TDMG Store

tdmg_sun_rashguard.jpg

Írj nekünk!

Utolsó kommentek

Hirdetés

TDMG Store

TD|MMA: Évek óta nem történt ilyen jó dolog az MMÁ-val

2015.09.01. 16:41 td_interim

barao_1.jpg 

Arkansas és Kalifornia állam új szabályokat vezet be, hogy biztonságosabbá tegyék a sportot és hogy megelőzzék a túlfogyasztás okozta haláleseteket.

 

Nagyot lépett a biztonságosabb MMA felé vezető úton az Arkansasi Atlétikai Bizottság (ASAC): olyan rendelkezéseket vezetett be, melyek jó eséllyel egyszer s mindenkorra leszámolnak a meccsekre való drasztikus fogyasztás és a kiszáradás problémájával.

Az új szabályok augusztus 19-e óta vannak érvényben, egyelőre csak amatőr bokszolókra és MMÁ-sokra. Így festenek:

egyetlen sportoló sem tölthet vissza meccsnapra többet, mint a meccs előtti napon mért testsúly 7.5 százaléka

 

meccsnapon senki sem lehet nehezebb, mint a bemért súlycsoportjánál eggyel nehezebb súlycsoport felső határa

Hogy ezt betartassák, az ASAC bevezetett egy második, meccsnapi mérlegelést. Ha adott sportoló az újramérlegelés alapján nem felel meg a fenti két kikötés valamelyikének, lefújják a meccset. Az új szabályokat ki lehetne játszani azzal, hogy a bunyós a második mérlegelésig nem tölt vissza teljesen, de ezt meg fel lehet deríteni műszeres testvíztartalom méréssel.

Arkansas azt reméli, ezzel az eljárással útmutatást tud nyújtani a sportolóknak karrierjük korai szakaszában, és ezzel megelőzhetik a túlfogyasztás okozta tragédiákat. A változtatásokat az előzte meg, hogy korábban egy MMA rendezvény előtt hat sportolót kellett kórházba szállítani, közülük négyen konkrétan kiszáradás miatt.

A reformot egy 60 napos vizsgálat előzte meg, melyet január-február folyamán végzett az ASAC. A két hónap során számos küzdősport rendezvényen két mérlegelést tartottak, egyet a meccs előtti napon, egyet meccsnapon, és azt találták, hogy a sportolók 45 százaléka a bemért testsúly több mint 15 %-át tölti vissza másnapra. A szakemberek legfeljebb öt százaléknyi visszatöltést tartanak egészségesnek, ennek fényében a megállapított 7.5 %-os határ még mindig elég megengedő.

Az új szabályzat egyelőre ideiglenes: 120 napig lesz érvényben, utána közmeghallgatást tartanak, mérlegelik a közvélemény visszajelzéseit és az orvosi eredményeket, és ezek alapján döntenek a szabályok állandósításáról.

Közben a Kaliforniai Atlétikai Bizottság is dolgozik a saját megoldásán: ők január elsejétől minden küzdősportolónak meg fogják állapítani a minimális egészséges testsúlyát, melynél alacsonyabb súlycsoportban nem indulhatnak. Ez egyelőre szintén csak az amatőrökre fog vonatkozni.

Ami a profikat illeti, rájuk egyelőre megelőző programok nem várnak: nekik arra kell figyelniük, hogy október elsejétől tilos lesz infúziót használni fogyasztás utáni visszatöltéshez.

Élvezzétek a napsütést, amíg tart. ☀ Enjoy the sunshine while it lasts.#TDMG #TOTALDAMAGE #APPAREL #summer #sunshine #martialarts #mma #bjj #jitsu #kickbox #grappling

Posted by TDMG on Friday, August 28, 2015

 

A bejegyzés trackback címe:

https://totaldamage.blog.hu/api/trackback/id/tr947751378

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása