könnyed, pattogós lábmunka, sok elkörözés és rengeteg, kívülről indított ütés volt az étlapon (és most egy kicsit kevesebb rúgás, Murphy birkózására való tekintettel). A legkirívóbb különbség a volt bajnokhoz képest az volt, hogy Holmmal szemben ő nem azt mondja a csapásindításkor, hogy „süss-süss!”, hanem azt, hogy „há-há!” Tényleg hasonlóan verekednek.

Chookagian remekül kezdett, már a bunyó első percében kidekorálta Murphyt, és simán hozta az első menetet. Ez tiszta kick-box volt. A másodikban aztán Murphy élhette ki magát: levitte Katlynt, lent tartotta, és ütötte, mint a répát. Ez az öt perc tehát elúszott, de a harmadikban az újoncnak megint sikerült talpon maradnia, és kintről vadászgatnia. Jó ütemben a levitelre behajoló Murphy állába is beletérdelt, és a végén egy elég szoros levitel-kísérletből is kibújt a kerítésnél. A harmadikat tehát megint a Blonde Fighter nyerte, ahogy egyhangú pontozással a teljes mérkőzést is.

Chook tök jól verekedett, de az is látszott rajta, hogy ehhez a súlycsoporthoz nem elég combos. Szalmasúlyba azért nem fog lemenni, mert az a fogyasztás neki halál – a 115 fontos bajnok Joanna Jedrzejczyk és súlytársai, Joanne Calderwood és Valerie Letournieau mellett ő is a női légsúly bevezetését várja.

A középsúlyú Sam Alvey meglepetése, hogy nem agyrobbantó KO-val, hanem guillotnie-nal nyert az első menetben a UFC-újonc Eric Spicely ellen. Azt est egyik legnagyobb ovációját ő kapta, lehetetlen nem szeretni. 

Sokkal jobban élveztem ezt a gálát, mint a UFC 200-at.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://totaldamage.blog.hu/api/trackback/id/tr638889480

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

chuck-d 2016.07.14. 21:51:25

ha Vannata pofájában láttak volna piacot megmozgató potenciált, akkor nem a top 3-ból, hanem a top 30-ból kapott volna ellenfelet, nem ő lett volna a beugrós, és láthatóan az egy súlycsoporttal lejjebb való indulás sem lett volna akadály. de neki valódi tökökkel kellett érkeznie.

Greenscape 2016.07.15. 00:11:42

@chuck-d: Lattak benne fantaziat es ennel nagyobb reklamot nem is kaphatott volna. Ha siman kivegez egy masik, felig ismeretlen bunyost az early premlims-ben akkor semki sem emlekezett volna a nevere(eleinte). Igy meg mi is rola beszelunk. Inkabb igy kapjon ki az ember mint egy unalmas meccsen nyerjen. Minden tiszteletem a gyereke.
Fergusson meg nagyon sokaig lesz bajnok. Es legalabb megtudtuk, hogy nincs uveg alla.
süti beállítások módosítása