TDMG Store

tdmg_sun_rashguard.jpg

Írj nekünk!

Utolsó kommentek

Hirdetés

TDMG Store

TD|MMA: Precizitás és időzítés, az új UFC korszak jelmondata

2015.12.13. 17:04 td_axl

aldo_conor1.gif

2012. december 31-én meredten figyeltem, ahogy Conor McGregor kiütötte az első menetben Buchinger 'Buki' Iván barátomat. Buki azt mondta utána nekem: sosem találkoztam Conor-hoz hasonló emberrel, azt sem tudtam, hogy fiú, vagy lány vagyok, nem voltam önmagam a ketrecben. Ahogy ezt követően mindenki más lelkét is elrabolta Conor...

Mindenki találkozott már olyan emberrel, kinek jelenléte lenyűgözte, vagy egyszerűen megfosztatta minden életerejétől. Nevezhetjük ezeket energiavámpíroknak, vagy lehengerlő, karizmatikus figuráknak. Conor McGregor minden atomi alkotóeleme egységes rezgésben olyan összhangot alkot, ami roppant magabiztossággal rombol le, vagy hódít meg mindent, ami az útjába akad. Mindent. Az ellenfeleit a ketrecben, a sajtósokat az interjúk során, az edzőpartnereket a felkészülés alatt, maga Dana White és Lorenzo is a szolgái már, az egyetlen, fényes és bazi nagy aranytojás ő a MGM Grand közepén, az MMA hódítása a bokszvilág ellenében a PPV piacán.

aldo_conor2.gif

És megint, és megint. Brandao, Poirier, Mendes. Mindannyian magabiztos, erős személyiségek, akik ha vereséget is szenvedtek valaha a ketrecben, vagy gyerekkorukban az utcán, büszke és véres csatában tették. Nem úgy, mint McGregor ellen. Mint a rémálom, mikor meztelenül állsz az osztály előtt felelés közben és mindenki rajtad nevet. A teljes védtelenség és kiszolgáltatottság érzése, mely valamilyen formában mindannyiunkban ott lakozik, szépen elfedve. Conor ezt tudja megérinteni, kiemelni, felnagyítani és a nyakunknál fogva a porba hajítani minket eközben. Mindezt pedig azelőtt, hogy a ketrec ajtaja egyáltalán becsukódott volna, minden farkasszem a sajtótájékoztatón, mérlegelésen, egy újabb fúrás, amivel Conor lejjebb kerül ahhoz a védtelen ponthoz. 

Azt hittük, hogy Aldo ellen más lesz. José Aldo, akik a brazil favellákban már találkozott az ördöggel, aminek megannyi képe volt drogdílerek, emberrablók és gengszterek arcát felöltve. Aldo 10 éve uralta a pehelysúlyt, megannyi háborút és csatát megnyerve. Mikor a pound-for-pound legjobbat keresték, sokszor elhangzott: a harmadik legjobb Aldo, az első kettőt még keressük. Ez persze a piaci érték kérdésköre, de Aldo mindvégig itt volt veretlenül, akkor is, mikor Anderson tündökölt, vagy Jones felemelkedett. Semmi és senki sem zökkentette ki. Viszont senki és semmi nem intézett ellene akkora pszichés hadjáratot, mint McGregor. A média turné során, az elmaradt nyári mérkőzésük körülményei kapcsán és most az UFC 194 előtt. Aldo pedig a rajongótáborán kívül egyedül maradt, az UFC nem állt mellette ebben a harcban, ami egészen új volt számára. A tegnapi mérlegelés kapcsán még azt írtam, hogy egészen jól állja a sarat Aldo, sőt, ott a nyugalom és magabiztosság a szemében, eljött Conorért. A ma hajnali bevonulása során azonban egy teljesen más José Aldo indult a ketrecbe.

aldo_conor3.gif

Kívülről nézve, a szemeit vizslatva egy fejben szétesett, frusztráltan koncentrálni próbáló, a külvilág minden tényezőjét kizárni igyekvő José, aki kereste Aldot.. Ima, vagy önmagával folytatott beszéd mormogása folyamatosan lehajtott fej mellett, a bemutatás során is mindvégig, meredten előre figyelve. Ezzel szemben McGregor a mérlegelés agyonaszott erőtlenségét feledve erőtől és önbizalomtól duzzadva szugerálta Aldot és vizionálta a befejezést. 

Amire 13 másodpercet kellett várni. Eddig tartott a több órányi felvezető videóanyag, egy elmaradt mérkőzés és több millió dollárnyi média hype eredménye. Ronda Rousey leggyorsabb győzelmi rekordja ment a levesbe, mikor Conor McGregor balegyenese keresztbe verte az előre törő, jobbal mindenáron találni akarok Aldot. José szemei már ettől a találattól felakadtak, a földön bekapott két kalapács már csak a biztos altatás volt. És Conor ezt is megmondta a felvezető héten. Aldo szemében látta, hogy a jobbosát hegyezi rá, hát ezt fogja kihasználni, mikor Aldo indítja a jobb horgot, ő ott lesz és válaszol. Precizitás és időzítés. Ezt a két szót ismételgette a bunyó utáni interjúban, ez elsöpör minden erőt és agressziót. Ez a kulcs. Ez tette naggyá Alit, ebben volt kimagasló Hamed, vagy éppen Roy Jones Jr. Az MMA világából pedig Conor McGregor nevét fogják ezt követően így említeni, erre fogunk ráeszmélni a következő években. 

aldo_conor-4.jpg

Aldo törülközőbe temetvén arcát sírt. Ezt nem lehet ragozni, a démonizált ellenfél, akit mindennél jobban le akart győzni, könnyedén intézte el őt. Mondhatjuk, hogy Aldo-ban ennél sokkal több van, ez természetes, de pontosan az ilyen "évszázadmeccse" küzdelmek során kell a bajnoki vénát felduzzasztva maradandót alkotni. Ezt most nem tudta meglépni Aldo. A meccs után azonnali visszavágót kért McGregor ellen. Hamarosan kiderült, hogy az UFC mire játszik majd, Conor lényegében egyszemélyes sajtótájékoztatót tartott a gála után. Dana White helyén válaszolt a kérdésekre, mintha a szervezet egyetlen pillére, alapja, jelene és jövője lenne. A számok tükrében, a Rousey-korszak végén pedig ez nincs is oly messze a valóságtól. 

rockhold_weidman.jpg

És persze volt még egy címmérkőzés a cardban. McGregor árnyékában Chris Weidman szinte háttérbe szorult bajnokként, utólag ez szerencsés helyzetnek is tekinthető számára, ugyanis Luke Rockhold egyszerűen meggyilkolta őt. Luke teljesítménye egyszerre volt gyönyörű és félelmetes, ahogy vérprofin, levegőt és teret elszívva a bajnoktól folyamatosan szorította ki az életet belőle. Weidman egy fura, kacska forduló rúgása volt a pont, mikor bevillanhatott neki Chael Sonnen forduló ütése Anderson ellen. Ahogy azon ponton bukta Sonnen a meccset, úgy Weidman is alábukott ezt követően, a Machida elleni gyilkoláshoz hasonlót mutatott be Luke. Van benne egy éhes, éles és lüktető gyilkos ösztön, amit egója tart folyamatosan életben. Megsemmisítette Weidmant a kihívó, már a harmadikban le lehetett volna fújni a meccset, a negyedikre lett elég a megannyi könyökösből és zúzásból. Igazán felemelő pillanat volt, hogy az új bajnokot köszöntette Velasquez és Cormier, a csapattársak, barátok, korábbi és jelenlegi bajnokok. Luke a Strikeforce bajnoki címet megszerezvén még zöldfülű volt, ha lehet ilyet írni, sokan szeretnének ilyen zöldfülűek lenni. Ez viszont csak viszonyítási alap, mostanra a technikai fejlődése mellett fejben érett be igazán, hosszútávú dominanciára számítok esetében.

jacare_romero.jpg

A középsúly többi cápái pedig ott úszkáltak a főmeccsek alatti vizekben, Yoel Romero és Jacaré Souza meccse régóta esedékes és nagy érdeklődéssel bírt. Legalábbis számomra, ugyanis a középsúly két legtehetségesebb alakjainak tartom őket. Lenyűgözött a két srác állóharc fejlődése az elmúlt években, ez különösen megsüvegelendő annak fényében, hogy már nem éppen mai gyerekek (kvázi). Romero az emberevő, a csomagoló mester, a birkózó rémálom, vele szemben pedig a BJJ ékkő Jacaré, az aligátor szorítás, melyből nincs menekvés. Az elsőben óvatos tánc után Romero forduló ütése indította el Jacaré haláltusáját a gongszóig, amit végül ő nyert, bár szinte alig talált vissza a sarkába a GnP bombák után. Jacaré túlélt, Romero meg nem tudta hozni a másodikra a mindent elsöprő nyomást, sőt a harmadikra a brazil feljött és ő osztott földön. Bár nem annyira hangsúlyosan, mint Romero, de elég volt ahhoz, hogy megosztott pontozás legyen a vége, mikor is Romerot látták jobbnak a bírák. Csóri Jacaré, távolba vész az a címmérkőzés ismét, Romero meg valószínűleg mehet Rockhold ellen. 

Az UFC 194: Aldo vs McGregor bunyóinak végeredményei itt olvashatóak, a bunyókat pedig itt nézhetitek vissza

TDMG⚡️8 CORNERS™️ Zip Hoodie available at the Store.#tdmg #totaldamage #apparel #martialarts #lifestyle #8corners...

Posted by TDMG on Saturday, December 12, 2015

A bejegyzés trackback címe:

https://totaldamage.blog.hu/api/trackback/id/tr928168960

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

papenDED 2015.12.13. 19:05:15

Úgylám a tar kancsónak sikerült összehoznia a "nagy trónfosztó" bulit így évvégire
A pókölőnek 5 menet kellett, hogy eldobja az arcát, a csontig leoltott "favillás" srácnak elég volt ugyanerre 13 sec
De mindegy is, ettől még boldogok lesznek az ünnepek, mindenkinek úton van a lé meg a bónusz-lé meg a zsebbe-lé, szinészeknek, harcosoknak egyaránt...
Gunni egyoldalú halála picit hervaszt a többi borítékolva volt, BOLDOG KARÁCSONYT!
süti beállítások módosítása