TDMG Store

tdmg_sun_rashguard.jpg

Írj nekünk!

Utolsó kommentek

Hirdetés

TDMG Store

TD|BRAIN: Kamu jitsu 2. - avagy vegyük kicsit komolyabban a valóságot és a hétvége tanulságait

2016.02.23. 18:00 td_interim

wushu-watch-how-i-learned-to-stop-worrying-and-love-wing-chun.jpg

Legendák vs. Realitás, második menet.

varsity_blog.gif 

A Kamu Jitsu (eredeti nevén: MitoJitsu) „mozgalom" eredeti célja nem teljes stílusok és iskolák gyalázása volt, hanem az egyes „mesterek" és pénzéhes, szélhámos guruk lejáratása, illetve pellengérre állítása. Aztán persze, ahogy telt az idő, úgy gyűltek a videók és az arra érkező mocskolódások kommentben és privátban. Így kerültek célpontba egész stílusok is, de ez kizárólag a követőiknek volt köszönhető. Az előzményeket leírtam a témával foglalkozó első posztban. A dolgok mostanában ott tartanak, hogy Cyrille Diabaté időről-időre közzétesz egy felhívást a következő szöveggel:

Cherche clubs/pratiquants de self défense SÉRIEUX pour faire un interclub sur le thème „SELF vs MMA."

 

Les combattants seront jumelés par rapport a l'expérience et nombre d'années de pratique.

 

Combat libre sans limite de temps ni protections. Vous serez opposé a des combattants de la SnakeTeam (jen ai 3 pour l instant).

 

Le tout sera filmé.

 

Repondez moi en privé.

Szabad fordításban kábé ezt jelenti:

Az önvédelem területéről keresünk KOMOLY klubokat/gyakorlókat, hogy tisztázzuk a helyzetet az "Önvédelem kontra MMA" témakörben.

 

A küzdőfelek tapasztalat és képzettség alapján lesznek párosítva.

 

Szabad jellegű küzdelmek lesznek, időkorlát és védőfelszerelés nélkül. A jelentkezők a SnakeTeam harcosaival fognak megküzdeni (jelenleg 3 fő).

 

Minden felvételen lesz rögzítve.

 

Privátban várom a válaszokat.

Mind a mai napig egyetlen jelentkező sem akadt. Végül is nem csoda, ha azt vesszük, hogy a már visszavonult UFC veterán Cyrille Diabaté mellet olyan srácok vannak a SnakeTeam felhozatalában, mint Roggy Lawson.

Amint valaki jelentkezik, és valóban realizálódik bármi is az egészből, azonnal kiposztoljuk a videókat a Totaldamage.hu Facebook profilján.

Ennek a második posztnak a megírására az első Kamu jitsu utórezgései késztettek. Mind kommentben mind privátban annyi reakciót és üzenetet kaptunk, ami mára már menedzselhetetlen mennyiségűvé vált. Kaptunk hideget-meleget is, a konstruktív jellegű hozzászólásoktól és az értelmes párbeszédektől kezdve a „Hülye vagy, köcsög vagy, mitképzelsz bammeg?!" jellegűekig.

Mi volt a koncepció? Egyszerű, a Kamu jitsu bemutatása pár nevetséges videón keresztül és válaszul néhány aljas utcai önvédelmi trükk ismertetése, abszolút a teljesség igénye nélkül. Ennek ellenére többen bírálták a poszt mondanivalóját, hiányolva a kellő kutatómunkát és a tradicionális stílusok részletes bemutatását. Miért mutattam volna be bármelyik stílust részleteiben? Mi közöm hozzájuk? A Totaldamage.hu profilja elsősorban a modern küzdősportok és az MMA. Kizárólag a hatékonyság szempontjából vizsgáljuk egyes stílusok értékét, a mögöttes ideológia sem az utcán, sem a ringben/oktagonban nem számít. Azt írtam, hogy alapvetően kétféle karateirányzat létezik, a no kontakt és a full kontakt stílusok. És hol itt a probléma? Létezik még ezen kívül más felfogású stílus, ha a versenyeiket nézzük? Na ugye.

Egyszerű vásárlóként kell vizsgálnunk minden harcművészetet, küzdősportot és önvédelmi rendszert. A mai világban mindenki el szeretné adni a portékáját, lehetőleg jó áron. Ezzel nincs is semmi baj, ilyen a kapitalizmus. Csakhogy a kapitalizmusnak van egy olyan vonzata is, hogy aki nem teljesít, az nem él meg. És mivel mindenki szeretne megélni és ráadásul jól, ezért egy jelentős réteg, aki nem tud vagy nem akar teljesíteni, csak színleli a teljesítményt, így próbálva szert tenni bizonyos profitra. A küzdősportok világa mitől lenne kivétel ez alól? Ezért az értelmes ember tájékozódik a lehetőségeihez mérten, mielőtt valamire elkölti a nehezen megkeresett pénzét. Autót sem úgy veszünk, hogy azt sem tudjuk mi az, csak tetszik a színe és az eladó azt mondja, hogy illik a ruhánkhoz és a személyiségünkhöz. Illetve van, aki igen, de ő megérdemli a sorsát.

És el is érkeztünk a stílusokhoz és a kizárólag laikus és kommerciális szempontból való vizsgálatukhoz. Még egyszer hangsúlyozom egyrészt, hogy nem vagyok szakértője minden stílusnak, csak mint naiv vásárló vizsgálom őket, másrészt ezt maguk az olvasók akarták. Úgyhogy most megkapják.

Tékvandó

A karate előnyeként emeltem ki az előző posztban a viszonylagos kóklermentességet. Ez roppant szimpatikus az összes általam ismert karate szakágban, hogy szűrik a hülyéket és az olyan gyakorlót vagy - ne adj isten – mestert, aki lejáratja a stílust, szövetséget vagy iskolát, azt rövid úton eltávolítják a soraikból. Ennek kapcsán érkezett kérdés a tékvandóról is.

Nos, magánemberként az a véleményem a tékvandóról, hogy olimpiai sportként jó, hogy létezik. Általa sok szegény országból származó sportoló juthat ki az olimpiai játékokra, ami nyilván óriási élményt jelent számukra és jobbá teszi az életüket. Ez mindenképpen jó dolog. De ez csak a WTF tékvandóra vonatkozik. (nem a legszerencsésebb névválasztás – WTF?)

Hatékonyság, szervezettség és kóklermentesség? Hát nem tudom. A fekete öv mesteri fokozatot jelent tudtommal. És minél több dant birtokol valaki, elvileg annál nagyobb ász a szakmájában. Az alábbi videón két 5 danos mester feszül egymásnak a 2010-es amerikai bajnokságon, de részletek a videóban.

És ez a két ember iskolavezető mester. Ez engem, mint naiv szemlélődőt nagyon távol tart attól, hogy érdekeljen bármi is, ami tékvandóval kapcsolatos.

Persze tudom mi erre a virtuális ellenérv. Egy videóból nem lehet megítélni egy egész stílust. És ez igaz is. Csakhogy nem egy ilyen videó létezik, és az hogy két ilyen alak bármilyen országos szinten döntőt vívhat, az gáz. Az, hogy ilyen teljesítménnyel 5 danos nagymesterek lehetnek, az pedig szintén roppant negatív színben tünteti fel az egész stílust, mert a danokat nem ők szülik, hanem valakik adományozzák nekik valamilyen vizsgák alapján. Aki adta ezt a két 5-dik dant, az sem lehet akárki. Mondjuk ilyen vizsgák után, azt hiszem nem is akarok tudni semmi többet:

Ezek fekete öves tékvandó mesterek voltak. A Street Fighter zenéje találó aláfestést biztosít. Egyedül a Hadoukeneket hiányoltam.

Systema

Abszolút felületesen ismerem csak ezt a stílust. Évekkel ezelőtt a kíváncsiságom rávett arra a meggondolatlanságra, hogy feliratkoztam Val Riazanov hírlevelére és online kurzusára, hátha megtudom mi a "titok." Nem jöttem rá. Gyorsan le is iratkoztam róluk, meg is mondom miért.

Először is azért Val Riazanov-ra esett a választásom, mert ő volt a Systema összes jeles képviselője közül az egyetlen, aki nem volt vagy kórosan elhízott vagy rettentően ápolatlan. De sajnos akadnak mindkét kategóriából bőven a mesterek közt, kombinálva is. A Systemához nem értek, de képes vagyok objektív szemmel, az érzelmeimet félretéve egy engem érdeklő dolgot megvizsgálni. Az élettanhoz pedig mondjuk, hogy konyítok valamicskét. A Systema legnagyobb tudású mestere, Mikhail Ryabko olyan súlyosan el van hízva, hogy remélem, van a követői közt olyan, akire hallgat, és aki felhívja a figyelmét arra, hogy a közvetlen egészségét is veszélyezteti a jelentős túlsúly, amit hordoz. Ráadásul a róla fellelhető anyagokból az derül ki, hogy 1993, a Systema bemutatása óta ilyen kövér. Lehet valami pajzsmirigy rendellenesség vagy Cushing szindróma. Mindenesetre egészségesnek nem mondanám első blikkre.

Az első bemutatón,ahol magát a Systemát bemutatták, ez a kedélyes, kövérkés ember, Mikhail terepszínű ruhában sétált kényelmes tempóban fel-alá több terepszínű ruhás fiatal közt, és akire rámutatott egy méterről, az elesett vagy ugrott egy bukfencet. Ezt már akkor sem értettem. Másrészt, ami roppant visszatetsző még, hogy ők maguk sem tudják, hogy honnan eredeztethessék magukat. Gondolom a mindenkori marketing és ex-szovjet romantika fényében változtatják a napi eredet-történetüket, én az évek alatt kettővel találkoztam.

Val Riazanov öt évvel ezelőtt azt promotálta, hogy a Systema a hidegháború évei alatt lett kifejlesztve Sztálin testőrsége és a KGB kémei számára. Aztán meg a Specnaz-nak, mert gondolom egy mélységi felderítő katona ugyanabban a képzésben részesül, mint egy testőr és egy kém. A másik verzió magától Vladimir Vasiliev-től származik (ő a Systema társalapítója Mikhail Ryabko mellett). Ő azt írja a weboldalán (http://www.russianmartialart.com/whatis.php), hogy a Systema a Kr. utáni 10-dik században fejlődött ki a kozák népcsoportok között. Lehet, hogy én hülye vagyok, sőt - de a kozákság az 1500-as évek végéig nem létezett. És egyébként is, ha a Systema már ezer éves, akkor hogyhogy eddig senki nem hallott róla?

A Systemát Vasiliev nagymester az egészség megőrzésének létező legjobb módjának tartja. Az alábbi videóban az alapító mester látható. Gondolom ő az egészség mintapéldája:

A videóban egyébként feltűnő, hogy a haladó Systema gyakorlók milyen rossz bőrben vannak.

Folytatván a visszásságok felsorolását, nagyon erőszakos az anti-küzdősport-marketingjük. Val Riazanov minden email-leckéjét és oktatóvideóját azzal kezdi, hogy szidja valamelyik full kontakt szakágat, hogy mennyire hatástalan, utána pedig elkezdi ütögetni vagy taszigálni valamelyik tanítványát, mutatni kívánva az ellenpéldát, a Systemát, és rögtön kattinthatóvá válik valamelyik termékük, általában elég borsos áron.

Ezzel a videóval egy lelkes rajongójuk próbálta igazolni a Sytema legitimitását. Engem nem győzött meg.

Aki már volt leütve - ne adj isten – kiütve, az tudja, hogy egy test K.O. után percekig görnyedsz a földön, és esélyed sincs felkelni, illetve egy fej K.O. után szédelegsz napokig és nem üdvözült mosollyal ugrasz fel, tizenöt leütésből egymás után. Mindenesetre mindenki vidám a videóban és a dagi idős mester bácsi mosolyogva csavarja le sorban egymás után a tanítványokat. Nyilván sokat tanulnak belőle. (Itt 280 euró egy hétvégi kurzus, ahol instant önvédelmet ígérnek, két nap alatt elsajátítva).

Szóval kövezzetek meg, de nekem naiv külső szemlélőnek ez egyenértékű a Kyusho jitsu-val. Sőt, nagyban hasonlítanak technikailag is, mert az érintés nélküli kiütések megtalálhatóak mindkét stílus repertoárjában. Kár, hogy kamerák előtt semleges partnernél nem működnek.

A mester azzal magyarázta a sikertelen kísérletet, hogy csak annál működik, aki hisz benne, illetve az alany képes lehet semlegesíteni a csi erejét. Ez vészhelyzetben még jól jöhet. A nagymester George Dillman, aki Muhammad Ali és Bruce Lee jó barátja volt. Ez mégsem mentette meg a nevetségessé válástól. De oké, egyértelmű. Dillman távol-keleti misztikummal operált, míg a derék oroszok az ex-szovjet romantikával. Sajnálom az összes embert, aki ilyesmire valaha is pénzt áldozott.

Ninjutsu

Komolyan voltak többen is, akik erről érdeklődtek, pontosabban az egyik "halálos" technikájáról, a B-kategóriás filmekből megismert dim mak-ról. Nem tudom, hogy létezik-e. Azt tudom, hogy ha valakit lefojtasz és nem engeded el, akkor megölheted. Ez biztos. Egyebekben a XXI-ik században fekete símaszkban nem tanácsos szaladgálni, mert az embert könnyen rablónak vagy terroristának nézhetik a rendvédelmi szervek és lelőhetik. Gondolom a dim mak egy olyan titkos technika, hogy csak a beavatottak gyakorolhatják:

Mindenképpen tiszteletreméltó, hogy kibírta nevetés nélkül. Azért megnéznék egy olyan kísérletet, amikor egy üveglap mögött van a gyertya. Vajon úgy is el tudná legyezni? Képzések természetesen ma is léteznek. A ninja-dolog nagy üzlet lehet, mert minden szart a lelkes gyakorlókra lehet sózni a különböző ruháktól kezdve a kardokig, dobócsillagokig stb. Erről többet elmondani nem tudok.

Aikido

Az Aikido népszerűsége nagyrészt köszönhető Steven Seagal korai filmjeinek, például a Nico-nak vagy a Törvényre törve címűnek. Ideológiával szépen meg van spékelve ez a stílus is, de én naiv vásárlóként több helyen azt olvastam, hogy maga az alapító nagymester Morihei Uyeshiba is azt mondta, hogy az Aikido egy egészségmegőrző rendszer és egy életforma, nem pedig küzdőművészet. Tiltotta a versenyeket és a éles küzdelmeket is. Ennek fényében a mai követői megerőszakolták a főművét, mert hatékony küzdelmi rendszerként állítják be az Aikidót. Nem is lenne szabad Aikidónak nevezniük magukat a nagymester emlékét megtisztelve így.

Steven Seagal-t sokan a mai napig legitim küzdőnek tartják, kizárólag a filmjeire és az ön-promóciójára alapozva. Arról elfeledkeznek, hogy több mint két évtizede súlyos alkoholista és rengeteg feleségveréses és szexuális zaklatásokkal kapcsolatos ügye volt. Sőt, egy ízben még lánykereskedelembe is keveredett. Ennek fényében a zen hozzáállása és a hitelessége bármilyen állításának kétségessé válhat.

De nemcsak ő jelenti az Aikidót. Keresgéljünk valami bizonyítékot, ami a stílus utcai önvédelemben való legitimitását igazolhatná!

Nem vagyok BJJ szakértő, a földharc gyakorlása számomra csak hobbi. De ilyen guard passzot még életemben nem láttam. A két úriember természetesen fekete öves mester. Szerintem Fabricio Werdum-nak újra kell gondolnia a technikai repertoárját. Egyebekben pedig nem értem, hogy miért van az, hogy a legtöbb Aikido mester igazi anti-sportoló külsővel rendelkezik?

Wing Chun

Igazából több kung fu stílus is felmerült a beszélgetésekben, de én mint naiv vásárló és magánember nem tudom az összes stílust megkülönböztetni egymástól. Annyit tudok, hogy a Shaolin az állatok mozgásának utánzásán alapul, és nekem pont elég is ennyi információ az egész rendszerről. Hallottam ilyenről, hogy kígyó stílus. A kigyónak nincsenek végtagjai, és a földön csúszik-mászik. Miféle mozgásmintát adaptálhatnánk a homo sapiens számára tőlük? Sárkány kung fu. Sárkányok nem léteznek, csak a mesében. Daru kung fu. A daru egy lábon áll egész nap, vagy fogja magát és elrepül. Szerintem ezt nem is kell részleteznem tovább. Emberek vagyunk, talán először emberként kéne megtanulnunk mozogni. Tehát engem nem vett meg a Shaolin. (Talán mert nem szeretem a kínai filmeket.)

A Wing Chun - vagy Tsun vagy Tzun - azzal reklámozza magát, hogy egyszerű, hatásos, gyorsan megtanulható és nők számára is alkalmas lehet utcai önvédelemre, mivel egy apáca találta fel.
Aztán még kedvenc hivatkozás Bruce Lee is, mint egykori Wing Chun tanuló, de nem értem, hogy Bruce Lee miért hivatkozási alap bárki számára? Egyébként ő is abbahagyta. Gondolom, mert nem tetszett neki, miután megismert más stílusokat is. De hagyjuk most Bruce úrfit egy kicsit. Majd később visszatérünk hozzá is.

Az egyik kedves olvasó felhívta a figyelmemet Emin Boztepe nagymester nevére. Őszintén szólva fogalmam nem volt róla, hogy ki ő, de szerencsére a Google kisegített. Nos, az illető úr az UFC kezdeti idejében a Wing Chun legnagyobb ászának számított. Arról lett híres bunyós körökben, hogy először ócsárolta Gracie-ket, majd mikor kihívták, akkor visszautasított egy meccset Royce Gracie ellen, amit az UFC 5-ös gálájára szerveztek volna. Kár...

Na de szerencsére nem maradtunk Wing Chun nélkül a kezdeti MMA idejéből, amikor még nem igazán voltak szabályozva a küzdelmek és többek között a lágyék támadása is legális volt - gondoljunk csak Keith Hackney küzdelmeire. Az Extreme Fighting Championship keretein belül Steve Faulkner megküzdött a szervezet bajnokával, Igor Zinoviev-vel. Steve állítása szerint 14-0-ás mérleggel érkezett a meccsre, és az akkori Wing Chun leghíresebb észak-amerikai képviselője volt. Lássuk mire ment. A kommentátorok különösen jókat mondanak:

Az UFC-ben is tiszteletét tette a stílus egy büszke képviselője, Asbel Cancio. Ellenfele a cselgáncs- és birkózóalapokkal rendelkező Dave Beneteau volt:

Természetesen nem maradhatott ki az akkori másik legnagyobb küzdősport promóció, a K-1 sem. Joe Sayah képviselte a Wing Chun-t, míg Nobuaki Kakuda a karatét. K-1 Hercules, 1995-ből:

Mondjuk ez nem volt fair play, mert nagykesztyűben voltak - mondhatná bárki. De a nagykesztyűtől függetlenül még közel sem voltak egy szinten. A kung fu mesternek az időzítésről és a tempóérzékről még alapfogalmai sem voltak. Meg is fizette az árát. Nekem, mint laikus érdeklődőnek ennyi bőven elég is a Wing Chun kung fuból.

Európai emberként a modern küzdősportokat jobban ismerem és ami nagyon fontos: hiteles forrásból. Mert az egyszeri emberfia elmegy egy edzőterembe, és elég, ha körülnéz. De mielőtt rátérnénk erre a témára, ejtenünk kell pár szót Bruce Lee-ről és az általa kifejlesztett stílusról, a Jeet Kune Do-ról.

Nos, a legjobb tudomásom szerint maga Bruce Lee sem szánta a Jeet Kune Do-t önálló stílusnak, mert nézete szerint a stílus rabszolgaság. A Jeet Kune Do igazából inkább egy elvrendszer. A legitimitását nem tudom megítélni, mert egyrészt befejezetlen volt, tehát a mai követői nem Bruce Jeet Kune Do-ját oktatják, hanem a sajátjukat, másrészt nem tartom hitelesnek egy olyan filmszínész félkész stílusát, aki semmilyen regisztrált mérkőzésen nem vett részt, komoly ellenfelek ellen. Ismerem a legendákat, de legendája mindenkinek van.

Sokan tartják Bruce Lee-t a MMA megteremtőjének.

2012-ben mutatták be az "I am Bruce Lee" című filmet. Ebben Dana White, Stephan Bonnar, Jon Jones és Gina Carano is méltatja Bruce Lee munkásságát a harcművészetek terén, kijelentve, hogy az MMA megteremtője Bruce Lee. A filmet kétszer annyian látták, mint a Muhammad Ali életéről készült dokumentumfilmet, bár a népszerűség és a divat még nem lesz érv egy valós kérdés eldöntésében.

Az MMA valódi megteremtője az Egyesült Államokban "Judo" Gene LeBell. A nevéből szerintem könnyen kikövetkeztethető az alapstílusa. Igen, Gene LeBell egy judoka volt. Ő vívta 1963-ban az első hivatalosan szankcionált kevert szabályrendszerű mérkőzést egy profi ökölvívó, bizonyos Milo Savage ellen.

Muhammad Ali és Antonio Inoki kevert szabályrendszerű küzdelmén ő volt a bíró. Edzette Karo Parisyan-t és Ronda Rousey-t is. Igen, azt a Ronda Rousey-t. Ja, és nem utolsósorban, a Törvényre törve forgatásán ájultra fojtotta Steven Seagal-t, aki az elmondások szerint közben a nadrágjába csinált. Ez a sztori Ariel Helwani MMA Hour című műsorában hangzott el, nem én találtam ki, mielőtt bárki meggyanúsítana.

Világszerte pedig már Gene LeBell-t megelőzően is voltak szabad stílusú küzdelmek a modern érában. Feledkezzünk meg most nagyvonalúan az ókori görög pankrationról, amiről pedig rengeteg emlék maradt fenn, és amik kísértetiesen emlékeztetnek egy modern MMA küzdelemre.

Mert akkor az ókori Görögország legnagyobb pankration bajnoka, Dioxippus érdemelné meg az MMA ősatyja titulust, sokkal inkább, mint Bruce Lee. Dioxippus egy ízben fegyvertelenül legyőzte Nagy Sándor egyik legjobb katonáját párviadalban, aki pedig teljesen fel volt fegyverkezve.

Ha a modern kort vesszük, Gene LeBell előtt ott volt Helio Gracie, aki az akkori Vale Tudo rendezvényeken jeleskedett. Vagy ha őt nem tarjuk legitimnek, mivel "csak" grappler volt, akkor ott a tanítványa, Waldemar Santana. Ő volt az első nem-Gracie, akinek Helio elkezdte oktatni a BJJ-t. Később kirúgta a viselkedése miatt, és ekkor Waldemar kihívta Helio Gracie-t egy Vale Tudo viadalra, ahol végül le is győzte soccer kickekkel. Később Carlson Gracie győzte le őt, de volt két-két döntetlenje is mind Gracie-vel, mind Masahiko Kimurával. Mind a négy mérkőzést azért szüntették be, mert az indulók olyan brutális sérüléseket szereztek, ami lehetetlenné tette a folytatást. Ami azt illeti, Waldemar Santana volt a modern éra első komplett harcosa, mert a BJJ mellett az ökölvívást és a capoeirát is magas szinten űzte, és a harcban kiválóan tudta ötvözni a különböző stílusokat.

Nem akarom bántani Bruce Lee emlékét, de véleményem szerint a népszerűségét könnyen meg lehetett lovagolni, és jóval eladhatóbb arc még a halála után is, mint a mindig morgó Gene LeBell. Ezért lett Bruce Lee az MMA megteremtője, semmi egyébért.

A modern küzdősportok - mint már az előző posztban említve lett - a küzdelem és teljesítményorientáltságukkal jóval alkalmasabbak az önvédelem alapjainak elsajátítására, mint a tradicionális és Kamu jitsu stílusok. A BJJ ellen azt hozzák fel, hogy nem ütnek benne, éppúgy mint a birkózásban vagy a cselgáncsban, az ökölvívás ellen pedig azt, hogy nem tudnak rúgni és nem ismerik a földharcot. Ez kábé olyan szintű érvelés, mint az "én apukám erősebb" az óvoda homokozójában. A modern küzdősport művelői SPORTOLÓK, akik győzelmekről, érmekről vagy profiként pénzről álmodoznak, nem tolószékről vagy letöltendő fegyházbüntetésekről, azért mert betegre verik egymást lépten-nyomon.

A modern nyugati edzésmódszerek mindenben verik a tradicionális stílusok edzésmódszereit, a küzdelmi technikákról nem is beszélve. Nincs ebben semmi misztikus, a tények önmagukért beszélnek. Ha valaki ütni akar megtanulni, az bokszolni megy. Miért? Mert a bokszolók ütnek a legjobban. Nem kell állatmozgásokat szimulálni hozzá, egyszerűen csak keresni kell egy jó edzőtermet. Ha valaki erősebb akar lenni, akkor keres egy erőemelő termet. Miért? Mert ők a legerősebbek. És így tovább, céloktól függően.

De nem minden a technika. Az utcai önvédelemnek van egy mentális oldala is, és azt nem tanulod meg a teremben. Vagy tudod vagy nem. Nem való mindenkinek a bunyó, de ez nem baj. Nem mindenkinek való az ejtőernyőzés sem, attól még lehet valaki értékes ember és élhet teljes életet. Viszont azért mertem a Krav Maga Global képzését ajánlani, mert náluk tudtommal normális és lelkiismeretes képzés folyik e körben is. Az utcai helyzeteket kezelni kell tudni. Fel kell tudni mérni a lehetőségeket, szinte ösztönszinten. Megéri-e küzdeni, van-e jogi alapja, valós-e a veszély, van-e egyáltalán esélyem?

Viszont van még egy körülmény: amikor nincs más lehetőség, csak a harc. Az igazi élet-halál harc. Képzelődjünk együtt pár percre. Képzeljük el Ben Askren bármelyik mérkőzését vagy Wladimir Klicskó utóbbi években látott alibi bunyóját. Vegyük még hozzá Mayweather-t vagy akit csak akarunk.

Ugye ők pénzért küzdenek. Mindent a biztos győzelemnek rendelnek alá, a lehető legkisebb kockázat vállalásával. Nyilván kiváló sportolók, de rémesen unalmasak és eseménytelenek a mérkőzéseik. Mit tanulhat belőle az egyszeri utcai harcos?

És akkor most képzeljük el, hogy megváltoztatnánk a szabályokat. Egy menet, három perc, és ha addig nincs finish, akkor egyik fél sem kap egy garast sem. Intenzivebb meccseket láthatnánk? Más technikákat alkalmaznának az alibizés helyett?

Képzelődjünk tovább. Menjünk az utcai szituációk irányába tovább. Képzeljük el, hogy egy meccs csak fél perces, mint mondjuk egy piti "Ide az ájfont, köcsög!”-rablás időtartama. Ha a meccsen nincs finish, akkor mindkét fél fizet. Intenzívebb és való életben hasznosabb technikákat tartalmazó meccseket láthatnánk?

Merüljünk el a horror mocskos bugyraiba, és képzelődjünk még tovább. Meg akar ölni valaki, mert beszólt a barátnőmnek, leütöttem és utánam jött, hogy instant bosszút álljon. Itt nincs még fél percem sem. Legyen öt másodperc. Tehát olyan oktagonban kellene küzdeni a feleknek, ami nagyon kicsi és öt másodperc a menetidő. És ha nincs finish, akkor mindkét felet kivégzik ott helyben. Micsoda különbség lenne a felkészülésekben...

Ez persze csak képzelgés, de a dolog mentális része remélem érthető. Egy önvédelmi szituációra fejben így kell felkészülni, és nem balegyenesekkel vagy levitelekkel. Ezt pedig valóban nem tanuljuk meg edzőteremben. Természetesen a megelőzés sokkal fontosabb, mint maga a küzdelem, de el kell tudnunk dönteni, hogy adott szituációban mi a legjobb megoldás. És ezt megint csak nem kung fu, ökölvívás vagy BJJ órán fogjuk megtanulni.

És hogy mi a hétvége tanulsága a valós küzdelmek szempontjából? Az, hogy minden egyes embert és sportolót külön-külön érdemes csak megítélni. A sokszor felhozott érv a harcművészet kontra küzdősport vitában az, hogy a küzdősportok nem tanítják a lágyrészek támadását. Hát, lehet. De attól senki sem tiltja meg a sportolóknak, hogy alkalmazhassák ezeket a technikákat egy utcai szituációban. És mivel sokkal erősebbek és gyorsabbak bármelyik Kamu jitsu mesternél, ezért sokkal nagyobb valószínűséggel fognak biztos találatot elérni.

Royce Gracie diótörője Ken Shamrock ellen:

A küzdősportok alkalmatlanok az utcai küzdelmekben? Egy részeg támadót vajon mennyivel gyorsabban tett volna ártalmatlanná Marlon Moraes?

Emlékszünk még Evander Holyfield piszkos kis trükkjére Mike Tyson ellen?

Nos, Derek Campos ugyanígy tartóztatta fel Melvin Guillardot a nagy előrerohanásában, pár pillanattal a fejelés után ki is ütve őt. A mérkőzés szakkommentátora ironikus módon épp Mike Tyson volt.

Holyfield egy másik - inkább az utcára való – mozdulata, ezúttal Dokes ellen.

Remélem minden kérdésre sikerült válaszolni. Még egyszer megismétlem, ezt szigorúan magánemberként írtam, egy vásárló szemével nézve a dolgokat, hogy vajon megéri-e adott dologra elköltenem a pénzem és kapok-e érte valamit cserébe, ha az utcai önvédelem minél gyorsabb és sikeresebb megtanulása a célom. Osu...?

Bronson

 

A bejegyzés trackback címe:

https://totaldamage.blog.hu/api/trackback/id/tr698414100

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Wudájharcos 2016.02.23. 22:14:06

Sajnálom, hogy ennyire elfogult, és szűk látókörű a cikk szerkesztője. Sajnos csak olyan példákat próbál felhozni amivel az Ő általa preferált stílus (ugye nem nehéz kitalálni mi az...) előtérbe kerül.

Csak sajnos fontos információkat elfelejt említeni. Úgy áll a dolgokhoz mint egy külső szemlélő aki azt mondja hogy teszem azt Kyoskuhin szar, mert hogy nincs fej ütés. Ezt biztos elfelejtették közölni Bonjasky-val.

Vagy Segal, aki elsőként nyitott iskolát keleten, nyugatiként, biztos azért mert nem tudott semmit, és azért helyettes serif majd 20 éve mert egészségmegörző sportot űz. Kíváncsi lennék ha elmennél egészséget megőrizni kangoozni teszem azt, milyen esélyekkel indulnál.

Az hogy egy harcművészetnek van e esélye az utcán, azt nem a stílus, hanem az egyén fogja eldönteni. Lehetsz te profi akármiben, elkenik a szádat pillanatok alatt ha olyan emberrel találkozol. Ez lenne itt a lényeg, hogy az egyén számít, teljesen mindegy mit csinál, azért mert ketrecben harcol valaki állat módjára, akkor keményebb mint a többi stílus képviselője?

Én azt mondom bárki bármit csinál szívvel lélekkel, akkor jó lehet benne, és felveheti a versenyt az utcán. Főleg ha hobbi szinten csinálja, akkor meg ami tetszik.

De az is érdekel hogy a Kyushot így kifigurázzák, de bezzeg az ha állon vágsz valakit 20%-al és összecsuklik, az persze lehet mert ott van "olyan pont" amit ha eltalálsz akkor kapufa. Ez tök természetes nem? De máshol nem lehet ilyen, tök reális. Mert amit nem láttunk nem létezik. Persze az hogy 1,5 méterről rámozdulok és meghal azt be se szabadna tenni egy ilyen ironyába, viccnek is rossz.

Akár ide sorolhatom a Capoeirát, ami ugye csak egy tánc, érdemes körbenézni akár csak a videómegosztókon, mégis hogy szerepel MMA-ban, szerintem elég meggyőző némelyik...

Vagy a nagy Klicskó akit elpicsáztak nem is olyan rég, nem is akár hogy... Persze ugye bunda volt meg minden, vagy gyökér a Klicskó ugye?

A videók amik fel vannak tüntetve csak leégetik a stílusokat, akár miről beszélünk, van példa ellenpélda, azokat is jó lett volna kitenni, mielőtt a kedves hozzá nem értő cikk író eljutott a végkövetkeztetéséig.

Àllìtòlag Bronson 2016.02.24. 02:05:09

@Wudájharcos: Ne haragudj,de szerintem te nem tudsz túl jól magyarul,mert nem sok mindent értettél meg a posztból,már ha egyáltalán elolvastad.Sebaj.Azért azzal remélem tisztában vagy,hogy Remy Bonjasky muay thai-ról nyergelt át a K1-re és nem karatéról?Azt meg sem kérdezem,hogy tudod-e,hogy Seagal nem nyitott iskolát,hanem az első feleségének - akitől két gyermeke született - szülei voltak Aikido oktatók és z ő iskolájukat vette át.Az aikido pedig maga Morihei Uyeshiba,az aikido alapitó nagymesterének szándéka szerint lett egészségmegőrző művészet.Viszont a saját szűklátókörűségem és tájékozatlanságom mellett örülök a te műveltségednek és széleslátókörűségednek.

Csak én 4 2016.02.25. 00:15:11

Bevallom,idáig kedveltem az oldalt,tetszettek a cikkek.(Sőt,még mindig kedvelem.)Most viszont csodálkozom,hogy a cikk szerzője miért vállalkozott egy ilyen írás megjelentetésére.Miért írt olyan dolgokról,amikhez abszolút nem ért?(Még ha mint mondja "csak laikus megközelítésben" is.)Hiszen így olyan dolgokat sikerült leírnia,amiknek köze nincs a valósághoz...

Àllìtòlag Bronson 2016.02.25. 06:15:44

Tisztelt Csak én 4!
Két válaszrészlet,egyéb felületről:
"A poszt második részét nem magamtól irtam,mert engem abszolút nem érdekel a téma,hanem az olvasók kérték :)Ha elolvastad volna,akkor tudnád,ahogy azt is,hogy direkt laikus szemmel néztem a felhozatalt,mint egy potenciális vásárló,aki keresgél a piacon található stilusok közül.Ne hozd bele az érzelmeidet az olvasásba,mert csak pazarlod őket.És sajnos igen,a snake-team.com/ -ben vannak eredményes profik.A felhivás szabad sparringra,akármilyen szabályrendszerbe,akár menetidő és védőfelszerelés nélkül abszolút konstruktiv célzattal történt,hogy ne legyenek mellébeszélések.Vagy szerinted egy sokszoros világbajnok egy-UFC profit megverni nem lenne jó reklám bármelyik nagymesternek?Vagy az iskolájának?"

Második:
"Arany vagy nem arany,a fitnesszipar ugyanez.Átlagos képsor a teleshopban:van egy jól ismert arc,aki 20 éve edz,kidiétázza a belét,hogy egy versenyre jól nézzen ki és vele reklámozzák a legújabb csodahasgépet,amivel heti háromszor öt perc tévénézéssel(nyilván egy teleshop adást) egybekötött bohóckodással neked is olyan lesz a hasad(meg az egész tested) mint neki.Csak ő volt olyan hülye,hogy 20 évet edzett,mert akkor még nem ismerte a csodamódszert.Ugyanez van a küzdősportiparban.Az átlagembernek sokszor büdös a munka.Ezt használja ki sok megélhetési nagymester.Ennyi a történet dióhéjban."

Mivel a kommentedből csak az derül ki,hogy vagy el sem olvastad a posztot vagy nem értetted meg,vélhetően az elfogultságod miatt,ezért válaszoltam.Legközelebb,ha teszel egy ilyen kijelentést,akkor azt légyszives indokold is meg érvekkel:"Hiszen így olyan dolgokat sikerült leírnia,amiknek köze nincs a valósághoz..."
Világosits fel,kérlek hogy mi a valóság?Tudni szeretném.De a valóságról tájékoztass kérlek és ne szubjektiv véleményekről.

SamaX 2016.02.25. 08:48:46

Sziasztok,

az, hogy az utcán egyáltalán tudsz-e reagálni, vagy egyszerűen lefagysz, az nem stílus, hanem egyén, illetve oktató függő. Elsődlegesen azt kell(ene) elérni, hogy akármit tudj csinálni, amikor itt az idő, teljesen mind1, hogy az hogy néz ki, vagy hogy hívjuk és sajnos ezt nagyon kevés edzésen tartják fontosnak vagy egyáltalán foglalkoznak vele.

ui.: van vmi amerikai "stílus" ami arra megy rá, hogy elviseld a bekapott találatot, megpróbálom megkeresni és linkelek videót, meglehetősen mókás :)

Hzsolt 2016.02.25. 14:58:18

Kedves Állítólag Bronson,

Nagyon jó húrokat pengetsz, mert több "tabu témát" is pellengérre állítasz a cikkben, nem véletlen a nagyfokú "érdeklődés" a téma iránt, ehhez kell némi kurázsi:)
Viszont az élet színei nem csak fekete és fehérből állnak, így az MMA "űber", mindenek felett megközelítés sántít.

Amivel viszont egyet értek, mert én is ezt tapasztalom:
1, nagyon sok ember nem akar beletenni melót a dologba, inkább a száját járatja és mesékben hisz (lustaság)
2, sok tradicionális (kungfu, karate, stb.) ágazat kerüli a full kontakt megmérettetést ("elszáll" a realitás érzékük)
3, jó marketinggel a szart is el lehet adni jó pénzen (több a marketinges harcművész mint kéne)
4, sok harcművész oktatónak szinte semmilyen utcai tapasztalata sincs, de biztosan tudja, hogy az utcán hogy fognak majd támadni

Tradicionális rendszerek vs. modern rendszerek
Egyszer minden rendszer újként kezdte :). Általánosságban elmondható egy harcművészetre, hogy a kialakulását elsősorban az adott kulturális környezet befolyásolta. Milyen tipikus támadások történtek arrafelé, fegyverrel vagy anélkül, háborús vagy békés korszak volt, stb. és ennek megfelelően próbáltak megoldásokat adni problémákra a rendszer technikáival. Sok tradicionális rendszer tartalmaz speciális, a stílusra jellemző képesség fejlesztő gyakorlatot, és ezek a módszerek az akkori korban a lehető legmodernebb megoldások voltak, mára viszont némelyik már avitosnak tűnik a szemünkben.

A mai modern küzdősportoknál is ugyan ez figyelhető meg. Igyekeznek a jelenlegi kultúránknak vagy legújabb trendnek/szabályrendszernek leginkább megfelelő technikai megoldásokat a maximumig kicsiszolni és ehhez bevonják a legújabb sportkutatási eredményeket és módszereket is. Akkor most ez azt jelenti, hogy az MMA jobb mint egy Sáska kungfu? Nem, ez azt jelenti hogy másra való és emiatt egy kicsit másként is kell megítélni őket.

Az első kérdés, amit tisztázni kell magunkban, hogy az adott rendszert mi célból hozták létre. Pl.: az MMA esetén a közönség szórakoztatása egy sokoldalú küzdelmi lehetőséget biztosító környezetben. De ha belegondolsz az MMA-nak nincsenek felkent "mesterei" akik meghatározzák az MMA stílust, hanem elfogadott szervezetek illetve szabályrendszerek vannak és ezek befolyásolják a sportág fejlődését. Egyébként ha megnézed egy-egy istállóban a delikvenseket általában tradicionális múlttal rendelkező szakedzők képzik, külön van "box óra", "birkózós óra", "erőnléti óra", stb. Tehát a profiknál a mozgató rugó a "siker, pénz, nő, csillogás ... a mozi vásznon" :) Szóval az MMA is az eredményességről, illetve a hatékonyságról szól, de azért ezek a célok első hallásra elég messze esnek az utcai önvédelem kategóriától.

De nézzünk meg egy tradicionális rendszert, ahol pénzdíjas thai box meccsekre felkészítő mai modern istálló egyszerre foglalkoztat box edzőt, thai edzőt, taekwondo edzőt, hogy a sportoló a meccsen a maximumot tudja nyújtani. Sőt utána némi birkózós, BJJ tudást felszedve indulnak MMA mérkőzéseken is, mert itt is hasonló célokról beszélünk. De ugyan ez igaz a Sanda múlttal rendelkező kungfusra vagy karatés, samos, judoka emberre. Tehát ha eredményes akar lenni a mai modern, sport küzdelmi világ színpadán, akkor neki is be kell járnia boxos, birkózós, erősítős, stb. utat. Ezért elmondhatjuk, hogy a kitűzött cél nagyjából meghatározza a bejárandó utat.

Úgy látom csak több részletben fog beférni az írásom :)

Hzsolt 2016.02.25. 14:58:56

Part 2

Utcai önvédelem
Elsőként szögezzük le, olyan "univerzális stílus" nincs, ami változtatások nélkül egyaránt tökéletesen megfelelne minden szabályrendszernek és utcai szituációnak. Megint kezdjük az elején egy adott kulturális környezetbe vannak jellemző támadás típusok, van ahol a késelés a "divat" van ahol az öklözés és van ahol inkább a rugdalózás így ennek megfelelően alakult ki az angol Bartitsu vagy a francia Savate, a fülöp szigeti késes illetve egyéb rendszerek.

Viszont az is igaz, hogy például a mai modern, utcán felnőtt keménylegények bizonyos sportokat preferálnak és hát ez nem a Tai Chi Chuan, pedig annak idején az katonai kiképzés alapját képező mozgásrendszer volt, azóta inkább egészség megőrzés keült náluk a fókuszba. Tehát a "szürke zónában" élők inkább olyan irányzatot választanak, amely gyorsan tanulható, hatékony és kevés elkötelezettséggel jár, így ez megint befolyásolja a várható támadások jellegét.

Régebben, az antik időkben a támadók egy-egy "halálos" mozdulattal támadtak és védekezők ezt próbálták hárítani majd ellen támadni (nézz meg néhány archív kungfu, Okinavai küzdelmet). Egy korabeli stílusban a technikai kombinációk használata a "képzett" réteg kiváltsága volt, az ilyen tudás megszerzése viszont a tanulótól sok időt, elkötelezettséget követelt meg. Egy stílus általában egy alap mozgás rendszerrel rendelkezett és volt néhány stílusra jellemző trükkje. Na ezeket a trükköket féltve őrizték (ezek a titkos technikák), hogy mások ne tudják, mert akkor könnyen kiismerhetik őket. Erre egy modern példa Chuk Noris esete, aki a forgó és köríves rúgásaival full kontakt bajnokságokat nyert, mert mindenkit meglepett vele, ma már ez a technika beépült a köztudatba és senkinek nem okoz meglepetést.

A mai modern társadalomban a támadók mozgása inkább boxos, kickboxos, eleve ismerik a kombinációkat, így azok a tradicionális rendszerek, akik a nagy hagyományőrzőség miatt nem ismerik fel a modern világ által támasztott igényeket, hamar fiaskót kaphatnak. Viszont ne tételezzük, fel hogy a régi rendszerekben ne lennének meg a mai modern mozgás gyökerei, több rendszert tanulmányozva, elmondhatom, hogy igen is benne vannak, csak a régieknél nem ez volt a fókuszba ezért a mai tradicionális oktatónak igen is feladata lenne fókuszba helyezni a rendszerében található csak hát ezt sokan nem teszik meg. Tehát aki úgy hirdeti magát, hogy az ő rendszer az utcán is megállja helyét az igaz csak az nincs hozzá téve, hogy 1889-i Kanton úri negyedében :)

Modern sport és realitás
A mai modern küzdő rendszereknek is meg van a maga hátránya. Olvastam egy érdekes cikket az 1900-as évek angol és amerikai boxoloiról, ahol az amerikaiak azt mondták, hogy úgy látják az angolok visszafogottan ütnek és nem érttették, hogy miért. A megoldás a kesztyűben rejlett, az angolok bunyóztak kesztyűben és kesztyű nélkül is, míg az amerikaiak csak kesztyűben küzdöttek. Ezért az angolokban beépült, hogy csak bizonyos erővel üthetnek fejre, mert különben megsérülhet a kezük, manapság hányszor hallani olyat, hogy xy sportoló eltörte a kezét utcai dulakodás közben...

A régebbi világban az utcai/kocsmai/pénzdíjas bunyósok legjobbjai a shoot wrestling művelőiből jöttek, gyakorlatilag végigverték a fél világot puszta kézzel. Akkor azt mondták, hogy az ideális nehézsúlyú bunyós 90 Kg körül mozog, mert az ennél nagyobb emberek a nagyobb erő miatt inkább maguknak okoznak már sérülés. A mai modern védőfelszerelésben ellátott világban az ideális nehézsúlyú harcos valahol 105 Kg körül mozog.

Volt egy kisfilm arról, hogy néhány MMA harcos terepen megmérkőzik kommandósokkal (lássuk ki a jobb alapon). A sportolóknak el kellet jutniuk A pontból B-be egy erdős terepen és azt tudták, hogy meg fogják őket támadni valahol az út során. Az eredmény az lett, hogy mindegyik MMA harcos lenyomták mint a bélyeget. Akkor most az MMA szar? Nem szar, csak nem harctéri környezetbe való. Ja és nem nyeretlen, futottak még kategóriájú sportolók voltak.

Az egyik kés oktatóm Hock Hochheim mondta, hogy borzasztó öngyilkos hajlamúak az BBJ, MMA múlttal rendelkező sportolók, mert mindig igyekeznek behúzni magukhoz az embert, így szinte menthetetlenül megkéseltetik magukat. Mind ez azért van, mert ezek a srácok fejben továbbra is a ring szabályok szerint harcolnak, a ringben az egyik legjobb megoldás ha alulra kerültél, hogy magadhoz húzd a másikat, így megnehezíted a támadó dolgát viszont az életben ez a technika halálos lehet rájuk nézve. Akkor most az MMA szar? Nem szar, csak nem késes földharcra lett kifejlesztve.

Hzsolt 2016.02.25. 14:59:32

Part 3
Akkor mi is az ami működik a ringben?
Ringben azok lesznek a nyerők, akinek a mozgáskultúrája legközelebb esik a ring harcban használható optimális megoldáshoz. Így ha tetszik, ha nem egy karatékának, kungfusnak le kell menni a Thai Box terembe és fel kell szedni az ottani tudást ha olyan szabályrendszerben akar indulni.

Akkor mi is az ami működik az utcán?
Teljesen mindegy, hogy milyen technikai háttértudással rendelkezel, ami fontos hogy mekkora benned a túlélési ösztön, és mennyire tudsz csalni és alkalmazni az emberi pszichológiát. Az utcán nem engedhető meg a fair játék luxusa, csalni kell a küzdelem előtt, közben és utána is, néhány piszkos trükk a tarsolyban és egy letaglózó jobb egyenes mindent visz. Tehát az utcán sokszor nem a technika, hanem az életre valóbb fog győzni.
Erre lehet tanulni, készülni, de ez egy módszer (egyfajta éberség kialakítása) nem egy stílus. Pl. hogyan vedd észre, hogyan kerüld el, ne legyél áldozat, hogyan tereld el a figyelmet, stb.. Tudom ajánlani többek között Geoff Thompson ide vonatkozó anyagait.

Végére egy kis Bruce Lee
Lee annak idején nem tanulhatta meg a Wing Chun rendszert mesterétől (kiesett a pikszisből), kb. egy haladó szintet ért el a rendszerben, ezért később erősen fikázta a tradicionális stílusokat és egy modern, nyitott struktúrájú stílusban látta a megoldást. Az első stílusának a neve Jun Fan Kung Fu volt (ahol Jun Fan az ő eredeti kínai neve) és később ebből lett a Jeet Kune Do, amely oktatási moduljában a mai napig is szerepel Jun Fan kungfu modul. A JDK egy alap mozgás anyagot tanít (basics, kick boxing, trapling, grapling) és néhány harci elvet, taktikát. Ezen felül erre a vázra mindenki felépítheti a saját technikai repertoárját. Szóval tényleg nincs két egyforma JDK oktató, a rendszer alapja közös de technikailag nyitott.

Lee-t sokan tartják a modern kick box egyik atyának, mert ő volt az aki az edzéseken bevezette az ütő és rúgó pajzsok használatát, bizonyos edzésmódszereket, amit később beépítettek a kick box-ba is. Ő volt az, aki tudatosan ötvözte az álló és birkózó harci elemeket a rendszerében és ezeket szabad alkalmazására biztatta a tanítványait, ezért mondják egyesek a mai MMA előfutárának.

Csak én 4 2016.02.25. 23:54:22

Tisztelt Állítólag Bronson!

Először is szeretném elmondani,hogy nagyon tetszett Hzsolt hozzászólása,szinte mindenben egyetértek vele.

Valóban,talán nem fejtettem ki eléggé előző hozzászólásomban,mire is gondolok.De ha elolvastad,láthattad,hogy én is elolvastam és értelmeztem az általad írottakat,és hogy leesett,hogy laikus vásárló megközelítésből beszélsz a stílusokról.(Egyébként szerintem ez mégsem igaz,hiszen a saját véleményedet is megfogalmaztad benne.)

De félreértettél,én nem támadni akartalak,és nem is érzelmi felindulásból reagáltam.

Amiről írtál,a kamu "mesterek",sajnos valós probléma,és tényleg meg kellene tisztítani tőlük a harcművész társadalmat,mert sajnos nagyon sok laikus kissrác esik a csapdájukba.Akik egyébként tehetségesek és sokra vihetnék,de laikusként nem tudják megítélni,ki a kamu mester és ki nem,s így bizony elvesztegetik a tehetségüket,talán évekbe telik,mire rájönnek,hogy rossz úton járnak.Ha egyáltalán rájönnek.A rosszabb eset,amikor az utcán,egy valós szituációban derül ki,hogy amit tanultak,az bizony nem működik.Talán súlyos sérülések árán.Igen,a kamu mesterekkel le kellene számolni!Ezzel teljesen egyetértek.

Ami inkább zavart,ahogyan a különböző stílusokról írtál.Hiányoltam azt a szakértelmet és jártasságot,amit az általad preferált modern küzdősportokkal kapcsolatos írásokban már megszoktam,illetve meglepett,hogy ilyen negatívan nyilatkozol a különböző stílusokról,anélkül,hogy ismernéd őket.
Pl hogy szerinted a kung fu még nem termelt ki egyetlen valamirevaló harcost sem.Ezt szerintem te sem gondolhattad komolyan.A régi kínában,amikor nap mint nap használniuk kellett az embereknek szerintem elég jól bizonyított.Igaz,ott nem forogtak kamerák és nem is adtak át a végén valami csillogó övet,de talán valami sokkal hasznosabbal térhettek haza,azzal a tudattal,hogy ma is sikerült megvédeniük az életüket.Igen,tudom,most mire gondolsz,hogy az régen volt és hogy ma már nem működik és hogy az MMA-ban nincsenek kung fu harcosok.
Valójában viszont vannak.Sőt,szinte mindenki az.Minden egyes technika,amit a ketrecben látsz,megtalálható valamelyik kung fu stílusban,vagy más távol-keleti harcművészeti stílusban.Ilyen formában,végső soron mindenki a távol-keleti stílusokból táplálkozik.Ez nem is kérdés.Hiszen,mint ahogyan azt Hzsolt is említette,nincs olyan harcművészeti stílus,hogy MMA.Mint ahogy a neve is mutatja,kevert harcművészet.Vagyis különböző stílusok elemeit tartalmazza.A legjobb harcosok soha nem ócsárolnak le egyetlen stílust sem.Sőt,inkább megpróbálnak minél többet megismerni,hogy így gazdagíthassák tudásukat.
de hogy csak egy példát mondjak,ami hirtelen az eszembe jut,az egyik legnagyobb MMA harcos,Anderson Silva is tanult Wing Chun-t.Sőt,nem általt pár leckét venni az általad annyira lenézett Steven Seagal-tól sem.
De nézzük a karatét.Ha jól értem,számodra csak az a mérvadó,ha valaki a ringben jól teljesít.Csak gondolj bele,hány legendás K1 harcos rendelkezik különböző karatés alapokkal.
Taekwondo.Bizony pont a UFC-ben nem egy alkalommal láthattunk már gyönyörű taekwondo-s megoldásokat.Aki ismeri a stílust,az felismeri ezeket a megmozdulásokat.
Ninjutsu.Azt gondolom te is csak poénnak szántad,hogy arról szól ez a stílus,hogy rohangáljunk símaszkban.Az meg hogy csak arról szól,hogy,ahogy te fogalmaztál "minden szart el lehessen adni"...Hát most komolyan?Akkor ennyi erővel az összes harcművészeti stílus erről szól.Hogy el lehessen adni a formaruhákat,a gyakorló fegyvereket,a védőfelszereléseket,stb.
De hogy ide is hozzak egy "regisztrált","ringben küzdős" példát,(mivel tudom,téged csak ezzel lehet meggyőzni)kicsit olvass utána pl. Frank Dux-nak.Meg fogsz lepődni.
Végezetül egy szösszenet Bruce Lee-ról.Megint csak meg fogsz lepődni.Bruce Lee nem hagyta abba,mert "nem tetszett neki".Mármint a Wing Chun-t.Élete végéig gyakorolta,az mellett,hogy kifejlesztette saját rendszerét,a Jeet Kune Do-t,(ami egyébként szintén Wing Chun alapokra épült).

Végezetül hagy mondjam el,hogy én mindezt nem érzelmi felindulásból írtam le,s leginkább nem azért,mert "bántani" akarlak,vay mert begyöpösödött kung fu-s vagyok,aki utálja a ketrecharcosokat.
Én imádom az MMA-t,vagy ketrecharcot,vagy nevezzük bárhogy.Imádom nézni,imádok róla olvasni,és imádom csinálni is!
De az igazság az,hogy az MMA nem minden.Csak egy szelet abban a tortában,amit harcművészeteknek hívnak.Nagy jó,nagyon látványos,nagyon hatékony sportnak tartom.Hangsúlyozom,sportnak.Mert nagyon sok technika,ami a ketrecben működik,bizony az utcán elvérezne.Ez persze nem jelenti azt,hogy egy MMA harcos nem tudja megvédeni magát az utcán,bizonyos szituációkban.De bizony sok technika életveszélyes az utcán alkalmazva.(És nem az ellenfélre nézve.)
(Úgy látom,én sem férek bele egy bekezdésbe :-) )

Csak én 4 2016.02.26. 00:00:23

Mégegyszer szeretném hangsúlyozni,én mindezt nem bántásból írtam le,csak az én személyes véleményem az,hogy (ha már a laikus szemszögből vizsgáljuk a dolgokat),nagyon sok laikus olvassa a weboldalatokat,és szerintem többek között ez miatt is felelősséggel tartoztok,hogy mit írtok itt le.Hiszen ahogyan az edzőtermekben is belebotlanak olyan emberekbe a tanítványok,akik olyasmit oktatnak,amihez nem értenek,ugyanez írásban is megvalósulhat,ezen a weboldalon is,ha nem figyeltek oda.Szóval szerintem,ha olyasmiről írtok,ami titeket "nem érdekel",vagy nem vagytok annyira tájékozottak az adott témában,lehet,hogy jó lenne valaki olyat megkérni,hogy írjon róla,aki kellő ismeretekkel rendelkezik.
Búcsúzóul csak annyit,hogy Hajrá Total Damage,és vesszenek a Kamu-Mesterek! :-)

Àllìtòlag Bronson 2016.02.26. 06:21:31

Ami miatt most szűkszavú leszek,az a retkes fasszopó index buzeráns rendszere,ami miatt két könyvet begépeltem nektek és a köcsög rendszerük simán kibaszta a kukába mentés nélkül.Kibaszottul várom ,hogy a TD végre kurvára eltakarodjon erről a buzeráns felületről.
Technika:leszarom,hogy van két értelmes technika bármelyik stilusban.Akkor a két adott technikát átvesszük,a többi kuka.
MMA:senki sem állitotta,hogy ez egy különálló stilus.A haszna az,hogy a kókler buzikat kiszűrte.A kezdeti UFCben nem voltak szabályok.
A SnakeTeam felhivásában is azt irtuk,hogy szabályok és védőfelszerelések nélkül.Egy nagymester sem jelentekezett.
A poszt szempontjából csak a hatékonyság számit.A tradiciókat hagyjuk meg a néprajzkutatóknak.A magyar tradicionális konyha is tök jó és divatos.Ettől függetlenül egészségügyi szempontból szar.
Önvédelem:első a jogi háttér.Erre a tradicionális stilusok nem készitenek fel.Másrészt a mentalitás.Erre sem.A poszt végén irtam erről.Harmadrészt a támadható felületek.Egy 50 kilós nőnek ugyanúgy kell tudnia védekezni,mint egy 120 kilós palinak.Elsődleges célpont egy van,másodlagos elterelésnek négy.Ezt civil képzésen nem oktatják,bármit hiszek is a mesterek.A relativ erőszint kifejlesztése után ezeknek a támadása jön,több szögből is.Hadd ne irjak erről posztot,nem szeretnék tippeket adni.Egyébként köszönöm a hozzászólásaitokat,de egyrészt kicsit off volt,másrészt soha többet nem irok az index retkes felületeire.Minden olvasó eddig megtalálta a privát elérhetőségeket.
10ezer karakter ment a picsába.Még ez is egy szolgáltató.Na hiszen.

Hzsolt 2016.02.26. 21:39:38

"A poszt szempontjából csak a hatékonyság számit."

Az a baj, hogy elbeszélünk egymás mellet, a "hatékonyság" nem egy egzakt, definitív fogalom.
Ezt egy eklatáns példával szemléltetném. Melyik a jobb autó az ETZ vagy a Ferrari F14, mindenki rávágja, hogy a Ferrari, na akkor most menjetek ki a földekre ganajt hordani Ferrarival...

Majd a negyedik, illetve ötödik X után, már nem lesz olyan vad, belemenős a technikai repertoárod, nem fogsz mindent erőből, gyorsaságból megoldani, akkor más technikákhoz fogsz nyúlni, mást fogsz preferálni. Míg tízen, húszon évesen az ember 1-2 hét alatt felgyógyul egy komolyabb küzdelem utóhatásaiból, addig negyven felett az ember már meggondolja, hogy mit vállal be, hiába győzöl ha utána 6 hónap rehabilitáció várható.

Ahogy idősödik az ember már egyre kevésbé akar bizonyítani, benő a feje lágya (leesik a tesztoszteron szint, megnő a tapasztalat). Komolyabb stílusokat pedig nem 10-20 éves srácok alapítanak, hanem 20-30-40+ év tapasztalatával rendelkező emberkék. Az ő szemükben viszont más lesz a hatékony és hidd el sok év alatt érlelődik ki ez az emberben.

Egyébként a hatékonyságról két dolog jutott még eszembe:
1, Van fent youtube-on egy video, ahol két kommandós no rules szabály szerint "lejátssza egymás között" a dolgot. Az egész küzdelem nincs 5 mp, az egyik felpakol a másik meg belenyúl az egyik szemébe. Erről beszéltem korábban, a sportoló a sport szabályai szerint kvázi fair küzdelemben akar nyerni az utcán is, az "utcai patkány" pedig a lehető legkevesebb energia befektetéssel dűlőre viszi a dolgot. Ez nem a technikáról vagy stílusról szól...

2, Ha pedig a hatékonyság a szempont mindenek felett, akkor vegyél lőfegyvert és gyakorold be a fegyver elővételt és a stressz alatti lövést. Hetente ellövöldözöl 50-100 skulot kényelmesen és 98%-os lesz a hatékonyságod...

:)

Àllìtòlag Bronson 2016.02.26. 22:15:46

Csak pár szóban tényleg,mert frusztrál az index használhatatlansága.Tegnap leirtam valamit részletesen,elküldtem és erre megkért,hogy mivel régóta be vagyok jelentkezve külföldről,ezért bizonyitsam be,hogy én vagyok és jelentkezzek be újra.És amit irtam,ment a levesbe.Csodás felhasználóbarát felület.Na mindegy.
Az emberiség 75%a városokban lakik.A törvények mindenkire vonatkoznak.Lövöldözni civilként illegális.Ezért irtam a jogi hátteret.
A hatékonyság-ha van kitűzöt célod és nem csak a vakvilágba edzegetsz - igenis egzakt dologgá válik.
Nem beszélünk el egymás mellett,csak valamiért nem vagy hajlandó elolvasni ,amit irok:)
Más a sport,más a tradicióápolás és más az önvédelmi képzés.
Az önvédelmi képzés legfontosabb része a mentális felkészités.Aztán a relativ képességek fejlesztése és végül a küzdelmi technika.Egy 50 kilós nőnek is meg kell tudnia védeni magát.A XXI-században már ismerjük ennek a módját és nem kell hozzá tradicionális külső formagyakorlatokat évekig ismételgetni.
Egyébként elmúltam 40,ezen nem múlik semmi az önvédelmi elvek szempontjából.Az elvek állandóak,a módszer változik.

Hzsolt 2016.02.26. 23:36:11

Na kezdünk azért egy nyelvet beszélni :)
"Lövöldözni civilként illegális.Ezért irtam a jogi hátteret." Stimmt ezért is van ott a smile a bekezdésem után.

"Más a sport,más a tradicióápolás és más az önvédelmi képzés." Maximálisan egyet értek és pont ezért is ragadtam billentyűzetet, ha ennek a mondatodnak a szellemébe végig olvasod a cikked rá fogsz jönni, hogy miért is írogattam, én is arra kérlek ne mosd össze őket :)

"Az önvédelmi képzés legfontosabb része a mentális felkészités." Megint csak egyet tudok érteni, tehát nem stílus, vagy technika ...

"Egy 50 kilós nőnek is meg kell tudnia védeni magát." Így van, de neki teljesen más taktikát/stratégiát kell tanulnia mint a 120 Kg palinak és itt most megint nem technikáról beszélek. Egy nőnek máshogy működik az adrenalin görbéje, máshol élesedik ki, tudnia kell, mikor kell időt húznia, mikor kell cselekednie, más fajta dominancia problémákat kell megoldania...

"... nem kell hozzá tradicionális külső formagyakorlatokat évekig ismételgetni." Ezzel is egyet tudok érteni, bár megvan a forma önnevelő, erősítő, technikai, pszichikai értelme is, de azt elsősorban olyan vájtfülüeknek szánták mint amilyen én vagyok :)

Ezzel együtt az MMA továbbra se rendelkezik az összes szükséges fizikai és pszichikai felkészítéssel egy 50 Kg nő számára ... de az is igaz, hogy nagyon sok más tradicionális rendszer sem. Szerintem az ilyen típusú mentális felkészítő oktatás ma kishazánkban erősen edző függő.

Bár korábban elhangzott itt a Kravmaga, ahol vannak célzott mentális felkészítő gyakorlatok (pl.: fuss szembe a tömeggel; juss ki egy sötét, tucc-tucc zajos szobából, stb.) és ezek mind jó próbálkozások, de ... A szemembe pont a Kravos "mester" fiúk voltak akik egy kicsit levitézlettek, amihez jól értettek az egy lehengerlő típusú támadás kombó indítása, de arra már nem volt megoldásuk, amikor a kombójukat szépen megkontrázták, nem voltak rá felkészülve, sem mentálisan, sem fizikálisan! Azok a srácok voltak jók közöttük, akik korábban valamilyen más küzdősportban/harcművészetben egy csomó időt eltöltöttek... Szóval ez egy kicsit róka fogta csuka.

Az itt következő rész szigorúan csak a saját véleményem, amit az eddigi tapasztalataim alapján alakítottam ki:
Számomra az ideális "Harcművészeti" oktatásnak az alábbiak szerint kellene felépülni (nálam így is épül fel):
1, Tradicionális rendszerben az alapok elsajátítása
Sokan a küzdősportokban túl hamar tanulnak meg sok mindent és sokszor évek múltán is az alapokat kell javítgatni újból meg újból

2, Sport környezetben a küzdelem oktatása
A tradicionális rendszerek 1-2-3 kombinációk védésére/kontrázására vannak felkészülve, de csak egy sorozatra, ha az nem jön be akkor teljesen szétesik a küzdelem a számukra, sokszor nem érzik, hogy mennyire lyukasak, hiányoznak a küzdelmi reflexek, az elmozgás, a helyes távolság és ütem érzékelés, a súlypont játék, stb. A kesztyűs küzdelem sokoldalú képesség fejlesztéssel jár, amit sok tradicionális rendszer sajnos kidob az ablakon. Amikor meg mégis belép valaki a szorítóba az első két bekapott pofon után már látszik rajta, hogy fél a kesztyűtől...

3, Visszatérés a tradicionális rendszerekhez
Sok sportoló nem tud mit kezdeni magával miután kiöregedik és nem akar edző lenni, nincs igazán perspektíva a számukra, itt viszont tanulhat egészség megőrzést, filozófiát, illetve "halálos technikákat" is.

A tradicionális rendszerekben a gond azzal van, hogy sokan végigcsinálják az 1 lépést, majd nagyvonalúan átugorják a 2 lépést és tanulják a "halálos" technikákat, amikor még egy gyengébb kaliberű boxoló fejét sem képesek kesztyűvel eltalálni... és ezzel nevetségessé teszik a stílust.

A sportolói oldal viszont megreked a 2 szinten és úgy érzi már mindent tud, ezzel az egyik baj az, hogy az utcán is az idegpályákra beégetett technikával akarnak "sportszerűen" győzni, a másik inkább mentális, hogy a kiöregedést nehezen tudják kezelni (mert a szívük mélyén mindig 18 évesek maradnak).

Továbbra sem hiszem, hogy létezik egy ultimate "rendszer", ami mindenre tudja tutit. Szükség van a keresztbe edzésekre mindenkitől lehet valamit tanulni és erre kiváló terep az MMA-s környezet és az is igaz, hogy gyakorló küzdelem szempontjából sokkal bevállalósabbak az MMA-s gyakorlók, mint sok tradicionális klub. Ettől függetlenül mindegyiknek van létjogosultsága a mai modern társadalomban.

Madnezz · http://sorfigyelo.blog.hu 2016.04.17. 15:59:01

A cikkben elég komolyan van összekeverve a tradicionális stílusok, a sarlatán edzők és a sportolók.
Valamelyik kung-fu iskola weboldalán volt korrektül leírva az, hogy ha valaki hetente 2-3 edzésen részt vesz, az soha nem lesz képes arra, hogy lenyomjon egy K1 vagy mma bajnokot.
Százezernyi kiválogatott thaiföldi fiatalból lesz néhány ismert bajnok. Velük szemben átlagpista hiába gyakorolja akár a leghatékonyabb harcművészetet, eleve olyan hátrányban van már születésétől fogva, hogy esélye sem lesz soha. Gyengébb képességeket soha nem lehet felfejleszteni amatőrként, egy profi sportoló szintjére.

Madnezz · http://sorfigyelo.blog.hu 2016.04.17. 16:52:26

Shaolin kung-fu
Szerintem, ott olyan komoly felkészítés zajlott, hogy akár a muslinca stílussal is fölényben lehettek volna bárki ellen. Felkészültek fizikailag, javították az egyensúlyt, felkeményítették a támadási felületeket. Feledzették a testet és a fejet támadások ellen, a nyakizmokat fojtás ellen. Nem az állatok utánzásán volt a hangsúly. A szorítóban is volt aki megmutatta a stílus hatásosságát.
A Teak-won do elégé elment a sport irányban, ahol pontokat kell gyűjtögetni és teljesen ki vannak párnázva. De, ahogyan a no kontakt karaténál is igaz, az utcán az is bőven elég lehet ha simán fejbe rúgnak valakit. A közhiedelemmel ellentétben, az utcai támadások legtöbbjét abszolút amatőrök követik el. Aki már járt edzőteremben, az tudja, soha nem lehet tudni egy ismeretlenről milyen erőt, tudást képvisel és ezért nem fog rárontani egy vadidegenre. Meg persze tisztába kerül a saját képességeivel, ami leggyakrabban átlagos.
A wing chun, pont egy ész nélküli utcai támadás ellen lehet jó, ahol pár gyors kisebb ütéssel vissza lehet verni a támadót. Az egyből látszik, hogy nem sportra tervezték.
Az aikido alapból a tai chi japán párja, de legalább van folyamatos fizikai kontaktus a gyakorlás alatt, lehet érezni mennyire hatásos amit a gyakorló csinál. A technikák valóban működnek, nem újonnan lettek feltalálva. Kardobás, csuklódobás, csukló meg könyökfeszítés, csípődobás alapvetőek a harcművészetekben. A gyakorlás módja ami döntő, mindenki azt kapja amit szeretne. Aki csak mozogni akar az ugyanúgy lejárhat, mint aki rendőr, katona, kidobóember és a szakmája miatt jól jönnek a fogások, amiket be tud illeszteni a boksz, karate, judo mellé. Seagal árnyéka egyre kényelmetlenebb... az hogy olyan marha volt, hogy bedugja a fejét egy fojtásba önként mutatja elbizakodottságát. Főleg nem akárkivel szemben, ez bizony komoly hiba.
Én személy szerint tisztelem azokat, akik a saját elképzelt rendszerüket élesben is hajlandóak kipróbálni, még ha ennek vereség is a vége. A kudarc még több gyakorlásra ösztönözhet, meg a hibák kijavítására.

Àllìtòlag Bronson 2016.04.19. 00:39:06

@Madnezz: Engem nem zavar senki rajongása általa ismeretlen vagy valósnak vélt dolgok iránt,de a modern korban még létezik olyan ember,aki elhiszi hogy éhező,50 kilós szerzetesek valóban versenyképesek lehetnek komoly élsportolók ellen,akik abból élnek hogy mást sem csinálnak,mint edzenek?A napi marék köles meg a rizs jobb alapanyag,mint a modern teljesitményfokozó szerek és a tudományosan megtervezett táplálkozás?
Yi Long(mert gondolom ő a "bizonyiték" a kung fu küzdelmi értékére) sosem látott Shaolin kolostort,legfeljebb turistaként.Tudom,hogy a jutúbon mást mondanak,de attól még nem igaz.Egyébiránt meg érdektelen a téma,mert máig senki sem jelentkezett a felhivásra,úgyhogy azt gondolom,hogy a varázskungfuk és a Kamu jitsu stilusok képviselői megmaradnak a klaviatúra püfölésénél.

Madnezz · http://sorfigyelo.blog.hu 2016.04.21. 02:25:07

@Àllìtòlag Bronson: Yi Long az első meccsein használt jellegzetes kung-fu ütést, amelyiknél közben felhúzza a hátsó lábát.
A szerzeteseknél a harcosok teljesen külön vannak és persze esznek húst is. Legalább is Robert Lyons ezt mondta. Az ő formagyakorlatában is szerepel az említett ütés. Érdekelne mi a véleményed Robert Lyonsról, neki állítólag mérkőzései is voltak ringben.

Àllìtòlag Bronson 2016.04.22. 04:40:50

Yi Long soha nem volt Shaolin kolostor közelében - megismétlem a kedvedért."On Dec. 14, a spokesman of the Shaolin Temple claimed: "Yi Long, who was billed as the No. 1 Shaolin Kung Fu monk, is neither a Kung Fu monk of Shaolin Temple, nor could he be named as the No. 1 Shaolin Kung Fu monk at all." He also told reporters that all the Shaolin monks can be identified on their official website, reported by Henan Commercial News." - Innentől kezdve nem nagyon kell magyarázni ezt tovább.Egyébként volt már poszt róla az oldalon.Sima San-shou fighter,aki igy menedzseli magát.
Tudom,hogy van meccse a jutúbon “Shaolin Monk KO’s US Navy SEAL’s Boxer IKF Champion” cimmel,de erre maga a szövetség válaszolt hivatalos közleményben:
“Neither fighter in the video is an IKF Champion (Of any kind or anything related to the IKF letters).”
“Neither fighter is a former Navy Seal.”
“It’s even in doubt whether the Chinese fighter, Yi Long is truly a ‘Shaolin Monk’…”

“The bout shown is an Amateur Bout between 2 AMATEUR Fighters, Shea Ealey (USA, 8-0 prior to this bout.) VS Yi Long (China, 17-0 prior to this bout.).”

Forrás: IKF. “JUST FOR THE RECORD… Shaolin Monk KO’s US Navy SEAL’s Boxer IKF Champion – YouTube. NOT TRUE!” IKF News 17 August 2012. Online.

Annyira saolin Yi Long,hogy a vas-áll technikáját már vagy harmincszor keretszbeverték.

Robert Lyons-ról nem szeretnék kommentben nyilatkozni.Mondjuk,hogy huszonéve ismerem és véleményem van róla.És a történeteiről is.Az állítólag vb-ciméről meg nem is szeretnék beszélni.

U.I.Felejtsd el a jutúb-akadémiát.Keress egy edzőtermet és próbáld ki a bunyót.A mendemondákat meg hagyd meg a jutúbnak.Jóból irom ezt.

András Kőrösi 2016.08.11. 19:59:32

A világon sok harcművészet és küzdősport létezik. Bármit is választanunk az a lényeg hogy csináljuk és szeressük. A harcművészet nem csak önvédelem nem csak arról szól hogyan legyünk szép izmosak vagy hogy nyerjünk serlegeket vagy mérlegeljük ki a jobb. A versenyek és a küzdelmek is szép dolgok és akinek versenybe eredménye van annak gratula :-) Lehet hogy úgy éljük le életünket hogy tanulunk valamilyen stilust még sem kell használnunk. A lényeg hogy normális ,kulturált emberként viselkedjünk. A harcművészet egyben az egyensúlyról és integritásról szól. Amituofo

Àllìtòlag Bronson 2016.08.17. 21:55:35

@András Kőrösi: "A világon sok harcművészet és küzdősport létezik. Bármit is választanunk az a lényeg hogy csináljuk és szeressük."
-Egyetértek.Bár a választott stilust nyilván ésszerű céloktól vezérelve érdemes kiválasztani,különben csak időpocsékolássá válik,illetve a "csinálok valamit,csak úgy" szintű hobbivá.

"A harcművészet nem csak önvédelem nem csak arról szól hogyan legyünk szép izmosak vagy hogy nyerjünk serlegeket vagy mérlegeljük ki a jobb"
-Persze,de akkor ne hivjuk "harc" művészetnek,se "küzdő" sportnak.Nevezzük,annak ami:vallás,testgyakorlás,ideológia vagy wellness-fitness.Egyébként aki szép izmos akar lenni,az ép ésszel nem küzdősportot választ magának fő tevékenységképpen - ugyebár az értelmes célkitűzések.

"Lehet hogy úgy éljük le életünket hogy tanulunk valamilyen stilust még sem kell használnunk."
-De lehet,hogy mégis kell,akár csak egyszer.És utólag már hiába a megbánás...

" A lényeg hogy normális ,kulturált emberként viselkedjünk."
-Ez nem függ össze a bunyóval,főleg ha rajtunk kivül senki sem viselkedik kultúráltan adott élethelyzetben.De a sportoló általában jóval kitartóbb és fegyelmezettebb ember,mint a nem-sportoló.

"A harcművészet egyben az egyensúlyról és integritásról szól."
-Az integritásnak ehhez a témához semmi köze ebben a viszonylatban.A harcművészet is a harcról szól,éppúgy mint a küzdősportok vagy egyéb ilyen tipusú rendszerek.Az ilyen szlogenek inkább az üzletről szólnak,véleményem szerint.
Ha a UFC 202 hisztéria véget ér,jön a Kamu Jitsu 3.része,ami érinteni fogja ezt a területet is.Ugyanis volt egy nyilvános tévévita az eredeti érintettekkel.
süti beállítások módosítása