TDMG Store

tdmg_sun_rashguard.jpg

Írj nekünk!

Utolsó kommentek

Hirdetés

TDMG Store

TD|JITSU: Fekete öves lett a Foxcatchert ihlető birkózó

2016.01.29. 13:42 td_Emree

mark-schultz-the-subject--009.jpg

Mark Schultz nyert már olimpiát és UFC-meccset - most brazil jitsuban is beérett a munkája gyümölcse.

8_corners_banner_blog.gif

Láttátok a Foxcatcher című filmet? Ha nem akkor sürgősen nézzétek meg, az egyik legjobb film, ami valaha a küzdősportokról készült és a legjobb film, amit a birkózásról láttam. Az igaz történeten alapuló mozi, a világ –és olimpiai bajnok testvérpár – többször versenyeztek és győztek Magyarországon is -, Dave –és Mark Schultz életének egy szakaszát dolgozza fel, amikor együtt dolgoztak, a Foxcatcher nevet viselő birkózó csapat megalapítójával, John Eleuthère du Ponttal. Nem akarok spoilerezni, de a dolog tragikus véget ért, ahogy Dave Schultz élete is. A film lehangoló módon ért véget és Mark Schultz éppen egy ketrecharc meccsre készülődött. Bennem azóta is motoszkált a kérdés, hogy vajon mi lehetett annak a mérkőzésnek a kimenetele?

A film végi jelentben, Mark Schultz nem másra, mint az UFC 9-n való bemutatkozására készült, ahol kései beugróként vállalta a bunyót. Ellenfele Gary Goodridge volt. Mark nyert TKO-val, miután az orvos beszüntette a mérkőzést. Ez még 1996-ban történt.

Schultz élete szerencsére a filmbéli tragédia óta pozitív fordulatot vett. Sikeres birkózóként a Brigham Young Egyetemen kapott segéd, majd főedzői kinevezést  - ki nem találjátok hol – a birkózó csapatnál. Közben megismerkedett a brazil jiu-jitsuval is. Az első találkozás nem is akárhogyan történt, hiszen a Gracie család akkori terminátorával, Rickson Gracivel beszéltek le neki egy submission grappling találkozót, még 1992-ben.

Az összecsapást Rickson nyerte egy háromszög fojtással, miután közel fél óráig gyűrték egymást. Ezt követte egy újabb, húsz perces bunyó, aminek egy hátsófojtás vetett végett. Mark saját bevallása szerint mégsem Ricksonnal vívta élete legkeményebb meccsét.

Ha megkérdeznék tőlem azt mondanám Walt Bayless volt a legkeményebb ellenfelem, a fizikai adottságai, a kondíciója és a technikája miatt. Rickson Gracie is hihetetlenül kemény volt, de vele csak egyszer találkoztam és az volt életem első submission grappling küzdelme, így nehéz őt összehasonlítanom Walttal.

Walt Bayless korának kimgasló submission grapplere volt, aki többször is együtt edzett Mark Schultzzal. Úgy volt, hogy az UFC 1-n is indul, azonban a pletykák szerint túl nagy veszélyt jelentett volna Royce Graciere nézve. Schultzzal való közös edzéseikről egy közel két órás videó is elérhető.

 

Mark a Rickson Gracievel való találkozás után elkezdett BJJ-ni.

Igazán kedvelem Ricksont, nagyon jó srác. Nagyon őszinte volt velem, azt mondta, én voltam a legkeményebb ellenfele, akivel valaha megküzdött és nem is tudja mi lett volna, ha tanultam volna jiu-jitsut. Nagyon meglepett, hogy annyi éven át edzettem és sosem tanultam olyan feladásra kényszerítő technikákat, amiket ő ismert, ezeket akartam megtanulni, mindet. Ezért kezdtem el az egyik tanítványánál, Pedro Sauernél gyakorolni. Pedro egyike volt, annak a két embernek, akik fekete övesként nem voltak tagjai a Gracie családnak ebben az időben. Pedro nagyon jófej volt velem, három évig edzettem vele, a technikai tudása kimeríthetetlen és kiváló edző. Emellett nagyon okos is, ő a tökéletes edző a számomra.

A közös munkának meg is lett az eredménye. Pedro Sauer is ott volt Mark sarkában, amikor kései beugróként legyőzte Gary Goodridget. Schultz nemrég vehette át fekete övét mesterétől.

pedro-sauer-415x280.jpg

Mark Schultz és mestere, Pedro Sauer

A mai napon a Gracie jiu-jitsu professzora, Pedro Sauer intézte hozzám ezeket az egyszerű, mégis nagyszerű szavakat. A fekete övesem vagy. Nem kérhettem volna jobb felkészítést. Helio Gracie nagymester Rickson Gracienek, Rickson Gracie Pedro Sauernek és ő nekem adta tovább a tudást. Megtisztelve érzem magam. Muito obrigado.

Mark Schultz élete igazi hullámvasút. A világbajnoki és olimpiai sikerek után egy személyes tragédia elvezetett élete mélypontjához, azonban kellő akarattal és kitartással sikerült újra feljebb kapaszkodnia. Ebben a sportnak is nagy szerepe volt. A Facebook bejegyzései alapján a magánéletben is rámosolygott a szerencse. Úgy vélem, Mark Schultz élete, hozzáállás és nem utolsósorban kitartása mindnyájunk számára például szolgálhat.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://totaldamage.blog.hu/api/trackback/id/tr978328258

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Spiritmonger 2016.01.29. 22:12:13

Csak egy kérdés az első ufc-s időket illetőleg?
Az akkori bajnokoknak lenne esélyük a mai menők ellen?
Illetve, Fedor a csúcséveiben szerintetetk megnyerte volna az ufc 1-et?
süti beállítások módosítása