TDMG Store

tdmg_sun_rashguard.jpg

Írj nekünk!

Utolsó kommentek

Hirdetés

TDMG Store

TD|BRAIN: Vitor Belfort tündöklése

2015.05.21. 18:56 td_Emree

20141117053642_5d3_8973.JPG

Ahogy cikkünk első felében ígértük, most folytatjuk Vitor Belfort pályafutásának bemutatását.

 

Történetünket ott hagytuk abba, hogy miután Sakurabától kikapott és elvált korábbi mesterétől Carlson Gracie sr-tól, Vitor szépen gyűjtögette a győzelmeket. 2001 év végén meghívást kapott egy reality-be, amit Brazília második legnagyobb televízió csatornája, az SBT sugárzott. Vitor megmutatta a benne rejlő macsót, és még a műsor alatt románcot kezdett az ország legtöbbek által kívánt nőjével, Joana Pradoval. Prado nem sokkal korábban a Playboy magazin történetében a legtöbb brazíliai eladást produkálta, így talán nem volt túlzó a fentebbi jelző. A show jó hatással volt Belfort hírnevére is – győzelmei mellett – aki nem sokkal a forgatás vége után telefonhívást kapott. 

Silvio Santos kereste meg egy visszautasíthatatlan ajánlattal. Santos volt az SBT csatorna tulajdonosa, ahol akkoriban az UFC gáláit is közvetítették Brazíliában. Az ajánlat pedig nem volt mást, mint egy Chuck Liddell elleni mérkőzés az est főattrakciójaként 2002. június 22-én.

„Két hónapig nem edzettem és csak három hét állt a rendelkezésemre, hogy felkészüljek Chuck Liddell ellen. Ugyanakkor azt is tudtam, hogy ez a lehetőség fordulópont lehet az MMA brazil történetében.”

Vitor pontozással kikapott Liddelltől, de igaza lett. A gálát élőben adták a késő esti idősávban, és a nézettségi adatok szerint majdnem kétszer annyian voltak rá kíváncsiak, mint a rivális tv csatorna Rede Globo hasonló időben sugárzott műsorára. Vitor kiállása rávilágított a tényre, hogy az MMA-nak komoly rajongótábora van Brazíliában.

Belfort élete a vereség ellenére sínen volt. Feleségül vette Joana Pradot, és karrierje újabb győzelmekkel gazdagodott. TKO- val verte Marvin Eastmant és Randy Couturet, mindkettejüket az első menetben. A Couture elleni győzelemmel megszerezte a UFC félnehézsúlyú övét. Az eredmény azonnal egy visszavágóhoz vezetett, mivel mérkőzést az orvosoknak kellet félbeszakítaniuk. Randy bőre felszakadt és dőlt belőle a vér. A cím elnyerését azonban egy személyes tragédia árnyékolta be. Három héttel a meccs előtt Vitor testvére, Priscila eltűnt, és sosem került elő.

Vitor, bár elnyerte a címet, lelkileg komolyan megviselték a történtek, ami a küzdőtéren mutatott teljesítményén is meglátszott. A Randy Couture elleni visszavágót, és vele a címet is elvesztette. Ezt követően sem Tito Ortiz, sem Alistair Overeem ellen nem sikerült győzedelmeskednie. Teljesítménye továbbra is hullámzott, győzelmek vereségeket követtek, egészen 2007 augusztusáig.

Egy Elaine Paiva nevű illető azt vallotta, hogy köze van Priscila Belfort eltűnéséhez. Elmondása szerint azért rabolták el, hogy az érte kért váltságdíjból egyenlítsék ki 4.000 dolláros drogtartozásukat. Valami, azonban félresiklott, és Priscila nem élte túl az eseményeket. A rendőrség a tanúvallomás ellenére sem tudta megtalálni Priscila holttestét. Úgy tűnt, a vallomás egy embernek elég volt, Vitor Belfortnak. Ezt követően teljes mértékben családjára és karrierjére koncentrált.

20150518094838_foto_vitor_e_irma_priscila.JPG

Vitor és Priscila Belfort

A Belfort család 2005 februárjában ünnepelhette a kis trónörökös, Davi születését, akit Victoria és Kyra követtek 2007-ben és 2009-ben. Gyermekei születése újult erővel töltötte el Vitort. Kipróbálta magát a Cage Rage és az Affliction szervezeteknél is. Mindkét szervezetnél 2-2 győzelmet zsebelt be, és súlycsoportot is váltott, lefogyasztott középsúlyba.

Ezt követően visszatért a UFC-hez, ahol kiütötte Rich Franklint, így elnyerte a jogot, hogy Anderson Silvával küzdjön meg a szervezet középsúlyú övéért.

Arról, hogy a Silva - Belfort milyen sorsfordító volt a brazil MMA történetében, már írtam az előző cikk zárásaként, így ezt most átugorjuk. Akit érdekel, nyugodtan olvasson vissza. A meccs után a Rede Globo megvásárolta az UFC gálák közvetítési jogát egész Brazíliában, így az MMA a UFC közvetítésével az egész országban elérhetővé vált a nemzeti csatorna segítségével.

anderson-silva-x-vitor-belfort-o.gif_320x218

Az Anderson Silva elleni vereséget követően Vitor kiütötte Yoshihiro Akiyamát, és lekopogtatta Anthony Jonhsont. Ezen felül áttette székhelyét Floridába, és azóta is a Blackzilians csapatát erősíti.

„Carlson mindig azt mondta nekem, az oroszlán oroszlánokkal készül. Egy olyan helyre van szükségem, ahol lehetőség van a kemény sparringokra, a Blackzilians éppen ilyen hely.”

2012 szeptemberében Vitor beugrott a UFC félnehézsúlyú királya, Jon Jones ellen. Az első menetben közel volt hozzá, hogy egy karfeszítéssel elkapja az érinthetetlennek hitt bajnokot, de végül ő kopogott a negyedik menetben.

Ezt követően 2013-ban mindhárom ellenfelét KO-val, vagy TKO-val küldte aludni, nem is akárkiket: Dan Henderson, Michael Bisping és Luke Rockhold skalpjai mind Belforthoz kerültek. 

Később meggyűlt a baja a Nevadai Atlétikai Bizottsággal, de végül ismét eljutott oda, ahová mindig is szeretett volna: a UFC középsúlyú címmeccséig, amiért Chris Weidmannel fog megküzdeni. Amennyiben sikerül győzedelmeskednie, ő lesz Randy Couture és BJ Penn mellett a harmadik ember, akinek sikerült két súlycsoportban is övet szereznie a UFC-nél. Valamint befoghatja azoknak a száját is, akik szerint Chris Weidman az az ember, aki nyugdíjazza a régi iskola bunyósait – Anderson Silva, Lyoto Machida.

Győz vagy veszít, Vitor Belfort beírta magát az MMA történetébe. Pályafutása több szempontból is kivételes. Az MMA hőskorában kezdte, és a mai napig elit versenyzőnek számít, ami nagyon kevés embernek sikerült. Sorban megküzdött a sportág nagyjaival, és még mindig aktív, annak ellenére, hogy korábbi nagy ellenfelei többsége már nyugdíjas, vagy annak kellene lennie – Chuck Liddel, Rich Franklin, Randy Couture, Tito Ortiz. Győzelmei között találunk highlight videóba illő kiütéseket, és submissionokat egyaránt. Most pedig ismét ott van a halhatatlanság kapujában. Már csak a kapu őrét, a bajnokot, Chris Weidmant kell legyőznie.

Bármi is fog történni május 23-án, biztosak lehetünk benne, hogy nagy show lesz. Ha tehetitek, ti se hagyjátok ki!

conor-sign-up.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://totaldamage.blog.hu/api/trackback/id/tr57480392

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása