TDMG Store

tdmg_sun_rashguard.jpg

Írj nekünk!

Utolsó kommentek

Hirdetés

TDMG Store

TD|BRAIN: Holly Holm öröksége

2016.03.03. 13:13 td_interim

holly-holm-ufc-082115-getty-ftr_1llx4nnezdfnl1brwkxdxu5dxp.png 

A hétvégén ismét számozott UFC gála következik, nevesítve a UFC 196. A főmérkőzésen Conor McGregor és Nate Diaz feszül egymásnak váltósúlyban, egy tét nélküli mérkőzésen. Kettőjük előzetes szócsatájából egy dolog biztosan lejön: őket nemigen kell hájpolni, eladják ők saját magukat. Lássuk hát a másik főmérkőzést a lányokkal: Holly Holm és Miesha Tate főszereplésével.

varsity_blog.gif 

Több bunyós szájából is elhangzott a következő érv: addig nem vagy igazi bajnok, amíg meg nem véded a címedet, legalább egyszer. Bernard Hopkins és Matt Hughes is többször kijelentette ezt a közelmúltban.

Ez egy elég véleményes kijelentés, de azért érdemes közelebbről ránézni.

Először is, nem minden bunyós volt domináns bajnok a címszerzését követően, és nem mind tudta megvédeni a címét, kezdve a UFC ősbajnokaitól, Mark Coleman-től és Bas Rutten-től kezdve Josh Barnett-ig és Mauricio Shogun Ruá-ig. Mégis, ha komolyan vesszük a nagyok ezen kijelentését, akkor jobb példát nem is találhatnánk Holly Holm közelgő címvédésére Miesha Tate ellenében.

Míg néhány hónappal ezelőtt Holm-ra a UFC 193-on gyakorlatilag semmilyen nyomás nem nehezedett a sokszoros favorit bajnok, Ronda Rousey ellen, addig mára már elképzelni sem lehet a mostaninál nagyobb ránehezedő pressziót. Természetesen kettejük hájpolása két különböző történet. Ronda egy igazi tömegeket megosztó, mainstream szupersztár volt, míg Holly egy olyan személyiség, akire senki sem tudna rosszat mondani, még erőltetve sem. De ebben a történetben ez nem is lényeges. Ami számít: vajon Holly ki tud lépni majd Ronda árnyékából? Erre a kérdésre pedig nemsokára választ kapunk.

Míg Ronda Rousey uralta a divíziót, addig minden ellenfele hozzá volt viszonyítva. A média egyetlen ellenfelét sem kezelte önálló entitásként, és ez Holly Holm-ra is igaz, még a mai napig is. Ahogyan a rajongók viszonyulnak éppen Rondához, úgy változik napról napra Holly népszerűsége. Akiknek Ronda Rousey volt a női eszménykép, azoknak Holly Holm a főgonosz, a Sátán gyermeke - míg azoknak, akiknek Ronda csak egy nagyképű hülye picsa volt, azoknak Holly a magányos hős a képregényekből, aki móresre tanította a csintalan kislányt.

Legyőzni az aktuális bajnokot, a szupersztárt egyáltalán nem garancia a népszerűségre. Larry Holmes megverte Ali-t és hússzor védte meg a címét, mégsem tekintettek rá az emberek bajnokként. Cain Velasquez legyőzte Brock Lesnar-t és mégsem lett népszerű és nézett bajnok. Tehát megállapíthatjuk, hogy ha Holly elveszíti a címét Tate ellen, akkor annyi fog megmaradni a nézőkben, hogy „ő volt az, aki meglepte Rondát" és elfelejtik az összes többi érdemét. Végül is egy ekkora bajnokot megverni, mint Ronda Rousey nem kis dolog, de beláthatjuk, hogy a sokszoros profi ökölvívó világbajnoknőben ennél jóval több van.

Számtalan példa akad a sporttörténelemben a fenti kijelentés igazolására. Matt Serra meglepte Georges St-Pierre-t 2007-ben - ami azt illeti, ez volt GSP utolsó veresége. Minden vereségét megbosszulta, és úgy vonult vissza, bajnokként. Manapság Matt Serrára csak a fanatikus MMA rajongók emlékeznek, míg Georges St-Pierre egy igazi all-time great-ként maradt meg mindenki emlékezetében.

Egy másik példa felől megközelítve a kérdést: Antonio Rodrigo Noguiera 2003-ban az MMA szakmai csúcsát képviselte. A PRIDE FC legjobb nehézsúlyú harcosain átgázolva lett a szervezet első nehézsúlyú világbajnoka. GSP-hez hasonlóan ő is éppen egy visszavágót megnyerve ért fel a csúcsra, megbosszulva az addigi egyetlen vereségét - Noguiera lett az első ember, aki szubolni tudta Dan Henderson-t.

Aztán összefutott a ringben egy ismeretlen orosz bunyóssal, Emelianenko Fedorral, aki legyőzte őt és elvette a címét. Ha a visszavágón Noguiera legyőzte volna Emelianenko-t, akkor Fedor is csak úgy maradt volna meg az emberek emlékezetében, mint „a bunyós, aki meglepte Noguierát". Nos, nem így történt. Fedor legyőzte ismét Noguierát és utána hosszú ideig uralta a divíziót, és a Noguiera elleni győzelmére senki sem tekint meglepetésként manapság.

Ahogy Matt Serra, úgy Holly Holm is egy esetleges vereség után ugyanúgy eltűnhet a média süllyesztőjében, és csak a Ronda elleni meglepetésember képe fog felrémleni mindenkiben, ha valahol egyáltalán felemlítik a nevét. Vagy lehet előle egy női Fedor változat, egy nagy bajnok, aki még csak most kezdi az uralkodását, és épp a saját örökségének alapjait készül lerakni.

Ez óriási kontrasztot képez így. Holly a mai napig veretlen és világbajnok. Ha így folytatja tovább, akkor a nagysága kétségbevonhatatlan lesz. Másfelől ott vannak a Rousey elleni meccsét megelőző UFC mérkőzései Marion Reneau és Raquel Pennington ellen. Ezeken a mérkőzéseken egyáltalán nem volt meggyőző. És ha Tate legyőzi, akkor azt az elméletet fogja igazolni, hogy Holly éppen a megfelelő ellenfél volt Ronda ellen, de ezt a teljesítményt senki más ellen nem tudja megismételni az élmezőnyből. Tehát a Tate elleni mérkőzés igazi vízválasztó lesz Holly Holm pályafutása szempontjából.

Holly Holm bunyójáról nem sok minden újat lehet elmondani a legutóbbi mérkőzése óta. Talán annyit, hogy nem igazán láthattuk még a ketrec oldalához szorítva, dirty boxinggal nyomasztva, és a levitelek elleni védekezése is csak egyoldalúan lett letesztelve, köszönhetően Ronda eszetlen előrerohanásának és előkészítések nélküli levitel-kísérleteinek.

Miesha Tate állva kívánná felvenni vele a harcot? Ezt nem tartanám jó ötletnek. Azon kívül, hogy Miesha 2009 óta nem ütött ki senkit, van egy roppant ön- és közveszélyes tulajdonsága is. A nyitó gongszót követően kirohan középre, és védekezés nélkül elkezdi hajigálni az előkészítés nélküli ütéseket - mondhatni vaktában vagdalkozik.

Rövid ütésváltás után már menne is a klincsre, éppúgy, mint Rousey. Csakhogy Holm Rousey ellen megmutatta, hogy a hatékony oldalmozgás szinte lenullázza az ilyetén törekvéseket. Néhány kísérlet elől elmozgott, néhányat megkontrázott, így ágyazva meg a kiütéses győzelmének.


Ahol hibák mutatkoztak a bunyójában, azok az alacsony rúgásai voltak, mert egyszer Ronda képes volt beleverni:


Egyszer pedig egy jól eltalált balhorog után még klincshelyzetig is eljutott.



Az más kérdés, hogy túl sok mindent kezdeni már nem tudott vele.

Miesha Tate senkit sem győzött le idő előtt 2012 óta, kiütéses győzelme pedig utoljára 2009-ben volt. Mégis kellőképpen próbára teheti Holly Holmot mind dirty boxing, mind állóképesség terén, mert még egyszer sem láttuk Holly-t fáradtan küzdeni. De őszintén szólva ennél többet nem látok ebben a mérkőzésben. Miesha Tate valószínűleg ki fog kapni, méghozzá alaposan. Ennek ellenére reménykedem egy jó mérkőzésben.

És hogy mi lesz a folytatásban? Holm-Rousey 2 vagy Tate-Rousey 3? Azt majd vasárnap hajnalban megtudjuk.

Maradtam tisztelettel:

Bronson
(köszi az alapanyagot Inside MMA és Fightland/gfycat.com)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://totaldamage.blog.hu/api/trackback/id/tr868440946

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása