TDMG Store

tdmg_sun_rashguard.jpg

Írj nekünk!

Utolsó kommentek

Hirdetés

TDMG Store

TD|MMA: Újra kinyitott a Vidámpark

2015.12.30. 15:24 td_interim

rizin.png 

Lement a Rizin FF első napja, volt baja bőven, mégis őrületes buli volt.

 army_banner_blog.gif

Még csak a felén vagyunk túl a Rizin Fighting Federation duplagálás bemutatkozásának – holnap délelőtt jön a folytatás Fedor Emelianenko igazából szükségtelen visszatérésével – úgyhogy nem lehet teljes egészében értékelni a rendezvényt, de azért emlékezzünk meg az első napról, néhány címszóban.

B.U.L.I.

A Rizin FF első napja állati jó móka volt. Persze mindenki biztos volt abban, hogy az ex-Pride vezér Nobuyuki Sakakibara az elmúlt években sem felejtette el, hogyan kell showt csinálni, de az csak élesben derült ki, hogy az előzetes bénázásokkal együtt is abszolút működik a régi recept. Volt itt minden a Crazy Pride Ladytől elkezdve a világító rácsokkal lezárt liftben érkező harcosokon át a szétspeedezett meccsekig: túlzás nélkül írom, hogy egy pillanatra nem lehetett elszakadni a képernyőtől. A csicsás körítés mellett a nagyon feszes program is lekötötte a figyelmet: nem volt hosszasan vonszolódó műsorszerkezet, mint a UFC-ben, csak meccs, meccs, meccs, szünet és még meccsek, rohamtempóban. Így kell ezt csinálni.

A japán íz

Ezen semmit sem kell magyarázni: a Nyugat-Kelet kulturális különbségek miatt a Rizinben az olyan, teljesen alapvető dolgok is elvarázsolták az embert, mint a konferálás. Míg a nyíltan a Pride és K-1 hagyományokat újraéleszteni kívánó, és amúgy tök jól sikerült Bellator: Dynamite!! nem tudott túl sokat hozzátenni a hétről-hétre érkező, amerikai MMA-gálák-nyújtotta élményekhez, addig tegnap délelőtt már attól kirázta az ember a hideg, hogy a ringszpíker szertartásosan, japánul kattogta el a hölgyeimésuraimot. És akkor ott volt még a nehézsúlyú nyolcastorna litvánjának Ryu-jelmeze, a szétvert kedvesét hangosan sirató (valószínűleg) helyi celebnő, meg még számtalan olyan külső/belső/hozzáállásbeli dolog, ami a világ nyugati féltekén teljesen máshogy működik, de amitől a Rizin-élmény csak még különlegesebb lett.

Nosztalgia

Ez ebben a helyzetben kéz a kézben jár a fentiekkel. A Pride ütőkártyája a bombaszt mellett az élvonalbeli bunyósok szerepeltetése volt, és mivel a Rizin FF nem engedheti meg magának, hogy a jelen MMA-sztárjaival dolgozzon, a régi, rozoga neveket csábította vissza a ringbe. Ez hol remekül sikerült, hol rémesen. Utóbbiról lejjebb emlékezünk meg, előbbire viszont rögtön a nyitómeccs szolgáltatott példát James Thompsonnal és Tsuyoshi Kohsakával. Ők ketten tíz éve se voltak jobbak a középszernél, viszont darálós bunyókat hoztak, és ez most sem volt másként. Ahogy a két húshegy a „fight!” után rögtön egymásnak sprintelt a ringben, az mindenkit egyből visszarepített a gyerekkorába.

Jó volt látni azokat a nagy öregeket is a ring környékén, akik már tényleg túl roncsoltak/túl okosak ahhoz, hogy visszatérjenek: Mark Coleman, Rickson Gracie és Ernesto Hoost is ott kapirgált a köteleknél. Peter Aerts is, de ő kapirgálás közben bejelentette, hogy Jerome Le Banner lesérült, és ő ugrik be a helyére holnap, Kaido Höövelson ellen. Szóval a nosztalgia a Rizin második napján csak súlyosbodni fog.

Búcsú

A Rizin első napját a Saraba, azaz Búcsú alcímmel hirdették. Ez arra utalt, hogy az első gála lesz az utólagos főhajtás a Pride felé (ezért is volt olyan, egy-az-egyben, mint a nagy előd), de arra is, hogy a főmeccs lesz a japánok legnagyobb MMA-legendájának, Kazusi Sakurabának utolsó valódi mérkőzése. A Pridetól sikerült is szépen búcsút venni, Sakuraba karrierjének zárása viszont horrorisztikus volt.

Shinya Aoki egyből levitte az egykori Gracie-vadászt, és full mountból majdnem agyonverte szegényt. Mikor az első menet végén a bíró végre-valahára leintette a meccset, Sakuraba szinte élettelenül feküdt a vásznon, Aoki meg majd' felrobbant dühében, hogy ennyi ideig kellett ütnie a hősét. Amikor Saku nagy nehezen feltápászkodott és összeölelkezett utódjával, akkor lehetett látni, hogy mennyire rosszul esett Shinyának ez a meccs. Nekem is eléggé: kicsit olyan volt, mintha azt kellett volna néznem, hogy a saját apámat verik szét. Bízzunk benne, hogy holnap, a Fedor – Jaideep meccsen nem ez lesz a kotta.

Összességében a Rizin első gálája remekül sikerült: minden meccs tempós, izgalmas volt, és majdnem mindegyik finish-sel is végződött. A sportszakmai szempontokat hagyjuk: ez Diznilend. A recept működik, de az is tiszta, hogy ha erőltetnék, akkor nagyon hamar ellaposodna – szerencsére ezt Sakakibara is tudja, és a jövőben sem fogja agyonnyomni az agyunkat:

cxxlggtukaaoeyz.jpg

A gálán osztogatott flyer azt mutatja, hogy a következő Rizin rendezvény áprilisban lesz. Ez így tökéletes. Kaptunk egyet utókarácsonyra – Szilveszterre, a következő ajándékot meg majd a nyuszi tojja: felüdülés lesz a sok UFC-est közepette.

A Rizin FF első napjával végleg elbúcsúztunk a Pride-tól, holnap már egy új sztori íródik, az ígéretek szerint egy szuperringgel – és más újdonsággal aligha, de engem egyelőre Sakakibara megint megvett kilóra.

A gála összes meccse, a megnyitó ceremóniával: 

 

James Thompson vs. Tsuyoshi Kosaka Rizin FF Day 1 by smackhisface1

 


Kirill Sidelnikov vs. Carlos Toyota Rizin FF Day 1 by smackhisface1

 


Felipe Efrain vs. Yuki Motoya Rizin FF Day 1 by smackhisface1

 


Akiyo Nishiura vs. Hiroya Rizin FF Day 1 by smackhisface1

 


Ninata Watanabe vs. Kazuyuki Miyata Rizin FF Day 1 by smackhisface1

 


Anatoliy Tokov vs. Aj Matthews Rizin FF Day 1 by smackhisface1

 


Kizatmon Saiga vs. Hideo Tokoro Rizin FF Day 1 by smackhisface1

 

Beágyazni nem lehet, ezért csak linkelem: Dj Taiki vs. Hiroyuki Takaya

https://www.youtube.com/watch?v=gYULlBa8LH0

 


Valentin Moldavsky vs. Yuta Uchida Rizin FF Day 1 by smackhisface1

 


Brett Mcdermott vs. King Mo Rizin FF Day 1 by smackhisface1

 

Bruno Cappelozza vs. Teodoras Aukstuolis

 https://www.youtube.com/watch?v=_NuWItfGAYo 

 


Vadim Nemkov vs. Goran Reljic Rizin FF Day 1 by smackhisface1

 

Jiri Prochazka vs. Satoshi Ishii

https://www.youtube.com/watch?v=ugz2uF8MELE

 


Shinya Aoki vs. Kazushi Sakuraba Rizin FF Day 1 by smackhisface1

 

A bejegyzés trackback címe:

https://totaldamage.blog.hu/api/trackback/id/tr778211908

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása