TDMG Store

tdmg_sun_rashguard.jpg

Írj nekünk!

Utolsó kommentek

Hirdetés

TDMG Store

Fedor nem kapott az UFC-től különleges ajánlatot - interjú Vadim Finkelsteinnel

2014.11.11. 20:51 td_titusz

VadimatWeighIn.jpg

Az orosz üzletember nevét régebben sűrűn olvashattátok az mma-val foglalkozó nemzetközi oldalakon, hiszen mindenki őt - mint Fedor menedzserét - okolta azért, hogy az Utolsó Császár sosem lépett az UFC oktagon padlójára, és nem mérte össze erejét az ottani "nehézfiúkkal". Most a bloodelbow.com beszélgetettel el vele, melyben az általa irányított szervezet újdonságai mellett szerepet kapott a múlt pár eseményének felidézése.

Sokan nem is gondolnák, de maga az M-1 Global már több, mint 17 éve a porondon van, és nem kevesebb, mint 150 gála szervezése van már mögöttük, és most egy újabb piac meghódítására készülnek, mely nem más, mint Kína. Ez több oldalról is nehézségekbe ütközik, főként a helyi hatóságok részéről, akik nem adják könnyen az engedélyeket. Korábban már bejelentették az első gálájukat az országban, azonban a húzónén, Satoshi Ishii kiesésével eltolták egy meg nem nevezett későbbi dátumra.

Finkelstein gondolatai:

"Kína egy nehéz piac. Ott az MMA fejlődő fázisban van, egyenlőre néhány csoport van, aki érdeklődnek a harcművészet ezen iránya iránt. Úgy is mondhatnánk, hogy gyerekcipőben vannak a dolgok. A piac nagyon zárt, mivel egyáltalán nincs közösségi hálózat, úgymint Youtube, Facebook. Egy bizonyos szemszögből hatalmas piac, de fejleszteni kell, ami nem kevés idő lesz. Az ország legnagyobb sport tv szolgáltatójával, a CCTV5-al már leszerződtünk, akik több mint 1 milliárd embert szolgálnak ki nap, mint nap.

 

Egyenlőre évente egy gálát szeretnénk itt megrendezni. Elsőre egy jó kis gálát szeretnék bemutatni, olyan harcosokkal, mint Sergei Kharitionov, Satoshi Ishii, Marchin Tibura, Denis Smoldarev.

Több tervünk is van a jövőre nézve, elsőként a kínai rendezvények megszervezése van porondon. A következő évben 12 gálát fogunk tartani, többek között Kazahsztánban, Kínában, Csehországban. Nyilvánvalóan az orosz helyszínek sem kapnak kisebb hangsúlyt, továbbra is szervezzük a gálákat a megszokott helyeken - Ingushetia, Orenburg, Szentpétervár, Moszkva."

Érdekesség, hogy a jelenleg egyik legnagyobb piacnak tekinthető Észak-Amerikában eddig összesen csak kilenc gálát tartottak, az utolsót 2011 decemberében. Vadim az alábbit mondta az amerikai piaccal kapcsolatban:

"Nem hódítottam meg az amerikai piacot. Csak pár meccset hoztam tető alá. Akkoriban a Showtime-al dolgoztunk együtt, és ők ajánlották fel, hogy csináljunk gálákat. Amikor a menedzserüket leváltották, megszűnt az együttműködést, így most csak az európai és az orosz piacra fókuszálunk. Nehézkes folyton körbeutazni a világot, szóval inkább több gálát csinálunk itthon, mintsem, hogy egy-két eseménnyel lefedjük az egész világot."

Dana White korábbi interjúiban célzott arra, hogy elviszi az UFC-t Oroszországba is, ami köztudottan az M-1 Global fő célterülete. Erről is kérdezték Finkelsteint:

"Jó esélyt látok erre. Eljönnek, de sok pénzt biztosan nem fognak veszíteni. Öröm lesz nekem, ha tényleg csinálnak egy showt Oroszországban, hiszen ha több az MMA rendezvény, az csak jó lehet a közösségnek. De nem hinném, hogy erre a piacra szüksége van az UFC-nak, mivel az időeltolódás miatt az élő közvetítés túl sok problémát, kényelmetlenséget jelentene. Emellett sok befektetés kéne, és a jegyárakból nem sok bevétel lenne."

Lehetséges, hogy az M-1 Global az egyik legnagyobb MMA szervezet a földön, de az biztos, hogy pár évvel ezelőtt a cég neve hallatán mindenkinek egy valami jutott eszébe: Fedor Emelianenko.

fedorandvadim.jpg

A sokak által minden idők egyik legjobb nehézsúlyú sportolójának tartott harcos, Emelianenko közel tíz évig volt veretlen, és az egyik központi téma volt a 2006-tól 2009-ig terjedő időszakban, hogy mikor is csatlakozik a világ legnagyobb promóciójához, az UFC-hez.

Annak ellenére, hogy több alkalommal is reális esély mutatkozott a szerződéskötésre, Fedor sosem küzdött az UFC-ben, és emögött sokan egyetlen okot láttak: a menedzsert, Vadim Finkelsteint.  Dana White korábban többször azt állította, hogy az M-1 Global olyan feltételeket szabott, melyet józan ésszel nem lehetett elfogadni, többek között a két szervezett közötti együttműködést, és a túlzottan magas árat a szerződéskötésért Fedorral. Vadim eddig nem sokat szólt az ügyben, ám most úgy érezte, hogy ő is szeretne egy két puzzle darabot a helyére rakni:

"Ez semmi más nem volt, mint mese. Az UFC-nek sosem volt köze az arénáinkhoz, és ugyanez igaz a keresetekről. Az UFC semmi különlegeset nem ajánlott számunkra. Fedor sokszor beszélt erről. Ők sosem akartak nyíltan, egyenesen beszélni, mindig csak kerülgették a dolgokat. Nem volt semmi, csak duma. Komoly ajánlatot kaptunk az Affliction-től és a Strikeforce-tól, így velük dolgoztunk."

Mint ahogy azt Vadim is mondta, Fedor szerződést kötött az Afflictionnal, és kétszer bunyózott a szervezetnél. A probléma akkor ütött be, mikor a harmadik gálán össze akarták engedni a két nagyágyút, Fedort és Josh Barnettet, azonban utóbbit kicsit túlfűtötte a sok szteroid, eltiltást kapott, a gálát törölték, ezzel pedig Affliction csődbe ment (persze nem a ruházati részleg, hanem a rendezvény promóció). Ez követően ismét lángra kaptak a pletykák az orosz harcos UFC-be történő érkezéséről, azonban ez sosem következett be, és a Strikeforceban talált otthonra. Érdekesség, hogy a Strikeforce is csődbe ment, és emiatt is sokan okolták az M-1 Globalt, miszerint Emelianenko hatalmas gázsija küldte padlóra a céget. Vadim gondolatai:

"Amiatt, hogy a Strikeforce tönkre ment, nem okolható senki, mint személy. Egyedül egy másik szervezett tett annyit, hogy ez bekövetkezzen."

Fedor 2012 júniusában végérvényesen visszavonult, amikor is KO-val győzelmet aratott az egykor szebb napokat megélt Pedro Rizzo felett. Egy alkalommal Dana White megpedzette azt, hogy Fedor 2014-ben visszatér, hogy megküzdjön Brock Lesnarral, de végül nem sikerült meggyőzni az oroszt, hogy ismét küzdjön.

Vadim megerősítette, hogy Fedor most már sosem fog visszatérni a pástra, hiszen más céljai vannak:

"Fedor jelenleg közösségi feladatokat lát áll, a hazánkban és természetesen az egész világon segít fejleszteni az MMA-t.

Sok idő fog eltelni, míg ismét feltűnik a horizonton egy olyan harcos, mint ő, hiszen ne feledjük, több mint tíz évig veretlen volt. Sok tehetséges harcosunk van, sokan közülük már leszerződtek velünk, más szervezeteknél is megmérettették magukat, és győzelmekkel tértek haza.

Egy dolgot sajnálok, hogy nem tudtam több mérkőzésre marasztalni."

Egy biztos, hogy sokan látnánk az orosz harcost ismét küzdeni, a kérdés az, hogy valóban azt kapnák-e, amit elképzelünk. Ne feledjük, hogy hogy utolsó három győzelmét igazából már leszálló pályán lévő ellenfelek ellen volt, a súlycsoport két nagy neve sajnos könnyedén legyőzte őt, és az egy számmal kisebb Hendo is diadalmaskodott felette (bár szerintem korai volt a meccs leállítása, de ez már történelem). Biztos, hogy a "régi Fedor" másként csinálta volna, de ezt már sosem tudjuk meg, de azért erre a párosításra igazán kíváncsi lettem volna:

Fedor_Emelianenko_Vs_Brock_Lesnar-11315.jpg

Az M-1 Global reményeim szerint tovább terjeszkedik és gyarapodik Európában és Ázsiában egyaránt, így lehetőséget adva azon magyar harcosokat, akik már kinőtték a hazai közeget, és készek állnak arra, hogy Buchinger Iván példáját követve a derekukra követeljék a bajnoki övet. Reméljük, hogy mihamarabb beszámolhatunk hasonló sikerekről.

Ne maradj le egyetlen hírről sem!

td_ertesites.gif

A bejegyzés trackback címe:

https://totaldamage.blog.hu/api/trackback/id/tr316875345

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása