TDMG Store

tdmg_sun_rashguard.jpg

Írj nekünk!

Utolsó kommentek

Hirdetés

TDMG Store

TD|JITSU: Jake Shields és Benson Henderson meccsével próbálja begyújtani a profi grapplinget Chael Sonnen

2016.05.19. 15:47 td_interim

159982253.jpg

A egykori középsúlyú MMA-fenegyerek Submission Underground néven indít földharc-sorozatot nyáron, célja, hogy a UFC mintáját követve az eddigieknél jóval nagyobb közönséget hódítson meg a sportnak.

tdmg_banner.png

Chael „mindenhez értő” Sonnen hamarosan új cégért csináltathat magának: az ingatlanozás, pénzmosás, majd bunyózás, kommentátorkodás és szakértősködés után idén nyáron belevág a promóterkedésbe is. A UFC volt középsúlyú dumagépe Submission Underground néven indít profi grapplingsorozatot, mellyel deklaráltan a UFC mintáját követve megpróbálja a nagyközönség számára is vonzóvá tenni a földharcot.

Nem lehet egyszerűen csak meghirdetni egy rendezvényt, és reménykedni, hogy az emberek majd odakapcsolnak. Mármint jönnek és odakapcsolnak majd, de valami nagy dolgot akarunk létrehozni. Igazságot akarunk szolgáltatni a sportolóknak. El akarunk menni a városukba, követni akarjuk őket két-három napig, fel akarunk építeni egy csomagot belőlük, aztán elmegyünk az ellenfélhez, és megcsináljuk vele ugyanezt. A közönség elé tárjuk mindezt, elmeséljük a történetüket, elmeséljük, miért jönnek ezek a meccsek, az atléták miért vágtak bele a sportba, miért akarnak győzni, részt venni, miért gondolják magukról, hogy ők a legjobb élő szubmissziós grapplerek.

Ezzel nem Sonnen fogja feltalálni a spanyolviaszt: a három legismertebb meghívásos profi grapplingszervezet, a Metamoris, a Polaris Pro és az Eddie Bravo Invitational is a fent pedzegetett promóciós csomagokkal igyekszik hírt verni a rendezvényeinek – enélkül 2016-ban már nem lehet meglenni – de a földharc-közösségen túl ők sem igazán tudtak új embereket megszólítani, pedig az egyik zseniális húzáshoz a nyolcvanas évek kultikus verekedős filmjeinek világából merítettek ihletet.

Minden esetre a SU bemutatkozó gálájának eddigi felhozatala promófilmek nélkül is nagyon izgalmasan fest:

Jake Shields vs. Benson Henderson
King Mo Lawal vs. Vinny Magalhaes
Kenny Florian vs. Filipe Braga Costa
Ricco Rodriguez vs. Fabiano Scherner
Jens Pulver vs. Nathan Orchard

Mint látható, a kártya több mint felét ismertebb MMA-sok teszik ki. A főmeccsen a WSOF kiválósága, Jake Shields gurul a Bellator legkomolyabb igazolásával, Benson Hendersonnal – nemrég még mindketten a UFC top 10-ét gazdagították, Bendo ugye világbajnok is volt. Lejjebb is sok a barát: Muhammed „King Mo” Lawal szintén ott van a Bellator legvonzóbb nevei közt, Vinny Magalhaes most épp a WSOF-ban nyomja, Kenny Florian a UFC egyik legismertebb arca: ex-bunyós és kommentátor. Ricco Rodriguez UFC nehézsúlyú bajnok volt, Jens Pulver pedig a szervezet könnyűsúlyának egyik korai bajnoka és fáklyahordozója B.J. Penn, Sean Sherk és Caol Uno mellett.

A párosításokat igyekeztek úgy összehozni, hogy neveket vagy történeteket hozzanak, ideális esetben pedig mindkettőt: például az MMA-körökben kevéssé ismert Filipe Braga Costa egy New York-i IBJJF meccsen gurult már Floriannal, és le is győzte pontozással, Florian viszont tiltakozott az eredmény ellen, szerinte sok pozícióra ő nem kapott pontot. Szóval eljött a bosszú ideje, forrnak az indulatok, haha.

Amivel még Sonnenék igyekeznek vonzóvá tenni a laikusok számára a SU-t, az az, hogy minden meccsen győztest fognak hirdetni. Az időlimites profi grapplingmeccsek általában submission only szabályrendszerrel dolgoznak, azaz pontokkal nem, csak kopogtatással lehet nyerni. Ha ez nem jön össze adott időn belül, akkor döntetlent hirdet a bíró, ami külsős szemlélőnek azért elég lelombozó tud lenni. Így látja ezt Sonnen is:

Részt vettem pár másik szubmissziós grappling meccsen. Ha valaki nem végezte ki a másikat, akkor az döntetlen volt. Ezzel mindig lehetett takarózni. Még mindig úgy mehettél haza, hogy azt mondod a barátaidnak: „ja, döntetlen lett.” Ezen a rendezvényen valaki veszíteni fog.

Időlimites submission only gála lesz a SU is, de az Eddie Bravo Invitational szabályrendszerének módosított verziójával fog működni, ez garantálja majd, hogy nem lesznek döntetlenek. A módosított EBI szabályrendszer a következőképpen néz ki:

Nyolc perces a meccsek alapideje, ez alatt csak kopogtatással lehet nyerni. Ha ez nem történik meg, akkor nem döntetlent hirdetnek, hanem hosszabbítás jön. A hosszabbítás elején feldobnak egy érmét – amelyik grappler nyer a fej vagy íráson, eldöntheti, hogy az ellenfél hátát befogva vagy az ellenfél karját karfeszítésbe fogva folytatja a meccset. Innen kell összehozni a kopogtatást. Ha ezúttal sem sikerül, jön a második hosszabbítás, ha itt sem ér véget a küzdelem, akkor a harmadik. A harmadik hosszabbítás után már mindenképpen győztest hirdetnek, akkor is, ha itt sem sikerült befejezni a meccset: annak a karját emelik majd a magasba, aki gyorsabban menekült ki a szubmissziós kísérletekből.

Nem esett még szó a súlycsoportokról – azért, mert most még nincsenek is. Sonnen első alkalommal a brazil jiu-jitsu régi alapvetésének megfelelően teret ad a „technika legyőzi a méretet”-elvnek. Azért ha vetünk még egy pillantást a párosokra, nyugtázhatjuk, hogy cirkuszi meccsek nem lesznek, és még csak nyílt súlycsoportú versenyre sem hasonlít a kártya: bár mérlegelés nem lesz, méretben minden grappler közel áll az ellenfeléhez. Az ugyanakkor nem kizárt, hogy a továbbiakban a SU-n is lesznek súlycsoportok.

Két említésre méltó dolog van még hátra: a SU showmestere a UFC Bruce Buffere lesz, illetve a meccseket ketrecben rendezik. Utóbbit biztonsági megfontolásból, hogy a tusakodó felek ne zuhanhassanak ki a harctérről. És ettől persze figyelemfelkeltőbb is lesz a gála.

A Submission Underground bemutatkozó rendezvényét július 17-én tartják a Portland-i Roseland Ballroom-ban. Ezt, és a következő két gálát a nemrég indult FloCombat.com streameli majd, ahhoz hogy megnézd, regisztrálnod kell, és persze ez sincs ingyen.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://totaldamage.blog.hu/api/trackback/id/tr218731970

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása