TDMG Store

tdmg_sun_rashguard.jpg

Írj nekünk!

Utolsó kommentek

Hirdetés

TDMG Store

TD|BRAIN: Kamu jitsu - avagy a megélhetési kóklerek és az utcai önvédelem különös találkozása

2016.02.18. 19:12 td_interim

dillman650.jpg 

A piros sarokban: az önvédelmi guruk varázstechnikái. A kék sarokban: az igazi, működőképes utcai önvédelem.

8_corners_banner_blog.gif 

Elöljáróban szeretném leszögezni, hogy az utcai önvédelem nagyon komoly dolog, és nem lenne szabad egyetlen oktatónak sem félvállról vennie. Ebben a körben oktatni rendkívül nagy felelősséget jelent. Jóval nagyobbat, mint bármely amatőr vagy profi küzdősportban, ugyanis míg ott legfeljebb a statisztikája romlik a versenyzőnknek a szar edzői munka miatt, addig az utcán emberéletek múlhatnak ugyanezen. Maga a poszt inkább figyelemfelhívó és gondolatébresztő szándékkal íródott - a szórakoztatás mellett, persze - és nem oktatási anyag.

Mit érdemes tudnunk magáról az utcai önvédelemről?

Ha elfogadjuk és elhisszük az evolúció elméletét, akkor azt is el kell fogadnunk, hogy a harc, mint olyan idősebb az emberi fajnál. Az állatvilágban a mai napig jól megfigyelhető a zsákmányszerzés és a fajfenntartás miatti folyamatos küzdelem, úgy az egy fajhoz tartozó egyedek közti, mint állatfajták közti életre-halálra menő összecsapásokkal. Szóval darwinistának lenni jó dolog. Menjünk is tovább ezen az ösvényen - persze kizárólag a téma szempontjából.

Mivel mi, emberek vagyunk az evolúció csúcsa, ezért rájöttünk, hogy társadalomba szerveződbe mennyivel jobban élhetünk, ezért kénytelenek voltunk az ösztöneinket bizonyos korlátok közé szorítani. Természetesen a tesztoszteron-löket ugyanúgy jelen volt fajunk hímtagjainál, mint az állatvilágban, de a tudatosan élő homo sapiens ennek nem engedhet, úgyhogy kitalálták a szabályok közé szorított küzdelmeket. (Szándékosan nem foglalkozunk most a politikával, a tömegmanipulációval és a tudat nélkül élő fajtársaink manapság ismételten felerősödő megnyilvánulásaival.)

A fennmaradt emlékek szerint az ókori Görögországban voltak először szabályok szerint szervezett összecsapások és a "sport" kifejezést is tőlük származtathatjuk. Állítólag előttük már a távol-keleten is léteztek ilyen megmérettetések, de ezekről semmi valóban értékelhető dokumentáció nem maradt fenn, illetve jobban mondva a divathullámok erősödésével egyre több szupertitkos technika és stílus látott napvilágot - természetesen csakis hiteles forrásokból - de ezek inkább a mai homo sapiens leleményességének és profithajhászásának tudhatóak be, mintsem a valóságnak.

A valódi sport egyetlen célt szolgált: felkészülni a háborúra és helyt állni az élet-halál harcokban. Minden ennek a célnak volt alárendelve. Ez a cél formálódott-civilizálódott-torzult idővel az isteneknek szentelt békés vetélkedéssé és jobbára csak az ókori olimpiákon csaptak össze ökölvívás, birkózás és pankration szabályrendszerben.

Oké, hagyjuk a görögöket! Mi a helyzet a jelenben?

Nos, a mai átlag homo sapiens egy a megélhetést hajszoló és igencsak mozgásszegény életmódot folytat. A mindennapi életét szabályok és törvények közé szorítva éli. Ezzel nincs is semmi baj, ugyanis a társadalmi együttélési szabályok nem véletlenül alakultak ki. Csakhogy nem mindenkit érdekelnek egyformán.

Ők az ún. antiszociális egyedek. Igencsak kisebbségként vannak jelen a mindennapjainkban, de a médiának köszönhetően szinte úgy tűnik, hogy ők a nagy többség. És ezért rengeteg ember fordul a küzdősportok és az önvédelmi rendszerek felé, mégha versenyzési szándékai egyáltalán nincsenek is.

És itt álljunk meg egy pillanatra! Van egy mondás, miszerint egy könyvet soha nem ítélünk meg a borítója alapján. Ha ezt mindenki értené és vallaná, akkor nem létezne teleshop, norbiápdét és zumbafitnessz. De van, létezik és virágzik.

Tehát a mai ember felületes, és ezért becsapható, átverhető. Ezt a jelenséget lovagolja meg sok, önmagát kizárólagos önvédelmi gurunak kikiáltó szélhámos.

Egy volt UFC harcos és egykori ellenfelem, Cyrille Diabaté pár évvel ezelőtt - felismervén ezt a tendenciát - mozgalmat indított Európa-szerte, azzal a céllal, hogy a hiteltelen és pénzhajhász ál-gurukat leleplezze. Néha kommentben kap a mai napig "komoly" fenyegetéseket, de roppant viccesen fogja fel, és valamiért még senki sem jelentkezett, hogy megverje.

Elmondása szerint éppen egy Systema önvédelmi bemutatót nézett meg a barátnőjével, és rácsodálkozott, hogy: "Miféle faramuci mozdulatok ezek?" Erre a barátnője azt válaszolta, hogy ezeket a technikákat nem lehet gyorsan végrehajtani, mert megölöd az ellenfeled. "Aha! És gondolom, akkor a UFC-ben ugyanezért nem láthattam még hasonló technikákat?" - kérdezte naivan. "Dehogyis. Hát a Systema instruktoroknak tiltva van a versenyzés." - hangzott a válasz. "És ha az utcán véletlenül megölsz valakit ezekkel a technikákkal és életfogytiglant kapsz, akkor mi van? Az ügyvédet is fizeti az instruktor?" "Neem, dehogy. Az utcán tilos ezeket a technikákat alkalmazni. Halálosak."

És akkor itt gondolkozott el. Versenyezni tilos. Védekezni tilos. Akkor miért 280 euró egy hétvégi kurzus díja? És elkezdte a kis magánkampányát. Néhány a bemutatott gyöngyszemekből:


A videóban szereplő úriember a francia önvédelmi Győzike. Szerintem a videó önmagáért beszél. A kurzus árai nemkülönben. A combtapsolásai a legjobbak a szakmába.

A következő felvételen igazi stílusalapítókat - apát és fiát – láthatunk. Ők egyszerűen szólva rájöttek, hogy az általuk roppant magas szinten művelt nunchaku technikák a nunchaku nevű eszköz nélkül is végrehajthatóak, és felépítettek rá egy külön stílust. Cyrille ezt "bitch-slap jutsu"-nak nevezte el.

A chi ereje: Yi chuan kung fu.

Mitojitsu 10

Posted by MitoJitsu on Friday, August 7, 2015

Gondolom, ő is jó pénzért árulja ki a szupertitkos és működő keleti technikákat a romlott nyugatnak.

És ha tegnap volt török Csák Norisz, akkor itt a szovjet verzió is:

Mitojitsu 8 technique bledard chuck norris !

Posted by MitoJitsu on Friday, August 7, 2015

Ő konkrétan hétvégenként 70 és 200 euró közti összegekért, 20-30 fős csoportoknak tart "önvédelmi" képzést. Természetesen nem Oroszországban.

Persze nemcsak a "tradicionális" stílusok oktatói közt találhatunk kóklereket. Van dögivel a modern küzdősportok művelői közt is:

Mais um vídeo da série "mestres do muay thai"... Marque seu amigo e comente...Curta Esporte Alagoas

Posted by Esporte Alagoas on Monday, May 25, 2015

Talán ezt nevezhetjük "tájboksznak" magyarul.

De rendben. Elég a hülyeségből. Lépjünk hátra egyet, hagyjuk el az érzelmeket, és vizsgáljuk meg objektíven a küzdelmi stílusokat.

Kezdjük a "legősibbel.”

Kinai kung fu

Nos, a kung fu kifejezés állítólag csak egy bizonyos ügyességet, valamely technikában való jártasságot jelent, de őszintén szólva nem tudom. Azt tudom, hogy ezerféle válfaja létezik, és még a történelem alatt egy hiteles és eredményes küzdőt nem termeltek ki ezek a stílusok. Szó se róla, személyesen is ismerek több mestert, aki áldozatos munkát végez a tanítványaiért, de őket is ökölvívó vagy thai boksz edzésen ismertem meg. Tíz év kung fu gyakorlás után mesterként eljöttek bokszolni, hogy "javuljon a kéztechnika". Nem értem, hogy vajon tíz évig mit csináltak akkor? És mitől mesterek így? Na mindegy...

Karate

Japán, okinawai stb... Az első probléma a kialakulásának mítoszával adódik. Amerikában biztos volt, aki elhitte, na de Magyarországon? Az okinawai földművesek (parasztok) két aratás és szüret között, a napi kimerítő munka után, amit azért végeztek, hogy sem ők, se a családjuk ne haljon éhen, még gyakorlatoztak és technikákat találtak fel... És ezekkel a technikákkal rendre legyőzték a szamurájokat, akiket a zsarnok földesuraik küldtek rájuk.... Azokat a szamurájokat, akiknek a mindennapjait a fegyveres harc gyakorlása és a technikáik tökéletesítése töltötte ki.... Értem. Logikus. Ezek szerint a japán földesurak rendesek voltak, ellentétben a mi labancainkkal. Mintha a mai elitkommandósokat megvernék egy rajtaütés során a gyári munkások. (Ezt nem a gyári munkások bírálása miatt jeleztük.)

Alapvetően kétfajta karate felfogás létezik: a no kontakt és a full kontakt karate. A no kontakt karate stílusok őseként a Funakoshi Gichin által alapított Shotokan karatét nevezhetjük meg, míg a modern full kontakt karatét Masutatsu Oyama Kyokushinkai karatéja alapozta meg. Mindkét stílus a megalapítása után több szakágra bomlott, de ez legfőképpen az alapító mesterek iránt tanúsított tiszteletből fakadt, mintsem szakadárságból.

Két megjegyzés:

1. A no kontakt stílusok gyakorlói felelőtlenek lesznek, két okból is. Vagy azért, mert az edzésen vagy versenyen begyakorolt és ott működő technikáik a való életben nem működnek, vagy azért, mert azt hiszik, hogy kontrollálják és ismerik az adott technikát, és véletlenül megölik, vagy maradandó sérülést okoznak a támadójuknak, illetve az ellenfelüknek.

2. A full kontakt karate irányzatok keveset vagy egyáltalán nem gyakorolják a fejre történő támadások valós kivitelezését és azok védését.

Következzenek a ma "divatos" küzdelmi rendszerek és stílusok!

Ökölvívás, birkózás, cselgáncs, brazil jiu-jitsu és a kick-box/muay thai. Nem fogom egyesével kielemezni ezen stílusok előnyeit és nyilvánvaló hiányosságait. Az utcai önvédelem szempontjából a verseny és küzdelemcentrikusságuk az, ami kiemeli őket a sok hülye stílus közül. Viszont, ha utcai bunyóról beszélünk, akkor ez még mindig nem elég. Arra fejben is fel kell készülni. Egy Krav Maga oktató barátom mondta egyszer:

Ami nálatok szabálytalan, az nálunk a Krav Magában fair play.

Alapvetően egy utcai önvédelmi szituációban az fog nyerni, aki fejben jobban kezeli a helyzetet, erősebb, gyorsabb és agresszívebb. Viszont még akkor is hátbaszúrhatja egy húszkilós elmebeteg, vagy megdobhatja sörösüveggel egy részeg. Ezt mindenképpen szem előtt kell tartani. Egyebekben a leghatásosabb és egyben leggusztustalanabb technikákkal folytatjuk tovább.

Az ún. plekni

A legalapvetőbb technika, mikor úgy ütjük meg az ellenfelünket, hogy nem számíthat rá semmiképpen. Meg kell tudnunk különböztetni a valós önvédelmi szituációkat a sima nézeteltérésektől, de valós védelmi helyzetben nem létezik "fair play".

A fejelés

A meglepetés és a dominancia magától értetődő e technika használatánál. Az emberi test legkeményebb részével (homlokcsont) végrehajtott, előreláthatatlan technika. A pleknivel egyenértékű, kivitelezéstől függetlenül.

A harapás

Maradván a klasszikusoknál láthattuk, hogy Evander Holyfield sem igazán örült neki, mikor Iron Mike leharapta a fülét. Egy harapás nemcsak brutálisan fájdalmas, de egyben sokkolja is a támadót. A legjobb helyzetek rá a klincs és a belharchelyzetek, nem beszélve a földharcról - amit utcai szituációkban mindenképpen kerülni érdemes.

A könyöktechnikák, szóbeli elterelés után

A könyök a legkeményebb csontvég a felsőtesten, amivel támadhatunk. Az MMA és muay thai mérkőzések felvételeiből már megtanulhattuk, hogy mennyire hatékony technikákról van szó. Az egyetlen oka, hogy ennyire hátra került a felsorolásba, az az erősen behatárolt ütőtáv.

Tökönrúgás

Valószínűleg ez a technika a leggyakoribb az önvédelmi tanfolyamokon. Nem véletlenül. Egy kellő erővel és pontossággal végrehajtott technika bárkit harcképtelenné tesz, még ha csak egy pillanatra is. Viszont, amint a videón is láthatjuk, nem szabad megállnunk a rúgás végrehajtása után, folytatnunk érdemes az akciót, míg meg nem győződhetünk róla, hogy a támadót semlegesítettük.

Torokütés (0.44-től érdemes figyelni a videót)

Ha a lehető leggyorsabban akarjuk ártalmatlanitani a támadónkat,akkor egy ütés a torokra/gégefőre ököllel,kézéllel,ujjakkal vagy alkarral a legegyszerűbb és leghatásosabb módszer.A közhiedelemmel ellentétben nem az ádámcsutka szemből történő direkt támadása a legsikeresebb általában,hanem valamely oldalró  annak elmozditása.Ennek a technikának a sikeres alkalmazása azonnali sokkot és légzésmegállást okozhat,tehát kiemelten csak és kizárólag életveszélyt okozó helyzetben alkalmazzuk!

És a végére maradt Jon Jones kedvenc technikája, az eye poke-avagy a szemszúrás


Ugyanúgy dobjuk el, mint egy sima első kezes vezető egyenest, azzal a különbséggel, hogy itt az ujjak jelentik a támadófelületet. Egy veszélyesnek megítélt helyzetben alapvető, hogy mi üssünk elsőként. És ha már elsőként támadtunk, akkor minden támadásunk lehetőleg legyen szignifikáns. Jones-tól sokat tanulhatunk e téren is.

Zárszóként egy nagyon fontos dolog. Mikor egy utcai önvédelmi szituációban találjuk magunkat, az a világ legreálisabb élethelyzete lehet. Ösztönösen az edzésen begyakorolt dolgokhoz nyúlunk vissza. Ezt tessék tudatosítani magunkban. És vannak helyzetek, amikor a legmagabiztosabb technikai tudás sem segít. Elég csak Matolcsi Józsi esetét megemlíteni, akit egy - az ökölvívásról semmit sem tudó – részeg, bedrogozott bűnöző simán hasbaszúrt, és akit egyébként a Józsi három másodperc alatt megevett volna nyersen.

A valóság és a tréning sokban különbözhet egymástól:

The difference between play fight and real fight.

Posted by Reposts Global on Wednesday, January 20, 2016

A tanulság mára: a megelőzés sokkal fontosabb, mint a közbeavatkozás és az önvédelem.
Ne verekedjetek, srácok!

Bronson

 

A bejegyzés trackback címe:

https://totaldamage.blog.hu/api/trackback/id/tr558400848

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Valaki2 2016.02.19. 08:54:43

Szia,

nagyon érdekes cikk volt, bár nem igazán értem a koncepciót. A harcművészeteket és küzdősportokat a maguk kontextusában kell értelmezni. Először leszólod a tradicionális hm-eket, utána pedig bemutatod, hogy utcán milyen megmozdulásokat érdemes használni, melyek mind tiltottak egy küzdősport mérkőzés során, viszont érdekes módon részei a tradicionális hm-eknek.

Az egész harcművészet szó necces, a martial arts szó eredetileg katonai jártasságot jelentett. Mit kell tudni egy katonának? Kell erőnlét, sokat gyalogolni, különböző fegyverekkel bánni, kis és nagyobb csapatban mozogni, lovagolni, úszni, fegyvert karbantartani, stb.

Miért fegyverrel bánni? Egyszerű: mert fogjunk egy tetszőleges MMA/kickbox/etc. bajnokot, meg egy 50 kilós mérges kislányt késsel a kezében. Én nem az MMA bajnokra fogadnék. A fegyver hihetetlen módon kiegyenlíti az esélyeket, ezért is használja mindenki. A pusztakezes technikáknak szerepe nem az volt, hogy azzal "harcoljanak" harctéren (a pusztakezes magányos harcos a harcmezőn másik neve a még-élő-halott), hanem ha a katona elvesztette a fegyverét, akkor esetleg kihúzza addig, amíg a másiktól elszedi. Hogyan szeded ki a másik kezéből a kardot, lándzsát? Kézcsavarással, és dobással, esetleg előtte némi ütéssel megpuhítva. A másik gyakori probléma a civil kontroll volt, amikor el kellett fogni valakit, itt is ütés, rúgás, dobás, és álló feszítéseket alkalmaztak, hogy gyorsan megadásra kényszeríthessék a támadót. Chin na-nak itt van a helye, ahogy a középkori európai harci birkózási technikáknak is. A harmadik, hogy sérülésmentesen tudjanak gyakorolni, erőnlétet fejlesszenek, vitákat rendezzenek le: itt a különböző feszítésmentes birkózó technikák működnek, gyakran kabátban, földrevitelig. Mongol birkózás, Shuai jiao, Auerswald, Sumo, Backhold birkózás, Cumberland-Westmoreland, stb.
A katonai rendszerek, és a népi önvédelmi rendszerek pedig egymásra hatottak oda-vissza. Kicikínait elvitték katonának, kapott valami kiképzést, hazament a faluba, aztán gyakorolta tovább.

Technikák: elég sok régi forrást lehet találni, mondjuk az 1940-es évektől visszafele érdemes keresgélni, amikor még a kutyát sem érdekelte a "harcművészet". Azt fogod látni, hogy ugyanolyan birkózó technikákat használtak akkor is, és most is, csak más a ruházat, meg a hajviselet. Csipődobás, kar és lábkulcsok, ledöntések, lábfelszedések, nincs igazán új a nap alatt.

A lényeg az, hogy kontextusban kell értelmezni az egyes stílusokat, rendszereket, ez viszont idővel, és kutatómunkával jár.

Raffai Gábor 2016.02.20. 10:33:40

Van a cikkben jónéhány hasznos és igaz gondolat. Azonban a szelleme szánalmas. Egyetértek a valódi koklerek veszélyes voltában. De ez a cikk így ugyanolyan szellemű mint az önmagukat istenitő harcművész guruk. Mindenki és minden szar, csak én vagyok a király meg amit én csinálok. Szar a hagyományos harcművészet mind. Nem számít hogy több ezer év alatt annyit harcoltak vele mindenféle körülmények között ... szarok a kuzdosportok is mind .... úgyhogy marad a nekimennimintállat és szemenszúrás-tökönrúgás-torkonbaszás.

Sajnálom hogy ilyen lett a cikk, mert vannak benne jó és valóságra rámutató gondolatok is.

Àllìtòlag Bronson 2016.02.20. 19:47:12

Uraim,nem célom magyarázni,hogy miért igy irtam meg,amit.Olvasókkal folytatott beszélgetésekre adott válaszok gyűjteménye kvázi,de itt egy részlet egy beszélgetésből,csak hogy mégis legyen "koncepció":

-Nem is akart mélyelemzés lenni a poszt,direkt benne van.Egy régebbi beszélgetés eredménye,ennyi az egész.De a koncepciót nem értitek,ami mondjuk az én hibám,mert nem irtam bele.A kamu jitsu egy mozgalom.Stilsoktól függetlenül a Snake Team vezetője,egy itteni ex-UFC harcos inditotta.Kamumesterek lehúzós oktatási reklámfelületeire posztolnak kihivásokat,újra és újra.Kvázi trollkodnak,de pozitiv indittatással.El lehet menni a Snake Team edzőtermébe és ki lehet próbálni a működőképesnek hirdetett varázstechnikákat élesben.Bármelyik mester,bárkivel,bármilyen szabályrendszerben vagy anélkül,védőcuccban vagy anélkül kihivhat bárkit.Dokumentálva lesz,videó készül róla és akár értelmes párbeszédet is kezdeményezhetünk a kölcsönös tanulás szándékával.Másfél év alatt MÉG EGYETLEN NAGYMESTER SEM FOGADTA EL A KIHIVST,DE FELJELENTÉST TUDTAK TENNI grin hangulatjel Ebből a szemszögből kell nézni a kamujitsu koncepciót.Remélem igy már érthető,miért nem érdekes a téma szempontjából a tradiciótisztelet.Illetve még mindig várom a kungfubajnokok listáját,akik komoly küzdősportversenyeket nyertek.Mert ha tradició,akkor Toldi Miklós számomra hitelesebb harcművész,mint egy ezeréve élt pehelysúlyú,sárga törpe,akiről csak a mendemondák közölnek "tényeket".

Netuddki. 2016.02.21. 11:08:27

Azért jó pár ostobaságot felsoroltál itt komám! Mitől önvédelem az, hogy te ütsz elsőnek? Váh! Tény, hogy vannak kóklerek, de a köpködés alapján a blog szerzője is annak tűnik.

Valódi önvédelem esetén az első amit tanítanak, hogy legyél te a gyorsabb. A futásban, és lehetőleg ne érjenek utol. Eh!

Àllìtòlag Bronson 2016.02.21. 12:55:47

@________________: Mivel tételesen is felsoroltad,hogy minek alapján vagyok ostoba,ezért emberszámba veszlek,"koma".Első lecke:tanulmányozd a magyar büntető törvénykönyvet,azon belül is az arányosság elvét és utána szégyelld el magad.Második lecke:szövegértelmezés.De talán igy a legjobb:nulladik lecke:tanulj meg magyarul.Eh:)

superjani 2016.02.22. 16:57:04

@Valaki2: Bocs de ez egy mérhetetlen nagy hülyeség volt :D
Több okból is.

De egy nagyon fontos tévedésedre:
Egyébkén egy kés vagy akár egy kard sem ér semmit ha nem olyan személy fogja aki ki van képezve a használatukból.
Egy hadonászó idiótától akárki elveszi a fegyvert.

Ha láttál már diszkós agy szabadtéri balhét lőfegyverrel biztosan láthattad ahogy a sok idióta össze vissza lövöldöz a levegőbe meg káromkodik... még a lőfegyver is akkor ja hó nem egy képzetlen átlagember vagy valami retardált kezében van.
Legalábbis szerintem.

Az átlag ember egyébként is lelkileg gyenge az igaz harchoz. Hiányzik belőle szinte minden ami ehhez kell...

Ne hasonlíts átlag ember harcoshoz mert az olyan mintha összehasonlítanád az acélt a hungarocellel. Értelmetlen.

Valaki2 2016.02.24. 08:27:46

@superjani: már ne haragudj, de elég régóta van youtube. Nézd már meg, hogy mondjuk a briteknél, vagy akár másik országban is hogyan próbálnak megfékezni egy késsel hadonászó embert a rendőrök? Vagy akár az izraeli katonákat érő késes támadásokat is meg lehet nézni, pedig azt sokszor nők követik el, mégis, hiába a krav maga kiképzés, meg a katonaság, az első 4-5 szúrást jó eséllyel benyalja a kedves védekező fél. De akár csak próbáld meg, hogy vegyél fel egy sisakot meg egy vastag pulcsit, aztán kérd meg az ismerősöm hogy egy gumi késsel próbáljon megszúrni. Akkor majd lesz elképzelésed arról, hogy mennyire "könnyű" lefegyverezni egy "késsel hadonászót"..

Kés kiképzés: ha veszel egy olyan embert, aki semmit nem tud, mennyi idő alatt lehet belőle veszélyes embert csinálni? Az én tippem olyan 1-2 nap edzésidő lehet. Ennyi.

superjani 2016.02.27. 12:38:49

@Valaki2: Én az életből merítettem te a youtube-ról :D

De ha komolyan akarlak venni akkor mindenhogy arra jutok hogy az egész harcművészet egy baromság és egy átlag csavargó vagy jobb kötésű roma lealáz bármilyen katonát és küzdősportolót. :D

Mert ebből ez jön le számomra.

superjani 2016.02.27. 12:49:26

@Valaki2: Persze manapság nagyon menő itt leszólni mindent amihez elhívatottság kell.

A harcművészetek a küzdősportok. Támadják az atlétát a tornászt az erősportolót és röhögnek a testépítőn aki hullára diétázza magát.

A lényeg hogy az árokásó gerzsonka jól érezze magát a bőrében mert 30 éves korára csak egy dagadt culáger szintjére vitte..

Nem tudom ez a szokás honnan jött de remélem a lányom vagy a fiam még azért akarja majd vinni valamire és nem veszi rá a társadalom hogy ő is segédmunkás legyen mert azokat nem nézi le senki :D

speeders12 2016.04.11. 20:43:42

Meglátásom szerint a szerint a szerkesztő arra próbált rávilegítani hogy azonos mennyiségű edzés mellett melyik sportal van nagyobb esélye az embernek egy utcai harcban. A legvégén bemutatott "technikákat" pedig szerintem senkinek nem kell megtanítani, mivel azokat szinte mindenki ismeri, tehát ezért nem kell eljárni 250 eurós 3napos tréningekre, amikor havi 3-5 ezer forintér egy hónapot edzhetünk egy boxteremben és jóval többre megyünk velük. Ahogy a szerkesztő is írta, egy küzdősportoló a gyorsasága és pontossága ereje miatt amit szerez az edzések alatt jóval nagyobb eséllyel tud hatásos csapást mérni ezekre a kritikus pontokra. Viszont én a karatét kivenném a felsorolásból ugyanis nem egy sikeres harcos található a ufc-ben és K1 mérkőzéseken akik komoly karate alapokkal rendelkeznek.

Àllìtòlag Bronson 2016.04.18. 23:17:15

@speeders12: A karate alapokkal rendelkező sportolóknak keresztedzésekre volt szükségük ahhoz,hogy az MMA-ban és a K1-ben sikeresek lehessenek.Természetesen a karate technikáknak bőven van helyük minden komoly küzdő arzenáljában - legyen az bármelyik stilus - csak önmagában nem elég.Ez vonatkozik a többi stilusra is,a bjj-re,a muy thai-ra stb.van poszt a karatéról az oldalon,ezért nem is mennék jobban bele a fejtegetésbe.A karate ereje önmagában a karatéban van,mint életformában.Egy komoly karatéka nem is igen kerülhet olyan helyzetekbe,hogy kóklerek átbasszák.Egyébként örülök,hogy átment a poszt lényege.
süti beállítások módosítása