TDMG Store

tdmg_sun_rashguard.jpg

Írj nekünk!

Utolsó kommentek

Hirdetés

TDMG Store

TD|MMA: A több meló több fizetést jelent? Úgy fest, Dana Whitenak igen

2016.07.14. 13:56 td_Emree

bloodmoney.jpg

A UFC tulajdonosváltása Whiteot a világ legjobban fizetett sportvezetőinek körébe röpítheti.

tdmg_banner.png

Hétfőn hivatalossá vált, hogy a ZUFFA megvált 4 milliárd dollárért az UFC-től. Az új tulajdonos WME-IMG, mely egy befektetői csoport, akiknek a fő tevékenysége különböző sportolók, filmsztárok menedzselése. Többet között ők felelnek Ronda Rousey imázsáért is. A tulajdonosváltást követően voltak, akik azon kezdtek gondolkodni, hogy vajon mi lesz Dana White szerepe az UFC-nél? Egyesek már-már idáig mentek, hogy az új tulajdonosok fogják hozni a döntéseket és a kopasz csak egy kirakatember lesz. Nos, White mindenki megnyugtatására/elrettentésére közölte, hogy ez nem így lesz, sőt.

Bár Lorenzo Fertitta, a korábbi vezérigazgató, és Dana nagy bűntársa leköszönt, ez nem azt jelenti, hogy az UFC elnöknek kevesebb teendője akadna. A jövőben Whitenak még több feladat lesz a mindennapos teendőket illetően, hiszen ezeket nem tudja megosztani Fertittával. Még 2010-ben nyilatkozta a következőket.

Egy dologban biztos vagyok minden reggel, amikor felébredek, ez a szar tényleg megtörténik?

Most már ez a szar nem két vállat fog nyomni, hanem csak egyet, amik között egy kopasz fej csücsül. A megnövekedett felelősség, azonban nem szegte kedvét.

Előre tekintek és nem hátrálok meg. Lorenzo távozásával több munka marad nekem. Lorenzoval az oszd meg és uralkodj szellemiségében dolgoztunk együtt. Azzal, hogy ő elment, rengeteg olyan dologból is ki kell vennem a részem, amit korábban ő csinált.

 

A legnagyobb üzlet a sport világában és a legértékesebb sport franchise. Átadják – a Fertitta testvérek az UFC-t – egy vállalatnak, ami reményeink szerint mindent egy új szintre emel.

 

A sportnak, a márkának, a sportolóknak ez hatalmas lehetőség. Mindenki számára az.

De vajon a plusz munka mennyire éri meg neki? A világ boldogabbik felén nem csinálnak titkot abból, hogy ki mennyit keres, így ne is érezzük magunkat rosszul amiatt, hogy mások zsebében turkálunk, már ha az nyilvános.

Az ESPN több forrásra hivatkozva állítja, hogy Dana White egy új – WME-IMG – tulajdonossal egy 5 évre szóló szerződést írt alá, melynek értelmében és éves nettó profit 9%-át fogja megkapni fizetés gyanánt. Emellett a szerződés további lehetőséget biztosít neki, hogy még nagyobbat szakítson. Mit is jelent ez?

A kopasz az UFC 9%-át birtokolta korábban, amit körülbelül 4 milliárd dollárért adtak tovább, ez azt jelenti, hogy durván 360 millió dollárt keresett az üzleten már most. Azt még nem tudni, hogy az új tulajdonosi körben is megmarad-e mint részvényes.

Bár a részletek még nem teljesen világosak, az 5 éves szerződés Danát a világ legjobban fizetett sportvezetőinek körébe röpítheti. Az amerikai top ligák vezetői közül Roger Goodell, az NFL vezetője keres a legtöbbet évi 21 millió dollárral. Az NBA korábbi vezetője, David Stern 20 milliót vihetett haza évente. Pontosan ugyan nem lehet kiszámolni, hogy Dana White mennyi fog zsebre tenni jövőre, de becslések szerint ez akár 18 millió dollár is lehet. Ez azért nem rossz, de mégis hogyan jutottak erre a következtetésre?

Az UFC osztalékot fizetett a tulajdonosoknak. 2015-ben a szervezet 158 millió dollár profitot termelt. Ez volt a legjobb évük ennek a 9%-a 14 millió dollár, amit Dana White tavaly haza is vihetett. Az ESPN szerint az UFC nyeresége elérheti az évi 200 millió dollárt és így Dana is, az éves 18 millás fizut.

Márpedig, ha figyelembe vesszük az élő tv-s sportközvetítési jogok árainak emelkedését, az UFC-nek minden lehetősége megvan a fent ismertetett profit előteremtésére. A mostani szerződésük a FOX-szal 2019 februárjában lejár. Az, hogy az UFC egyre több gálát tud a rajongók elé tárni, valamint az, hogy a 18 és 49 év közti férfi lakosság körében – USA – egyre népszerűbb az MMA és vele az UFC, rendkívül keresetté fogja tenni a szervezetet a kábeltévé-szolgáltatók körében, ami remek kilátásokkal kecsegtet egy újabb tv-s tárgyalás során. És egy jól sikerült tv-s szerződés hatalmas plusz bevételt jelent a szervezet számára.

Dana White anno 2 millió dollárért vette meg az UFC-t a Fertitta testvérekkel karöltve. Idén 4 milliárdért adták el. White még mindig a cégnél van, és ki tudja, hová kormányozza az UFC jelenleg felívelő pályán lévő hajóját. Lehet őt szeretni, lehet őt utálni és sok rosszat is el lehet mondani róla, de eddig úgy fest, az MMA promotálásához nagyon ért.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://totaldamage.blog.hu/api/trackback/id/tr488887030

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása