TDMG Store

tdmg_sun_rashguard.jpg

Írj nekünk!

Utolsó kommentek

Hirdetés

TDMG Store

TD|HISTORY: 5 dolog, amit valószínűleg nem tudtál Muhammad Ali-ról

2016.04.09. 17:41 td_axl

 ali_5-dolog.jpg

Muhammad Ali minden idők legjobbjai között halhatatlan immár, megannyi könyv és dokumentumfilm dolgozta már fel életútját, de a következő 5 történetet talán még a hardcore rajongók sem ismerik vele kapcsolatban. 

1. Muhammad Ali amerikai foglyokat szabadított ki Irakban

Miután Irak 1990-ben megszállta Kuvaitot, Saddam Hussein az amerikai légitámadások ellen többek között úgy akart "védekezni", hogy a foglyul ejtett amerikaiakat azokon a pontokon tartotta fogva, melyek kiemelt amerikai támadási célpontok voltak. Ezzel lényegében pajzsként tartotta maga előtt az amerikaiakat honfitársaik támadásaival szemben. Ekkor a világ talán legtiszteltebb muszlim vallású emberét, Muhammad Alit kérték fel a 15 amerikai kiszabadításával kapcsolatos tárgyalásokra. Ali ekkor már hat éve küzdött a Parkinson-kórral, de elszánt volt és magával Saddam-mal tárgyalt. Ali 1990 december 2-án hagyta el Irakot mind a 15 amerikaival, akiknek azt mondta, hogy ne neki hálálkodjanak, hanem Allah-nak. 

2. Mike Tyson bosszulta meg Ali vereségét Larry Holmes ellen

Mikor 1980-ban Ali utolsó mérkőzésének kikiáltott Larry Holmes elleni küzdelemben Ali elveszítette nehézsúlyú címét, az akkor 14 éves Mike Tyson a TV előtt ült edzőjével, Cus D'Amato-val. Tyson így emlékezett vissza arra az estére: 

Megbotránkoztam, mennyire csúnyán elverte Holmes Alit. Mindannyian nagyon csalódottak voltunk. Másnap Cus felhívta Alit, hogy a meccsről beszélgessenek, ekkor azt mondta a mester Alinak: Van egy fiatal fekete srácom, nehézsúlyú világbajnok lesz, azt akarom, hogy beszélj vele kicsit. Azt mondtam neki a kagylóba, hogy mikor felnövök, megküzdök Holmes-al és megbosszulom a mai este történéseit. 

Hét évvel később Tyson vitathatatlan nehézsúlyú bajnokként találkozott a ringben Holmes-al, Ali pedig vendég volt a gálán. A mérkőzés kezdete előtt felment a ringbe Ali és ezt mondta Tyson-nak: Ne feledd,amit ígértél! Tyson megsemmisítette Holmest, a negyedikben brutális jobb horgok után dőlt ki. 

3. A Muhammad Ali vs Rocky Marciano szupermeccs

Ali az 1960-as évek végén nem bokszolhatott, miután eltiltották őt a versenyzéstől, mert nem volt hajlandó bevonulni a seregbe a Vietnam elleni háborúban. Ali ekkor nagyon nehéz időszakot élt meg, mindezek közepette egy rádióműsorban minden idők legjobb ökölvívóját keresve egy számítógépes szimulációra bízták a döntést. A gép szerint Ali kikapott volna egy meccsen Jim Jeffries ellen, aki a századfordulón volt domináns bajnok. Ali felháborodott az eredményen, úgy érezte, hogy kormány a médián keresztül is megpróbálja ellehetetleníteni. Beperelte a rádiót, de sikerült peren kívül megegyezniük, mikor 10.000 dollárt ajánlottak Alinak egy bemutatkozó mérkőzésért a legendás Rocky Marciano ellen. A mérkőzés eredményét a számítógép számításaira bízták, vagyis azt a forgatókönyvet kellett lehoznia Alinak és Marcianonak a ringben játszva, amit a számítógép kidobott, a felvételt pedig országszerte a mozikban játszották. Végül több alternatív befejezést készítettek, a mozikba viszont az a változat került, melyben Ali hülyére veri Rockyt, aki vérben úszó arccal feltámadva hamvaiból a 13. menetben kiütötte Alit. Ismerős?

4. Ali kevert szabályrendszerben küzdött Antonio Inoki ellen

1976-ban Muhammad Ali a manilai thriller után pár hónappal életében először egy kevert szabályrendszerű mérkőzésen küzdött. Ali volt a legismertebb ember a világon ekkor, sokak szemében valóságos Isten. Volt Japánban egy pro wrestler, Antonio Inoki, akit hasonló nimbusz övezett a Szigetországban, de többre vágyott. Ali ellen akart harcolni, 1976-ban pedig létrejött a küzdelem, ami nem előre írt forgatókönyv szerinti pankráció volt, hanem a történelem első "gigászi MMA" mérkőzése. Ali csapata azt hitte, hogy ez csak egy bemutató meccs lesz, de a mérkőzés előtt szembesültek vele, hogy Inoki háborúba készül. Ekkor gyorsan szabályváltoztatásokat kértek, melyek közül a legfontosabb az volt, hogy Inoki nem rúghatott, csak a földön. Inoki kicsit kényszerpályán mozogva így a földről próbálta Alit rúgni a mérkőzés nagy részében. A 15 menet alatt összesen 6 ütést indítottak a felek, a mérkőzés végén döntetlent hirdettek, a csalódott közönség pedig skandálva kérte vissza a belépője árát. 

5. Ali beszélt le egy veterán katonát az öngyilkosságról

1981-ben Ali egy öngyilkossággal fenyegetőző vietnami veterán katona életét mentette meg. A katona egy épület kilencedik emeletének ablakából akart kiugrani, a helyszínre siető mentősök és rendőrök nem tudták jobb belátásra bírni. Ali épp a környéken volt és látva a sikertelen mentési kísérleteket felajánlotta, hogy beszél a volt katonával. A szomszédos ablakhoz ment és azt mondta az embernek: A testvéred vagyok, segíteni akarok neked. A veterán ezt követően megengedte, hogy Ali közelebb menjen és közel 20 perces beszélgetés után bejött a párkányról, majd a pszichiátriára szállították. Ali azt ígérte, hogy meglátogatja őt odabent. 

A bejegyzés trackback címe:

https://totaldamage.blog.hu/api/trackback/id/tr788582632

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása