TDMG Store

tdmg_sun_rashguard.jpg

Írj nekünk!

Utolsó kommentek

Hirdetés

TDMG Store

TD|MMA: Feminista kiáltvány a Ronda – Holly promó bővített verziója

2015.10.05. 19:33 td_interim

holly.jpg 

Meg persze extra epikus és rafinált is.

Ide másfajta munkavédelmi ruhában engedik be az embert - konstatálta barátunk, Szűcs Kristóf a lezárt utca előtt, aztán...

Posted by TDMG on Monday, October 5, 2015

Szombaton rokkantunk bele a Ronda Rousey vs. Holly Holm meccs első pomóvideójának epikusságába. A fantasztikus képsorokkal kapcsolatban többetekben felmerült, hogy „oké, oké, nade hova tűnt Holly Holm?” Erre az adekvát válasz az, hogy a promónak el kell adnia a PPV-t, márpedig Rondával mindent el lehet adni, Hollyval meg semmit.

A UFC azonban ezúttal mindenkinek a kedvére tett, és a Conor McGregor – Dennis Siver szituáció újrajátszása helyett élesítette az RR-HH bővített változatát. És ha az elsőként megosztott videótól el kellett alélni, akkor ettől még annyira el kell. A teljes verzióban ugyanis sokkal többet kapunk Hollyból – míg szombaton csak villanásokra bukkant fel a promó végén, addig a teljes videóban Ronda egyenrangú partnereként jelenik meg. Nézd: 

Igen, a teljes változat Holly életútját is filmre viszi, attól fogva, hogy tinédzserként bokszolni kezdett. Megvannak itt is a legmozisabb fordulópontok: amikor az első vereségnél bedobták a törölközőt a Holm szeme alatt futó mély vágás miatt, megvannak a küzdelmek, de a siker és a bajnoki címek is. Nyilván itt sem tökéletesen reális minden, a törölköző-bedobásnál már kamu-Greg Jackson ordibál, pedig az az eset 2004-ben történt, Holly pedig csak három évvel később csatlakozott az albuquerquei csúcsklubhoz. Nade ez nem is lényeges.

Nagyon is lényeges viszont az, amit a UFC ezzel a videóval megcélzott, és sikeresen el is ért: az MMA vezető szervezete, a világ legférfiasabb sportjának zászlóshajója hirtelen a női egyenjogúság gyámolítójává lépett elő. Oké, ez elsőre lehet, hogy meredeken hangzik, de gondoljatok csak bele: a UFC Ronda színre lépése óta egyre inkább ráfeküdt a „lányok is vannak olyan harcosok, mint a fiúk”-témára. Nyilván nem puszta jófejségből, hanem a $$$ miatt, de mivel legnagyobb sztárjuk, Rousey tulajdonképpen önerőből lassan az egész világon a feminizmus ikonjává lép elő, ez a gesztus nem hogy nem bűzlik senkinek, hanem teljesen természetesnek tűnik.

Erre tett most rá még egy lapáttal a UFC azzal, hogy a hangos-harcos Ronda mellett egyenrangú partnerré emelte a csendes-rendes Hollyt, akinek ugyanúgy meg kellett harcolnia nem csak a sikerekért, de azért is, hogy elfogadják a küzdősportok férfi-dominálta világában – meg egyáltalán azért, hogy a fiúk a bokszklubban ne azzal nyissanak, hogy „mit keresel az edzőteremben, húzz vissza a konyhába.” Ennek a szpotnak az üzenete valójában az, hogy lányok, ne hagyjátok, hogy elnyomjanak benneteket, tartsatok ki, küzdjetek, és célba fogtok érni. Mindezt attól a szervezettől, melynek elnöke néhány éve még röhögve mondta, hogy soha az életben nem fog női meccseket szervezni. Nem semmi.

Persze ennek a kiáltványszerű promónak is megvannak a hátsó mozgatórugói (már a PPV-eladásokon túl) – nemrég attól volt hangos az U.S.A., hogy kimutatták: az országban az MMA-sok közt fordul elő messze, de messze a legtöbb háztartáson belüli erőszak – hogy a szervezet saját, belső nőverős ügyeiről ne is beszéljünk. Szóval amellett, hogy ez a videó A. a pénzedet akarja B. de közben óriási gesztus C. azért valahol szerecsenmosdatás is. Az csak rajtunk múlik, melyik pontot látjuk meg benne – de akkor is óriási lépés, hogy az A és a C közé most már odakerült az a B is.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://totaldamage.blog.hu/api/trackback/id/tr837894896

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása