TDMG Store

tdmg_sun_rashguard.jpg

Írj nekünk!

Utolsó kommentek

Hirdetés

TDMG Store

TD|BRAIN: Holly Holm és a tündérmese

2015.11.17. 15:52 td_interim

usa-today-8927579_0.jpg 

Így fordította a feje tetejére a világot a Prédikátor lánya.

425c998815cf8a4693ff4788f3197ccc.png 

Megvallom őszintén, hogy a UFC 193 előtt, bár többször feljött témában a Rousey - Holm meccs, ilyen kimenetelre én sem számítottam. Mindenki - köztük természetesen én is – tudta, illetve tudni vélte, hogy mi lehet a győztes stratégia Ronda Rousey ellen. Az egyetlen problémát ezzel kapcsolatban csak egyetlen személy jelentette: Holly Holm. Nem bíztam - bíztunk - Holm küzdelmi képességeiben, hogy meg tudná-e esetleg valósítani a mindenki által előre legyártott gameplan-t. Nos, az a helyzet, hogy Holly Holm szépen pofára ejtett mindenkit, és szinte játszi könnyedséggel verte meg Ronda Rousey-t, vette el a veretlenségét és irt MMA történelmet.

3cqgvq6.png

Igen, játszi könnyedséggel, hiszen Rousey egyetlen pillanatig sem irányított. Semmi beleszólása nem volt a küzdelem végkimenetelébe. Holm teljesen nyugodtan körbetáncolta, kimozogta a tétova támadásait, és szinte felnyársalta a szikár hátsó kezes baljaival.

Mi volt a titka Holly Holm szenzációs győzelmének? Nos, gondolom mindenki látta már többször is a mérkőzést. Őszintén szólva még az internetes csapokból is ez folyik, mindegy, mi az adott felület eredeti témája. Ronda Rousey igazi celebbé vált az évek alatt, gyakorlatilag az internet minden szegmensében előfordul valamivel kapcsolatban (erről még lesz szó).

Először is, Holly Holm kissé túlméretezett a súlycsoportjához képest. Magas és roppant atletikus. Tucatnyi világbajnoki címmérkőzést vívott már – igaz, ökölvívásban - így óriási meccsrutinra tett szert és megtanulta, hogy kell türelmesen küzdeni, hiszen egy mérkőzés nem 23 másodperc hirigből áll. Esélytelenként is küzdött már komoly tétmeccsen - és nyert is - tehát ez a fajta nyomás sem volt új számára. 2005-ben megverte a legyőzhetetlennek hitt Christy Martin-t, szóval ezen a "greatest female warrior of all times"-féle Joe Rogan-hülyeségen is átlátott.

Mindemellett teljesen nyugodtan küzdött, ugyanis kapott már ki ő is toronymagas esélyesként 2011-ben a franciák K.O-specialistája, Anna Sophie Mathis ellen, igaz, a visszavágót ott is megnyerte. Egyszóval rutinja minden téren volt. Ez, az ebből fakadó nyugalma, türelme és a Jackson-Winkeljohn páros által kidolgozott gameplan 100%-os véghezvitele segítette őt a győzelemhez.

A másik kulcstényező maga Ronda Rousey volt, illetve az a furcsa rögeszméje, hogy márpedig ő állva fogja megverni Holm-ot. Ez az elképzelés abból fakadt, hogy Rousey kisasszony egyszerűen szerelembe esett az ökleivel - ahogy láthattuk is mindannyian a Ring magazin borítóján pózolva - pedig nem volt miért szerelembe esnie. Azok az olvasók, akik nagyjából követik az MMA sport fejlődését, azok tudják, hogy míg előszeretettel használjuk egy-egy bunyós jellemzésére az "állóbunyós" vagy "földharcos" elnevezést, mintegy kategorizálva őket, ez csak azért van, hogy magát a sportot könnyebben érthetővé, átláthatóbbá és követhetővé tegyük. Az álló- s földharc ma már nem egymástól szétválasztható fogalmak. Ezeknek a kategorizálásoknak a UFC 1 és Royce Gracie idejében volt létjogosultsága.

Ronda Rousey egész bunyója a klincs köré épül. Ezt ezerszer átrágtuk már a meccs előtt. Rousey rohamoz és klincs. Az ellenfelek elmozognak, megállnak és visszaütnek – klincs. Ütésváltás, megint klincs. Igaz, ami igaz - eddig egészen jól megélt belőle.

A helyzet az, hogy a rajongók hajlamosak a kedvenceiket fetisizálni és legyőzhetetlen státuszba emelni. Nevezzük Anderson Silvának, Ronda Rousey-nak vagy Jon Jones-nak, az igazság az, hogy mindenkinek a bunyóján van lyuk és mindenki verhető. Erre egy mélyelemzés során simán fény derülhet, a gond csak az, hogy bunyós is kell hozzá, aki véghezviszi a kitalált csatatervet. Nos, Rousey esetében Holly Holm tökéletes alany volt ehhez.

8q40nz2.png

Már megint jó hosszúra sikerült a felvezetés. Szerintem csapjunk is a lecsóba!

Mi Rousey erőssége? A klincs. Mi a gyengéje? Az, hogy a klincsbe kerüléshez egy utat ismer, egyenesen előre. Ütésekkel közel kerülni az MMA-ban egy alaptechnika, ezt már Randy Couture óta tudjuk, de fiatalabb olvasóknak írhatnám Chris Weidman nevét is.

Rousey nem üt, hanem beleszalad a klincsbe. Az, hogy közben kalimpál, nem minősül ütésnek. Ütni - bokszolni - lábmunkára építve kell. Míg Weidman kiválóan zárja le a szögeket az ellenfelei elől, miközben folyamatosan ütésekkel kerül egyre közelebb hozzájuk (a Weidman-Machida mérkőzés ennek a tantörténete képekben) addig Rousey leszegett fejjel szalad előre. Eddig ez működött is, mert az eddigi ellenfelei egyből pánikba estek és megpróbálták ütésekkel az útját állni. Nevezetes példa erre Sarah Kaufmann. Kaufmann-ra azt mondták a meccs előtt, hogy ő a női mezőny legnagyobb ütője. Nos, ezt nem tudom, viszont a különbség egyértelműen látható: ha valaki nagyot üt, az még nem jelenti azt, hogy bokszolni is tud.

Liz Carmouche kitartott az elmozgás és ütés mellett, egészen tíz másodpercig, de persze aztán ő is fennakadt Rousey klincsén:

Ronda Rousey meccseit látva szinte mindenki egyetértett abban, hogy amíg nem érkezik a divízióba olyan női harcos, aki hatékonyan keresztbeveri Rousey – egyébként gyors – előrenyomulását, addig bizony senki nem veri meg. Pedig voltak előjelek már a Holm meccs előtt is. Itt a nyitó tíz másodperc Miesha Tate ellen. Egyértelműen látszik, hogy Rousey nem tud mit kezdeni azzal, ha ütnek felé:

És bizony ahogy elérkezik a második ment, akkor már lábon sem olyan gyors, és fennakad a fogadó balokon:

Viszont klincsből azt csinált, amit akart. Az MMA karrierje előtt a világ élvonalában volt cselgáncsban, itt ő volt otthon:

Tehát a kihasználható hibák ismertek voltak eddig is. Lássuk Holly Holm megoldásait!

Holm után bizony hiába futott Rousey, nem tudta utolérni. Mindig rossz helyen kereste:

A meccs első értékelhető találata is így született. Ronda futott a róla balkéz felé leforgó Holm után, aki beleállt egy bal-jobbfelütés-bal kombinációba - amit egész bokszpályafutása alatt előszeretettel dobált - és már kint is volt Rousey ütőtávjából jobb felé elmozogva.

A fogadó jobb, elsőkezes horgot is kiválóan alkalmazta Holly Holm, akárcsak Giorgio Petrosyan. Már a mérlegelésen is látható volt, hogy Ronda nem kedveli ezt az ütésfajtát:

Valódi küzdelmi helyzetben még inkább:

Aztán a folytatásban Holly Holm egy megelevenedett MMA highlight-á változott. Ott volt az oktagonban mindenki. Rory MacDonald a kontra bal könyökütésével:

Holly előadásában:

Aztán Jon Jones a távtartó lowkick-jével:

És a Holm-verzió:

Ne feledjük, hogy Jones hány ellenfelét lassította le eddig ezzel a technikával. Csoda, hogy eddig csak Connor McGregor és Holly Holm vették át tőle igazán hatékonyan a technikát.

És végül Mirko CroCop is feltűnt, két minőségben is. Először a bal keresztütésével, amivel annyi ellenfelét zavarta össze:

Holly bal keresztütése:

És a véget jelentő bal fejrúgás, a "temető":

És a királynő trónfosztása:

Természetesen azért nem volt ennyire sima győzelem, hiszen mint mindig, most is kettőn állt a vásár. Ronda Rousey nem adta könnyen a koronáját. Volt egy pillanat, mikor megfogta Holm-ot egy széles balhoroggal. Holm megingott és fogott, mint minden bokszoló, ha meg van ütve. De most egy egykori cselgáncs olimpikon volt az ellenfél! Végeredmény?

A második menet elején Rousey fejvesztettebben rohamozott, mint valaha, mégis, Holm olyan könnyedén mozogta ki, mintha egy játékos sparringon lennének.

Hogyan tovább Holly Holm, hogyan tovább Ronda Rousey?

Holly Holm egy öt éves veretlenségi szériát vett el a bajnoknőtől. Valószínűleg egy igen zsírosnak ígérkező visszavágó vár rá, vagy ennek elmaradása esetén – ugye, kettőn áll a vásár - egy top hármas kihívó. Az MMA média Miesha Tate nevét szajkózza erre az eshetőségre. Nos, ez sem lenne rossz párosítás PPV-szempontból.

És Ronda Rousey? Hát, őszintén szólva neki most nincs könnyű dolga. El volt ájulva saját magától, és ez legkevésbé lehetett az ő hibája. Az edzői, a menedzsmentje és a hype teljesen összezavarhatták őt. Emlékezhetünk, a Ring magazin borítóján szerepelt,"a boksz a következő?" alcímmel. Képzeljük el: egy sima 10-8-as verés után az első menetben, mit mondott neki az edzője a szünetben? "Szép munka, csak így tovább!" Brávó!

Ronda valóban elhihette, hogy ő egy all-round állóharcos és tényleg, még elképzelni sem tudjuk, hogy hányan mondhatták ezt neki nap, mint nap. Ronda Rousey legfontosabb dolga most egy kiadós pihenés után edzőt és csapatot váltani, és igazi bunyósokkal együtt edzeni, végigjárva azt az utat, amit Holly Holm szépen csendben, a média figyelmét elkerülve végigjárt, és megtanulnia azt, hogy fejjel nekiszaladni mindenkinek nem kifizetődő stratégia top bunyósok ellen, ráadásul a karrierjének is jót tenne egy ilyen változás.

Az MMA-core anyagát felhasználva rögtönözte:

Bronson

 

A bejegyzés trackback címe:

https://totaldamage.blog.hu/api/trackback/id/tr288085712

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása