TDMG Store

tdmg_sun_rashguard.jpg

Írj nekünk!

Utolsó kommentek

Hirdetés

TDMG Store

Urijah Faber bemutatja: full kontakt ejtőernyőzés

2014.06.17. 11:44 td_Emree

faber.jpg

Sokan, sokféleképpen képzelik el az MMA-t, de a legtöbb ember számára ez egy veszélyes, vagy legalábbis annak tűnő sportág. Nos, a profi bunyósok közül párnak valószínűleg ellentétes a véleménye, hiszen amellett, hogy a küzdelemből élnek még egyéb szenvedélyeknek is hódolnak. Ott van Donald „Cowboy” Cerrone, aki még a felkészülési időszakban is motorozik, bika rodeókon vesz részt és a vízisí sem marad ki életéből.

Urijah Fabernek viszont talán sikerült még magasabbra tennie a lécet, már ami az extrémitást illeti. Mivel sikerült a cseppet sem unalmas Cerronet überelnie? Nos, ő lett a full - contact skydiviving (magyarul kb. full kontakt ejtőernyőzés) egyik mentora. Mielőtt, azonban elképzelnénk magunk előtt, ahogy kiugrik egy repülőgépből, hogy zuhanás közben lefojtson, valakit el kell mondanunk, hogy ő a résztvevők felkészítéséért felelős, így nem kell attól tartani, hogy esetleg legközelebbi meccsét, azért tolnák el, mert nem nyílt ki az ejtőernyője. A résztvevők képzése a napsütötte Kalifornia államban történik, egészen pontosan a Perris városi szimulátorban.

A kezdetekről, így nyilatkozott:

„Néhány évvel ezelőtt láttam egy videót, amit a Full Contact Skydiving posztolt. A sport rajongójaként, mentornak lenni, aki új elemeket mutathat, elképesztő érzés. Rengeteg dolog van, ami mind az MMA-ban, mind az FCS-ben remekül működik.”

Hogyan kell elképzelni egy FCS meccset? Nos, ha rosszmájú akarnék lenni, akkor mondhatnám, hogy bizony szervezettebb, mint egyes hazai küzdősport gálák.

Röviden: az FCS résztvevői lényegében MMA mérkőzést vívnak miután elhagyták a repülőgépet, mindezt szabadesésben. 10.000 lábnál magasabbról kezdenek (nagyjából 3.300-3.500 méter) és addig megy a bunyó, amíg a szabályok szerint megszólal a kürt. Ekkor vége a bunyónak és mindenki ejtőernyőt bontva levitorlázik a talajra. Az ernyőnyitás 4.000 láb magasságban történik (kb. 1.300 méter), ami megfelelő képzettség mellett bőven elég a biztonságos földet éréshez.

Három súlycsoportban lehet nevezni: könnyű, közép – és nehézsúlyban. A meccseket bíró vezeti. A szabályok - merthogy vannak azok is - egy része nagyon hasonlít az MMA szabályaira. Vannak speciális szabályok is, amik leginkább az ejtőernyő használatára vonatkoznak, gondolok itt arra, hogy tilos az ellenfél ernyőjét fojtásra használni, vagy bármiféle módon akadályozni őt az ejtőernyő kioldásában. Viccet félretéve elég komoly képzettséget és önfegyelmet kíván ez a dolog, még a profi harcművészektől is.

A full kontakt ejtőernyőzés nyolcadik főszabálya azonban igen egyszerű: Érezd jól, és légy önmagad! Az UFC döntéshozói egyelőre megnyugodhatnak, Urijah egyelőre nem tervezi, hogy maga is kiruccanna a fellegek közé. Bár szerinte:

„Az egész csak alapfokú tudomány. Gravitáció, gravitáció, gravitáció.”

A vizuális típusoknak, mint amilyen én is vagyok lentebb található egy videó, ami összefoglalja a lényeget. Én mindig is szerettem volna kipróbálni az ejtőernyőzést, ti nem kaptatok hozzá kedvet?

A bejegyzés trackback címe:

https://totaldamage.blog.hu/api/trackback/id/tr276309372

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása