TDMG Store

tdmg_sun_rashguard.jpg

Írj nekünk!

Utolsó kommentek

Hirdetés

TDMG Store

Tű a szénakazalban - második rész

2013.07.10. 20:35 td_adamrepa

tu-a-szenakazalban.jpg

A múltkoriakban már végigmentünk néhány eseten, amikor is nem sikerült egy-egy adott PRIDE, UFC vagy egyéb gála utáni teszten átmennie valakinek. Az első részben láthattuk Josh Barnett, Tim Sylvia, Kimo Leopoldo, Nate Marquardt, Vitor Belfort, Kevin Randleman, Stephan Bonnar, Royce Gracie, Phil Baroni, Sean Sherk, Carina Damm, "Bigfoot" Silva és Chris Leben karrierjének nem éppen legfényesebb pillanatait. Most folytassuk tovább a sort, hogy némileg teljesebb képet kaphassunk.

2010

15_ChaelSonnen.jpg

Chael Sonnen a UFC 117 utáni, Anderson Silva elleni veresége után ugyan anyagra nem tesztelt pozitívan, de a tesztoszteron/epitesztoszteron aránya vérében a négyszerese volt a megengedettnek (6:1), ami tesztoszteronra/tesztoszteron-származékra engedhet következtetni. Sonnent 2500 dollárra büntették és eltiltották 1 évre, amit később fél évre csökkentettek. Sonnen állítása szerint 2008 óta kezelték tesztoszteronnal (TRT) hypogonadizmus miatt és azt hitte megkapta a megfelelő engedélyt a kezelésre.

2011

16_Thiago_Silva.jpg

Thiago Silva ugyan 2011-ben nem tesztelt pozitívra semmilyen cuccal kapcsolatosan, azonban kiderült, hogy a minta, amit leadott több, mint valószínűleg nem emberi vizelet volt. Az NSAC előtti kihallgatáson elismerte, hogy szintetikus vizeletmintát adott le, hogy eltitkolja: egy nem megnevezett szteroiddal injekciózták a Brandon Vera elleni meccs előtt 45-30 nappal, hogy egy hátsérülésből felgyógyuljon. Büntetése 33750 dollár volt és az NSAC eltiltotta 1 évre. Aztán 2012-ben a Stanislav Nedkov elleni győzelem után találtak szervezetében marihuánát, ezért ezt a győzelmét is érvénytelenítették.



2012

17-Cris-Cyborg.jpg

A Strikeforce: Melendez vs. Masvidal gála után, ahol ko győzelmet aratott, Cris Cyborg (Cristiane Santos) tesztje pozitívan jött vissza. Stanozololt találtak a mintában és megbüntették 2500 dollárra, valamint a CSAC elvette az engedélyét. Ezután megfosztották az övétől és győzelmét érvénytelenítették. Cyborg állítása szerint gondjai voltak a fogyással és egy táplálékkiegészítőt használt, amiről azt hitte, hogy teljesen legális.

18_KingMo.jpg

Muhammad ‘King Mo’ Lawal miután kiütötte ellenfelét a Strikeforce: Rockhold vs. Jardine gálán, Drostanalonra tesztelt pozitívan. Ezután eltiltották egy évre, és érvénytelenítették győzelmét.

19_alistair-overeem-ufc-141_crop_650x440.jpg
Alistair Overeem élete első véletlenszerű tesztjén fennakadt - konkrét anyagot nem találtak, de Chael Sonnenhez hasonlóan a testosterone/epitestosterone arányával voltak gondok. Ez nála a 6:1 helyett 14:1 volt. Overeem így nem kapott engedélyt, hogy az Államokban bunyózhasson és 9 hónapra eltiltották az engedélyért való jelentkezéstől is.

Overeem akkor elmondta, hogy nem használ teljesítményfokozókat, nem hisz bennük, ezért mindent meg fog tenni, hogy mindenki számára bebizonyítsa: ő egy tiszta bunyós. Állítása szerint a gond az lehetett, hogy kiújult egy bordasérülése a UFC 146 előtt, amire egy doktor valami gyulladáscsökkentőt írt fel, amiben viszont tesztoszteron is volt, de erről ő nem tudott.

20_Feijao.jpg

Rafael “Feijao” Cavalcante a Strikeforce: Barnett vs. Cormie gála után bukott, ahol 33 másodperc alatt subolta ellenfelét. A szer, amit találtak nála a Sztanozolol. Feijao-t a CSAC 2500 dollára büntette, eltiltották egy évre és győzelmét érvénytelenítették.

2013

21_Palhares.jpg

Rousimar Palhares első menetes TKO veresége után, amit Hector Lombard ellen szenvedett a UFC on FX 6 során, elég magas tesztoszteron-szintet mértek nála. A UFC 9 hónap eltiltással "jutalmazta".

21_5_JoeyBeltran.jpg

Joey Beltran esetében nandrolont találtak, miután pontozásos győzelmet aratott Igor Pokrajac ellen a UFC on FX 6 gálán. A UFC 9 hónapra eltiltotta és érvénytelenítették győzelmét.

22_LavarJohnson.jpg

Lavar Johnson esetében magas tesztoszteron-szintet mutattak ki, ami szteroidra utalt, ezért a UFC 157 után, ahol is pontozással vesztett Brendan Schaub ellen, a CSAC 9 hónapra eltiltotta, megbüntették ~1250 dollárra, a UFC pedig szélnek eresztette.

Említést érdemel még:

- Jeff Monson, aki nyíltan beismerte korábbi szteroid-használatát - bár sosem kapták el - és javasolta, hogy legalizálják a cuccot.

- A Fitch-et nemrég suboló Josh Burkman, aki elvileg a TUF első évadjában szerepelt volna, de a bukta miatt (sztanozol) másképp alakult és végül csak a második évadra jutott be.

Év szerint bontásban úgy néz ki, hogy 2002-2005 között évi 1 bukta volt, 2006-ban 4, 2007-ben 14, 2008-ban 5, 2009-ben 4, 2010-'11-ben 2, 2012-ben és '13-ban 5 (eddig legalábbis). Az NSAC 12, a CSAC 25 a UFC pedig 7 embert kapott el.

Mekkora a probléma valójában? Hányan akadnak horogra még idén és mit hoz a jövő? Mi lehetne a megoldás - valóban legalizálni kéne mindent, ahogy Monson és mások is javasolták vagy szigorúbban le kéne sújtani azokra, akik cuccolnak?

A bejegyzés trackback címe:

https://totaldamage.blog.hu/api/trackback/id/tr25397225

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

metadata 2013.07.11. 08:21:32

A legalizálás egyre többször merül fel mint alternatíva, de ez egyszerűen nem lehet megoldás.

Nem tudom hogy egy ilyen cucckúra mennyit tesz hozzá mondjuk százalékosan a teljesítőképességhez, de az a gyanúm, hogy az önbizalmat bizonyosan gyengíti.

Ott van Chris Weidman. Kissebb vagyonom van rá hogy ő sohasem doppingolt és nem is fog. Ahhoz hogy Silvát legyőzze inkább mentálisan kellett hogy toppon legyen, mint sem hogy magára szedjen még egy kis izmot.

metadata 2013.07.11. 08:32:55

Ja és igaza van JDS-nek, a legnagyobb vicc tényleg Overeem. Van pofája az állítani hogy ő egy tiszta bunyós?!?!
Legalább a pofáját fogná be, és lapítana amíg lejár a büntetése!

A dopping kérdésen csakis egyetlen tényező tudna változtatni: a nézők. Ha tényleg érne valamit az a szó hogy becsület, és egy lebukott versenyző produkciójára senki nem lenne vevő, akkor mindegy lenne milyen csekély büntetést szab ki az UFC vagy az NSAC. És persze az is borítékolható, hogy mindenki kétszer is megnézné, hogy milyen táplálék kiegészítőt szed.

james80 (törölt) 2013.07.12. 19:06:42

@metadata: Kötekedés nélkül kérdezem : szerinted csúcsteljesítményt dopping nélkül el lehet érni?( Még a golfozók is megműtitek a szemüket.)
Véleményem szerint aki küzdő sportoknál lebukik doppinggal végleges eltiltást kéne kapjon. Hiszen ott a másik életét veszélyezteti!( Egy sprinter legfeljebb a másik 20 éves munkáját lépi át 9mp alatt). De mivel rajongó vagyok és fél-isteneket akarok látni küzdeni ez nem kifejezetten érdekel!( Mindezek mellett megjegyzem aki nem érezte még úgy , hogy a kutyaszart is megenné csak érje el a kitűzött célt az nem is igazán akart még jól teljesíteni-szerintem)

metadata 2013.07.15. 08:49:23

"Kötekedés nélkül kérdezem : szerinted csúcsteljesítményt dopping nélkül el lehet érni?"

Az attól függ mit nevezel csúcsnak.
Ahogy írtad is, itt az ellenfél egészségével játszanak a doppingolók, de ha sajátjukkal nem törődnek az ellenfélével miért tennék?
Egyébként az is épp eléggé durva, ha valaki 20 éves munkáját teszed tönkre.
süti beállítások módosítása